Nincs meg a kvóta, Váncza István gigászi küzdelemben alulmaradt

KRASZNAI BENCE (Baki)KRASZNAI BENCE (Baki)
Vágólapra másolva!
2024.04.05. 16:32
Váncza István hajszállal lecsúszott az olimpiai kvótáról Bakiban (Fotó: Árvai Károly, archív)
Az olimpiai ezüstérmes Parviz Naszibov ellen az elődöntőben elszenvedett 5:4-es vereség miatt a 67 kilogrammos Váncza István lecsúszott a kvótáról pénteken, a Bakiban zajló birkózó európai olimpiai kvalifikációs verseny kötöttfogású versenynapján. Májusban, a világkvalifikációs versenyen szépíthet.

 

A német Michael Widmayer és a moldovai Valentin Petic elleni sikerével az Európa-bajnoki ezüstérmes Váncza István bejutott a kötöttfogású 67 kilogrammosok elődöntőjébe a Nemzeti Torna Arénában, ahol az olimpiai ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnoki harmadik ukrán Parviz Naszibovval mérte össze tudását a párizsi kvótáért.

Váncza rendkívül koncentráltan lépett szőnyegre – ahogyan azt egész nap tette. Rögtön a meccs elején kavarodás után kitolta az ukránt (1:0). Nehéz kitalálni, minek okán, de a bírók Vánczát látták passzívabbnak, Naszibovnak járt a passzivitási pont (1:1), lenti helyzetből próbálkozhatott – sikertelenül, az FTC kilválósága szinte rögtön felállt. Az ukrán ügyes modulattal levitte a magyart, majd kidobta egy pontért, ezzel 4:1-re elvitte az első mentetet.

A második három percben Váncza irányított állásból, járt is a passzivitási pont (2:4), ami után következhetett a lenti helyzet. Emelésből jött a pergetés, ezzel 4:4-re módosult az eredmény, s ez nekünk kedvezett. Egyből jött a válasz, kiléptetéssel 5:4-re újfent átvette a vezetést az ukrán. Hiába hajtott a magyar fiú az utolsó egy percben, nem jött össze a fordítás, 5:4-es vereséget szenvedett, így most lecsúszott a kvótáról.

Májusban, a világkvalifikációs versenyen bepótolhatja.

BIRKÓZÁS
EURÓPAI OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VERSENY, BAKI
Kötöttfogás
67 kg. Elődöntő: Naszibov (ukrán)–Váncza István 5:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik