Mecsek-rali: másfél száz versenyautó száguld az 57. versenyen

Vágólapra másolva!
2024.06.12. 14:24
null
Ranga Péter most felejtetné a veszprémi kiesést (Fotó: mecsekrallye.com)
Hat mezőnyben összesen mintegy 150 versenyautó áll rajthoz a pénteken és szombaton Pécsen és környékén sorra kerülő 57. Mecsek-ralin, amely a HUMDA országos ralibajnokság idei harmadik futama lesz, és amelynek keretében a Historic kategória Európa-bajnoki viadalát is lebonyolítják.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Markó Tibor, a futam sportszakmai főszervezője kiemelte: a legendás verseny kapcsán idén a biztonságot helyezték a középpontba, ennek megfelelően jól felszerelt, könnyen megközelíthető szurkolói zónákat alakítottak ki és napi több mint hatszáz szervező vesz részt a futam lebonyolításában.

Közölte: az összesen mintegy 150 autó a jelenlegi gazdasági környezetben kifejezetten nagy mezőnynek számít magyarországi viszonylatban. Kiemelte: a hétvégén Pécsen is zajló FIA Historic Eb (EHRC) mezőnyében – a sok töréssel végződő cseh futam után a tervezettnél kevesebb – mintegy húsz páros mérkőzik meg kilenc országot képviselve. Köztük pedig négy magyar, ifj. Érdi Tibor, Magoss Péter, Mekler László és Dunavölgyi János jelezte a részvételi szándékát. A veteránok között a magyar historic bajnokság keretében további harminc páros érkezik legendás márkákkal a mecseki gyorsokra – fűzte hozzá.

A HUMDA országos bajnokságon belül az ORB, ORC mezőnye 62 indulóval rajtol pénteken délután, míg az ORB 2 és 3 keretében pénteken harmincöt induló már délre be is fejezi a küzdelmeket, rajtuk kívül pedig a "Zwei Takt Memory" betétfutam keretében nyolc Trabant 601-es mérkőzik meg egymással.

Markó Tibor beszámolt róla: elsőként az ORB 2 és 3 mezőnye 70, illetve 50 kilométeren 5, illetve 4 gyorsaságit teljesít a Mecsek keleti és északi részén, majd délután rajtol el az ORB, ORC és a Historic mezőnye, előbbiek pedig éjszakába nyúlóan versenyeznek majd 80 kilométeren keresztül a legendás gyorsokon, így Orfű, Árpádtető, Remeterét és Hetvehely környékén.

Szombaton három helyszínen, a Golgota-Hetvehely, az Abaliget-Orfű-Árpádtető, és a Hatos-Trefortpuszta szakaszokon folytathatják a küzdelmeket az állva maradt párosok, hogy a legjobbak a két nap alatt összesen 160 kilométernyi gyors végeztével gördülhessenek fel céldobogóra a – Magyarország-Svájc Eb-mérkőzés miatt – késő délutánra időzített ceremónia keretében.

Péterffy Attila polgármester közölte: a város igyekszik ismét a verseny olyan jó vendéglátója lenni, mint néhány hete a Tour de Hongrie-nak, illetve mint a korábbi több mint félszáz ralinak. Megemlítette: az autóverseny tradicionális Pécsen, értéket képvisel, évről évre fejlődik, s ennek is köszönhetően időről időre kontinensviadaloknak is otthont ad.

A sajtótájékoztatón a Historic Eb mezőnyében versenyző ifj. Érdi Tibor kiemelte: kétszeres címvédőként a Mecsekbe érkezve célja a dobogó, de ehhez kell, hogy 35 éves autójuk is megfelelően működjön mindvégig. A Skoda Fabia R5-tel érkező pécsi Ranga Péter arról beszélt, hogy autójuk jó, a pályákat jól ismerik, ezért Pécsen igyekeznek feledtetni veszprémi kiesésüket.

Az 57. Mecsek-ralival kapcsolatban minden fontos információ megtalálható a verseny honlapján.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik