Egy Piqué-gól és más semmi: megvan a Barca első BL-sikere az idényben

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2021.10.20. 18:35
null
Piqué góljával nyert a Barcelona (Fotó: AFP)
Az FC Barcelona a Dinamo Kijev legyőzésével megszerezte az első pontjait a Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásában: a katalán együttes 1–0-s sikert ért el az E-csoportban, a csoportkör 3. fordulójában. A Dinamo a mérkőzésen háromszor próbálkozott gólszerzéssel és ezek egyike sem találta el Marc-André ter Stegen kapuját.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
E-CSOPORT
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán)
1–0 (1–0)
Barcelona, Camp Nou, 45 968 néző. Vezette: Clément Turpin (francia)
BARCELONA: Ter Stegen – Mingueza (Coutinho, a szünetben), Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Gavi (Sergi Roberto, 69.), Busquets, F. de Jong – Dest, L. de Jong (Ansu Fati, a szünetben), Depay (Agüero, 75.). Vezetőedző: Ronald Koeman
DINAMO: Buscsan – Kedziora (Timcsik, 78.), Zabarnij, Szirota, Mikolenko – Szidorcsuk, Saparenko – Cihankov (Karavajev, 85.), Bujalszkij (Eric Ramírez, 85.), De Pena (Vitinho, 61.) – Szuprjaha (Harmas, 61.).Vezetőedző: Mircea Lucescu
Gólszerző: Piqué (36.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az FC Barcelona az idénybeli első Bajnokok Ligája-győzelem reményében lépett pályára a Dinamo Kijev ellen. Ronald Koemannak ugyanakkor nem volt könnyű dolga a kezdőcsapat kijelölésekor, hiszen hétvégén a Real Madrid elleni klasszikus vár a csapatra, és ott legalább olyan fontos lesz a három pont a katalánok számára, mint ezúttal a BL-csoportkörben volt. Talán ennek lehet betudni, hogy Ansu Fati és Coutinho is csak a kispadon kapott helyet, miként az előző bajnoki fordulóban a csapatban végre bemutatkozó Sergio Agüero is.

A mérkőzés egy – ezúttal jobb szélső támadót játszó – Sergino Dest-fejessel indult, ám a bekk nem célzott elég pontosan öt méterről. A Barca jóval többet birtokolta a labdát ellenfelénél, ám egy-egy Jordi Albától érkező beadás, majd Luuk de Jong- vagy Dest-fejesen kívül másból nem tudott veszélyeztetni bő félórán keresztül. A 35. percben ismét Dest hibázott el egy ziccert, ám az azt követő szögletből – némi szerencsével, no meg egy újabb jó Alba-beadásból – Gerard Piqué megszerezte a vezetést a katalánoknak (1–0).

Ám a gól sem tudta igazán „beröffenteni” a Barcelona akadozó hengerét. Koeman a második félidőre beállította Fatit és Coutinhót is, de néhány látványos megoldást leszámítva ők sem tudtak lendíteni a csapat játékán. A Barca komolyabb erőfeszítés nélkül, ám szórványos füttyszó mellett behúzta a három pontot. Ám utóbbihoz nagyon kellett a Dinamo Kijev félszeg, erőtlen játéka: az ukrán csapat ezen a meccsen egyetlen kaput eltaláló gólszerzési kísérletet sem tudott összehozni – Marc-André ter Stegen nevét csak akkor kellett megemlíteni, amikor elvégezte a Barca-kirúgásokat.

Koemanék az elsődleges célt ugyanakkor kipipálhatták: megvan a Barca első sikere a BL-idényben. Ezzel az esély is adott a csoportkör túlélésére.

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München228–0+86
2. Benfica2113–0+34
3. FC Barcelona3121–6–53
4. Dinamo Kijev3120–6–61


PERCRŐL PERCRE

93. perc: Vége a mérkőzésnek!

90. perc: Három perc a tervezett ráadás!

90. perc: Frenkie de Jong kap sárgát, Vitinhóval szemben volt szabálytalan. Ez az első sárga lap a meccsen.

89. perc: Agüero próbálkozott meg egy átlövéssel, Mikolenko blokkolta.

85. perc: Cihankov és Bujalszkij le, Karavajev és a DAC volt támadója, Eric Ramírez be!

84. perc: Fati szaladt lesre. Az elmúlt percekről sokat elárul, hogy mint esemény, ezt is érdemes már megemlíteni.

Túl vagyunk a 80. percen, s a második félidőben eddig összesen három gólszerzési kísérletet láttunk a csapatoktól, kettőt a Barcától, egyet a Dinamótól, és ezek közül nulla, azaz nulla volt pontos próbálkozás.

78. perc: Kedziora helyén Timcsik.

75. perc: Depay helyén Agüero. Ez az első BL-meccse katalán színekben.

71. perc: A sarokrúgás után Coutinho próbálkozik meg egy lövéssel, de messze a kapu mellé száll a labda.

70. perc: Cihankov gyűjti be a labdát a hazai 16-oson belül, lő, épp Piquét trafálja el... ebből fordulhat a Barca, a gyors kontra végén pedig szöglethez jut a katalán együttes.

69. perc: Gavi le, Sergi Roberto be!

Nem, a játékvezetőt ki sem hívják a monitorhoz. Megállt a játék picit, aztán ment is tovább sípszó után.

Jó egy perccel az iménti szitu után kiírják, hogy aktív a VAR, lehet mégis lesz valami az esetből?

66. perc: Gamas esett össze a 16-oson belül, de hiába reklamál 11-est a vendégcsapat, a játékvezető továbbot int.

61. perc: Vitinho és Garmas be, De Pena és Szuprjaha le.

Az első félidőben szerzett góljával Piqué a Barcelona történetének legidősebb gólszerzője lett a BL-ben: a spanyol 34 éves és 260 napos, a korábbi rekorder Sylvinho pedig 34 éves és 241 napos volt, mikor 2008 decemberében bevette a Sahtar kapuját – emelte ki az OptaJosé.

57. perc: Depay próbálkozik meg egy erőből középre lőtt, lapos centerezéssel balról, Ansu Fati elől ment az egyik ukrán bekk.

56. perc: Pici jegelés után Jordi Alba újra a pályán, sőt, rögvest meg is próbálkozik egy beadással balról Ansu Fati passza után, a beívelés viszont hosszú a hosszún érkező Depaynak.

55. perc: Szegény ember és az a bizonyos ág: az előbb egy blokknál rosszul ért a labdába Jordi Alba, aki előbb csak mutatta, hogy gond van a bokájával, majd aztán le is bicegett a kispadhoz. Lehet, hogy elveszti a Barcelona az egyik legjobbját?

53. perc: EZ MI VOLT? S MI LEHETETT VOLNA?! Fati támadja le a kapust egy hazaadásnál, Buscsan zavarba is jön, csak oldalra tudja passzolni, ott Depay érkezik, a holland az alapvonaltól centerez, Fati a kapunak háttal felpörgeti, majd megpróbálja egy félollózó mozdulattal a jobb felsőbe emelni a labdát – de pontatlan a próbálkozása. Ha ez gól, tuti bekerül az év végi összeállításokba is!

48. perc: Coutinho harcol ki egy szögletet balról, utána kicsiben el is végzi, nem alakul ki belőle komolyabb veszély, de a brazil támadó mozgása elsőre kifejezetten ígéretes...

46. perc: Ansu Fati és Coutinho beszállt, Mingueza és Luuk de Jong az öltözőből már nem tért vissza a pályára.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

SZÜNET!

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

Egy perc a tervezett ráadás!

43. perc: Depay most jobbról ível be egy szögletet (ez már a hetedik barcelonai sarokrúgás), ismét Luuk de Jong tud fejelni középen, és ismét a holland ék az, aki nem találja el a kaput.

42. perc: A saját térfelének közepén adja el a labdát a Dinamo, Gaci gyűjti be, indítja a bal szélen felgyorsító Depayt, aki kissé hosszan veszi át, négy védő gyűrűjében cselekbe kezd, Luuk de Jonghoz viszont nem tudja lepasszolni a labdát, az egyik ukrán bekk közbeszúr és szögletre ment.

Salzburgban bekezdtek a csapatok: élő eredménykövető a Salzburg–Wolfsburghoz ITT!

A Dinamo Kijevnek 40 perc alatt nem volt kaput eltaláló gólszerzési kísérlete, mindössze két blokkolt lövést jegyezhettünk fel vendégoldalon.

Lehet, a netflixes ötleteket egyelőre érdemes jegelni.

Ez Piqué, no meg a Barcelona első gólja is ebben a Bajnokok Ligája-idényben.

37. perc: OTT A GÓL! Újabb gyengécskének tűnő Depay szöglet, de rövid a felszabadítás a vendégektől, Jordi Albához kerül a 16-os bal oldalánál, a szélső beadja, az ötös előterében érkezik Piqué, aki a kaputól hat méterre, kissé jobbról a hálóba lő! Buscsan ezúttal esélytelen volt! 1–0

36. perc: DEST! Egy remek keresztlabda találja meg az amerikai szélsőt az ötös előterében, Dest teljesen üresen érkezik, közelről lő, de a jól helyezkedő Buscsan nagyot véd!

35. perc: Ansu Fati elindul melegíteni, a Camp Nou közönsége pedig akkora tapsviharban tör ki, mintha épp mesterhármast szerzett volna az ifjú spanyol. Lehet, ők már tudnak valamit?

Ha valaki meccs helyett Netflixezne: ARCHÍVUMUNKBÓL AJÁNLJUK!

33. perc: Jordi Alba mutat be egy cselt a 16-os bal oldalánál, majd éles szögből beadja a labdát, de kissé mélyre csúszik, így pedig a röviden álló Buscsan magabiztosan lehúzza.

A Barcelona próbál magasan letámadni, ha elveszti a labdát, ez még egészen hatékonyan működik is, ám a labdaszerzések után valahogy lassúnak, kissé álmoskásnak hat a csapat – s nem, nemcsak 2015-ös BL-győztes önmagához képest. Persze lehet, hogy csak az első gólt lesz nyögvenyelős megszerezni...

30. perc: „Két gyönge csapat iszonyat rossz meccse, büntetés nézni” – szólt begyemegyed nevű fórumozónk hozzászólása az első bő 25 perc kapcsán.

28. perc: Dest próbálkozott meg egy lövéssel jobbról, Mikolenko blokkolta.

25. perc: Újabb Barca-szöglet, Depay balról ismét Luuk de Jong fejét keresi, a támadó fel is ugrik fejelni, de jó ha hajszálaival érinteni tudja a labdát, az csúsztatása után alig-alig vált irányt és méterekkel a bal kapufa mellett hagyja el a pályát.

22. perc: HOPP, HA A BARCÁNAK MAGÁTÓL NEM MEGY, SEGÍT A KIJEV! Kapuskiadásból adják el a labdát a vendégek, Luuk de Jong megtolja, igazít rajta egyet a 16-os előterében, majd enyhén balról lő, Buscsan látványos robinzonáddal, ujjheggyel a bal felső fölé tolva javítja korábbi bakiját.

21. perc: Depay szerez vissza egy labdát a vendégtizenhatos jobb csücskénél, nem gondolkodja túl a helyzetet, egy jó nagyot alárúg, hátha a jobb felsőbe akad a kifli, de nem tud elég külsőt tenni bele, méterekkel megy a kapu mellé a lövése!

20. perc: Fórumozónk szavaival élve, „Eddig vérszegény meccs”. S valóban...

18. perc: Depay végezhetett el egy szabadrúgást jobbról, a kaputól 26 méterre, a beívelésre Luuk de Jong érkezett a legjobb ütemben, fel sem kellett ugornia, hogy fejelni tudjon, de jó fél méterrel a jobb alsó mellé bólintott.

13. perc: Balról végezhet el szögletet a Barcelona, Depay az előrehúzódó Mingueza fejét keresi a beíveléssel, ám túl hosszú lesz a labda a hosszún érkező bekknek.

12. perc: Ígéretes lehetőség a vendégek előtt: Bujalszkij ugrik ki a leshatárról egy jó indítással, a 16-os előterében átveszi, Lenglet szorításában a kapu felé tolja, végül nem tud lőni, így visszateszi inkább az érkező Cihankov elé, utóbbi pedig 18 méterről, kissé jobbról a blokkolni próbáló Piquét lövi mellbe.

7. perc: Jordi Alba próbálkozik meg egy újabb beadással balról, most Luuk de Jong próbál fejelni, de ez sem lesz igazán veszélyes.

Az első 5 perc viszonylagos eseménytelenséggel, barcelonai mezőnyfölényben telt.

2. perc: Dest hagyja ki a meccs első helyzetét. Depay cselezget a 16-os bal oldalánál, elveszti a labdát, amit Jordi Alba gyűjt be, beadja, az ötös jobb oldalánál Dest érkezik, felugrik fejelni, de 5 méterről nem találja el a kaput, pedig a kapusnak már nem lett volna esélye védeni!

A Barcelona hagyományos gránátvörös-kék színösszeállításában, a Dinamo Kijev pedig fehér szerelésben futballozik ezen az estén.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Ronald Koeman továbbra sincs jó helyzetben (Fotó: AFP)
Ronald Koeman továbbra sincs jó helyzetben (Fotó: AFP)

A MECCS ELŐTT

Az ember ránéz az E-csoport tabellájára és könnyen lehet, nyomdahibát sejt: a Bayern München vezetése aligha meglepő, de az, hogy a Barcelonát a kvartett utolsó helyén találjuk... finoman szólva sem szokásos, főleg két játéknap után. Pedig a katalánok számára a BL-rajt nem (sőt, inkább: sem) alakult jól. Előbb a bajorok ellen kaptak nagy pofont, majd a Benfica is legyőzte őket. A Ronald Koeman vezette együttes soros ellenfele a Dinamo Kijev. Az a Dinamo, amely szeptember közepén döntetlent tudott játszani a Barcát 3–0-val elintéző Benfica ellen (is). Intő jel?

Míg a jelen nem túl fényes, a párharc múltja bőven bizakodásra adhat okot a Barcelona-szurkolóknak: a két együttes 12-szer találkozott egymással az európai kupaporondon, ebből nyolc találkozó a katalánok győzelmét hozta, egy lett döntetlen, míg az ukránok büszkesége mindössze három sikernek örülhetett.

Emlékezetes lehet számunkra, hogy a két csapat a BL 2020–2021-es kiírásában is összekerült a csoportkörben (annak a kvartettnek a Ferencváros is tagja volt a Juventus mellett), a Barcelona pedig igencsak megszenvedett hazai pályán: Messi és Piqué gólja után nem sikerült eldönteni a meccset, Cihankov 75. percben született szépítő találata után pedig az ukrán pontszerzés is a levegőben lógott. 2020. november 24-én, Ukrajnában már másként festett a helyzet, a spanyol sztárcsapat 4–0-ra nyert. Érdekesség, hogy az akkori gólszerzők közül ma csak Dest léphet pályára a katalánoknál.

A legutóbbi Dinamo-győzelemig 1997 novemberéig kell visszalapoznunk a sporthistóriás könyvben, akkor a kijeviek 4–0-ra nyertek a Camp Nouban BL-csoportmeccsen. A Dinamo góljait a mesterhármasig jutó Andrij Sevcsenko és Szerhij Rebrov szorgoskodták össze. Abban az évadban nem ment jól a Barcelonának az ukrán csapat ellen: Kijevben szintén kikapott az együttes, ott 3–0 lett a vége – az FTC volt edzője azon a találkozón is betalált.

Visszakanyarodva a jelenbe, a Barca a spanyol bajnokság 7. helyén áll nyolc meccs után 15 ponttal. A Dinamo Kijev 11 forduló után vezeti az ukrán ligát, 29 pontos és három egységgel előzi meg a második helyen álló Sahtar Donyecket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik