Mit együnk reggelire sportolás előtt?

Vágólapra másolva!
2018.12.30. 10:18
A jó reggeli elengedhetetlen egy edzés vagy verseny előtt. Ha nem eszel, fáradtnak érzed majd magad, és nem tudsz jól teljesíteni. Ám az sem mindegy, hogy mivel töltöd fel a szervezeted.

Akik rendszeresen vesznek részt futóversenyen, jól tudják, hogy a próbatétel előtti vacsora és reggeli is nagyon fontos. A megfelelő étkezés kellő energiát ad a versenyhez vagy egy keményebb edzéshez is. Nézzük, milyen ételeket, italokat ajánlatos reggel fogyasztani.

Italok

A reggeli előtt igyál meg 2.5 dl vizet, hogy pótold az alvás közben kimaradt hidratálást. Ha 2.5 dl alacsony zsírtartalmú tejet iszol reggel, akkor fehérjét és szénhidrátot is viszel a szervezetedbe. A reggeli után ihatsz sportitalokat, amelyek energiát adnak. Arra ügyelj, hogy a sportesemény kezdete előtt 30 perccel már ne fogyassz nagy mennyiségű folyadékot, mert megterheled a gyomrodat.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Sportolás előtt néhány órával a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása remek megoldás arra, hogy a tested kellő „üzemanyaghoz” jusson. A zabpehely, barna rizs, köles vagy a lenmag és az ezekből készített kásák mind biztosítják a megfelelő energiát. Az ezekből nyert szénhidrát és rost fokozatosan szívódik fel. Ha hidegen eszed a gabonaféléket, akkor alacsony zsírtartalmú tejet vagy joghurtot keverhetsz hozzá.

Gyümölcs

Sokan vannak úgy, hogy nincs étvágyuk reggel, ám egy versenyre, edzésre nem lehet üres hassal menni. Jó megoldás lehet ilyenkor egy gyümölcssaláta vagy smoothie elfogyasztása. A gyümölcsök nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak. A banán az egyik legjobb választás ilyenkor, pláne, ha egy kis túrót vagy joghurtot is eszel hozzá.

Energiaszeletek

Az energia- vagy fehérjeszeletek a legegyszerűbb megoldást kínálják, hiszen csak a csomagolásból kell kibontani és megenni. Rengeteg szénhidrátot és fehérjét tartalmaznak. Otthon is készíthetsz ilyen szeleteket teljes kiőrlésű gabonákból, szárított gyümölcsökből.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik