Kiütés! A Manchester City négygólos győzelemmel jutott be a BL-döntőbe

Vágólapra másolva!
2023.05.17. 20:50
null
De Bruyne (kékben) és a City lefocizta a madridiakat az első félidőben (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében a Manchester City a Real Madridot fogadta. Az angolok már az első percekben eldönthették volna a továbbjutás kérdését, de végül így sem kellett szomorkodniuk, hiszen nagyon sima, 4–0-s győzelemmel „váltották meg jegyüket” az isztambuli döntőre.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓ
MANCHESTER CITY (angol)–REAL MADRID (spanyol) 4–0 (2–0)

Manchester,Etihad Stadion.Vezette:Szymon Marciniak (lengyel)
MANCHESTER CITY:Ederson – Walker, Stones, R. Dias, Akanji – Rodri, Gündogan (Mahrez, 79.), De Bruyne (Foden, 84.) – B. Silva, Haaland (J. Álvarez, 89.), Grealish.Menedzser:Pep Guardiola.
REAL MADRID:Courtois – Carvajal (Lucas Vázquez, 80.), Militao, Alaba, Camavinga (Tchouaméni, 80.) – Valverde, Kroos (M. Asensio, 70.), Modric (Rüdiger, 63.) – Rodrygo (Ceballos, 80.), Benzema, Vinícius Júnior.Vezetőedző:Carlo Ancelotti
Gólszerző: B. Silva (23., 37.), Militao (76. – öngól), J. Álvarez (90+1.)

Az első mérkőzésen:Real Madrid–Manchester City 1–1
Döntőbe jutott a Manchester City 5–1-es összesítéssel.

A kedden lejátszott másik elődöntő visszavágóján:Internazionale–AC Milan 1–0
Döntőbe jutott az Internazionale 3–0-s összesítéssel.

A június 10-i, isztambuli döntőben: Internazionale (olasz)–Manchester City (angol)

ÖSSZEFOGLALÓ

Dominancia. Totális dominancia. Gyakorlatilag eltüntette a Manchester City a Real Madridot az angliai visszavágó első félidejében. Josep Guardiola nem változtatott az összeállításán az első mérkőzéshez képest, míg Carlo Ancelotti csupán Antonio Rüdigert cserélte le Éder Militaóra.

A katalán tréner meccsterve tökéletesen sült el az első negyvenöt percben, és ha nincs Thibaut Courtois, nem állt volna meg kettőnél a kék mezes gárda. Ismét nem a norvég gólgyáros, Erling Haaland volt a hős, hanem a mindenhol bevethető Bernardo Silva. A portugál előbb Kevin De Bruyne passzát váltotta gólra, miután teljesen üresen kapta a labdát a tizenhatoson belül, majd Ilkay Gündogan kipattanó lövése után fejelt a félig már üres kapuba.

Akár négyig is eljuthatott volna a City az első negyvenöt percben, míg a madridiaknak Toni Kroos lécen csattanó lövésén kívül nem sok lehetősége volt a szünetig.

Igaz, utána sem nagyon, ugyanakkor a hazaiak nyomása már nem volt annyira fojtogató, mint a találkozó elején. David Alaba veszélyesen csapódó szabadrúgását Ederson bravúrral elérte, ahogyan a hajrában Karim Benzema éles szögből és Daniel Ceballos közéről érkező löketét is fogta. A formán kívül játszó Militao ezen a meccsen sem tudott extrát nyújtani, a brazil hátvéd ráadásul a 76. percben egy kissé szerencsétlen öngólt is vétett – Manuel Akanji fejesébe ért bele, és végül róla pattant a labda a madridiak kapujába.

Haaland ezúttal is rúgott gól nélkül hagyta el a pályát a rendes játékidő végén, a helyére érkező Julián Álvarez viszont ezt már nem mondhatja el magáról. A manchesteriek teljesítményére az argentin tette fel a koronát, Phil Foden kiugratása után beállította a 4–0-s végeredményt.

Guardiola remekül meccselt, ezen az estén magasan Carlo Ancelotti fölé nőtt, és ami a legfontosabb, betartotta, amit a meccs előtt ígért – nem gondolta túl. A spanyol egy nagyon nehezen verhető csapatot rakott össze az idény végére, amely ma megmutatta: most van a legnagyobb esélye megnyerni a Bajnokok Ligáját, és felérni az európai futball csúcsára.

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: VÉGE! A Manchester City kiütötte a Real Madridot a BL-elődöntőben és második alkalommal jutott be a döntőbe. Köszönjük figyelmüket!

90+1. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! Álvarez ha már beállt, be is talált! Mahrez és Foden kényszerítője után utóbbi ugratta ki az argentint, aki jobbal, 11 méterről a jobb alsó sarokba gurított. 4–0!

90+1. perc: Grealish buktatta Militaót, sárga lap.

90. perc: Három perc hosszabbítás következik.

89. perc: Cseréltek a hazaiak, Álvarez érkezett Haaland helyére.

84. perc: Cserélt a City, Foden érkezett De Bruyne helyére.

83. perc: Az eddigi legnagyobb madridi helyzetet jegyezhettük fel, de Ceballos közeli lövését követően Ederson hatalmas bravúrral védett.

80. perc: Hármat is cseréltek a madridiak, Camavinga helyére Tchouaméni, Carvajal helyére Lucas Vázquez, Rodrygo helyére Ceballos állt be.

79. perc: Cseréltek a hazaiak, Mahrez váltotta Gündogant.

Az angolok kiütötték a madridiakat a BL-elődöntőben (Fotó: AFP)
Az angolok kiütötték a madridiakat a BL-elődöntőben (Fotó: AFP)

76. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓL! Ezzel valószínűleg eldőlt a mérkőzés! De Bruyne kapu elé ívelt szabadrúgását Akanji csúsztatta meg, a labda Militao térdéről pattant a kapuba, öngól! 3–0!

75. perc: Camavinga akasztotta hátulról Grealisht, sárga lap.

73. perc: KAPUFA!! Gündogan sarokkal passzolt Haalandhoz, a norvég jobbal kapura lőtt, de a kilépő Courtois térdén felperdült a labda és a felső lécet érintve hagyta el a játékteret.

70. perc: Ismét cserélt a Madrid, Asensio érkezett Kroos helyére.

63. perc: Cseréltek a madridiak, Rüdiger érkezett Modric helyére.

62. perc: Gündogan buktatta Viníciust, sárga lap.

55. perc: Grealisht rántotta le Carvajal, sárga lap.

51. perc: A megítélt szabadrúgást Alaba végezte el, az osztrák 20 méteres, csapódó lövését Ederson tornázta a léc fölé.

50. perc: Ruben Dias vitte földre Viníciust, sárga lap.

46. perc: Elkezdődött a második félidő, csere egyik csapatban sem volt a szünetben.

45+1. perc: Grealish szöglete után Courtois üti el a labdát, vége az első félidőnek!

45. perc: Bernardo Silva vezette középre a labdát a 16-os sarkától, majd kapura lőtt, de Courtois védett.

Eldőlt a mérkőzés? Bernardo Silva (jobbra) 37 perc alatt kétszer is bevette a madridiak kapuját (Fotó: AFP)
Eldőlt a mérkőzés? Bernardo Silva (jobbra) 37 perc alatt kétszer is bevette a madridiak kapuját (Fotó: AFP)

37. perc: GÓÓÓÓÓL! BERNARDO SILVA-DUPLA!! Grealish passza után Gündogan lövése Militao lábán felperdült, Bernardo Silva pedig 10 méterről a kapu közepébe fejelt. 2–0!

35. perc: KAPUFA!! Kroos unta meg a madridi támadók tehetetlenségét és 19 méterről kapura lőtt, a labda a felső lécen csattant.

27. perc: Gündogan passza után Haaland tolt egyet a labdán a 16-os vonalánál, majd a kapu fölé lőtt.

23. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓL! Vezet a City!!! De Bruyne lőtte be a labdát két madridi védő közé, Bernardo Silva pedig 8 méterről, ballal a kapu bal oldalába lőtt. 1–0!

Courtois bravúrjai tartották életben a madridi reményeket az első 20 percben (Fotó: AFP)
Courtois bravúrjai tartották életben a madridi reményeket az első 20 percben (Fotó: AFP)

21. perc: MEGINT COURTOIS!!! De Bruyne ívelése után Akanji fejelte vissza középre a labdát, Haaland magasabbra ugrott, mint Militao, de a norvég fejesét Courtois nagy bravúrral kiütötte.

19. perc: De Bruyne végzett el szabadrúgást 19 méterre a kaputól, lövése után a labda a jobb kapufa mellé szállt.

Egyelőre csak egy csapat van a pályán...

13. perc: Grealish a 16-os bal oldali sarkától lőtte a kapu fölé a labdát.

13. perc: COURTOIS!! Grealish mesteri ívelése után Haaland fejelhetett 3 méterről, de a madridiak belga kapusa nagy bravúrral védett.

12. perc: Grealish passza után Stones 20 méterről lőtt kapura, a labda a jobb felső sarok fölött hagyta el a játékteret.

7. perc: Rodri játszotta tisztára magát a 16-oson belül, majd kiszorított helyzetből a jobb kapufa mellé lőtt.

7. perc: De Bruyne ugratta ki Haalandot, aki eltolta a labdát Courtois mellett, de centerezése Camavingát találta meg.

4. perc: Walker neve mellé jegyezhettük fel az első kísérletet, az angol védő 22 méteres lövése azonban magasan a kapu fölé szállt.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a hazaiak indították útjára a labdát.

A Manchester City kék-fehérben, a Real Madrid fekete-zöld összeállításban játszik majd.

Tétmérkőzésen 9 alkalommal játszott eddig egymással a két csapat. A mérleg teljesen kiegyenlített, hiszen 3 döntetlen mellett mindkét csapat 3-3 alkalommal tudott nyerni. Az angolok pályaválasztása mellett 4 alkalommal találkoztak, a Real Madrid ezeken egyszer sem tudott győzelmet aratni.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágója, a Manchester City–Real Madrid mérkőzés. Az este végére kiderül, hogy melyik csapat lesz az olasz Internazionale ellenfele a június 10-i, isztambuli döntőben.

ELŐZMÉNYEK

Önök szerint melyik csapat jut majd be a Bajnokok Ligája döntőjébe?

A hivatalos sajtótájékoztatónPep Guardiolaaz odavágóról, a BL-trófeáról, az ellenfélről és saját karrierjéről is beszélt.

„Tudjuk, hogy még triplázhatunk, de most csak erre a meccsre koncentrálunk, minden bizonnyal ez lesz az idény legfontosabb találkozója. Mondtam a srácoknak, élvezzék, ha már ők juttattak el minket idáig. Akarjuk a sikert, akarjuk a trófeát, főleg a Chelsea elleni vereség és a legutóbbi, Real Madrid elleni elődöntő óta. Egy álom, hogy újra itt lehetünk, de semmit sem vehetünk garantáltnak.”

„Jobban kell játszanunk, mint az első meccsen, de a játékunk nem fog sokat változni.Ezt most nem fogom túlgondolni, maradunk annál, ami eddig is működött. Tudom, hogy állandóan felhozzák velem szemben a Bajnokok Ligája-kieséseket, de nem zavar, nem ez alapján fognak majd megítélni. A karrierem így is fantasztikus, kivételes.”

„Őszintén, nem tudom, mitől ennyire jó a Real Madrid a BL-ben, ha tudnám, akkor mindig legyőzném. Zseniális játékosai vannak, ez segít rajta.”

A City villámgyors védőjét,Kyle Walkertfőleg a Real Madrid sztárjáról, Vinícius Jr.-ról és az ő megállításáról faggatták.

„Nehéz feladat a világ egyik legjobbját fogni. Próbálok a meccs közben belemászni a fejébe, demegvan a kölcsönös tisztelet. Utóbbi ellenére viszont én a Cityt képviselem, úgyhogy nem fogom hagyni, hogy csak úgy beszaladjon a kapuba a labdával. Ha nem tudnám felvenni a versenyt vele, nem lennék itt.”

„Az odavágó végén odamentem megölelni Viníciust. Elmondtam neki, hogy még egyszer ne próbáljon meg véghez vinni mellettem egy esernyőcselt, mert nem akarok mémmé válni.”

Ancelotti szerint a bátorság döntő faktor lehet a mérkőzésen (Fotó: AFP)
Ancelotti szerint a bátorság döntő faktor lehet a mérkőzésen (Fotó: AFP)

„A bátorság alapvető dolog az ilyen mérkőzéseken. A két csapat játékosai egyénileg ugyanazon a szinten vannak, ezért a bátorság jelentheti a különbséget– jelentette kiCarlo Ancelotti.A tervem most is ugyanaz, mint bármikor: megpróbálni kihozni a maximumot a játékosokból és a csapatból. A bátorság és a küzdeni akarás nagyon fontos elemek lesznek ezen a találkozón.”

Hozzátette, szeretné látni, hogy csapata jól olvassa majd a játékot. Elárulta, hogy a meccs előtti napon még nyugodt volt, de ez szerdán más másképp lesz.

„Haaland hajtani fog a gólra, De Bruyne a tizenhatoson kívülről fog tüzelni... Ezeket ki kell zárnod, és helyette arra gondolnod, hogy Vinícius megcsinál egy jó cselt vagy Benzema higgadt marad a tizenegyespontról. Csak a jó dolgokra kell most gondolnunk.”

„Az első mérkőzésen nagyon jól építkeztünk hátulról, nem igazán működött a letámadásuk. Ez szerdán is fontos lesz, a nagyobb labdabirtoklás kevesebb rizikóval is jár a védekezésünk szempontjából– mondta a Real Madrid trénere. –Nem hiszem, hogy más meccset látnánk, mint Madridban, de mindkét oldalon lesznek változtatások, mindkét csapat léphet még előre. Jelen pillanatban a Cityé Európa legjobb kerete, s biztos vagyok benne, hogy egy nagyon kiélezett, izgalmas mérkőzést játszunk.”

Ancelotti szerint az angol gárda az első tíz percben nagy energiákat fog mozgósítani a vezetés megszerzése érdekében, és felhívta a figyelmet a tavalyi manchesteri összecsapásukra, amelyen a 11. percben már kettővel ment Pep Guardiola legénysége.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik