A Liverpool a kétgólos vezetésre ötöst kapott a Real Madridtól...

Vágólapra másolva!
2023.02.21. 20:50
null
Micsoda mérkőzés volt! (Fotó: AFP)
Legendás lett a lefújás után máris a Liverpool és a Real Madrid mérkőzése: a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán hamar kétgólos előnyre tettek szert a hazaiak, a spanyolok öttel válaszoltak!

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
LIVERPOOL (angol)–REAL MADRID (spanyol) 2–5 (2–2)
Liverpool,
Anfield, 52 377 néző. Vezette: Kovács (romániai)
LIVERPOOL:
Alisson – Alexander-Arnold, J. Gomez (Matip, 73.), Van Dijk, Robertson – J. Henderson (Milner, 73.), Fabinho, Bajcetic (Elliott, 85.) – Szalah, Núnez (Diogo Jota, 63.), Gakpo (Firmino, 63.). Menedzser: Jürgen Klopp
REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Éder Militao, Rüdiger, Alaba (Nacho, 27.) – Valverde, Camavinga, Modric (Kroos, 87.) – Rodrygo (Ceballos, 80.), Benzema (Asensio, 86.), Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző:
Núnez (4.), Szalah (14.), ill. Vinícius Júnior (21., 36.), Éder Militao (47.), Benzema (55., 67.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Csak a rend kedvéért: ez a két csapat játszotta a Bajnokok Ligája előző kiírásának a döntőjét, amelyet a Real Madrid nyert meg. Ennek már kilenc hónapja, azóta pedig sok minden változott. A Liverpool teljesítménye visszaesett, az angol bajnokságban jelenleg csak a nyolcadik, viszont a legutóbbi két tétmérkőzésén jól játszva győzött.

Gondoltuk, a „vörösök” a jó formájukat át tudták menteni a mai csúcspárharcra, hiszen rögtön a mérkőzés elején megszerezték a vezetést, méghozzá szemet gyönyörködtető góllal. A dicséret Darwin Núneznek jár, aki Mohamed Szalah labdáját pazar mozdulattal tessékelte a kapuba (1–0).

Bő tíz perc elteltével a blancók is veszélyeztettek Rodrygo révén, s mire kettőt pislogtunk, már Mohamed Szalah lőtt a túloldalt. Elképesztő volt az iram, és bizony érződött a tét is. Daniel Carvajal pattogósan hazatett labdáját nem tudta megszelídíteni Thibaut Courtois, pontosabban mondva, nem tudott döntést hozni, aminek az lett az eredménye, hogy a térdéről az őt megtámadó Szalahhoz pattant a labda, az egyiptomi pedig góllal büntette a hibát (2–0).

A Bajnokok Ligája címvédője azonban nem tört meg, és Vinícius Júnior tűpontos löketével szépített (2–1).

A lendület csak nem akart alábbhagyni, itt is, ott láthattunk ígéretes gólszerzése lehetőséget, az egyiknél Alisson védte bravúrral Vinícius lövését. Nem sokkal később azonban a brazil válogatott kapus is akkorát hibázott, hogy gólt kapott belőle a csapata. A Liverpool kapuvédője egyből próbálta továbbtenni a labdát, de az Viníciusról – aki oda se nézett – bepattant a kapuba (2–2).

A félidő hajrájában akár fordíthatott volna a Real, de Andrew Robertson bevetődve nagyot mentett az érkező Rodrygo elől. Hatalmas iram, gyönyörű megmozdulások, óriási kapushibák és négy gól – ez jellemezte az első félidőt.

Kifocizták magukat a srácok? Ugyan már! Két perc sem telt el a fordulás után, máris újabb gólt jegyezhettünk fel, a madridiak kétgólos hátrányból fordították meg a meccset. Luka Modric oldalszabadrúgása után Éder Militao senkitől sem zavartatva indult meg a hosszúról a rövid sarok irányába, majd könnyedén fejelt a kapuba (2–3).

Láttunk már gyönyörű gólokat és óriási kapushibákat, az 55. percben pedig újabb furcsa gólra kaphattuk fel a fejünket, ugyanis Karim Benzema lövése nyomán a labda pont úgy változtatott irányt Joe Gomezen, hogy Alisson már tehetetlennek bizonyult (2–4). Az aranylabdás futballista percekkel később „tisztán” is bevette a kaput, nagyszerű kontra végén előbb elfektette a kapust, majd a visszafutó védők mellett a kapuba helyezett. 2–5

A Liverpool hiába próbált zárkózni a hajrában, szépíteni nem tudott, így a Real Madrid háromgólos előnyből várhatja a március 15-i visszavágót. Ki gondolta volna 2–0-s angol vezetésnél, hogy a spanyolországi meccset a királyi csapat várhatja majd nyugodtabban?

PERCRŐL PERCRE


90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! Amely máris legendás.

90+3. perc Harvey Elliot ellöki Nachót, majd bölcsen kireklamál magának egy sárga lapot.

90+1. perc Jota passzát Firmino ballal ellövi az ötös elől, közbelép azonban Militao. Brazil belharc, a meccsen már sokadszor.

Három perc a ráadás.

89. perc Rüdiger odalép Elliot beadásába, Arnold középre kanyarintja a labdát, rossz Firmino átvétele.


86. perc Marco Asensio
Benzemát, Toni Kroos Modricot váltja. Fiatalít Ancelotti a középpályán.


85. perc Harvey Elliot be, Bajcevic le.

85. perc Jota bal oldali beadásába belelép Nacho, sarokrúgás.

83. perc Nacho bátran megindul, a 16-oson nagyot lök rajta Arnold, tovább. Látványos lökés... tovább.

80. perc Dani Ceballos be, Rodrygo kilógott a Realból. Rodrygo: 35 meccs az idényben, 10 góllal és 7 gólpasszal.

Ebben az évszázadban csak az Arsenal lőtt itt ilyen sok gólt: egyszer ötöt, egyszer hatot.

77. perc Robertson kiharcol a bal szélen megindulva egy szögletet Militaóval szemben.

73. perc Joel Matip Gomezt, James Milner Hendersont váltja.

Négy gólt sem kapott még hazai pályán a Pool a BL-ben és elődjében, nemhogy ötöt. A rekord egy amszterdai egy öt.

70. perc Hazai helyzet, Arnold jobb oldali szögletét középről, öt méterről a kapushoz fejeli Firmino.


Hat sorozatban 24 meccsen 18 gólt lőtt Benzema, 4 gólpassz mellett. És ha pályára lép a világbajnokságon...

67. PERC CSODAGÓLLAL KETTŐ ÖT! Kontrázik a Real, Modric passzol Viníciushoz, aki KARIM BENZEMÁHOZ tolja a labdát Gomez lába között, a francia egy finom csel után elküldi a kapust és Gomezt is, és ballal a jobb felsőbe nyesi a labdát tíz méterről, kissé balról. 2–5!

65. perc Arnold jobb oldali beadását szögletre menti Firmino elől Carvajal. A kornert kifejei Militao. Bajcevic jobbal a bal alsó mellé tekeri a labdát középről, 23 méterről. Az első félidőben a fiatal spanyol futotta a legtöbbet a mezőnyben. Ahol nevelnek...

63. perc Roberto Firmino be, Gakpo le, Diogo Jota meg Núnezt váltja.

63. perc Rüdiger lő jobbal a jobb sarok mellé nem sokkal, 22-ről, picit balról.

Vinícius az előző 9 idegenbeli BL-meccsén 10 kanadai pontot termelt.

60. perc Vinícius Júnior kap sárga lapot, odalépett Arnoldnak.

60. perc Gakpo bal oldali, jobblábas beadása Carvajal maga mellé szorított kezén csattan. A VAR szerint sem ért 11-est az eset.

379 perces gólszünetet tört meg a BL-ben.


Az UEFA egyelőre Benzemának adja a gólt, a gall ezzel rekorder, realos ilyen sok sorozatban még nem talált be egy idényben, mint ő. Igen, ebben a BL-sorozatban ez az első gólja!

55. PERC MI SZÓLTUNK AZ ELŐBB... Vinícius passzát 15-ről, középről ballal kapura teszi Benzema, estében, a labda az ötös előtt álló Gomezről a kapu közepébe csorog, Alisson elvetődött már jobbra, és nem ért, nem érhetett vissza. 2–4!

53. perc Arnold jobb oldali beadását nem éri el Núnez a kapu előtt, meglökte őt Nacho, de tovább. Látványos lökés volt, nyújtott, bal karral. Nem is Nacho, Carvajal volt a tettes... de megúszta!

Öngól még nem volt ezen a meccsen...

Gegenkaputt?

Ez volt Militao első gólja a BL-ben a Real színeiben, a 26. meccsén.

GÓLVIDEÓ ITT!

47. PERC ÉS EZ IS GÓL! Modric jobbal az ötösre emel, nagy erővel, ÉDER MILITAO a jobb sarokba fejeli a labdát félmagasan, öt vörös mezes közül. Öt méterről, picit balról. 2–3!

46. perc Gomez ellöki a bal oldalon Vínciust, szabadrúgás.

46. PERC FOLYTATJUK!

Videó: Bale ollózása, Karius bénázása – íme, a Pool–Real feledhetetlen pillanatai.

A nagy holland gólvadász óta nem volt ilyen fiatal duplázó vendégjátékos Liverpoolban az elitsorozatban


Kézben tartja a meccset. A nagykárolyi Kovács István nak a BL-idényben ez a negyedik bevetése, korábban a Bayer Leverkusen–FC Porto, az FC Bruges–Atlético Madrid és a Dinamo Zagreb–Chelsea találkozón dirigált, a csoportkörben. A katari világbajnokság után – amelyen nyolc mérkőzésen tartalék játékvezetőként kapott szerepet – a klub-vb elődöntőjében láthattuk, ő vezette a Flamengo–al-Hilal elődöntőt Marokkóban. Kovács István tavaly áprilisban a Manchester City–Real Madrid Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzésén (4–3) is vezetőbíró volt.

SAJÁT NEVELÉS...
Madridiként a legtöbb meccs a Realban:

741 Raúl
725 Casillas
710 Manuel Sanchis
559 Míchel
542 Guti
463 Butragueno
402 Velázquez
372 Gallego
366 Grosso
357 Carvajal
341 Martín Vázquez
300 NACHO


A legtöbb gól a Pool ellen a BL-ben:
Vinícius 5, Benzema és Drogba 4-4

Forrás: Weltfussball



E párharc legjobb góllövői:
Vinícius Júnior 5
Karim Benzema 4
Gareth Bale 2
Steven Gerrard 2



45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


45+1. perc RODRYGO!
Valverde a kapuskidobás után indítja a balon Viníciust, a beadást elrúgja bevetődve Robertson a gyámoltalan, egy helyben eleső Rodrygo elől a kapu torkában.

A Real előző 7 angliai meccséből csak 1-et nyert meg. A Chelsea ellen, tavaly.

45. perc Hosszas varia, Arnold jobbal feladja a labdát a kapusnak.

44. perc Modric kezez a 16-os előtt Bajcevic passza után, nincs sárga lap, de szabadrúgás igen: középről, 25 méterről.

42. perc Hatalmas iram, mezőnyharc.

GÓLVIDEÓ ITT!


36. PERC ILYEN NINCS, ALISSON IS POTYÁZIK, VINÍCIUS JÚNIOR ISMÉT BETALÁL! Valverde passza rossz a felfutó szélsőnek, Gomez hazapasszolja a labdát, Alisson az ötösről a tőle balra elhúzódó Vinícius jobb lábát találja el, a brazil csatár lábszáráról meg a kapu jobb sarkába pattan a labda. 2–2!

Ez a Real 4. meccse itt, az elsőt elbukta, a másik kettőt megnyerte, és gólt sem kapott. A Pool hatmeccses nyeretlenségi sorozata a Real ellen klubrekord: negatív.

33. perc Szalah felbőrözi a 16-os előtt Valverét, de rossz a visszapassz Gakpótól. Aki szereli aztán Nachót, jobbról jobbal középre ad, ez meg Militaóé.

44 gól a BL-ben, ezzel a legjobb afrikai, Didier Drogba mellett.


31. perc Modric Rodrygóhoz passzol, aki Valverde elé sarkaz, az uruguayi a 16-os jobb sarkától jobbal a bal felső sarok fölé lő. Jócskán.

A spanyol U-válogatott Bajcevic nem lóg ki a mezőnyből. Iskola.

30. perc Modric jobb oldali szögletét rosszul éri el középen fejjel Militao, Vincius Arnold mellől olyan gólt lőne, mint az előbb, de Alisson most hatalmasat véd!

28. perc Bajcevic jobb oldali beadása éppen csak magas középen Núneznek.

27. perc Nacho váltja. A 300. realos meccse ez.

24. perc Hazai helyzet, Gakpo jobb oldali beadását Szalah Valverde mellől kapura pöcköli hatról, Carvajal bevetődik, a kipattanó Núnezé, aki bevetődve lőne a jobb sarok elől, Carvajal odarepül, nagyot blokkol, Militao meg felszabadít. Ápolás, Militao a földön. Alaba dettó, az ő esete súlyosabb. Sőt csere lesz.

23. perc Szalah beadását Robertson ballal rosszul találja el a 16-oson belül, Vinícius helyzetben Camavinga passzával, de pocsék beadása Van Dijké.

GÓLVIDEÓ ITT!

21. PERC VINÍCIUS JÚNIOR megvillan, Benzema körömpasszát kissé balról, 13-ról jobbal a bal alsóba tekeri, nagyon pontosan. Alisson nagyot nyújtózkodott, repült becsülettel, de nem ért oda, Gomez blokkolt volna előtte, de pár centiméter híján nem érte el. 2–1!

19. perc Robertson emelését Carvajal hazafejeli Courtoisnak Szalah elől.

18. perc Carvajal remek passzát Rodrygo jobbról jobbal a kapu elé befutó Benzema mögé teszi.

A Pool 6 meccs óta nyeretlen a Reallal szemben, ötször ki is kapott.

Rekorder


14. PERC KETTŐ NULLA, COURTOIS Carvajal hazaadását nem rúgja el az ötösön jobbal, meggondolja magát, de bal térddel odatolja a labdát MOHAMED SZALAHNAK, aki ballal kissé jobbról, hétről a kapu közepébe lő. A kapus bal térde mellett. 2–0!

12. perc Valverde passzol Benzemához, aki nem lő 16-ról jobbal, Rodrygo igen, de blokkol Van Dijk. Kontra, Szalah a bal alsó mellé lő Gakpo passza is két remek csel után. Ballal, az ötös jobb sarkáról. Érdeklődve nézték ők a vendégek...

6. perc Fabinho nagyot esik a 16-oson belül, Kovács azonnal jelzi... tovább!

A 18 éves és 122 napos Bajcetic passzolt oldalra a gól előtt: a középpályás spanyol-szerb, a Celta neveltje. Apja, Szrdjan Bajcsetics játszott a Celtában, a Bragában és a Partizanban is.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Núnez: 29 meccs az idényben, 12 góllal és 4 gólpasszal. VIDEÓ ITT!

4. PERC VEZET A LIVERPOOL! Szalah jobbl ballal, a 16-os sarkáról laposan az ötösre passzol, középre, ahol Militao elalszik, DARWIN NÚNEZ meg jobbal, sarokkal, maga mögött a bal alsóba lő. Courtois meglepődött, nem vetődött: 1–0!

3. perc Alaba beadása Allisoné.

2. perc HELYZET, de Henderson remek, lapos passzával elcsúszik az ötös bal sarka előtt Gakpo.

1. perc Higgadt realos passzokkal, csúszó-mászó hazaiakkal.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta vörösben, a vendégek tiszta fehérben.

Gyászszünettel kezdünk. Amint arról beszámoltunk, 83 esztendős korában elhunyt Amancio, a Real Madrid korábbi labdarúgója, edzője, 2022 óta pedig tiszteletbeli elnöke. A blancók első embere, Florentino Pérez nem utazott el Liverpoolba a csapat BL-mérkőzésére, hanem Spanyolországban maradt, hogy leróhassa tiszteletét Amancio ravatala előtt.


Egy kis örökmérleg: 9 mérkőzés, 3 angol és 5 spanyol sikerrel, 8, ill. 11 rúgott góllal.


JÖTTEK-MENTEK!
A Real Madridtól a Liverpoolhoz:

2013, Rafa Páez, ingyen
2012, Nuri Sahin, kölcsönbe, 5 000 000 euró
2007, Gerardo Bruna, i.
2004, Fernando Morientes, 9 250 000
2004, Antonio Núnez, i.
A Liverpooltól a Realhoz:
2009, Xabi Alonso, 34 500 000
2009, Álvaro Arbeloa, 4 000 000
2007, Jerzy Dudek, i.
2004, Michael Owen, 12 000 000
1999, Steve McManaman, i.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Arthur Melo, Luis Díaz, Ibrahima Konaté, Thiago Alcántara és Calvin Ramsay sérült, a vendégektől Ferland Mendy sérült Tchouaméni mellett.


Korábban megírtuk, hogy Toni Kroos és Aurélien Tchouaméni influenza miatt kénytelen kihagyni a „vörösök” elleni nyolcaddöntő odavágóját. Ezzel szemben a német középpályás az utolsó pillanatban mégis csatlakozott a „blancók” meccskeretéhez, viszont nem tudni, hogy Carlo Ancelotti vezetőedző milyen szerepet szán neki.

A Liverpool menedzsere épp a Real Madridról áradozott, amikor elkezdte sorolni a blancók klasszisait. A listában viszont ott volt Casemiro is, aki 2022 augusztusa óta a liverpooliak riválisát, a Manchester Unitedet erősíti. A szurkolók ezután finoman megjegyezték, lehet, érdemes a Real Madridra fogadni a kedd esti meccs előtt, ugyanis sok jóra nem számíthat a Liverpool, ha Klopp azt sem tudja, ki az ellenfél…


Fabinho, a Liverpool középpályása a klub oldalának:
– A Bajnokok Ligája-mérkőzések mindig különlegesek az Anfielden. Előnyt akarunk kiharcolni a madridi visszavágóra, ennek szellemében lépünk pályára.

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere a klub oldalának: – Örülök, hogy nem két héttel ezelőtt, hanem most kell játszanunk a Real Madriddal. A továbbjutás kiharcolásához mindkét meccsen kiválóan kell futballoznunk, ellenfelünk viszont úgy is tovább tud menni, ha nem játszik jól. A Real Madrid a világ egyik legnagyobb klubja, mindig nehéz legyőzni, de ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen.

Hajnali tűzijáték ébresztette a Real Madridot Liverpoolban – videó.

Visszatérve a keddi csúcsmeccshez: ismét Karim Benzemában bízhat a Real Madrid. Az aranylabdás francia csatár Madridba érkezése óta 21 mérkőzést játszott a BL-ben angol csapat ellen, és összesen 15 gólt szerzett. Angliában pláne szeret futballozni, az előző idényben mesterhármast ért el a Chelsea elleni negyeddöntőben (3–1), majd duplázott a Manchester City elleni elődöntő első mérkőzésén (3–4). Összesen 74 BL-gólnál jár a spanyol klubban (a Lyonban szerzett góljait is beleszámítva 86-nál), s az angolok ellen szerzett 15 azt jelenti, hogy össztermése csaknem 20 százalékát Premier League-együttesek ellen érte el. Összességében eddig a Manchester Citynek hat, a Chelsea-nek öt, míg a Liverpoolnak négy gólt lőtt, ám tény: az előző évad gólkirálya (15) a Bajnokok Ligája 2022–2023-as idényében még nem volt eredményes.

Semmi különös, csak befutott a csapatbusz a stadion elé (Fotó: AFP)
Semmi különös, csak befutott a csapatbusz a stadion elé (Fotó: AFP)

Hoppá!


A közelmúltban azonban nem csupán a pályán „csaptak össze”, az átigazolási piacon is keresztezték egymás útját. Az elmúlt nyáron Aurélien Tchouaménit mindkét csapat meg akarta szerezni, Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere el is utazott Franciaországba, hogy személyesen győzze meg a fiatal középpályást, ám nem járt sikerrel, a Real Madrid szerezte meg 80 millió euróért a Monacótól. Az angolok az utóbbi időben parádés formában futballozó Federico Valverde iránt érdeklődtek tavaly nyáron, ám az uruguayi kijelentette: esze ágában sincs elhagyni a klubot, célja, hogy egyszer ő legyen a Real Madrid csapatkapitánya. Úgy tűnik, az idén is lesz közös célpont, mivel a dortmundi Jude Bellingham játékjogára mindkét gigász pályázik.

Van miért visszavágnia a Liverpoolnak. Az elmúlt időszakban a Real Madrid és az angol sztárcsapat jó néhányszor találkozott egymással a Bajnokok Ligájában, s rendre a spanyol együttes jött ki győztesen a párharcból. A közelmúltat tekintve a 2018-as kijevi Bajnokok Ligája-döntővel kezdődött a sor, amely többek között Gareth Bale fantasztikus, ollózós góljáról és Loris Karius hatalmas hibájáról maradt emlékezetes. Ez volt Cristiano Ronaldo utolsó mérkőzése a Real Madridban, amely 3–1-re legyőzte a Liverpoolt. A 2020-2021-es idényben a negyeddöntőben találkoztak egymással, akkor Spanyolországban 3–1-re győztek a hazaiak, majd az Anfielden gól nélküli döntetlen született, így a Real Madrid jutott tovább. A két csapat legutóbbi találkozásáig nem kell sokat visszamennünk a múltba, a 2022-es Bajnokok Ligája-döntőt ugyanis ők vívták tavaly májusban Párizsban. Hiába játszott jobban a Liverpool, és alakított ki rengeteg helyzetet, Vinícius Júnior góljával 1–0-ra a Real Madrid nyerte meg a meccset.

A Real Madrid és a Liverpool az elmúlt időszakban jó néhányszor találkozott egymással a Bajnokok Ligájában, s a meccsekből rendre a spanyol együttes jött ki jobban. A két gigász a BL nyolcaddöntőjében ismét összecsap.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A REAL–LIVERPOOL MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik