KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN 2021.02.17 16:57 Frissítve: 2021.02.18 09:42

Aki David Silva és Kevin De Bruyne hiányát is eltüntette: Ilkay Gündogan

A nyári Európa-bajnokságot megelőzően a Nemzeti Sport Online-on kiemelt figyelmet fordítunk azokra a labdarúgókra, akikkel a kontinensbajnokságon a magyar válogatott tagjainak is meg kell küzdeniük. Amolyan portrésorozat keretében szeretnénk bemutatni a portugálok, a franciák és a németek több fontosabb játékosát. Ezúttal a karrierje egyik legeredményesebb időszakát élő, a Manchester Cityben hónapok óta ragyogó teljesítményt nyújtó, 42-szeres német válogatott középpályásra, Ilkay Gündoganra fókuszálunk.

Gündogan 11 gólt szerzett eddig a mostani PL-kiírásban, többet, mint bármelyik másik profi idényében (Fotó: AFP)

 

„Egyszer azt mondták nekem, én magam talán nem tűnök ki a mezőnyből, de lehetővé teszem a többiek számára, hogy kitűnjenek – ez az, ahogy definiálom önmagamat.”

Ilkay Gündogan nem először, és alighanem nem is utoljára vallott így játékfilozófiájáról. Az a Gündogan, aki az elmúlt hetekben nagyon is kitűnt a mezőnyből, és nemcsak klubját, a Manchester Cityt illetően, hanem a Premier League-et is: nem véletlen, hogy a 30 éves középpályás lett a Hónap játékosa a ligában. A kétszeres angol bajnok négy és fél év, 120 bajnoki és (akkor még) 22 gól után először érdemelte ki ezt az elismerést.

 

Persze ha hozzávesszük, hogy Gündogan a január végéig megszületett PL-találatai (22) csaknem negyedét (5) abban a hónapban szerezte…

Gündogan szerepköre a 2020–2021-es idényben – részben kényszerűségből, részben menedzsere, Pep Guardiola régóta dédelgetett terveinek megfelelően – látványosan átalakult. A Stats Perform, a CBS Sports és a The Athletic elemzése segítségével nézzük meg, miként.

(…)

Gündogan vezetheti PL-győzelemre a Cityt? (Fotó: AFP)
HONNAN HOVÁ

Gündogan a VfL Bochumnál lett profi játékos, majd a Nürnberg színeiben szerzett magának hírnevet Németországban. 2011-ben a Borussia Dortmund 5.5 millió euróért cserébe szerződtette a középpályást, aki Gelsenkirchenben született, török szülők gyermekeként. A BVB-val bajnok lett, Német Kupát nyert és tagja volt a 2012–2013-as idényben Jürgen Klopp irányításával Bajnokok Ligája-döntőig menetelő csapatnak is. Jött a feketeleves, sérülés, majd újra és újra kiújuló hátproblémái miatt több mint egy éven át nem volt bevethető. A Manchester City 2016-ban csapott le rá, 27 millió euró volt a vételára, azzal együtt, hogy eleinte sérülés és műtét miatt szintén nem lesz bevethető. A 2017–2018-as idényben és a 2018–2019-es kiírásban angol bajnoki címet nyerő együttesnek is alapembere volt, előbbiben 30, utóbbiban 31 meccsen lépett pályára a PL-ben. Manchesterben 188 tétmérkőzésen 35 gólnál és 25 asszisztnál jár.

Gündogan számára kicsit sem indult jól az idény, az első három fordulóban – mivel elkapta a koronavírust – nem állhatott csapata rendelkezésére. Ezt követően Guardiola a sorozatterhelést kerülendő érezhetően egy meccset végigjátszatva, egy meccsen csak percekre becserélve, vagy akár teljesen a padon hagyva építette vissza a németet. Decemberre már-már úgy tűnt, Gündogan felvette a tempót, épp ezért is volt kisebb meglepetés, hogy a Manchester Uninted elleni derbit ismét csak a kispadról nézte végig. 

Talán nem véletlen, hogy a The Athletic és az Opta adataiból dolgozó Stats Perform is ezt a december 12-i találkozót választotta elemzése középpontjául. 

Az MU-meccsel lezárult időszakig Gündogan a labdaérintései 70 százalékát a pálya középső harmadában tette, míg a támadóharmadban 20 százalék alatti mutatója volt. A West Brom elleni 1–1-től számítva (amely meccsen ő szerzett vezetést) 51 és 41 százalékra módosult az arány. A változás nemcsak Gündogan góljaiban nyilvánult meg, a ziccerpasszokból is sokkal több fűződik immár a nevéhez: november 24-étől a Burnley elleni február 3-ai mérkőzéssel bezárólag 22 ilyen átadása volt, ennél több csak De Bruynének (23) akadt, igaz, a belga sérülés miatt hárommal kevesebb bajnokin szerepelt. A Stats Perform következtetése szerint – ha a közvetlen gólpasszok számában nem is veszi fel vele a versenyt – Gündogan érdemei vitathatatlanok abban, hogy a január vége óta sérült belga karmester hiányát egyelőre nem érezte meg az együttes. 

A támadó jellegű eltolódás Gündogan hőtérképén is jól látható (Forrás: Stats Perform)


Az őszi szezon elején Guardiola egy sokkal kompaktabb, keskenyebb, a pálya széleit kevésbé kihasználó stílusban próbálta játszatni a Cityt. Ebben a rendszerben – különösen, ha a szélső védők is előre húzódtak, majd a tizenhatos vonalában befelé mozogtak – Gündogan Rodrival az oldalán hátra maradt biztosítani és alkalom adtán labdát szerezni.

Az Old Traffordon lejátszott 0–0 után Guardiola változtatott a csapat egyensúlyán, visszatért a Cityt a korábbi években sokkal inkább jellemző, kissé fejnehéz, a letámadásra, az ellenfél térfelén történő labdajáratásra építő taktikájához – egyúttal sokkal több játékosának engedte meg, hogy csatlakozzon a támadásokhoz. Az egyszűrős rendszer – amely inkább Rodri, vagy bevethető állapota esetén Fernandinho volt – Gündogan számára nemcsak nagyobb szabadságot, de a középső középpálya bal oldalára húzódva sokkal támadóbb szellemű szerepkört is biztosított.

Az Opta rendszeresen készít elemzéseket a játékosok labdaérintéseiről. A The Athletic által használt modellben 54 zónára bontották a pályát, így a harmadolásnál jóval részletesebben is megtudták nézni, hogyan alakult át Gündogan helyezkedése és a játékba való aktív bekapcsolódásának tere. Felül az MU elleni rangadót megelőző hat, alatta a derbit követő hat meccs ábrája látható – százalékokkal megerősítve a Stats Perform hőtérképén is látottakat.

Güdogan labdaérintései a manchesteri derbit megelőző 6 mérkőzésen (Forrás: The Athletic)
Güdogan labdaérintései a manchesteri derbit követő 6 mérkőzésen (Forrás: The Athletic)

Az ábrákat látva a The Athletic szerzője, Sam Lee ismerős mintázatra lett figyelmes. Már múlt tavasszal azt találgatták sokan, Guardiola hogyan fogja pótolni a City elmúlt tíz évét meghatározó, a 2019–2020-as idény végeztével – szerződése lejártával – a klubnak búcsút intő David Silvát. A legtöbben az ifjú angolt, Phil Fodent emlegették lehetséges örökösként, de az alapvetően inkább jobbra húzódó portugál, Bernardo Silva oldalváltása is benne lehetett volna a pakliban (így a jobb oldalon Rijad Mahrez számára juthatott volna több hely). Ehhez képest – legalábbis az ábrák alapján nagyon úgy fest – Gündogan lett az örökös.

David Silva labdaérintései 2016 és 2020 között – a hasonlóság Gündogan új szerepkörével egyértelmű, bár egy fokkal még támadóbb (Forrás: The Athletic)


Guardiola 2019-ben úgy jellemezte Gündogant, „amikor közel van a tizenhatoshoz, tökéletes tempóban és pillanatban tud érkezni a kapu elé ahhoz, hogy gólt lőjön”. A német pontosan ezt az erősségét csillogtatta meg, akár a West Brom, akár a Newcastle United ellen szerzett találatánál.

WBA VS. GÜNDOGAN


NEWCASTLE VS. GÜNDOGAN

 
ELLENFELEINK LESZNEK
Kicsit Scholes, kicsit De Bruyne, száz százalékig Bruno Fernandes
Mr. Üveg felemelkedése: a bajnoki címeket gyűjtögető Kingsley Coman pályaképe

Guardiola pedig nem állna meg a jelenlegi szerepkörnél – Gündogan ütemérzékére alapozva még előrébb is kipróbálná a németet.

„Jelenleg támadó középpályásként játszik, és az a srác, akinek minden meccsen adódik egy vagy két jó lehetősége a gólszerzésre. De nem csak ettől ilyen hasznos számunkra. A tudása minőségét a passzjátékával, a helyzetfelismeréseivel egyaránt bizonyítja, biztos vagyok abban, eljön az a nap, amikor hamis kilencesként kap lehetőséget és képes lesz helytállni abban a feladatkörben is” – idézte a katalán szakembert a The Athletic.

Gündogan hatékonyságáról sokat elmond, hogy a decemberi WBA-meccs óta 12 bajnokin 11 gólt szerzett és két gólpasszt osztott ki – ennyi gólja egyetlen PL-játékosnak sincs az adott periódusban, kanadai pontja is csak egyvalakinek, (a múlt héten szintén elemzett) Bruno Fernandesnek (hét gól, hat gólpassz) van. 

Ilkay Gündogan „lőlapjai”, felül a 2019–2020-as idényből, alatta a jelenleg is zajló évadból. Zölddel a gólok, sárgával a kapufák, kékkel a kapus védései, lilával a védők blokkolásai, pirossal a pontatlan lövések és fejesek láthatóak – minél nagyobb egy folt, annál nagyobb xG-jű (a helyzetre jutó várható gólmennyiség/gólvalószínűség) lehetőségről van szó. Megváltozott szerepkörének köszönhetően jóval közelebbről indul és így jóval többször és ér fel a kapu elé, hogy befejezze a helyzeteket. A 2020–2021-es idényre több mint kétszeresére nőtt a 90 percenkre jutó xG-je (0.49, ill. 2019–2020: 0.20).


S hogy mit gondol maga a főszereplő az elmúlt szűk három hónapról?

„A számokat látva az emberek azt gondolhatják, most jobb vagyok, de az igazat megvallva engem a számok úgy igazán sosem érdekeltek a labdarúgásban. Amikor a hármas sípszó után lejövök a pályáról azt akarom érezni, olyan jól játszottam, ahogyan csak tudok. Akkor érzem jól magam, amikor boldog és büszke vagyok attól, amit elvégeztem – nem pedig attól, ha szerzek egy vagy két gólt, vagy bármi hasonló.”

Gündogan január elején arról is beszélt, továbbra is úgy érzi, hogy középső középpályásként, szűrőként képes a legjobb teljesítményt nyújtani, saját magától sosem jutott volna eszébe, hogy arra kérje Guardiolát, az edző próbálja ki valamivel előrébb is. Hozzátette, az eddigi legjobb formája szerinte a 2018–2019-es idény végi volt, amikor a City az utolsó 14 meccsén veretlenül menetelve tudta megelőzni a Liverpoolt.

„Ilkay tökéletesen mondta, egészen hihetetlen volt, amit a második Premier League-győzelmünket hozó idényben nyújtott szűrőként. Azt gondolom, nélküle, az esze, a meglátása nélkül nem lett volna lehetséges, hogy megnyerjük azt a bajnokságot” – reagált Guardiola az egyik sajtótájékoztatón Gündogan szavaira. A menedzser arról is beszélt, nem könnyű megtalálni egy olyan játékos helyét a pályán, aki védekező és támadó szerepkörben is rendkívül hasznos tud lenni – az edzőnek akarva-akaratlanul meg kell harapnia az egyik ujját, mely képességeknek adjon kevesebb teret a játékosa.

Duplájával főszerepet vállalt a Liverpool kiütésében az Anfielden (Fotó: AFP)
SZÍVESEN FEJEZNÉ BE A CITYBEN
„Pályafutásom során még soha nem láttam olyat, ahogyan az emberek itt dolgoznak, és ez nemcsak a sportra vonatkozik, hanem minden területre. Úgy érzem, ez a klub nem csupán a futballról szól. Remek érzés tagja lenni ennek a családnak” – nyilatkozta a 30 éves középpályás miután átvette a januári hónap játékosa díjat, hangsúlyozva, örömmel fejezné be a karrierjét Manchesterben. Ám ez a visszavonulás jelen állás szerint még odébb van. 

Hogy jelenleg mennyire is fontos Gündogan a Citynek? Guardiola együttese csupán egy meccset (a Wolverhampton elleni idénynyitót) tudott megnyerni abból a hat találkozóból, amelyen a német nem léphetett pályára – emelte ki a Stats Perform.

Az egyetlen meccs, amikor pontokat vesztettek a BL-ben? Nem játszott. Az 5–2-es vereség a Leicester ellen? Nem játszott. Az őszi vereség a Tottenham ellen, vagy épp a gól nélküli döntetlen a Manchester United ellen? Egyiken sem lépett pályára Gündogan.

Amikor viszont kezdett, a City 18 meccsből 14-szer győzött és egyszer sem kapott ki.

„Képes a legkülönfélébb szerepkörökben is bizonyítani és mindig azon gondolkodik, mi a legjobb a csapat számára – jellemezte játékosát Guardiola. – Ő az egyik legönzetlenebb futballista, aki valaha megfordult a kezem alatt. El sem tudják képzelni, mennyire hálás és elégedett vagyok, hogy ilyen típusú játékosokkal dolgozhatok együtt. Intelligens, okos, tökéletesen érti a játékot, minden akcióban tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy a végkimenetel a lehető legjobb legyen. Amikor egy csapatban sok hasonló játékos jön össze, mint Ilkay, akkor az a csapat hihetetlenül erőssé válik.”

Ha a City szerdán legyőzi – a 16. fordulóból elhalasztott mérkőzésen – az Evertont, úgy 24 forduló után tízpontos előnnyel vezetheti az angol bajnoki tabellát. Aligha kell ennél jobb bizonyíték egy csapat erejéről. 


De Bruyne (balról a második) kiválásával még egyértelműbb lett Gündogan támadásépítésben játszott kulcsszerepe (Fotó: AFP)
ELLENFELÜNK LESZ

 

A német válogatottban a csapatkapitányi karszalagot is megkapta már nemegyszer (Fotó: AFP)

Gündogan a korosztályos csapatokat végigjárva 2011 októberében mutatkozott be a német felnőttválogatottban. A Belgium elleni, már komolyabb téttel nem bíró Európa-bajnoki selejtezőn hat perc jutott számára. A következő bevetésére egészen 2012 májusáig kellett várnia, a Svájc ellen 5–3-ra elvesztett felkészülési meccsen a második félidőt futballozta végig.

Először 2012 novemberében volt kezdő, épp kezdte megszilárdítani a helyét a válogatottban, amikor 2013-ban megsérült, majd hátproblémái miatt nem játszhatott egy éven át a a Dortmundban, emiatt szinte a teljes 2013–2014-es idényt ki kellett hagynia, majd a világbajnoki címet szerző keretben sem kaphatott helyet.

A válogatottba 2015-ben tért vissza, az Európa-bajnoki selejtezőben meghatározó szerep jutott neki, mind az öt meccsen pályára lépett, két gólt szerzett és egy gólpasszt adott, csakhogy az Eb-n egy újabb sérülés miatt megint nem lehetett ott. Az első nagy tornája így a 2018-as oroszországi vb lett a válogatottal – erre viszont, ismerve az eredményt, nem biztos, hogy annyira büszke. Joachim Löw együttese címvédőként már a csoportkörben búcsúzott, Gündogan csak egy, a svédek ellen 2–1-re megnyert meccsen kapott lehetőséget.
A vb-n történtek ellenére Gündogan napjainkban alapembernek számít a német válogatottban, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 40. fellépésén, a csehek ellen 1–0-ra megnyert találkozón a csapatkapitányi karszalagot is ő hordhatta.

Gündogan 42 meccsen nyolc gólnál és hat gólpassznál jár a válogatottban, bár többnyire szűrőként kap szerepet, csupán egy sárga fűződik a nevéhez, piros lapja pedig még sosem volt. Ha nincsenek a sérülései, alighanem kétszer ennyi válogatottsága is lehetne már. Egy nagy trófea legalább annyira hiányzik a válogatott karrierjéből, mint másik 40 meccs, előbbin viszont még változtathat: a 2021 nyarára halasztott Európa-bajnokságon.

Főleg, ha kitart a Manchester Cityben mutatott formája.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA 
  1. Manchester City 23 16 5 2 46–14 +32 53
  2. Manchester United 24 13 7 4 50–31 +19 46
  3. Leicester City 24 14 4 6 42–26 +16 46
  4. Chelsea 24 12 6 6 40–24 +16 42
  5. West Ham United 24 12 6 6 37–28   +9 42
  6. Liverpool 24 11 7 6 45–32 +13 40
  7. Everton 22 11 4 7 34–30   +4 37
  8. Aston Villa 22 11 3 8 36–24 +12 36
  9. Tottenham 23 10 6 7 36–25 +11 36
10. Arsenal 24 10 4 10 31–25   +6 34
11. Leeds United 23 10 2 11 40–42   –2 32
12. Wolverhampton 24 8 6 10 25–32   –7 30
13. Southampton 23 8 5 10 30–39   –9 29
14. Crystal Palace 24 8 5 11 27–42 –15 29
15. Brighton & Hove Albion 24 5 11 8 25–30   –5 26
16. Burnley 23 7 5 11 17–29 –12 26
17. Newcastle 24 7 4 13 25–40 –15 25
18. Fulham 23 3 9 11 19–31 –12 18
19. West Brom 24 2 7 15 19–55 –36 13
20. Sheffield United24321915–40–2511
2021.02.24 21:41:44

Angol labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egy edzőt persze elsősorban az eredmények minősítenek, azok is tartják a pozíciójában. Az RB Leipzig elleni budapesti BL-meccs előtt Klopp cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint maga is a távozáson gondolkodna.

2021.02.21 11:10:50

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Guardiola csapata sorozatban a 18. mérkőzését nyerte meg, az idényben a 23. alkalommal nem kapott gólt.

2021.02.20 10:33:25

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Sorozatban a negyedik hazai mérkőzését is elbukta a címvédő, csaknem százéves negatív szériában van Pool.

2021.02.16 09:50:58

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A 30 éves német kulcsfigura lett a City 2021-es eddigi menetelésében. Azt mondja, volt már jobb is. Veszélyesebb aligha.

2021.02.11 16:49:57

Angol labdarúgás L. PAP ISTVÁN

A Liverpool FC történetének első igazi világsztárja az egyetlen kétszeres angol aranylabdás.