Nyerni tudott Izraelben a Salzburg, Szoboszlai főszereplő volt

Vágólapra másolva!
2020.09.22. 20:50
null
Szoboszlai (pirosban) csapata motorja volt (Fotó: Reuters)
Kedden megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének a rájátszása, Szoboszlai Dominik góllal járult hozzá a Salzburg a Maccabi Tel-Aviv otthonában kivívott győzelméhez.


BAJNOKOK LIGÁJA

SELEJTEZŐ, PLAYOFF (4. FORDULÓ)
ELSŐ MÉRKŐZÉS
BAJNOKI ÁG
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–FC Salzburg (osztrák) 1–2
(1–0)
Tel-Avív,
Bloomfield, zárt kapuk mögött. Vezette: Oliver (angol)
Maccabi Tel-Aviv: DanielTenenbaum – Bitton, Tibi, Jeini, Baltaksza (Hozez, 82.), Davidzada – Karzev (Sehter, 71.), Golasza, Barszki (Ben Haim II, 61.), Biton – Almog. Vezetőedző: Jorgosz Donisz
Salzburg: Stankovic – Kristensen, Ramalho, Wöber, Ulmer – Okugava (Okafor, 76.), Bernede, Mwepu, Szoboszlai (M. Camara, 86.) – M. Berisha (Koita, a szünetben), Daka. Vezetőedző: Jesse Marsch
Gólszerző: Biton (9.), ill. Szoboszlai (49. – 11-esből), Okugava (57.)

A visszavágó szeptember 30-án 21 órakor lesz.

Nem akármilyen körülmények közepette játszott egymással a Maccabi Tel-Aviv és az RB Salzburg: Izraelben a koronavírus miatt igen szigorú intézkedéseket vezettek be, de így sem tudták megakadályozni, hogy a hazai csapatból kilencen ne kapják meg a betegséget, így tartalékos csapatot küldött pályára a Maccabi mestere, az egykori villámléptű szélső, Jorgosz Donisz.

Ilyen előzmények után szinte törvényszerű, hogy sokkal többet támadtak az osztrákok, és már-már várható volt, hogy a hazaiak szereznek gólt: két, a kapus által védett Szoboszlai Dominik-szabadrúgás közben a Ludogorectől egy hónapja kölcsönkapott Dan Biton emelt igen szépen az osztrák kapuba.

Szoboszlai Dominik gólt lőhetett volna a tizenhatoson belülről is, de az ötös bal sarka elől hiába passzolta el a labdát a kapus mellett, az egyik visszafutó védő mentett a bal alsó sarok előtt – ám ami késik, nem múlik, mert a második félidő elején már betalált a magyar játékos, a Patson Daka által kiharcolt büntetőt értékesítette némi szerencsével, mert a Flamengo-nevelés Daniel Tenenbaum beleért a lövésbe, de hárítani nem tudott.

Profi karrierje során a kilencedik büntetőjét is értékesítette a magyar középpályás.

Aki nem sokra rá kulcspasszal járult hozzá Okugava Maszaja találatához, de nem adta fel a Maccabi, Biton lövése a kapufán csattant, a csereként beállt Itaj Sehter ziccert hibázott, de gólig nem jutottak az izraeliek.

Szoboszlai a hajrában sárga lapot, majd lecserélték – fontos lépést tett a ráadásban egy kapufáig szintén eljutó Salzburg a BL-főtábla felé.

PERCRŐL PERCRE

Szoboszlai (14) főszereplő volt (Fotó: AFP)
Szoboszlai (14) főszereplő volt (Fotó: AFP)

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc KAPUFA, sokpasszos támadás, Okafor jobbal 24-ről irgalmatlan erővel lő a jobb oldali kapufára, félmagasan!

89. perc Három perc a ráadás.

86. perc Mohamed Camara be, Szoboszlai le az osztrákoknál. Az utolsó csere ma.

85. perc Sárga lap a Ben Haimnak odarúgó Szoboszlai Dominiknak.

84. perc Biton lő ballal 24-ről a jobb alsó felé, véd Stankovic vetődve.

82. perc Matan Hozez be, Baltaksza le. Bekk helyett szélső.

Sehter anno a Nantes-ban, a Swansea-ban és a Kaiserslauternben is játszott.

80. perc A Ben Haim indította Almog közeli lövése elakad a kapusban, majd Sehter lő jobbal 10-ről a bal alsó felé, kissé jobbról, ezt is fogja Stankovic.

77. perc ZICCER, Ben Haim balról ballal remekül tálal Sehter elé, aki jobbal tízről feladja a labdát a kapusnak, ordító helyzetből. Sekou lő a bal alsó felé jobbal 21-ről, véd a bal alsó előtt a kapus. Szoboszlaié volt a passz.

76. perc Okugava le, Noah Okafor váltja.

71. perc A legendás középpályás, Itaj Sehter be, Karzev le a hazaiaknál.

68. perc Koita passzát Daka ballal kapura teszi az ötös bal sarka elől, de véd a bal alsó előtt Tenenbaum! A másik oldalon jobbról, 25-ról kapura teker egy szabadrúgást Biton, ballal, de véd a rövid sarok előtt Stankovic. A kapufa segítségével.

66. perc Dakát lerántja a hazai csk., Seran Jeini, kap egy sárga lapot.

65. perc Bitton ballal a bal alsóba lőne 34-ről egy szabadrúgást, de véd vetődve a kapus.

61. perc Hazai csere, Barszki le, Tal Ben Haim váltja. Ő nem a 38 éves Tal Ben Haim, aki játszott egykoron a Chelsea-ben és a Manchester Cityben is!

60. perc Kristensen jobbal 22-ről a jobb alsóba lőne, de véd vetődve a hazai kapus.

57. PERC VEZET A SALZBURG, Szoboszlai mesteri passzát Koita az ötös bal sarka elől ballal középre teszi, a japán OKUGAVA MASZAJA meg jobbal a léc alá lő, két lépésről. 1–2!

56. perc Sekou jobbal 23-ról a jobb alsót veszi célba, de fogja a labdát vetődve Tenenbaum.

55. perc Biton ballal 19-ről a jobb sarokba lőne félmagasan, de véd vetődve az osztrák kapus.

54. perc Daka távolija igen rossz.

50. perc Sárga lap Jorgosz Donisz mesternek. Reklamálta a 11-est még.

49. PERC SZOBOSZLAI DOMINIK jobbal a jobb sarokba lő félmagasan, a kapus még beleér, de bent van! 1–1! Kilenc büntető felnőttként, 9 góllal!

48. perc BÜNTETŐ, Dakát ellöki a 16-os jobb oldalán belül Baltaksza, 11-es.

47. perc Helyzettel, Almong ballal az ötös bal sarka elől ballal kapura lő, Stankovic balra ledőlve véd.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Berisha le, Sekou Koita be a vendégeknél, csatárcsere.

Ez a két csapat első egymás elleni mérkőzése.

A korábbi Salzburgverők


Ebből a társaságból egyébként Kata Mihályt értékeli a legtöbbre a német portál, az MTK Budapest fiatalja 250 ezer eurót ér a Transfermarkt szerint. Persze, a piaci érték csupán egy szám, ami önmagában nem mutatja meg, hogy az adott labdarúgó milyen kihívásokkal nézett szembe az elmúlt időszakban. A legnagyobb reménységek egyikének tartott Zuigeber például a korosztályos vb-n eltörte a lábát, minek következtében több mint fél évig nem léphetett pályára. A kimutatás Szoboszlai Dominik és a generációja szempontjából mégis bántóan jól tükrözi a valóságot. És fölveti a kérdést: mikor jutunk el odáig, hogy hazánkban ne csak kineveljék a fiatal játékosokat, hanem egyengessék is az útjukat a felnőttfutballba történő integrálásukig?

Az NB I-ben jelenleg – részben persze a koronavírussal megfertőződött csapattársak hiánya miatt – Komáromi György (18) a legstabilabb 2002-es születésű: az első két élvonalbeli mérkőzésén rögtön egy-egy góllal hálálta meg a bizalmat. A Puskás Akadémia fiatalja mellett a Honvédban játszó László Dávid (18), Buna Gábor (18) kettős, továbbá a debreceni Baráth Péter (18), a diósgyőri Orosz Donát (18) és az MTK-s Kata Mihály (18) mutatkozott be az NB I-ben az U17-es Eb-n Portugáliát, Oroszországot és – tizenegyesekkel – Belgiumot is legyőző csapatból. Igaz, ők eddig csak epizódszerephez jutottak klubjuk első csapatában. Az U17-es vb-t megjárt együttes húzóemberei közül még Zuigéber Ákost (MTK Budapest, 17) és Horváth Milánt (Budapest Honvéd, 18) érdemes kiemelni: előbbi a Dorogban, utóbbi a Siófokban játszik kölcsönben az NB II-ben.

Ha ezt, a 2000-es korosztályt összehasonlítjuk a tavaly Eb-ötödik helyezést elérő fiataljainkkal – ami persze nem „elegáns”, mert két évvel fiatalabb játékosokról beszélünk, az látszik, hogy meglepő módon a 2002-esek közül többen szerepelnek külföldön. Hegyi Krisztián (17) a West Ham United U18-as csapatának első számú kapusaként ünnepelhetett ezüstérmet, és Balogh Botond (18), valamint Kosznovszky Márk (18) is kellő mennyiségű játékpercet kapott az olasz Parma utánpótlásában. Csakúgy, mint a Salzburgban légióskodó Major Sámuel (18), a Mönchengladbach kötelékébe tartozó Bekker Roland (18) és a Benfica U19-esei között focizó Molnár Rajmund (18). Németh Andrásban (17) is bízik a Genk, hiszen a belga együttes három évvel meghosszabbította az ifjú játékos szerződését.

Szoboszlai mögött fájóan nagy szakadék következik: a Puskás Akadémia első csapatában játszó Kiss Tamás (19) már csak 400 ezer eurót kóstál. A képzeletbeli dobogó legalsó fokára pedig a honvédos Szendrei Norbert (20) férne fel a maga 350 ezer eurós árcédulájával. Schön Szabolccsal (19) kiegészülve ők hárman azok, akik – ha egészségesek – stabil játéklehetőséget kapnak az NB I-ben. Külföldi karrierrel pedig – Szoboszlain kívül – csak Bolla Gergő (NK Nasta, szlovén másodosztály) és Csoboth Kevin (Benfica B, portugál másodosztály) próbálkozik.

És nem is azzal van a baj, hogy az aktuális világbajnoki címvédő jobban sáfárkodik az utánpótlásával, hatékonyabban készíti fel a felnőttfutballra a reménységeit. Hanem azzal, hogy ebből a 27,3 millió euróból Szoboszlaié 25! A maradék 2,3 millión osztozik a további tizenhét fiatal.

Miközben a felnőttválogatott kapcsán eufória lesz úrrá az emberen, amikor a csapat legyőz egy nemzetközi szinten jegyzett együttest, az U17-es korosztályban még nem csodálkozunk ezen különösebben. De mi történik az után? A 2017-ben Eb-hatodik, Szélesi Zoltán vezette együttes csapatkapitányát Szoboszlai Dominiknek hívták. Vagyis az RB Salzburg most 19 éves középpályása már akkor is kiemelkedett kortársai közül. Mégis elgondolkodtató: a korosztályos válogatott a horvátországi kontinenstorna nyitó meccsén nélküle is legyőzte a franciákat 3–2-re (jóllehet, az ötödik helyért, egyben a vb-indulásért zajló utolsó mérkőzésen a rivális 1–0-ra visszavágott). Azóta az akkori tizennyolc fős magyar keret összértéke – a Transfermarkt adatai szerint – 27.3 millió euró. A franciáké majdnem dupla annyi: 48.7 millió euró…

ARRA KERESSÜK A VÁLASZT, hogy az U17-es Európa-bajnokságon 2017-ben a hatodik, majd két esztendővel később az ötödik helyen végző magyar korosztályos válogatott fiataljai hol tartanak most karrierjükben.



45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

42. perc Nagyon szép hazai támadás, csapnivaló Davidzada-beadással a végén.

40. perc Kapura tekert hazai korner, közepesen sem veszélyes középtávoli lövések, ez volt az előző öt percben.

35. perc Egy bal oldali szögletet követően az ötös jobb sarka elől jobbal nem sokkal lő a rövid sarok mellé 12-ről, kissé jobbról Karzev.

33. perc Daka lő jobbal 24-ről, kissé balról a kapus ölébe.

32. perc Szoboszlai szögletét az ötös jobb sarkára fejeli Wöber, onnan meg a léc fölé bólint Berisha. Aki német U21-es válogatott.

29. perc Szoboszlai jobb oldali szabadrúgását Daka hétről a kapushoz fejeli, az ötös bal sarka előteréből.

25. perc Berisha passzát Okugava ballal 14-ről feladja a kapusnak.

23. perc Tenenbaum "átveri" Szoboszlait, direkt jobbra helyezkedik egy 22 méteres, középről járó szabadrúgásnál, oda is jön a ravasz jobblábas lövés, de a kapus fogja, vetődnie sem kell ehhez.

22. perc Kristensen jó jobb oldali beadását kifejelik Szoboszlai elől az ötösön.

18. perc Szoboszlai húszméteres lövése levágódik a csk. Jeiniről az ötösön. Almong kissé jobbról 22-ről a kapushoz lő.

68 százalékban a vendégeknél a labda.

15. percNagy mentés, Szoboszlai próbálkozását kivágja a gólvonal előtt Baltaksza! Az ötös bal sarka elől jobbal lőtt a magyar fiú, a kapus már verve volt, a bal alsó előtt mentett a bekk.

13. perc Berisha jobb oldali beadását Kristensen ballal 16-ról egy védőbe rúgja, Golasza mentett nagyot.

Wöber és Ulmer nem állt éppen a helyzet magaslatán.

9. PERC VEZET A MACCABI, Szoboszlaiékat kipasszolják a felező körül, Almog kissé balról remekül indítja DAN BITONT, aki ballal 17-ről, kissé balról elegánsan emel a kapu közepébe. 0–1!

Tenenbaum a brazil Flamengo neveltje, izraeli-brazil állampolgár.

2. perc Szoboszlai jobbal a bal sarokba lőne 30-ról egy szabadrúgást, de véd vetődve Tenenbaum kapus.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak sárga-kék mezben és kék nadrágban, az osztrákok tiszta pirosban.


Junuzovic, Youba Diarra, Ousmane Diakité, Solet és Onguene sérült a vendégektől, az időközben felépül Wöber azonban a csapat után repült. A hazaiaktól Daniel, Szaborit, Glazer, Kohen, Rikan, Eduardo Guerrero, Turgeman, Nick Blackman, Perec, Piven és Kandil beteg. Hozez sérült, Kandil egyébként is eltiltott.

És a legfrissebb:az összesen kilenc pozitív eset miatt jelenleg már csak 17 játékos áll Jorgosz Donisz vezetőedző rendelkezésére. Az izraeli klubnál előzőleghét koronavírusos futballistát és hét további alkalmazottatdiagnosztizáltak, az európai szövetség általános rendelkezése szerint azonban ha legalább 13 hadra fogható mezőnyjátékos és két kapus található a keretben, akkor a mérkőzés lebonyolítható.

Josh Halickman sportújságíró a közösségi oldalán arról tesz említést, hogy a Maccabi jelentette be a betegek számát: hat játékos, illetve hét stábtag is elkapta a koronavírust.

Helyi sajtóhírek szerint 13 személynek pozitív lett a koronavírustesztje a Maccabi Tel-Aviv labdarúgócsapatánál.

„Különleges és egyben furcsa helyzet állt elő – nyilatkozta Christoph Freund, a Salzburg sportigazgatója a Kuriernak. – Megbeszéltük a srácokkal, hogy csak azt tudjuk befolyásolni, ami rajtunk múlik. A lehető legnagyobb mértékben ki akarjuk zárni a körülményeket, és mindenképpen győzni akarunk.”

A világjárvány a salzburgiakat sem kíméli, helyzetük azonban kedvezőbb vetélytársukénál, mivel csak Jerome Onguénének kellett otthon maradnia pozitív teszteredménye miatt. Jesse Marsch vezetőedző nehéz feladattal áll szemben: egy olyan csapat ellen kell felkészítenie a keretét, amelytől nem tudhatja, mire számíthat, valamint arról is csak sejtése lehet, milyen összetételben lép pályára. Félteni azért így sem kell az együttest, hiszen a párharc egyértelmű esélyesének számít, ráadásul az Altach elllen 4–1-re megnyert bajnokin újfent bizonyította, uralja az osztrák Bundesligát. Ezzel szemben a Maccabi bukdácsolva kezdte a bajnoki idényt, két mérkőzés után csak egy pont áll a neve mellett.

Szoboszlai Dominikék a bizonytalan helyzet ellenére hétfő délelőtt repülőre szálltak, hogy elutazzanak a találkozó helyszínére. A megtépázott izraeliek a legfrissebb információk szerint kiállnak a mérkőzésre, mivel a fertőzöttek (Nicholas Blackman, Jonatan Kohen, Dan Glazer, Daniel Perec, Dor Perec, Avi Rikan és Enrik Szaborit), valamint a sérültek nélkül is képesek tizenhárom labdarúgót és két kapust nevezni a találkozóra. Igaz, a játékosokat és a stábtagokat hétfőn és kedden is tesztelik, így az is elképzelhető, hogy újabb eseteket regisztrálnak a klubnál – a találkozó megrendezése emiatt akár veszélybe is kerülhetett volna.

Különleges helyzetben. KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTEKET TALÁLTAK a Maccabi Tel-Avivnál, ennek ellenére nem zárható ki, hogy lejátsszák a Szoboszlai Dominikkal felálló Salzburg elleni BL-rájátszás első, keddi mérkőzését. A Salzburg valaha volt legkisebb küldöttségével indult útnak Izraelbe, hogy megvívja a Bajnokok Ligája rájátszásának első mérkőzését a Maccabi Tel-Aviv otthonában. Az osztrákok rendkívüli döntésének hátterében az áll, hogy ellenfelüknél hét labdarúgónak és hét stábtagnak lett pozitív a koronavírustesztje.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik