A szénhidráttól és cukortól sem kell félni, ha diétázni akarunk

K. L.K. L.
Vágólapra másolva!
2023.05.23. 08:47
Mit lehet és mit érdemes enni, ha a hobbisportoló diétázni kezd? Rácz Gréta élelmiszermérnök beszélt az oly divatos fogyókúrázás hasznos és veszélyes oldaláról.

Ha már szóba került a tápanyagmegvonás, adva van a kérdés, hogy mennyire jó az oly gyakori drasztikus szénhidrátcsökkentés.

„A szénhidrátot nem kell démonizálni, egy sportolónak nagyon fontos, hogy elegendőt vigyen be belőle, de még az ülő életmódot folytató átlagembernek is szüksége van rá, ez az elsődleges energiaforrásunk. A cukornak is megvan a helye az egészséges ember táplálkozásában, attól sem kell félni, hiszen alapvetően a túlevés okozza a gondot, nem pedig egy-egy makrótápanyag.”

Sok táplálkozási irányzat is hódít napjainkban, a legnépszerűbbekről kérdeztük a szakértőt.

„A kutatásokat összefoglaló elemzések alapján az az álláspont, hogy törekedjünk magas növényi származékú étrendre, opcionálisan állati termékekkel, sovány húsokkal, halakkal, tenger gyümölcseivel kiegészítve. A ma divatos irányzatokról, mint például a karnivor vagy ketogén diétáról sem bizonyították be, hogy a legjobb lenne, és kifejezetten károsnak tartom, ha valaki egy irányt szajkóz. Ezek a diéták megfelelőek lehetnek egyes embereknek vagy időszakosan, de nagy átlagban nincsen rájuk szükség.
Ha valaki csak növényi étrendet választ – legyen az csak diéta vagy vegán életmód –, akkor figyeljen, hogy minden tápanyagforrást megfelelően vigyen be, így lesz teljes az ilyen jellegű táplálkozás.”

A lényeg tehát, hogy a szakember inkább óvja a diétázókat a drasztikus fogyókúráktól, helyette a fenntartható életmódváltást szorgalmazza.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik