Támadásszervezésben klasszisok, de védekezésben akadhatnak gondok: a német középpálya

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 11:09
null
Gündogan és Kroos formája meghatározó lehet (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának – amelyben a magyar válogatott is szerepel – posztonkénti bemutatóját a német válogatott támadásépítésért és védekezésért felelős középpályásaival folytatjuk.

Nem egyszerű a német labdarúgó-válogatott esetében a középpályásokról beszélni anélkül, hogy ne folyna a kérdésbe a támadószekció is. Ékes példa erre, hogy a német szövetség is csupán két kategóriába sorolta a mezőnyjátékosokat a kerethirdetéskor – védőkre és „többiekre”. Éppen emiatt alábbi elemzésünkben azokra a játékosokra koncentrálunk, akik akár négy-, akár háromvédős rendszerben a középpálya középső részén kapnak majd jó eséllyel helyet, feladatkörük lehet támadó szellemű, ám inkább szervezik a támadásokat, ritkán tényleges befejező emberek.

Ahogyan a Die Zeit szerzői, Tammo Blomberg és Oliver Fritsch is írták: „Ez a csapatrész nem működött jól a világbajnokságon, ahol nyilvánvalóvá vált, Sami Khedira kiöregedett. Toni Kroos, Ilkay Gündogan és Kai Havertz egyaránt remek futballista, de kell mögéjük egy Casemiróhoz hasonló védekező középpályás. Ezt a szerepet elvileg Joshua Kimmich tölti be. Ez papíron jól hangzik, ám a hollandok elleni NL-meccsen például nem működött, a német középpálya átjáróház volt, és 4–2–re kikaptak. A két tizenhatos közötti területet bejátszó Leon Goretzka ezért is érdekes opció, elvileg felépült a sérüléséből és Löw is kedveli.”

A német válogatott 2021-ben öt mérkőzést játszott le, a világbajnoki selejtezősorozatban Izland, Románia és Észak-Macedónia, az Eb-felkészülés jegyében pedig Dánia és Lettország ellen.

Az év eleji tétmérkőzéseken Joachim Löw szövetségi kapitány még a 4–3–3-as rendszert preferálta: mindhárom találkozón a Goretzka, Kimmich, Gündogan trió szerepelt a középső harmadban, hármójuk közül rendre Kimmich kapta a védekezőbb feladatkört. Azt azonban rögvest meg is kell jegyeznünk, hogy a Real Madridban alapembernek számító Kroos ezeken a meccseken sérülés és/vagy pluszpihenő miatt hiányzott a német válogatottból.

Löw az Eb előtt megkavarta a lapokat és a két felkészülési meccsen inkább a szárnyvédős, három középső védős rendszert próbálta. Ebben a felállásban viszont nem maradt hely három középső középpályásnak: Dánia ellen (1–1) Kimmich és a támadóbb szellemű Florian Neuhaus (utóbbi gólt is lőtt), Lettország ellen (7–1) a Gündogan, Kroos kettős kapott lehetőséget a tengelyben (eközben Kimmich korábbi önmagát idézve a védelem jobb szélére került – szárnyvédőként).

Joachim Löw nyugodtan változtathatja Kimmich posztját: a középpályán és a védelemben is hasznos ember (Fotó: AFP)
Joachim Löw nyugodtan változtathatja Kimmich posztját: a középpályán és a védelemben is hasznos ember (Fotó: AFP)

A Die Zeit azt jósolja, hogy a négyvédős rendszer, míg a Kicker szerint a felkészülési meccseken látott háromvédős szisztéma lesz majd a németek alapjátéka az Eb-n. Ha utóbbi tipp jön be – amit erősít, hogy Joachim Löw korábban azt nyilatkozta, a lettek elleni meccsen már nagyrészt az alapcsapatot szeretné játszatni –, jó eséllyel Gündogan és Kroos kezdhet majd a középpályássor közepén. Minőségi váltótársként pedig a Goretzka, Neuhaus kettős jöhet szóba, miközben Kimmich – a korábbi, védőkről szóló elemzésünkben írtakkal ellentétben – mégis jobb oldali szárnyvédőként veheti ki a részét a csapatjátékból, s csak Gündoganék esetleges sérülése, pihentetése miatt kaphat szerepet beljebb, a középpálya tengelyében.

Akárhogyan lesz, Goretzka, Kimmich, Kroos és Gündogan esetében is elmondhatjuk, mindannyian remekül olvassák a játékot, legyen szó védekezésben helyezkedésről, passzok lefüleléséről vagy támadásban a mélységi indításokról, a tizenhatos (vagy épp az ötös) előterébe való megérkezésről. Négyük közül Gündogan a legveszélyesebb a kapu előtt, ugyanakkor a City középpályása védekezésben ha nem is sokkal, de gyengébb teljesítményre képes, mint poszttársai. A 30 éves középpályás játékát februárban részletesen is elemeztük, a Cityben Kevin De Bruyne sérülése idején igazi karmesterré, egyúttal gólfelelőssé lépett elő kissé balról, a tizenhatos előteréből szervezve a játékot.

Így alakult át Gündogan játéka idény közben a Manchester Cityben. Vajon a német válogatottban is hasonlóan szabad kezet kap a középpálya balra eső területein? (Fotó: AFP)
Így alakult át Gündogan játéka idény közben a Manchester Cityben. Vajon a német válogatottban is hasonlóan szabad kezet kap a középpálya balra eső területein? (Fotó: AFP)

Goretzka a futómennyiségével és átlövéseivel, Kimmich fáradhatatlan box-to-box jellegű középpályás munkájával, Kroos rutinjával, az olasz futballt idéző, mélységi irányítóként csillogtatott meglátásaival nyújthat extrát a négyes fogatból. Kimmich és Kroos játékintelligenciáját nem kell külön bemutatni, előbbi kapcsán elég csak felidézni a 2020-as Bajnokok Ligája-döntőben Kingsley Coman győztes góljához kiosztott gólpasszát, utóbbitól pedig a legutóbbi BL-kiírásban a Liverpool elleni negyeddöntőben bemutatott „gyilkos” mélységi passzait.

Ilyen szempontból tehát a bőség zavarával küzdhet Joachim Löw.

S akkor még nem beszéltünk Emre Canról, aki mind a középpálya, mind a védelem közepén tökéletes kiegészítő embere lehet a 2014-ben vb-győztes, 2018-ban, Oroszországban viszont csúnyán lebőgő gárdának.

Szintén remek opció Jamal Musiala bevetése, a Bayern München 18 éves középpályása (ugyan többnyire csereként, de) 26 bajnokin, összesen pedig 39 tétmeccsen lépett pályára a Bundesliga-címet elhódító bajoroknál, ezeken hét gólt és egy gólpasszt jegyzett.

Musiala a Bayernben már bemutatta, hogy tökéletes kiegészítő ember tud lenni. Sőt, még annál több is (Fotó: AFP)
Musiala a Bayernben már bemutatta, hogy tökéletes kiegészítő ember tud lenni. Sőt, még annál több is (Fotó: AFP)

A szövetségi kapitány szempontjából inkább az a kérdés, hogy védekezésben elég stabil lesz-e a középső kettős. S mi történik akkor, ha nem? (Visszaállnak négyvédős rendszerre?) Illetve, hogy Kroosék mélységi indításai kiket találhatnak meg a kapu előterében…

A német csapatrészeket bemutató sorozatunk utolsó részében a leginkább a támadások befejezéséért, a tizenhatos környéki kulcs- és ziccerpasszokért felelős játékosokkal foglalkozunk: Serge Gnabryval, Leroy Sanéval, Kai Havertzcel, Jonas Hofmann-nal, Kevin Vollanddal, Timo Wernerrel és a nagy visszatérővel, Thomas Müllerrel.


NÉMETORSZÁG 26 FŐS KERETE
KAPUSOK: Bernd Leno (Arsenal – Anglia), Manuel Neuer (Bayern München), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)
VÉDŐK: Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Robin Gosens (Atalanta – Olaszország), Christian Günter (Freiburg), Marcel Halstenberg (RB Leipzig), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Lukas Klostermann (RB Leipzig), Robin Koch (Leeds United – Anglia), Antonio Rüdiger (Chelsea – Anglia), Niklas Süle (Bayern München)
KÖZÉPPÁLYÁSOK/TÁMADÓK: Emre Can (Borussia Dortmund), Serge Gnabry (Bayern München), Leon Goretzka (Bayern München), Ilkay Gündogan (Manchester City – Anglia), Kai Havertz (Chelsea – Anglia), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Joshua Kimmich (Bayern München), Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország)
Jamal Musiala (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach), Leroy Sané (Bayern München), Kevin Volland (Monaco – Franciaország), Timo Werner (Chelsea – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Joachim Löw

EURÓPA-BAJNOKSÁG

AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA

Június 15., kedd, 18.00
Budapest

Magyarország–Portugália

Június 15., kedd, 21.00
München

Franciaország–Németország

Június 19., szombat, 15.00
Budapest

Magyarország–Franciaország

Június 19., szombat, 18.00
München

Portugália–Németország

Június 23., szerda, 21.00
Budapest

Portugália–Franciaország

Június 23., szerda, 21.00
München

Németország–Magyarország

További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik