KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN 2021.02.17 16:57 Frissítve: 2021.02.18 09:42

Aki David Silva és Kevin De Bruyne hiányát is eltüntette: Ilkay Gündogan

A nyári Európa-bajnokságot megelőzően a Nemzeti Sport Online-on kiemelt figyelmet fordítunk azokra a labdarúgókra, akikkel a kontinensbajnokságon a magyar válogatott tagjainak is meg kell küzdeniük. Amolyan portrésorozat keretében szeretnénk bemutatni a portugálok, a franciák és a németek több fontosabb játékosát. Ezúttal a karrierje egyik legeredményesebb időszakát élő, a Manchester Cityben hónapok óta ragyogó teljesítményt nyújtó, 42-szeres német válogatott középpályásra, Ilkay Gündoganra fókuszálunk.

Gündogan 11 gólt szerzett eddig a mostani PL-kiírásban, többet, mint bármelyik másik profi idényében (Fotó: AFP)

 

„Egyszer azt mondták nekem, én magam talán nem tűnök ki a mezőnyből, de lehetővé teszem a többiek számára, hogy kitűnjenek – ez az, ahogy definiálom önmagamat.”

Ilkay Gündogan nem először, és alighanem nem is utoljára vallott így játékfilozófiájáról. Az a Gündogan, aki az elmúlt hetekben nagyon is kitűnt a mezőnyből, és nemcsak klubját, a Manchester Cityt illetően, hanem a Premier League-et is: nem véletlen, hogy a 30 éves középpályás lett a Hónap játékosa a ligában. A kétszeres angol bajnok négy és fél év, 120 bajnoki és (akkor még) 22 gól után először érdemelte ki ezt az elismerést.

 

Persze ha hozzávesszük, hogy Gündogan a január végéig megszületett PL-találatai (22) csaknem negyedét (5) abban a hónapban szerezte…

Gündogan szerepköre a 2020–2021-es idényben – részben kényszerűségből, részben menedzsere, Pep Guardiola régóta dédelgetett terveinek megfelelően – látványosan átalakult. A Stats Perform, a CBS Sports és a The Athletic elemzése segítségével nézzük meg, miként.

(…)

Gündogan vezetheti PL-győzelemre a Cityt? (Fotó: AFP)
HONNAN HOVÁ

Gündogan a VfL Bochumnál lett profi játékos, majd a Nürnberg színeiben szerzett magának hírnevet Németországban. 2011-ben a Borussia Dortmund 5.5 millió euróért cserébe szerződtette a középpályást, aki Gelsenkirchenben született, török szülők gyermekeként. A BVB-val bajnok lett, Német Kupát nyert és tagja volt a 2012–2013-as idényben Jürgen Klopp irányításával Bajnokok Ligája-döntőig menetelő csapatnak is. Jött a feketeleves, sérülés, majd újra és újra kiújuló hátproblémái miatt több mint egy éven át nem volt bevethető. A Manchester City 2016-ban csapott le rá, 27 millió euró volt a vételára, azzal együtt, hogy eleinte sérülés és műtét miatt szintén nem lesz bevethető. A 2017–2018-as idényben és a 2018–2019-es kiírásban angol bajnoki címet nyerő együttesnek is alapembere volt, előbbiben 30, utóbbiban 31 meccsen lépett pályára a PL-ben. Manchesterben 188 tétmérkőzésen 35 gólnál és 25 asszisztnál jár.

Gündogan számára kicsit sem indult jól az idény, az első három fordulóban – mivel elkapta a koronavírust – nem állhatott csapata rendelkezésére. Ezt követően Guardiola a sorozatterhelést kerülendő érezhetően egy meccset végigjátszatva, egy meccsen csak percekre becserélve, vagy akár teljesen a padon hagyva építette vissza a németet. Decemberre már-már úgy tűnt, Gündogan felvette a tempót, épp ezért is volt kisebb meglepetés, hogy a Manchester Uninted elleni derbit ismét csak a kispadról nézte végig. 

Talán nem véletlen, hogy a The Athletic és az Opta adataiból dolgozó Stats Perform is ezt a december 12-i találkozót választotta elemzése középpontjául. 

Az MU-meccsel lezárult időszakig Gündogan a labdaérintései 70 százalékát a pálya középső harmadában tette, míg a támadóharmadban 20 százalék alatti mutatója volt. A West Brom elleni 1–1-től számítva (amely meccsen ő szerzett vezetést) 51 és 41 százalékra módosult az arány. A változás nemcsak Gündogan góljaiban nyilvánult meg, a ziccerpasszokból is sokkal több fűződik immár a nevéhez: november 24-étől a Burnley elleni február 3-ai mérkőzéssel bezárólag 22 ilyen átadása volt, ennél több csak De Bruynének (23) akadt, igaz, a belga sérülés miatt hárommal kevesebb bajnokin szerepelt. A Stats Perform következtetése szerint – ha a közvetlen gólpasszok számában nem is veszi fel vele a versenyt – Gündogan érdemei vitathatatlanok abban, hogy a január vége óta sérült belga karmester hiányát egyelőre nem érezte meg az együttes. 

A támadó jellegű eltolódás Gündogan hőtérképén is jól látható (Forrás: Stats Perform)


Az őszi szezon elején Guardiola egy sokkal kompaktabb, keskenyebb, a pálya széleit kevésbé kihasználó stílusban próbálta játszatni a Cityt. Ebben a rendszerben – különösen, ha a szélső védők is előre húzódtak, majd a tizenhatos vonalában befelé mozogtak – Gündogan Rodrival az oldalán hátra maradt biztosítani és alkalom adtán labdát szerezni.

Az Old Traffordon lejátszott 0–0 után Guardiola változtatott a csapat egyensúlyán, visszatért a Cityt a korábbi években sokkal inkább jellemző, kissé fejnehéz, a letámadásra, az ellenfél térfelén történő labdajáratásra építő taktikájához – egyúttal sokkal több játékosának engedte meg, hogy csatlakozzon a támadásokhoz. Az egyszűrős rendszer – amely inkább Rodri, vagy bevethető állapota esetén Fernandinho volt – Gündogan számára nemcsak nagyobb szabadságot, de a középső középpálya bal oldalára húzódva sokkal támadóbb szellemű szerepkört is biztosított.

Az Opta rendszeresen készít elemzéseket a játékosok labdaérintéseiről. A The Athletic által használt modellben 54 zónára bontották a pályát, így a harmadolásnál jóval részletesebben is megtudták nézni, hogyan alakult át Gündogan helyezkedése és a játékba való aktív bekapcsolódásának tere. Felül az MU elleni rangadót megelőző hat, alatta a derbit követő hat meccs ábrája látható – százalékokkal megerősítve a Stats Perform hőtérképén is látottakat.

Güdogan labdaérintései a manchesteri derbit megelőző 6 mérkőzésen (Forrás: The Athletic)
Güdogan labdaérintései a manchesteri derbit követő 6 mérkőzésen (Forrás: The Athletic)

Az ábrákat látva a The Athletic szerzője, Sam Lee ismerős mintázatra lett figyelmes. Már múlt tavasszal azt találgatták sokan, Guardiola hogyan fogja pótolni a City elmúlt tíz évét meghatározó, a 2019–2020-as idény végeztével – szerződése lejártával – a klubnak búcsút intő David Silvát. A legtöbben az ifjú angolt, Phil Fodent emlegették lehetséges örökösként, de az alapvetően inkább jobbra húzódó portugál, Bernardo Silva oldalváltása is benne lehetett volna a pakliban (így a jobb oldalon Rijad Mahrez számára juthatott volna több hely). Ehhez képest – legalábbis az ábrák alapján nagyon úgy fest – Gündogan lett az örökös.

David Silva labdaérintései 2016 és 2020 között – a hasonlóság Gündogan új szerepkörével egyértelmű, bár egy fokkal még támadóbb (Forrás: The Athletic)


Guardiola 2019-ben úgy jellemezte Gündogant, „amikor közel van a tizenhatoshoz, tökéletes tempóban és pillanatban tud érkezni a kapu elé ahhoz, hogy gólt lőjön”. A német pontosan ezt az erősségét csillogtatta meg, akár a West Brom, akár a Newcastle United ellen szerzett találatánál.

WBA VS. GÜNDOGAN


NEWCASTLE VS. GÜNDOGAN

 
ELLENFELEINK LESZNEK
Kicsit Scholes, kicsit De Bruyne, száz százalékig Bruno Fernandes
Mr. Üveg felemelkedése: a bajnoki címeket gyűjtögető Kingsley Coman pályaképe

Guardiola pedig nem állna meg a jelenlegi szerepkörnél – Gündogan ütemérzékére alapozva még előrébb is kipróbálná a németet.

„Jelenleg támadó középpályásként játszik, és az a srác, akinek minden meccsen adódik egy vagy két jó lehetősége a gólszerzésre. De nem csak ettől ilyen hasznos számunkra. A tudása minőségét a passzjátékával, a helyzetfelismeréseivel egyaránt bizonyítja, biztos vagyok abban, eljön az a nap, amikor hamis kilencesként kap lehetőséget és képes lesz helytállni abban a feladatkörben is” – idézte a katalán szakembert a The Athletic.

Gündogan hatékonyságáról sokat elmond, hogy a decemberi WBA-meccs óta 12 bajnokin 11 gólt szerzett és két gólpasszt osztott ki – ennyi gólja egyetlen PL-játékosnak sincs az adott periódusban, kanadai pontja is csak egyvalakinek, (a múlt héten szintén elemzett) Bruno Fernandesnek (hét gól, hat gólpassz) van. 

Ilkay Gündogan „lőlapjai”, felül a 2019–2020-as idényből, alatta a jelenleg is zajló évadból. Zölddel a gólok, sárgával a kapufák, kékkel a kapus védései, lilával a védők blokkolásai, pirossal a pontatlan lövések és fejesek láthatóak – minél nagyobb egy folt, annál nagyobb xG-jű (a helyzetre jutó várható gólmennyiség/gólvalószínűség) lehetőségről van szó. Megváltozott szerepkörének köszönhetően jóval közelebbről indul és így jóval többször és ér fel a kapu elé, hogy befejezze a helyzeteket. A 2020–2021-es idényre több mint kétszeresére nőtt a 90 percenkre jutó xG-je (0.49, ill. 2019–2020: 0.20).


S hogy mit gondol maga a főszereplő az elmúlt szűk három hónapról?

„A számokat látva az emberek azt gondolhatják, most jobb vagyok, de az igazat megvallva engem a számok úgy igazán sosem érdekeltek a labdarúgásban. Amikor a hármas sípszó után lejövök a pályáról azt akarom érezni, olyan jól játszottam, ahogyan csak tudok. Akkor érzem jól magam, amikor boldog és büszke vagyok attól, amit elvégeztem – nem pedig attól, ha szerzek egy vagy két gólt, vagy bármi hasonló.”

Gündogan január elején arról is beszélt, továbbra is úgy érzi, hogy középső középpályásként, szűrőként képes a legjobb teljesítményt nyújtani, saját magától sosem jutott volna eszébe, hogy arra kérje Guardiolát, az edző próbálja ki valamivel előrébb is. Hozzátette, az eddigi legjobb formája szerinte a 2018–2019-es idény végi volt, amikor a City az utolsó 14 meccsén veretlenül menetelve tudta megelőzni a Liverpoolt.

„Ilkay tökéletesen mondta, egészen hihetetlen volt, amit a második Premier League-győzelmünket hozó idényben nyújtott szűrőként. Azt gondolom, nélküle, az esze, a meglátása nélkül nem lett volna lehetséges, hogy megnyerjük azt a bajnokságot” – reagált Guardiola az egyik sajtótájékoztatón Gündogan szavaira. A menedzser arról is beszélt, nem könnyű megtalálni egy olyan játékos helyét a pályán, aki védekező és támadó szerepkörben is rendkívül hasznos tud lenni – az edzőnek akarva-akaratlanul meg kell harapnia az egyik ujját, mely képességeknek adjon kevesebb teret a játékosa.

Duplájával főszerepet vállalt a Liverpool kiütésében az Anfielden (Fotó: AFP)
SZÍVESEN FEJEZNÉ BE A CITYBEN
„Pályafutásom során még soha nem láttam olyat, ahogyan az emberek itt dolgoznak, és ez nemcsak a sportra vonatkozik, hanem minden területre. Úgy érzem, ez a klub nem csupán a futballról szól. Remek érzés tagja lenni ennek a családnak” – nyilatkozta a 30 éves középpályás miután átvette a januári hónap játékosa díjat, hangsúlyozva, örömmel fejezné be a karrierjét Manchesterben. Ám ez a visszavonulás jelen állás szerint még odébb van. 

Hogy jelenleg mennyire is fontos Gündogan a Citynek? Guardiola együttese csupán egy meccset (a Wolverhampton elleni idénynyitót) tudott megnyerni abból a hat találkozóból, amelyen a német nem léphetett pályára – emelte ki a Stats Perform.

Az egyetlen meccs, amikor pontokat vesztettek a BL-ben? Nem játszott. Az 5–2-es vereség a Leicester ellen? Nem játszott. Az őszi vereség a Tottenham ellen, vagy épp a gól nélküli döntetlen a Manchester United ellen? Egyiken sem lépett pályára Gündogan.

Amikor viszont kezdett, a City 18 meccsből 14-szer győzött és egyszer sem kapott ki.

„Képes a legkülönfélébb szerepkörökben is bizonyítani és mindig azon gondolkodik, mi a legjobb a csapat számára – jellemezte játékosát Guardiola. – Ő az egyik legönzetlenebb futballista, aki valaha megfordult a kezem alatt. El sem tudják képzelni, mennyire hálás és elégedett vagyok, hogy ilyen típusú játékosokkal dolgozhatok együtt. Intelligens, okos, tökéletesen érti a játékot, minden akcióban tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy a végkimenetel a lehető legjobb legyen. Amikor egy csapatban sok hasonló játékos jön össze, mint Ilkay, akkor az a csapat hihetetlenül erőssé válik.”

Ha a City szerdán legyőzi – a 16. fordulóból elhalasztott mérkőzésen – az Evertont, úgy 24 forduló után tízpontos előnnyel vezetheti az angol bajnoki tabellát. Aligha kell ennél jobb bizonyíték egy csapat erejéről. 


De Bruyne (balról a második) kiválásával még egyértelműbb lett Gündogan támadásépítésben játszott kulcsszerepe (Fotó: AFP)
ELLENFELÜNK LESZ

 

A német válogatottban a csapatkapitányi karszalagot is megkapta már nemegyszer (Fotó: AFP)

Gündogan a korosztályos csapatokat végigjárva 2011 októberében mutatkozott be a német felnőttválogatottban. A Belgium elleni, már komolyabb téttel nem bíró Európa-bajnoki selejtezőn hat perc jutott számára. A következő bevetésére egészen 2012 májusáig kellett várnia, a Svájc ellen 5–3-ra elvesztett felkészülési meccsen a második félidőt futballozta végig.

Először 2012 novemberében volt kezdő, épp kezdte megszilárdítani a helyét a válogatottban, amikor 2013-ban megsérült, majd hátproblémái miatt nem játszhatott egy éven át a a Dortmundban, emiatt szinte a teljes 2013–2014-es idényt ki kellett hagynia, majd a világbajnoki címet szerző keretben sem kaphatott helyet.

A válogatottba 2015-ben tért vissza, az Európa-bajnoki selejtezőben meghatározó szerep jutott neki, mind az öt meccsen pályára lépett, két gólt szerzett és egy gólpasszt adott, csakhogy az Eb-n egy újabb sérülés miatt megint nem lehetett ott. Az első nagy tornája így a 2018-as oroszországi vb lett a válogatottal – erre viszont, ismerve az eredményt, nem biztos, hogy annyira büszke. Joachim Löw együttese címvédőként már a csoportkörben búcsúzott, Gündogan csak egy, a svédek ellen 2–1-re megnyert meccsen kapott lehetőséget.
A vb-n történtek ellenére Gündogan napjainkban alapembernek számít a német válogatottban, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 40. fellépésén, a csehek ellen 1–0-ra megnyert találkozón a csapatkapitányi karszalagot is ő hordhatta.

Gündogan 42 meccsen nyolc gólnál és hat gólpassznál jár a válogatottban, bár többnyire szűrőként kap szerepet, csupán egy sárga fűződik a nevéhez, piros lapja pedig még sosem volt. Ha nincsenek a sérülései, alighanem kétszer ennyi válogatottsága is lehetne már. Egy nagy trófea legalább annyira hiányzik a válogatott karrierjéből, mint másik 40 meccs, előbbin viszont még változtathat: a 2021 nyarára halasztott Európa-bajnokságon.

Főleg, ha kitart a Manchester Cityben mutatott formája.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA 
  1. Manchester City 23 16 5 2 46–14 +32 53
  2. Manchester United 24 13 7 4 50–31 +19 46
  3. Leicester City 24 14 4 6 42–26 +16 46
  4. Chelsea 24 12 6 6 40–24 +16 42
  5. West Ham United 24 12 6 6 37–28   +9 42
  6. Liverpool 24 11 7 6 45–32 +13 40
  7. Everton 22 11 4 7 34–30   +4 37
  8. Aston Villa 22 11 3 8 36–24 +12 36
  9. Tottenham 23 10 6 7 36–25 +11 36
10. Arsenal 24 10 4 10 31–25   +6 34
11. Leeds United 23 10 2 11 40–42   –2 32
12. Wolverhampton 24 8 6 10 25–32   –7 30
13. Southampton 23 8 5 10 30–39   –9 29
14. Crystal Palace 24 8 5 11 27–42 –15 29
15. Brighton & Hove Albion 24 5 11 8 25–30   –5 26
16. Burnley 23 7 5 11 17–29 –12 26
17. Newcastle 24 7 4 13 25–40 –15 25
18. Fulham 23 3 9 11 19–31 –12 18
19. West Brom 24 2 7 15 19–55 –36 13
20. Sheffield United24321915–40–2511
2021.12.04 22:24:58

Angol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

Egy szó sem esett még arról, pontosan mi lesz a német szakember feladatköre.

2021.12.02 17:59:04

Angol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Smith Rowe meglehetősen furcsa találata megadta az alaphangot, Ronaldónak meglett a 800. és a 801. gólja is.

2021.12.01 20:26:20

Angol labdarúgás B. Á.

Az Everton nem tudta megnehezíteni Jürgen Klopp csapatának dolgát a Mersey-parti derbin.

2021.11.30 21:34:29

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Rangnick-felfedezettekből, így Erling Haalandból, Joshua Kimmichből vagy éppen Dayot Upamecanóból sem csupán azért lettek sztárok, mert annyi tudás volt bennük, hanem azért is, mert olyan szakemberekkel dolgozhattak együtt, akik ezt ki is hozták belőlük.

2021.11.28 16:43:47

Angol labdarúgás D. Á.

Michael Carrick együttese szinte végig védekezésre kényszerült, de egy pontot ellopott a Stamford Bridge-ről.