Asztalitenisz: a nőktől bravúr, a férfiaktól csoda kell az olimpiai kvótához

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2024.02.15. 16:10
A gerincsérv miatt sokat kihagyó, s csak néhány hete visszatérő Majoros Bence formája alapjaiban határozhatja meg férficsapatunk eredményességét (Fotó: WTT)
Magyar idő szerint péntek hajnalban a dél-koreai Puszanban megkezdődik a csapat-világbajnokság, amelyen a csoportban mindkét válogatottunk összekerült a címvédő Kínával. A nyitó napon női együttesünk szabad, a férfiak Kuba ellen állnak asztalhoz.

MIVEL DÉL-KOREA SZERZETT MÁR olimpiai és világbajnoki címet, ráadásul évtizedek óta meghatározó szereplője a világ asztalitenisz-sportjának, tulajdonképpen érthetetlen, eddig miért nem rendezett világbajnokságot. Igaz, négy évvel ezelőtt nem sok hiányzott hozzá, csak a tervezett kezdés előtt néhány héttel hirtelen berobbanó világjárvány miatt le kellett mondani az akkor (is) Puszanba tervezett eseményt. Most viszont már semmi akadálya, hogy – kárpótlásul a 2020-ban történtekért – Dél-Korea Szöul után második legnagyobb városa vendégül lássa a világ legjobb asztalitenisz-válogatottjait.

Lassan száz éve már, hogy 1926-ban Londonban megrendezték a sportág első vb-jét, amely mind az öt számban magyar sikert hozott, sőt férficsapatban az első öt világbajnokságot mi nyertük meg, azóta pedig még hetet dobtunk hozzá – legutóbb a 1979-es phenjani vb-n a Jónyer-, Klampár-, Gergely-féle együttes szerzett aranyérmet. Így annak ellenére, hogy immár évtizedek óta nem született magyar siker, s hogy a hölgyeknél sohasem szereztünk csapatban aranyat – ez önmagában „csoda”, hiszen Mednyánszky Mária személyében vagy egy a 18-szoros világbajnokunk – a vb csapatversenyének összesített éremtáblázatán Kínai és Japán mögött még mindig a harmadik helyen állunk, ráadásul akkora előnnyel, hogy ez jó ideig így is marad.

A világ asztaliteniszsportja az utóbbi évtizedekben hatalmas változáson ment át, amivel a mieinknek sajnos nem sikerült lépést tartaniuk, ezért reálisan nézve esély sincs rá, hogy a pénteken kezdődő puszani vb-n bármelyik csapatunk érmes helyen végezzen. Az elvárások manapság szerényebbek, de olimpiai kvalifikációs vb-ről van szó, ezért korántsem mindegy, hol zárnak a válogatottjaink. A nyolc közé jutás egyenes ágon párizsi részvételt ér, s mivel várhatóan olyanok is ott lesznek a negyeddöntőben, akiknek már megvan a kvótájuk, a március elejei világranglista ad még egy utolsó sanszot a kvalifikációra. Női válogatottunk egyébként a 16. a vonatkozó rangsorban, s ha sikerül megőrizni, esetleg a puszani szereplésnek köszönhetően egy-két helyet javítani, az jó esélyt kínál a hölgyek olimpiai részvételére, ellentétben az ettől nagyon messze lévő, 30. helyen jegyzett férfiakkal – nekik a nyolc közé jutás az egyetlen, s tegyük gyorsan hozzá, nem reális esélyük az ötkarikás szereplésre.

Ami pedig az ellenfeleket illeti, a csoport első helyét a férfiaknál és a nőknél is kioszthatjuk a kínaiaknak, nem lehet kérdés, hogy veretlenül zárják ezt a szakaszt. A férfiaknál a horvátok is erősnek tűnnek, Kuba, ha nem is könnyen, de legyőzhető, vagyis elképzelhető, hogy az utolsó fordulóban a belgákkal szembeni összecsapás dönt arról, Majoros Bence és társai eljutnak-e az egyenes kieséses szakaszig. A nőknél Üzbegisztánnal nem érdemes számolni, azaz itt a magyar, indiai, spanyol hármasból kerülhet ki az a két válogatott, amely Kína mögött ott lesz a legjobb 24 között.

Ennél tovább egyelőre nem is érdemes gondolkozni…

19. világbajnokságán áll asztalhoz Póta Georgina Puszanban

VÉLEMÉNYEK:

LINDNER Ádám, a férfiválogatott szövetségi kapitánya: – A negyedik kalapból sorsoltak bennünket a csoportba, ami azt jelenti, hogy minden meccsünk nehéznek ígérkezik. A Kína elleni összecsapás amolyan erőfelmérőnek jó lesz, de nekünk inkább a kubaiakkal, a horvátokkal és a belgákkal szemben kell összegyűjteni a továbbjutáshoz szükséges pontokat.

Lindner Ádám (Fotó: Árvai Károly) 

PINK Márk, a női válogatott szövetségi kapitánya: – A kínaiak elleni mérkőzés tapasztalatszerzésre mindenképpen jó lesz, a továbbjutásért azonban minden bizonnyal Indiával és Spanyolországgal kell megküzdenünk. Ha ott leszünk a nyolcaddöntőben az már elfogadható eredmény, s adott esetben kvótát is érhet, de a negyeddöntőbe jutásról sem mondunk le.

Pink Márk (Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport)

CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN
A magyar válogatottak programja a csoportkörben
Férfiak:
Február 16., 2.00: Magyarország–Kuba
Február 17., 9.00: Magyarország–Horvátország
Február 18., 2.00: Magyarország–Kína
Február 19.: szabadnap
Február 20., 12.00: Magyarország–Belgium
Nők:
Február 16.: szabadnap
Február 17., 9.00: Magyarország–Spanyolország
Február 18., 9.00: Magyarország–India
Február 19., 5.00: Magyarország–Kína
Február 20., 9.00: Magyarország–Üzbegisztán

A magyar válogatott összetétele

Férfiak
MAJOROS Bence (26 éves, klubja: Chartres TT, francia; világranglista: 123.), SZUDI Ádám (28; SPO Rouen, francia; 228.), LAKATOS Tamás (28; Lille Metropole TT, francia; 291.), ANDRÁS Csaba (21; TTC Bad Homburg, német; 323.)
Szövetségi kapitány: LINDNER Ádám
Nők
PÓTA Georgina (39; Budaörsi SC; 89.), MADARÁSZ Dóra (30; Budaörsi SC; 91.), BÁLINT Bernadett (27; Győri AC; 273.), NAGYVÁRADI Mercédesz (29; Budapesti Erdért SE; 735.)
Szövetségi kapitány: PINK Márk

A csapat-vb-k összesített éremtáblázata

 

 

Arany

Ezüst

Bronz

1.

Kína

40

10

  6

2.

Japán

15

13

20

3.

Magyarország

12

14

  9

4.

Csehszlovákia

  9

  9

12

5.

Svédország

  5

  5

  6

6.

Románia

  5

  5

  5

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik