BL, H-csoport: óriási gólparádé a PSG-től; kiesett a Juventus

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.10.25. 22:58
null
Rafa Silva két remek gólt lőtt kedden a Benficában – ez a második (Fotó: AFP)
A Benfica és a Paris Saint-Germain biztossá tette továbbjutását, a Juventus már csak az Európa-ligába jutásban reménykedhet: a labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjának 16 gólt (!) hozó kedd esti programjában a torinóiak 4–3-ra kikaptak Lisszabonban, míg a PSG Mbappé, Messi, Neymar-show keretében 7–2-re kiütötte vendégét, a Maccabi Haifát.

 

BENFICA–JUVENTUS 4–3

A Juventus Szczesny – Danilo, Bonucci, Gatti – Cuadrado, McKennie, Locatelli, Rabiot, Kosztics – Kean, Vlahovics tizeneggyel indult csatába Lisszabonban azért a három pontért, amely feltétlenül kellett (volna) ahhoz, hogy a váratlan izraeli vereség után maradjon még némi esélye a továbbjutásra.

Nem indult valami jól a „zebrák” estéje, hiszen a 17. percben egy szöglet után António Silva a kapujukba fejelt – a pillanat karriertörténeti volt, hiszen a kezdőcsapatba ősszel berobbant 18 éves fiatalember az első gólját szerezte a Benfica felnőttcsapatában. VIDEÓ ITT!

S hát nem is folytatódott jól, dacára annak, hogy Moise Kean egy lesgyanút eloszlató VAR-ozás után megadott góllal egyenlített (VIDEÓ ITT!). Merthogy hét perccel később Joao Mário magabiztosan gólra váltotta a Juan Cuadrado kezezése miatt megítélt tizenegyest (VIDEÓ ITT!), majd kisvártatva Rafa Silva berobbant egy jobb oldali beadásra, és bravúros mozdulattal a kapuba bombázott. VIDEÓ ITT!

Egy kis stat: a Juventus először kapott három gólt egy Bajnokok Ligája-mérkőzés első félidejében. (Opta)

Parádés első felvonást produkált tehát a Vlahodimosz – Bah, António Silva, Otamendi, Grimaldo – E. Fernández, Florentino – Aursnes, Rafa Silva, Joao Mário – Goncalo Ramos hazai tizenegy, és az előadás folytatódott: az 50. percben a leshatárról kapura forduló Rafa Silva elegáns emeléssel megszerezte a negyedik hazai gólt is. VIDEÓ ITT!

A hazaiak a mennyekben, a Juventus a padlón, úgy tűnt, a szereposztás ezen az estén már nem változik, aztán váratlan fordulatot vett a mérkőzés: a szünet óta pályán lévő Arkadiusz Milik remek kapáslövéssel szépített a a 77. percben. VIDEÓ ITT!.

Két perccel később érkezett egy újabb beadás a becserélésével a Juve játékán nagyot lendítő 19 éves Samuel Iling-Juniortól, és Weston McKennie közelről a kapuba lőtt, 4–3! VIDEÓ ITT!

Miközben a vérszemet kapó Juve hajtott az újabb gólokra – a döntetlen nem lett volna elég a versenyben maradásához –, Rafa Silva eldönthette volna a meccset, de kapufát lőtt.

A ráadásban aztán már nem esett gól, a 4–3 a Benfica továbbjutását és a Juventus kiesését jelentette.

Lionel Messi (balra) két góllal, két gólpasszal zárt, Neymar is lőtt egy gólt (Fotó: AFP)
Lionel Messi (balra) két góllal, két gólpasszal zárt, Neymar is lőtt egy gólt (Fotó: AFP)

 

PSG–MACCABI HAIFA 7–2

Erős kezdőcsapattal állt fel a PSG az idei utolsó hazai BL-mérkőzésére (Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, S. Ramos, Bernat – Fabian Ruiz, Vitinha, R. Sanches – Neymar – Messi, Mbappé), és nem is kellett húsz perc a vezető gól megszerzéséhez: Mbappé balra tolt passzából Lionel Messi éles szögből bal külsővel kanyarított a hosszú sarokba. VIDEÓ ITT!

Egy kis stat: az öt topligában szereplő labdarúgók közül Lionel Messi az első, aki ebben az idényben (mindent tétmérkőzést beleszámítva) túljutott a 10-es határon mind a gólokat, mind a gólpasszokat számolva (11, 12). (Opta)

Nem sokkal később szinte ugyanonnan, de jobb belsővel tekert a hosszúba Kylian Mbappé (VIDEÓ ITT!), s nem maradhatott ki a show-ból Neymar sem, aki szintén a bal kapufa környékét lőtte ki, miután Mbappé helyet csinált neki, Messi pedig remek passzal kiszolgálta. VIDEÓ ITT!

Abdoulaye Seck fejjel szépített (VIDEÓ ITT!), de csak átmenetileg csendesítette le a párizsi hangorkánt: még a szünet előtt jött Messi második gólja – Mbappéval kényszerítőzött az argentin, majd a tizenhatos előteréből ballal a jobb alsó sarokba lőtt. VIDEÓ ITT!

Egy kis stat: a PSG legutóbbi 18 BL-gólját a nagy hármas tagjai szerezték: Mbappé (10), Messi (6) és Neymar (2). (Stats Foot)

A második játékrészből öt perc sem telt el, és folytatódott a gólgyártás – némi meglepetésre izraeli oldalról: egy szöglet után Seck ívelt fejessel használta ki a hazai védelem zavarát. VIDEÓ ITT!

Nem alaptalanul ünnepelt a Párizsba zarándokolt Maccabi-tábor, jó negyedórát produkáltak kedvenceik, csakhogy hamarosan tombolhatott újra a hazai publikum is: Mbappé jobb belsős tekeréssel meglőtte a második gólját (VIDEÓ ITT!), és nem telt el három perc, ott volt a hatodik is – ezúttal egy öngól, Neymar balról középre passzolt labdája Sean Goldberg lábáról a saját kapujába pattant. VIDEÓ ITT!

Nem maradt gól nélkül a PSG cseresora sem: a 84. percben Carlos Soler lőtt a tizenhatos vonaláról a jobb alsóba Messi középre gurításából, beállítva a 7–2-es végeredményt. VIDEÓ ITT!

A PSG BEÁLLÍTOTTA AZ EGYMECCSES EURÓPAI GÓLREKORDJÁT


BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ

H-CSOPORT
Benfica (portugál)–Juventus (olasz) 4–3 (António Silva 17., Joao Mário 28. – 11-esből, Rafa Silva 35., 50., ill. Kean 21., Milik 77., McKennie 79.)
Paris Saint-Germain (francia)–Maccabi Haifa (izraeli) 7–2 (Messi 19., 44., Mbappé 32., 64., Neymar 35., Goldberg 67. – öngól, Soler 84., ill. Seck 38., 50.)


A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Paris SG 5 3 2 14– 6 +8 11
2. Benfica 5 3 2 10– 6 +4 11
3. Juventus 5 1 4 8–11 –3 3
4. Maccabi Haifa 5 1 4 6–15 –9 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik