Az Év Sportolója Gála: belépés csak olimpiai arannyal

BODNÁR ZALÁN, KOVÁCS ERIKA, MIHÁLYI PETRA, VINCZE SZABOLCSBODNÁR ZALÁN, KOVÁCS ERIKA, MIHÁLYI PETRA, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2022.01.05. 10:16
null
Lőrincz Tamás számára megtisztelő, hogy ott lehet a képzeletbeli dobogósok között (Fotó: Mirkó István)
Rég nem látott nagy rivalizálás zajlik a férfiaknál a koronáért, a legjobb három közé is csak a legfényesebb tokiói medáliával lehetett bekerülni.


Kopasz Bálint
és Tótka Sándor – ők azok, akik egyéni olimpiai bajnoki címet nyertek 2021-ben Tokióban, mégsem tudtak bekerülni a három végső jelölt közé az Év férfi sportolója kategóriában. Hiszen akiket a sportújságírók beszavaztak – Lőrincz Tamás, Milák Kristóf és Szilágyi Áron –, ők is mind fel tudnak mutatni egy-egy aranyat Japánból.

Az utóbbi években gyakran jó eséllyel előre meg lehetett mondani, ki lesz a férfi győztes, most viszont az olimpiai ezüstérmes vitorlás Berecz Zsombornak vagy a Giro d'Italián a rózsaszín trikót is viselő Valter Attilának a dobogón sem juthatott hely.

Lőrincz Tamás már Tokió előtt is a legsikeresebb magyar birkózó volt tizennégy Eb-, vb-érmével, ám a kötöttfogású birkózás klasszisa pályafutása utolsó mérkőzésén érte el a létező legnagyobb sikert: olimpiai aranyérmes lett a 77 kg-osok között.

„A családommal néztük otthon a tévében a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették azokat, akik a legjobb háromba kerültek, szép pillanat volt, amikor kimondták a nevemet  – mondta lapunknak Lőrincz Tamás. – Ilyen mezőnyben, magyar szempontból ennyire sikeres olimpia után megtiszteltetés a képzeletbeli dobogósok közé kerülni. Volt olyan év, amikor világbajnokként sem kerültem be a háromba, ez 2006-ban sikerült először és eddig utoljára. Érdekes belegondolni, hogy tizenhat év után érhettem oda ismét, ilyen hosszú karriert tudhatok magam mögött.”

Egyik „kihívója” az úszó Milák Kristóf, aki 2019-ben már elvitte a kategória díját a gálán, és aki olimpiai rekorddal nyerte meg a 200 m pillangót Tokióban, 100 m pillangón ezüstérmes lett, a 4×100-as gyorsváltóval pedig egy ötödik helyet is hozzátett. Milák Kristóf ezúttal is szerényen készül a gálára, két évvel ezelőtti győzelmekor ezt mondta: „Nagyon szurkoltam magam ellen, hogy ne kelljen beszédet mondanom, mert én a tettek embere vagyok. Köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott, de mindenekelőtt azoknak, akik segítettek, főleg a családomnak, szüleimnek, nélkülük nem lehetnék itt.”

Az úszó Milák Kristóf már volt az év férfi sportolója, s most újra jelölték (Fotó: Tumbász Hédi)
Az úszó Milák Kristóf már volt az év férfi sportolója, s most újra jelölték (Fotó: Tumbász Hédi)

 

AIPS-DÍJ: SZILÁGYI ÁRON MÁR A JELÖLÉSNEK IS ÖRÜLT
A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) már tavaly december végén nyilvánosságra hozta a 114 ország 529 újságírója által megszavazott Év sportolója díja nyerteseit. A listának a férfiak között magyar vonatkozása is volt, hiszen a Tokióban harmadik olimpiai aranyérmét is megszerző Szilágyi Áron a 7. helyen végzett; a győztes a Bayern München lengyel futballistája, Robert Lewandowski lett.
„Pozitív értelemben túlcsordultam a sok díjtól és elismeréstől, amelyeket az elmúlt hetekben kaptam, mindegyik jólesik, így ez is. Már az is, hogy jelöltek a listára, és az is, hogy a hetedik lettem”  – mondta lapunknak Szilágyi Áron.

A kategória harmadik jelöltje Szilágyi Áron, aki Tokióban sporttörténelmi győzelmet aratott: egyéniben a világon ő az első kardvívó, aki egymást követő három ötkarikás játékokon is aranyérmes lett, London és Rio után triplázni tudott. A gálán pedig adott esetben duplázhat, 2016 után másodszor lehet a legjobb férfi sportoló.

„A gála kapcsán mindig is úgy gondoltam, ez a sport ünnepe – mondta Szilágyi Áron a Nemzeti Sportnak. – Büszke vagyok arra, hogy ezúttal is a részese lehetek, ráadásul két olyan fantasztikus sportoló társaságában, mint Lőrincz Tamás és Milák Kristóf. Én biztosan jól érzem majd magam a gálán, nem versenyként élem meg a helyzetet – versenyzek eleget a páston... Örülök annak is, hogy a kardcsapat is ott van a legjobb három között, ahogyan annak is, hogy edzőm, Decsi András is, aki megdolgozott ezért az elismerésért.”

Szilágyi Áron a gála kapcsán mindig úgy gondolta, ez a sport ünnepe (Fotó: Tumbász Hédi)
Szilágyi Áron a gála kapcsán mindig úgy gondolta, ez a sport ünnepe (Fotó: Tumbász Hédi)



A parasportolóknál ugyancsak ketten vannak a hármas listán, akik korábban már nyertek: Osváth Richárd 2017-ben, Kiss Péter Pál pedig 2019-ben volt az év fogyatékos férfi sportolója.

Előbbi 36 évesen is a világ legjobbjai közé tartozik. Tokióban a kerekesszékes vívók férfi tőr egyéni számában a második helyen végzett, s ezzel sorozatban a harmadik olimpiájáról utazhatott haza éremmel.



„Ötödik éve ott vagyok a legjobb tízben vagy háromban, titkon számítottam rá, hogy most is beférek – mondta lapunknak Osváth Richárd. – A tokiói ezüstérmem tőrvívásban megkoronázta az évemet, hatalmas teher hullott le a vállamról, hiszen öt éven át mindig ott volt a cél és a vele járó nyomás, hogy érmet szerezzek a paralimpián. Nagyon fontosnak tartom az Év fogyatékos sportolója díjat, hiszen a sportújságírók mutatnak meg minket az embereknek, ezért nagy a szerepük és a hatásuk abban, hogy Magyarországon minél elfogadottabb legyen a parasport.”

Osváth Richárd Tokióban a kerekesszékes vívók férfi tőr egyéni számában a második helyen végzett
Osváth Richárd Tokióban a kerekesszékes vívók férfi tőr egyéni számában a második helyen végzett


Kiss Péter Pál azzal a nem titkolt céllal utazott Tokióba, hogy megszerzi a magyar kajak-kenu első paralimpiai aranyérmét, és szenzációs versenyzéssel maga mögé is utasította a mezőnyt a 200 méteres sprinttávon.

„Sorozatban harmadszor kerültem a legjobb három közé ezen a szavazáson, nyertem is már, és mivel vitán felül a 2021-es volt a legerősebb évem, a jelölésre számítottam most is –
fogalmazott Kiss Péter Pál. Természetesen nagyon jó érzés megnyerni egy sportversenyt, de úgy érzem, az Év fogyatékos sportolója díjjal még többen megismernek minket, és talán motiváljuk is őket, ami nagyon jó érzés.”

Kiss Péter Pál megszerezte a magyar kajak-kenu első paralimpiai aranyérmét
Kiss Péter Pál megszerezte a magyar kajak-kenu első paralimpiai aranyérmét


A kategória harmadik jelöltje Pálos Péter. A BVSC 36 éves, enyhe értelmi fogyatékossággal született asztaliteniszezője – aki az S11-es sérültségi kategóriában versenyez – kilenc évvel londoni elsősége után ismét paralimpiai bajnok lett.

Pálos Péter kilenc évvel londoni elsősége után ismét paralimpiai bajnok lett
Pálos Péter kilenc évvel londoni elsősége után ismét paralimpiai bajnok lett


„Mivel tavaly is jelöltek, ezért maga a jelöltség annyira nem lepett meg, a három közé kerülés azonban igen. Nem volt egyszerű a tavalyi évem, viszont a fő verseny, a paralimpia szerencsére a lehető legjobban végződött”
– mondta lapunknak.

az eddigi győztesek
Az Év férfi sportolója
1958:
Polyák Imre birkózó
1959: Kárpáti Rudolf vívó
1960: Kárpáti Rudolf vívó
1961: Gurics György birkózó
1962: Polyák Imre birkózó
1963: Veres Győző súlyemelő
1964: Török Ferenc öttusázó
1965: Zsivótzky Gyula atléta
1966: Balczó András öttusázó
1967: Kozma István birkózó
1968: Zsivótzky Gyula atléta
1969: Balczó András öttusázó
1970: Kelemen Péter öttusázó
1971: Hegedűs Csaba birkózó
1972: Balczó András öttusázó
1973: Csapó Géza kajakos
1974: Magyar Zoltán tornász
1975: Hargitay András úszó
1976: Németh Miklós atléta
1977: Gerevich Pál vívó
1978: Magyar Zoltán tornász
1979: Wichmann Tamás kenus
1980: Magyar Zoltán tornász
1981: Wladár Sándor úszó
1982: Pap Jenő vívó
1983: Guczoghy György tornász
1984: Gáspár Tamás birkózó
1985: Mizsér Attila öttusázó
1986: Darnyi Tamás úszó
1987: Darnyi Tamás úszó
1988: Darnyi Tamás úszó
1989: Fábián László öttusázó
1990: Darnyi Tamás úszó
1991: Kovács István ökölvívó
1992: Darnyi Tamás úszó
1993: Kovács Antal cselgáncsozó
1994: Rózsa Norbert úszó
1995: Pulai Imre kenus
1996: Kovács István ökölvívó
1997: Storcz Botond kajakos
1998: Gécsek Tibor atléta
1999: Balogh Gábor öttusázó
2000: Csollány Szilveszter tornász
2001: Balogh Gábor öttusázó
2002: Csollány Szilveszter tornász
2003: Annus Adrián atléta
2004: Majoros István birkózó
2005: Braun Ákos cselgáncsozó
2006: Cseh László úszó
2007: Talmácsi Gábor motorversenyző
2008: Vajda Attila kenus
2009: Gyurta Dániel úszó
2010: Berki Krisztián tornász
2011: Berki Krisztián tornász
2012: Gyurta Dániel úszó
2013: Gyurta Dániel úszó
2014: Berki Krisztián tornász
2015: Cseh László úszó
2016: Szilágyi Áron vívó
2017: Baji Balázs atléta
2018:
Liu Shaolin Sándor rövid pályás gyorskorcsolyázó
2019: Milák Kristóf úszó
2020: Szoboszlai Dominik labdarúgó
Az Év fogyatékos férfi sportolója
2015: Gelencsér Róbert atléta
2016: Tóth Tamás úszó
2017: Osváth Richárd vívó
2018: Gelencsér Róbert szervátültetett atléta
2019: Kiss Péter Pál kajakosnak
2020:
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik