Birkózó-vb: Losonczi „bedarált” eddig mindenkit – elődöntős, egy lépésre van Párizstól

KRASZNAI BENCE (Belgrád)KRASZNAI BENCE (Belgrád)
Vágólapra másolva!
2023.09.23. 15:37
null
Losonczi Dávid fantasztikus birkózással jutott elődöntőbe (Fotó: Róth Tamás)
A 87 kilogrammos Losonczi Dávid álombirkózással jutott be az elődöntőbe a Belgrádban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság szombati, kötöttfogású versenynapján, amelyen Váncza István (67 kg) kettő, míg Kecskeméti Krisztián (63 kg) egy győzelem után kapott ki.

 

Sokat várhattunk a tavalyi világbajnokság harmadik helyezettjétől, az U23-as Európa-bajnok Losonczi Dávidtól (87 kg), hiszen az áprilisban Eb-győztes Takács István elleni válogatóküzdelemből ő jött ki győztesen. S nem akárhogyan, a legfontosabb állomáson, a Budapesten rendezett, kifejezetten erős mezőnyt felvonultató Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen egy versenyzőt leszámítva mindenkit technikai tussal utasított maga mögé, riválisai pontot sem csináltak rajta.

A nyitó mérkőzésében nem csalódhattunk. Amolyan bemelegítésként, a 16 közé jutásért az U23-as Ázsia-bajnoki ezüstérmes kirgiz Azat Szalidinovval küzdött, két pörgetéssel, passzivitási ponttal, megnyert challenge-dzsel és levitellel 3:51 perc alatt, 8:0-ra, technikai tussal nyert.

Hiába az Európa-bajnoki ezüst- és két bronzérem, csak néhány másodperccel járt jobban az azeri Islam Abbasov, akit öt kitolással, egy-egy passzivitási ponttal és dobással, 4:02 perc alatt ugyancsak technikai tussal, 8:0-ra legyőzött.

Az egyéni indulóként szereplő világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Kiril Maszkevics állt az ESMTK-KIMBA birkózójával szemben az elődöntőért. Losonczi hatalmas, négypontos szaltóval indított, amire feltehetően Maszkevics sem számított. A nekünk ítélt passzivitási ponttal 5:0-s előnnyel zárhattuk a menetet.

A második felvonásban megítélték a Losonczi ellen szóló első pontot ezen a világbajnokságon, passzivitás miatt járt Maszkevicsnek, aki így lentről próbálkozhatott, de amikor meg akarta emelni a magyart, lefordult az emelésből, és kitolta a fehéroroszt. Az óra csak pörgött, Maszkevics megmozdítani is alig tudta izomkolosszusunkat, Losonczi Dávid tehát 6:1-es sikerrel bejutott a szombat délutáni elődöntőbe, amelyben az ukránból lett bolgár Európa-bajnok Szemen Novikovval küzd meg.

„Még magamat is megleptem azzal, hogy sikerült eldobnom Maszkevicset az elején. Némiképp az is meglepett, hogy a második menetben engem küldtek le passzivitás miatt, ez azért ritkán fordul elő, viszont örülök annak, hogy ebből is én jöttem ki jól, macskaügyességgel védekeztem. Nagyon boldog vagyok, egyetlen lépésre van Párizs, úgyhogy megteszek mindent” – fogalmazott Losonczi Dávid a negyeddöntőt követően.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Váncza Istvánnak (67 kg) a 32 közé is kellett birkóznia, az U20-as pánamerikai bajnok chilei Nestor Almanza Truyolt könnyedén, 6:0-val utasította maga mögé. Az U23-as Eb-második izraeli Son Nadorgin sem okozott különösebb gondot neki, 3:41 perc kellett a technikai tushoz.

A nyolcaddöntőben már klasszis érkezett, a világbajnoki bronzérmes, Eb-győztes azeri Hasrat Jafarov. Az első menetben az azeri volt az aktívabb (0:1), lenti helyzetből megemelte az FTC U23-as Európa-bajnokát, és négy pontért odavágta (0:5). Váncza a felvonás végére csak szépíteni tudott, kitolással (1:5). A második három perc elejét jól kezdte, de nem tudta megtörni az azerit, így 5:1-es vereséget szenvedett. A vigaszágban bízhat.

Felnőtt-vb-ötödik helyezettünk, Kecskeméti Krisztián (63 kg) a junior-világbajnoki ezüstérmes német Etienne Kinsingerrel kezdett, és 3:3-ra, később szerzett ponttal nyert. A folytatásban azonban túl nagy falatnak bizonyult az Eb-harmadik horvát Ivan Lizatovic, aki 4:0-ra győzte le a CVSE sportolóját, akinek egyben ez a világbajnokság végét is jelentette.

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
SZOMBAT
KÖTÖTTFOGÁS

63 kg. Selejtező: Kecskeméti Krisztián–Kinsinger (német) 3:3 – később szerzett ponttal. Nyolcaddöntő: Lizatovic (horvát)–Kecskeméti 4:0.

67 kg. Selejtező: Váncza Krisztián–Almanza Truyol (chilei) 6:0. A 16 közé jutásért: Váncza–Nadorgin (izraeli) 8:0. Nyolcaddöntő: Jafarov (azeri)–Váncza 5:1.

87 kg. A 16 közé jutásért: Losonczi Dávid–Szalidinov (kirgiz) 8:0. Nyolcaddöntő: Losonczi–Abbasov (azeri) 8:0. Negyeddöntő: Losonczi–Maszkevics 6:1

A magyarok eredményei és a verseny programja (az olimpiai súlycsoportok dőlt betűvel)
Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE) a 10. helyen zárt. 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC) a 17. helyen zárt. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás) az 5. helyen zárt.
Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya) a 11. helyen zárt. 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE) a 12. helyen zárt

Szabadfogás és női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC) világbajnok lett. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC) a 14. helyen zárt. 55 kg: Bognár Erika (BHSE) a 9. helyen zárt. 59 kg: Dollák Tamara (UTE) a 12. helyen zárt

Női birkózás
Kedd-szerda. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE) a 18. helyen zárt. 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE) a 11. helyen zárt. 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló
Szerda-csütörtök. 53 kg:
Orsós Sztálvira (Csepel TC) a 7. helyen zárt. 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA) a 25. helyen zárt. 72 kg: nincs magyar induló

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE) a 14. helyen zárt. 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC) a 9. helyen zárt. 130 kg: Vitek Dárius (BHSE) a 21. helyen zárt.
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE) nem indult. 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE) döntős. 97 kg: Lévai Tamás (BHSE) kiesett.
Szombat-vasárnap. 63 kg:
Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE) kiesett. 67 kg: Váncza István (FTC) a vigaszágra vár. 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA) elődöntős.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik