Márciusban kezdődik a TF centenáriumi ünnepségsorozata

Vágólapra másolva!
2024.02.29. 17:31
Fotó: Dömötör Csaba
Címkék
Nagyszabású kiállítással kezdődik meg márciusban a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) centenáriumi ünnepségsorozata.

 

Sterbenz Tamás rektor az MTI-nek elmondta, az 1925-ben alapított TF jövő novemberben lesz százéves, de a programsorozat már idén, március második felében elrajtol.

„Az aulánkból egy hangulatosabb közösségi teret akarunk létrehozni, amit azzal indítunk, hogy kiteszünk 25 művészi igényességű portrét TF-reprezentánsokról. Ebben lesznek sportolók, köztük a paralimpiai bajnok atléta  Ekler Luca, a hétpróbázó Krizsán Xénia, a vívó Koch Máté, a vízilabdázó Vígvári Vendel vagy a kézilabdakapus Palasics Kristóf, továbbá olyan vezetők, mint Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, vagy a 82 éves Pavlik Gábor tanár úr” – nyilatkozott.

A korábbi válogatott kosárlabdázó kiemelte, készülőben van az egyetem történetét és nagyjainak életét feldolgozó könyv és film, jövőre pedig egyetemi röplabda Európa-bajnokság, konferenciák, faültetés, bélyegkiadás és sportfilmfesztivál is várható.

„Túl vagyunk az első száz éven, és most a szervezeti fejlesztést és a hallgatói teret is úgy akarjuk kialakítani, hogy azok már a következő száz évről szóljanak. Elvégre nincs olyan magyar sportsiker, amelyben ne lenne benne TF-es tudás” – mondta a rektor, majd külön kitért az év parasportolójának és a TF év női sportolójának is megválasztott Ekler Lucára, aki 18 év után első magyar jelöltként bekerült a sportolói Oscar-díjnak is nevezett Laureus-díj legjobbjai közé.

„Meggyőztük őt, hogy számítunk rá az egyetem oktatójaként is, és ma már adjunktusként segíti elsősorban az inkluzív sportoktató-képzést. A felsőoktatási törvény szerint, ha valakinek van sporttudományi diplomája, akkor adjunktus lehet, erre eddig nálunk kétszer került sor: a világbajnok kardozó Nemcsik Zsolt, illetve Luca esetében” – tette hozzá.

Az átalakulásról, megújulásról szólva Sterbenz Tamás közölte, jelenleg az egyik legnagyobb kihívás az, hogy belevágnak vállalkozásokba, és szolgáltatásokat visznek ki például a sportegészségügy területén. Ennek érdekében nemrég megalapították a TF első kft-jét, amely egyelőre a sportmedicina-központ irányításáért felel, ezen kívül 8-10 profitcentert hoztak létre, köztük például a lakosság számára is nyitott konditeremmel.

Az Alkotás úti campus fejlesztése az egyetemi vezető szerint csaknem két éve leállt az orosz-ukrán háború miatt.

„Tavaly nagy változás volt a Csörsz utcai komplexum átadása, de továbbra is nagy hiányosságunk egy 4-500 fős kollégium, jelenleg két kollégiumot bérlünk bő félórányira az egyetemtől. Tervezünk uszodát is, mert jelenleg csak sávokat bérlünk csak több külső helyszínen, emellett a szertorna bázisa sincs megoldva, nekik most a Soroksári útra kell kijárniuk, és egyelőre fedett pályás atlétikai csarnokunk sincs” – sorolta Sterbenz Tamás.

A rektor kitért arra is, hogy hamarosan a campus területén a régi kartonozó felújított téglaépületébe költözik át idén a Magyar Olimpiai Bizottság, ami még tovább erősíti majd a terület sportközpont jellegét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik