Finom, egészséges és szinte bármely étrendbe beilleszthető a granola

Nagy Nóra ZsófiaNagy Nóra Zsófia
Vágólapra másolva!
2023.12.12. 16:22
A zabkásához hasonlóan a granola is egyre népszerűbb tejjel, növényi itallal vagy joghurttal fogyasztva, ráadásul otthon is könnyen elkészíthetjük.

A granola zabpehelyalapú, általában mézzel és vajjal készített finom ropogtatnivaló, a bolti változat mellett otthon is egyszerűen elkészíthető. Az otthoni változat azért is jó, mert ízvilágát kedvelt olajos maggal, aszalt vagy liofilizált gyümölccsel és persze csokoládéval is izgalmassá tehetjük.

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően a mértékkel fogyasztott granola bátran beilleszthető étrendünkbe.

A zab már alapból egy értékes gabona, a benne található béta-glükán elősegíti a vér koleszterinszintjének optimális szinten tartását. Természetesen a granolát készíthetjük a zabpehely helyett akár rozs- vagy árpapehellyel is. Amennyiben a ropogós golyócskákat tejjel vagy joghurttal fogyasztjuk, akkor a kalcium és a fehérje megfelelő napi beviteléért is sokat tehetünk. A dióval, mandulával vagy chiamaggal készült változatok – omega3-zsírsavtartalmuk következtében – a szív- és érrendszer védelméhez járulnak hozzá, míg a liofilizált vagy aszalt gyümölcsös granolák – rost-, vitamin- és antioxidáns-tartalmuk miatt – többek között a daganatprevenciót segítik. Az otthon készített változat azért is ajánlott, mert a boltban találhatónál kevesebb mézzel, illetve akár hozzáadott cukor nélkül, datolyapasztával is el tudjuk készíteni. Fontos tudni, hogy a gluténmentes étrendet követőknél kizárólag a gluténmentes zabpehellyel készült változatok fogyaszthatók.

A granola kiváló karácsonyi ajándék kicsiknek és nagyoknak, az édességkedvelőknek és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást szem előtt tartva is. Az ünnepi ízvilágra hangolódva kedvünk szerint adhatunk hozzá fahéjat, gyömbért, narancshéjat, szárított almakockát, pluszadag mandulát vagy törökmogyorót, vagy mézeskalács-fűszeres kekszdarabokat. Celofánba, üvegbe vagy dobozba rakva, karácsonyi szalaggal átkötve és egy kedves üzenettel ellátva biztosan mosolyt csal majd az arcokra.

Íme egy receptötlet a karácsonyi granolához!

Hozzávalók:
125 g zabpehely, 35 g törökmogyoró, 15 g mandulapehely, 15 g almakocka, vaj, 1 ek méz, fél csipet só, narancshéj, fahéj és vanília (utóbbiak ízlés szerint)

Elkészítés:
A zabpelyhet nagyobb serpenyőben alacsony lángon pirítani kezdjük (kevergessük folyamatosan, nehogy odaégessük!). Közben hozzáadjuk a darabokra vágott mogyorót és a mandulapelyhet. Ezután jöhet bele a vaj és egy csipet só, majd az egészet jól átforgatjuk, hogy a vaj egyenletesen elkeveredjen. Egy-két perc múlva ugyanígy hozzátesszük a mézet is. Az alaposan elkevert granolát lehúzzuk a tűzről, belekaparjuk egy porcelántálba, hozzáadjuk az almakockát, a narancshéjat és a fűszereket, majd az egészet alaposan összekeverjük. Félretesszük hűlni, de azért közben néhányszor forgassuk át, nehogy egy nagy koronggá tapadjon össze az egész. Miután kihűlt, jól zárható edénybe, zacskóba csomagolhatjuk is, de persze kóstoljuk meg előtte, hogy mit hoztunk össze!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik