Vitorlázás: Érdi Mária a vb-n látott mentalitással akar versenyezni az olimpián

Vágólapra másolva!
2024.01.16. 13:11
null
Érdi Mária (Fotó: Imago Images)
Nem tartja teljesen negatív élménynek az ILCA 6 (korábbi Laser) hajóosztály argentínai világbajnokságát Érdi Mária, aki címvédőként a hetedik helyen végzett Mar del Platán úgy, hogy technikai hiba hátráltatta. Amint azt az M1 aktuális csatornának elmondta, az ott szerzett tapasztalatokat leszűrve készül majd az olimpiára – május közepétől már az ötkarikás helyszínen, Marseille-ben.

Az MVM SE vitorlázója tavaly augusztusban szerzett olimpiai kvótát az ötkarikás hajóosztályok hágai világbajnokságán, melyet megnyert. Az év eleji újabb vb-n nem sikerült a várakozásai szerint teljesítenie, az okokat illetően pedig felidézte, hogy rövid volt a felkészülési időszak, és már a megérkezéskor látszott, hogy baj van a hajókkal. Az éremversenyt megelőző utolsó futamban műszaki hiba hátráltatta, emiatt az előző napi negyedikről a kilencedik helyre csúszott vissza.

„Kiszakadt a kiülőgurtnim meg a racsnis csigám, ami miatt nem tudtam befejezni ezt a futamot, elszállt minden dobogóesély. Ezt nehéz volt abban a pillanatban feldolgozni” – vallotta be. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy az éremfutam megnyerésével kiharcolt hetedik hely az eddigi harmadik legjobb vb-szereplése, amit úgy ért el, hogy „elvettek tőle egy futamot”.

Elmondta, már az első edzésnapon látszott, hogy a csavarok túl kicsik, ezért kiesnek a hajókból, ami a gyártó hibája volt.

„Lecserélték az összes hajón a csavarokat, de valahogy kifelejtették az enyémet, nekem a kicsi csavarok maradtak benne” – folytatta, emlékeztetve rá, hogy ezek az éremküzdelmet megelőző utolsó futamig tartottak ki.

„Az éremfutamra úgy vitorláztam ki, hogy azt mindenképpen szeretném megnyerni. És tényleg egy nagyon szép vitorlázással, nagy előnnyel megnyertem. Azt éreztem, mégiscsak jobb ilyen, jó szájízzel befejezni a versenyt” – tette hozzá.

A következő hónapokra vonatkozóan éppen azt emelte ki, dolgoznia kell azon, hogy olyan mentalitással tudjon odaállni minden futamhoz, mint amilyennel az argentínai vb utolsó szakaszában versenyzett.

„Úgy tudtam odaállni az éremfutamhoz egy nagyon nehéz pillanat után nagy magabiztossággal, hogy én ezt meg fogom nyerni, de legalábbis jól fogok teljesíteni. Ha így oda tudok állni a versenyekhez, vagy az egyes futamokhoz, akkor verhetetlen vagyok, vagy nagyon nehéz engem megverni. Ez is egy olyan dolog, amin dolgoznom kell a következő hónapokban és fogok is” – ígérte.

Érdi Mária a tavalyi eredményeivel Magyarországon kiérdemelte az év női sportolója díjat, ami múlt hétfőn az M4 Sport – Az év sportolója gálán derült ki. A 25 éves vitorlázó már annak is nagyon örült, hogy bekerült az első három közé, ugyanakkor bízott benne, hogy akár első is lehet.

„Nagyon nehéz volt az út, ami ide vezetett. Azt éreztem, hogy talán megérdemlem ezt a díjat. Ez mindenképpen egy óriási megtiszteltetés volt nekem, a magyar vitorlázásnak pedig egy nagy lépés” – tette hozzá.

Érdi Mária jelenleg Ausztráliában tartózkodik, „lazább, technikai” edzőtáborozáson vesz részt. Februárban következik majd számára Athénban az Európa-bajnokság, melyet edzőversenyként fog fel, aztán március-áprilisban egy Európa-kupán és két világkupán indul el, május közepétől pedig már az olimpia helyszínén, Marseille-ben edz egészen a nyári játékokig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik