Egyszerű csodaszer: a zab

Tamás RitaTamás Rita
Vágólapra másolva!
2019.01.28. 09:33
Hobbisportolóknak receptek garmadája áll rendelkezésre, hogy lehetőleg mindenki megtalálja az ízléséhez, alkatához megfelelő élelmiszert. Az egyik „király” az egyszerű zab.

A zab a sportolók egyik legnépszerűbb élelmiszere.

De vajon miért?

Alább végigvesszük, miért szereti ezt a környezetére kevéssé érzékeny gabonát a testépítő, a futó és a triatlonos is.

1. Tökéletes összetétel


A zab összetétele ideálisabb, mint bármely más gabonáé. Több rost van benne, kiváló szénhidrátforrás, sőt fehérje- és zsírtartalma is magasabb, mint a gabonáké általában.

2. Hatékony nyák


Biztos mindenki ismeri, aki már főzött zabot, hogy nyákszerű anyag képződik, miközben fő. Ez az anyag azért nagyon hasznos, mert a bél falára lerakódik, ezáltal lassabban ürül ki a gyomor, később szívódik fel a cukor.

3. Hasznos rostok


Magas rosttartalma miatt később ürül ki a gyomorból, a jóllakottság érzéséhez nagy mértékben hozzájárul. Vagyis az a sportoló, aki zabot eszik, ritkábban éhes.

4. Jót tesz az ereknek


Amellett, hogy a koleszterinszintet csökkenti, értágító hatása is van. Akadnak olyan anyagok, amelyek az élelmiszereink közül csak a zabban találhatók meg, ezek egyike az értágításhoz szükséges avenantramidok.

5. Könnyen és sokrétűen elkészíthető


Nagyon gyorsan megfő, néhány perc alatt elkészíthető, és a hozzáadott élelmiszerek, fűszerek függvényében akár sós, akár édes ételt is csinálhatunk belőle. A zab nyersen is fogyasztható, igaz, aki érzékeny rá, esetleg puffaszthatja. Sütemény, golyó és minden egyéb készíthető belőle, csak a fantáziánk szab határt a felhasználási formájának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik