Eb 2020: Joachim Löw hattyúdala – a németek feledtetnék az oroszországi vb-t

TAMMO BLOMBERG, OLIVER FRITSCH (Die Zeit)TAMMO BLOMBERG, OLIVER FRITSCH (Die Zeit)
Vágólapra másolva!
2021.06.08. 18:55
null
Mats Hummels (5) rutinja sokat érhet a tornán (Fotó: Imago Images)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be. Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya tizenöt év után búcsúzik a válogatottól, amely feledtetné a gyenge oroszországi szereplést.

 

EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS

Nem hasonlít David Beckhamre és saját alsóneműmárkája sincs, de Thomas Müller a mostani csapat ikonja. A csatár feleségével, Lisával lovakat tenyészt, vicces interjúkat ad, és úgy néz ki, mint a srác a szomszédból. Játékstílusa nem kimondottan elegáns, de hatékony. Mindezek összessége teszi népszerűvé a hazájában, na meg az, hogy valóban őszintének tűnik, nem játssza meg magát.

A HALASZTÁS NYERTESE

Jamal Musiala egy éve a Bayern München amatőrjeivel a harmadosztályban játszott, miközben az angol U21-es válogatottban is futballozott (hétéves korábban költözött Angliából Németországba). Az azóta eltelt időszakban azonban olyan teljesítményt nyújtott, hogy a Bayern első csapatában, illetve februárban a német válogatottban is bemutatkozhatott, megjegyezve, szíve azért Angliáért is dobog.

A VÁLOGATOTT DALA

A 2006-os, hazai rendezésű világbajnokság előtt a komikus Oliver Pocher kiadott egy Schwarz und Weiss (Fekete és fehér) című dalt, amely 2018-ig a válogatott minden góljánál felcsendült. A balul sikerült oroszországi torna után azonban sokan úgy érezték, itt az ideje változtatni, bár ha a nationalelf jól teljesít, újra népszerűvé válhat ez a nóta.

Joachim Löwöt különösebben nem foglalkoztatja a gördeszkázás vagy a BMX, de a keretét tekintve sikerült az említett sportokra jellemző száznyolcvan fokos fordulatot bemutatnia. A pocsékul sikerült 2018-as világbajnokságot követően a szakember bejelentette, ezután nem számít az akkor a Bayern Münchent erősítő Jérome Boatengre, Mats Hummelsre és Thomas Müllerre. Ehhez képest utóbbi kettő visszatért a kontinenstornára, Löw szerint azért, mert „minden szempontot figyelembe kellett vennünk, és az a legfontosabb, hogy jól teljesítsünk az Európa-bajnokságon.”

Az vitán felül áll, hogy a gólokat és gólpasszokat (húszat osztott ki a Bundesliga előző idényében) tekintve Müller ereje teljében van, és jelenlétéből profitál a támadósor. Hummels ugyan kicsit lelassult, de tapasztalatával segíthet a néha ingatag hátvédsornak, amelynek nem ő, hanem a Thomas Tuchel alatt világklasszissá fejlődő, friss BL-győztes Antonio Rüdiger lesz az oszlopa.

A hátsó alakzatot tekintve még mindig Manuel Neuer a legfontosabb láncszem, válogatottbeli riválisa, Bernd Leno, az elmúlt harminc-negyven év legjobb kapusának nevezte. A középpálya érdekes kérdéseket tartogat, ez a csapatrész nem működött jól a világbajnokságon, ahol nyilvánvalóvá vált, Sami Khedira kiöregedett. Toni Kroos, Ilkay Gündogan és Kai Havertz egyaránt remek futballista, de kell mögéjük egy Casemiróhoz hasonló védekező középpályás. Ezt a szerepet elvileg Joshua Kimmich tölti be. Ez papíron jól hangzik, ám a hollandok elleni NL-meccsen például nem működött, a német középpálya átjáróház volt, és végül 4–2–re kikaptak. A két tizenhatos közötti területet bejátszó Leon Goretzka ezért is érdekes opció, elvileg felépült a sérüléséből és Löw is kedveli: Szemmel látható, mennyire erős futballista, támadásban és védekezésben is sokat segít – mondta róla a kapitány, akinek ez lesz az utolsó tornája a csoportkörben a franciákkal, portugálokkal és magyarokkal összecsapó válogatott élén. Már csak az a kérdés, hogy a két világbajnok visszahívásának köszönhetően sikerrel búcsúzik-e.

A KAPITÁNY: JOACHIM LÖW

Löw bejelentése, mely szerint az Eb után távozik, optimistább hangulatot keltett, de ennek az Észak-Macedónia elleni vb-selejtezős vereség gyorsan véget vetett. A találkozó után a sajtóban azt fejtegették, hogy az egész világ a németeken nevet, és sokan jobbnak látták volna, ha Löw három-négy, netán már hét évvel ezelőtt távozik. Immár tizenöt esztendeje kapitány, 2014-ben vb-t nyert, ám ezt az oroszországi csalódás követte, a nationalelf tavaly pedig 6–0–ra kikapott a spanyoloktól.

A várható kezdőcsapat
A várható kezdőcsapat

Fordította: Szeli Mátyás

EB 2020
F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália x–x
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország x–x
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország x–x
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország x–x
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország x–x
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország x–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik