BL: Haaland a leggyengébb – 25 méteren belül alig ért labdába

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.05.10. 12:55
null
Haaland háromszor tudott helyzetbe kerülni a Real ellen – itt éppen Alaba mentett előle becsúszva (Fotó: AFP)
A Real Madrid–Manchester City (1–1) BL-elődöntőn Carlo Ancelotti csapata újabb példáját adta annak, hogyan lehet teljesen kikapcsolni a játékból napjaink legeredményesebb csatárát, Erling Haalandot, aki 25 méteren belül labdába is alig tudott érni a madridi meccsen. Más kérdés, hogy a Real így sem tudott győzni...

A keddi, Real Madrid–Manchester City (1–1) BL-elődöntő után már a mérkőzés legfontosabb statisztikai számai is utalnak arra, hogy a címvédőnek sikerült kihúznia az angol bajnok játékának méregfogát. A City ugyan ezúttal is többet birtokolta a labdát (57–43 százalék – ebben alighanem verhetetlen Pep Guardiola csapata), de fölénye ellenére kevesebbszer tudta célba venni a kaput, mint a hazai együttes (13–10). Az egy másik kérdés, hogy így is kevesebb madridi lövés ment kapura, mint manchesteri (3–6), viszont az jól látszik a számokból, hogy a hazaiak remekül lezárták a passzsávokat. A tizenhatoson belülről mindössze háromszor tudta célba venni a kaput a City, mind a háromszor Erling Haaland, de az első kettőt könnyedén védte Courtois, a harmadiknál David Alaba blokkolt becsúszva.

A Manchester City lövései a Real Madrid ellen (Forrás: whoscored.com)
A Manchester City lövései a Real Madrid ellen (Forrás: whoscored.com)

 

„NEM ADHATSZ NEKI HELYET” – COURTOIS A HAALAND ELLENI VÉDEKEZÉSRŐL
„Ha ellene kell védekezned, nem adhatsz neki helyet – nyilatkozta a meccs után az Erling Haalanddal szembeni védekezésről a Real Madrid kapusa, Thibaut Courtois. – Ezt sikerült is megvalósítanunk, hiszen jól kiszorítottuk őket, sokat kellett távolról próbálkozniuk. A City labdabirtoklásra építő csapat, a manchesteriek Haalanddal nagyon direkt módon támadnak, erőteljes presszinget alkalmazva, de most néhány rövid periódust leszámítva kontroll alatt tartottuk őket.”

A Real tökéletesen tudta semlegesíteni a City norvég gólvágóját, akinek ezen a hármon kívül további három labdaérintése volt a tizenhatoson belül. Mindegyiknél jobbra szorítva, a kaputól viszonylag távol kapott labdát, passzal, illetve csellel próbálkozott, de nem lett belőle helyzet. A labdaérintéses ábrákból az is jól látszik, hogy ezek mellett még egyszer kapott labdát a tizenhatos előterében, egyébként pedig csak 25 méternél távolabb tudott labdába érni. Haaland 21-szer ért labdába a meccsen, és a 21 labdaérintésének csak a harmada történt a tizenhatosnál (hat azon belül, egy kívül), a többi a kaputól távol.

A Real védekezésben szinte ugyanazt meg tudta valósítani Haalanddal szemben, mint a nyolcaddöntő első meccsén az RB Leipzig – akkor még ennyi lövése sem volt a csatárnak, csak egy próbálkozásra futotta –, és a meccs végeredménye is ugyanaz lett (1–1), más kérdés, hogy a nyolcaddöntő visszavágóján már nem működött a lipcsei retesz és Haaland öt góljával (egyet tizenegyesből ért el) 7–0-ra nyert a City. Haaland a madridi mérkőzésen, az InStat-indexek alapján ugyanúgy a leggyengébb teljesítményt nyújtotta (217 pont lett összes megmozdulását értékelő indexe) a kezdőként pályára lépő mezőnyjátékosok közül, mint Lipcsében (akkor még alacsonyabb, 198-as értékkel zárt). A legmagasabb pontot Rodri kapta (318), a második Vinícius Júnior (312) lett.

A lipcsei és a keddi, madridi meccs azt mutatja, ha Haalandot meg tudják állítani az ellenfelek, ha nem jutnak el hozzá a labdák a tizenhatoson belül és annak előterében, akkor megakad a Man. City támadójátéka, nincs még egy olyan támadó, aki ilyen szintű meccseken át tudná venni a szerepét, és olyan veszélyt tudna jelenteni a kapura, mint általában ő szokott. Ebben persze Guardiolának is megvan a szerepe, mert szakmailag nehéz magyarázatot találni arra, miért nem cserélt egyet sem a City spanyol menedzsere, sem Lipcsében, sem Madridban, amikor Haaland nem találja a kapu felé vezető utat és a kispadon ott kuporog a világbajnok argentin Julián Álvarez, az idényben már 15 gólt szerző Rijad Mahrez és a 14 gólos Phil Foden. (És nemcsak Haaland lecserélése jelenthetett volna esetleg megoldást a támadójáték élénkítésére, hanem az is, ha a trió valamelyik tagját becseréli Haaland mellé, hogy jobban megosszák a védők figyelmét.)

Haaland labdaérintései a meccsen (Forrás: whoscored.com)
Haaland labdaérintései a meccsen (Forrás: whoscored.com)

 

Azt, hogy ennek ellenére is döntetlennel zárult a madridi meccs, a hazaiak gyenge lövési hatékonyságának és annak köszönhetik a manchesteriek, hogy a hét távoli kísérletükből egy védhetetlen volt – no meg annak is, hogy Artur Soares Dias játékvezető és a VAR-szobában ülők nem vették észre, hogy Kevin de Bruyne bombája előtt, Bernardo Silva érintésénél már elhagyta a labda a játékteret. Ezzel együtt tegyük hozzá, De Bruyne klasszisa is kellett a gólhoz, aki Haalandhoz hasonlóan, a gólját leszámítva nem játszott jól kedden, hiszen elsősorban neki kellett volna megfelelő labdákkal kiszolgálnia a norvégot, de csak egyszer tudta helyzetbe hozni (ráadásul a 77 százalékos, átlagos passzpontosságát is alulmúlta hét százalékkal), ám a találata még kulcsfontosságú lehet a párharc további alakulásában, a jövő heti, manchesteri visszavágó előtt.

FONTOSABB STATISZTIKÁK
Real Madrid
Man. City
Lövés/kapura/gól13/3/1
10/6/1
Labdabirtoklás43%57%
Támadások száma
36
51
Passz/pontos455/399, 88%
566/521, 92%
A helyzetek minősége (xG)*0.630.74
Futásteljesítmény
107.3 km
109.6

Forrás: uefa.com és InStat*

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) 1–1 (1–0)
Madrid,Santiago Bernabéu Stadion, 63 485 néző.Vezette: Artur Soares Dias (portugál)
REAL MADRID:
Courtois – Dani Carvajal, Rüdiger, Alaba, Camavinga – Valverde, Kroos (Tchouaméni, 84.), Modric (Nacho, 87.) – Rodrygo (Asensio, 81.), Benzema, Vinícius Júnior. Vezetőedző:Carlo Ancelotti
MAN. CITY:
Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Akanji – De Bruyne, Rodri, Gündogan – Bernardo Silva, Haaland, Grealish. Menedzser:Pep Guardiola
Gólszerző:
Vinícius Júnior (36.), ill. De Bruyne (67.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik