Újabb Benzema-mesterhármas, a Real csodás meccsen győzte le a Chelsea-t

KRASZNAI BENCE (összefoglaló), BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre)KRASZNAI BENCE (összefoglaló), BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.06. 20:50
null
Karim Benzema háromszor ünnepelhetett gólt a Stamford Bridge-en (Fotó: Getty Images)
A Real Madrid nagyszerű mérkőzésen, Karim Benzema mesterhármasával 3–1-re legyőzte idegenben a Chelsea-t a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
CHELSEA (angol)–REAL MADRID (spanyol) 1–3 (1–2)
London,
Stamford Bridge, 38 689 néző. Vezette: Turpin (francia)
CHELSEA: É. Mendy – Christensen (Kovacic, a szünetben), Thiago Silva, Rüdiger – R. James, Kanté (Zijes, a szünetben), Jorginho (Loftus-Cheek, 64.), Mount, Azpilicueta – Havertz, Pulisic (R. Lukaku, 64.). Menedzser: Thomas Tuchel
REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Éder Militao (Nacho, 64.), Alaba, F. Mendy – Modric, Casemiro, Kroos (Camavinga, 74.) – F. Valverde (Dani Ceballos, 86.), Benzema (Bale, 86.), Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Havertz (40.), ill. Benzema (21., 24., 46.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Bármilyen hihetetlen, a királyiak tétmérkőzésen még sohasem győzték le a Chelsea-t, és olyan csapatot sem, amelyet Thomas Tuchel irányított (Dortmund, PSG). Nem kérdés, Carlo Ancelotti együttese annak szellemében lépett pályára a Stamford Bridge-en, hogy megtörje a jeget, sokkal veszélyesebben kezdte a találkozót, mint riválisa. Ennek először a 21. percben lett meg az eredménye, a kényszerítő után a Vinícius Júnior ívelt középre a tizenhatos bal oldaláról, Karim Benzema pedig futtából, remek fejessel vette be 13 méterről Édouard Mendy kapuját. Három perccel később Luka Modric emelt középre Benzemának, a francia egészen parádés fejessel a bal alsóba juttatta a labdát (0–2). Az első félidő végén szépített a Chelsea, Reece James egy csel után Jorginhóhoz passzolt, az olasz ívelésére Kai Havertz érkezett lendületből, és hat méterről a bal sarokba fejelt.

A második félidő legelején jött a harmadik madridi gól, felszabadító rúgás után a kapujából kijövő Mendy óriásit hibázott, röviden passzolt a társhoz, Benzema lecsapott a labdára, és az üres kapuba lőve szerzett mesterhármast (1–3) – a támadó így már 11 gólnál jár a BL 2021–2022-es kiírásában, és ő lett az első francia futballista, aki egy idényen belül tíz gól felett termel a legnívósabb európai kupasorozatban (a BEK-ben Just Fontaine jutott tízig az 1958–1959-es kiírásban), illetve az első labdarúgó, aki az európai kupaporondon mesterhármassal keseríti a Chelsea-t.

Újabb gól nem született, a Real Madrid tehát megtörte a jeget, és ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozta a címvédőt, amelynek a jövő kedd esti visszavágón hárommal kell nyernie ahhoz, hogy kiejtse a spanyolokat.

A másik szerdai mérkőzésen
Villarreal (spanyol)–Bayern München (német) 1–0
(Danjuma 8.)

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+6. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. PERC: Lukaku lekészítése után Zijes tüzelt ballal a kapu fölé.

Öt perc a ráadás.

86. PERC: A meccs hősét Bale váltja,Valverde helyett Ceballos érkezik.

A legtöbb tripla a BL-ben

84. PERC: James vette célba a jobb alsót, de Courtois leért.

79. PERC: A 16. Chelsea-lövés, és a negyedik, amely eltalálta a kaput: Courtois fogta Havertz próbálkozását.

74. PERC: Frissít Ancelotti, Kroost Camavinga váltja.

71. PERC: Havertz lövése Carvajalról vágódott szögletre, Zijes sarokrúgása után hazai játékosról pattant az alapvonalon túlra.

70. PERC: Mount csapott le az elé kerülő labdára, 21 méterről jó lövéssel vette célba a bal felsőt, nem sokat tévesztett.

69. PERC: Lukaku szépíthetett volna, az ötösről teljesen tisztán fejelhetett, de elvétette a bal alsó sarkot.

Courtois óriási védése Azpilicueta lövésénél

64. PERC: Jorginho helyén Loftus-Cheek, míg Pulisicet Lukaku váltja. Militao végül nem tudja folytani, Nacho a pályán.

Még mindig Benzema: ő lett az első francia futballista, aki tíz gól felett termel egy BL-idényben (a BEK-ben Just Fontaine jutott el tízig az 1958–1959-es kiírásban), illetve az első labdarúgó, aki az európai kupaporondon mesterhármassal keseríti a Chelsea-t.

Benzema egymás után a második BL-meccsén ért el mesterhármast, erre korábban csak három játékos volt képes: Luiz Adriano (2014–2015), Cristiano Ronaldo (2016–2017) és Lionel Messi (2016–2017).

62. PERC: Miltao visszatért a pályára.

60. PERC: Militaót kell ápolni, a brazil térdével adódtak gondok.

59. PERC: Pulisic jól nyert magának területet, de elvétette a célt.

És még a Végtelen Kövek sem kellettek...

50. PERC: Havertz lövését blokkolták, Azpilicueta remek ismétlését Courtois elképesztő bravúrral védte, a bal felsőből szedte ki a labdát a belga kapus.

46. PERC: GÓÓÓL, OTT A HARMADIK MADRIDI! Egy felszabadító rúgás után a kapujából kijövő Mendy röviden passzolt a társhoz, Benzema lecsapott a labdára, és jó méterről az üres kapuba lőtt (1–3). Óriási hiba volt ez a szenegáli válogatott kapustól...

46. PERC: A hazaiak kettőt is cseréltek a szünetben, a Christensen, Kanté duót a Kovacic, Zijes kettős váltotta.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


A másik mérkőzésen a Villarreal 1–0-ra vezet a szünetben a Bayern München ellen.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

44. PERC: Havertz most messzebbről, lábbal próbálkozott, kevesebb sikerrel.

42. PERC: Benzema! Vinícius középre passza nem igazán jó, de a becsúszó Jorginhóról Benzema elé került a labda, a francia nyolc méterről, óriási helyeztben lőtt ballal a jobb sarok mellé.


40. PERC: GÓÓÓL, SZÉPÍT A CHELSEA! James egy csel után Jorginhóhoz passzolt, az olasz ívelésére Havertz érkezett lendületből, és hat méterről a bal sarokba fejelt (1–2).

38. PERC: Thiago Silvának kellett mélyre hajolnia, hogy fejelni tudjon, de így nem tudta igazán jól irányítani a labdát, ami elszállt a kapu felett.

35. PERC: Kanté lövése jócskán elkerülte a kaput.

33. PERC: Carvajal keveredett előre, Valverde beadása után kissé szerencsés labdaátvétellel hozta magát helyzetbe, de nem tudott élni a lehetőséggel, Mendy védte a közeli, nem túl erős próbálkozást, majd Christensen szabadított fel.

30. PERC: Kroos balról érkező szöglete után Militao fejelte Mendy kezei közé a labdát.

Benzema mindössze a negyedik olyan játékos, aki több mint nyolcvanszor eredményes volt a BL-ben.

24. PERC: GÓÓÓL, OTT A MÁSODIK! Ezúttal Modric emelt középre, Benzema pedig két védő közül, egészen parádés fejessel a bal alsóba juttatta a labdát (0–2).

21. PERC: GÓÓÓL, VEZET A REAL MADRID! Vinícius és Benzema remek összjátéka: a kényszerítő után a brazil ívelt középre a tizenhatos bal oldaláról, a franca futtából, remek fejessel vette be 12 méterről Mendy kapuját (0–1).

20. PERC: Mount gyenge fejese minden bizonnyal a kapu mellé ment volna, Courtois azért megfogta a labdát.

19. PERC: Sárga lapos figyelmeztetés a túloldalon is, Rüdiger volt a vétkes.

15. PERC: James középre tartó szabadrúgását Courtois öklözte oldalra.

14. PERC: Militao pocsék labdaátvétele után Havertz iramodhatott volna meg a kapu felé, de a brazil a földre vitte ellenfelét. Sárga lap, Militao így nem játszhat a visszavágón.

12. PERC: Mount szöglete után Pulisic nem találta el a kaput.

10. PERC: Mi maradt ki? Remek kontra a vendégek részéről: Benzema sarkazása után Valverde hozta helyzetbe Viníciust, aki egy befelé csel után lőtt 13 méterről – a lécre.


Ha már Alaba: a bekk a 100. BL-mérkőzését játssza ma, ő az első osztrák labdarúgó, aki elérte ezt a számot a legrangosabb európai kupasorozatban. Alaba az eddigi 99 találkozóból 69-et megnyert aktuális csapatával, ennél több diadalt senki sem tudott elkönyelni az első száz meccset tekintve.

5. PERC: Havertz csapott le Kanté indítására, két csel után célba vette Courtois kapuját, de Alaba jól lépett közbe, és blokkolni tudott.

4. PERC: Alaposan bekezdett a Chelsea, de a vendégeké az első lövés: Militao távoli löketét hárította könnyedén Mendy.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Sötétkék szerelésben a Chelsea, tiszta fehérben a Real Madrid.

A mérkőzés játékvezetője a franciaClément Turpin.

Dárdai Pál így vélekedett az esélyekről:

„Nem hiszem, hogy a címvédő már a negyeddöntőben búcsúzna, a Real Madrid viszont éppen a PSG ellen bizonyította, hogy sosem lehet leírni. Maradva a madridiaknál, úgy tűnt, mintha az előző körben kivárásra játszottak volna: elképesztően passzívak voltak, hagyták, hogy a franciák három félidőn keresztül kifocizzák magukat, és kissé elfáradjanak, aztán amikor annyira nyeregben érezték magukat, hogy tiki-takázni akartak a Bernabéu-stadionban, a Real elkezdett előrefelé védekezni, elkezdett az egyéni képességekre építeni, és megnyerte a párharcot. Ugyanakkor, nem megbántva a Real-drukkereket, ha a PSG nem kezd el szórakozni, és ha Gian­luigi Donnarumma, valamint a szerencse nem áll a madridiak mellé, most aligha lennének a negyeddöntőben.

Ami a játékot illeti, a Real Madrid Cristiano Ronaldóval rengeteg gólt szerzett úgy, hogy a labdaszerzést követően hét-nyolc másodpercen belül eljutott a kapuig. A portugál már távozott, a stílus viszont megmaradt. A madridiak vélhetően a Chelsea ellen sem tolják fel a védelmet, nem akarják letámadni az angolokat, a labdaszerzések után próbálják majd gyors vertikális passzokkal tömni a szélsőket és az előrehúzódó szélső védőket. Középen pedig ott van Karim Benzema, aki harcol, bedobja magát és belevetődik mindenbe azért, hogy gólt szerezzen. Az olasz edzők általában a tapasztalt, rutinosabb játékosokat részesítik előnyben, ez a Real középpályáján is így van, aminek két következménye van. Az egyik, hogy a Luka Modric, Casemiro, Toni Kroos trió egy métert sem fut feleslegesen, így a rengeteg energiát felemésztő letámadás huzamosabb ideig nem opció a Chelsea ellen. A másik, hogy remekül olvassák a játékot, vagyis ha a labdaszerzés után gyorsan kell indítani, elsőrangú passzokat adnak.

Ami a Chelsea-t illeti, az eredmények alapján Thomas Tuchel jól kezeli a klub körüli bizonytalanságot, és szerintem az első meccsen az angolok is kivárásra játszanak. Hazai pályán, az első húsz percben beválhat a letámadás, de ha a német szakvezető így is dönt, utána visszább kell húznia a csapatát. Egyfelől mert ezt legfeljebb hatvan percig lehet bírni, utána ugyanis a sok sprinttől a játékosok besavasodnak. Másfelől a Real gyors szélsői miatt elég nagy rizikó végig magasan feltolni a védelmet. Az első meccsen vélhetően egyik csapat sem ront neki a másiknak, és a pénzemet sem szívesen tenném fel egyik vagy másik csapat továbbjutására.”


A mai másik meccsen a Villarreal és a Bayern München csap össze egymással – a találkozót itt követheti élőben!



A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Chelsea–Real Madrid Bajnokok Ligája-negyeddöntő online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Thibaut Courtois harmadszor tér vissza ellenfélként a Stamford Bridge-re, és reméli, hogy még a visszavonulása előtt megnyeri a Bajnokok Ligáját.

Különleges este vár Thibaut Courtois-ra, aki 2011 és 2018 között hét éven keresztül volt a Chelsea futballistája (ebből hármat az Atlético Madridnál töltött kölcsönben). A Real Madrid belga kapusa harmadszor tér vissza ellenfélként a Stamford Bridge-re, de ez lesz a második olyan találkozó, amelyen a londoni szurkolók is ott lesznek. Először a 2013–2014-es BL-idény elődöntőjében, az Atlético színeiben lépett pályára a londoniak otthonában, ahol 3–1-re győztek a spanyolok, akik aztán később éppen a Real Madrid ellen bukták el hosszabbításban 4–1-re az emlékezetes 2014-es döntőt. Az előző kiírás elődöntőjében már a Real kapusaként védett a Chelsea vendégeként, ám akkor a koronavírus-járvány miatt nem lehettek nézők a stadionban, ráadásul 2–0-ra a későbbi győztes angolok nyertek. Thibaut Courtois természetesen bízik benne, hogy ezúttal ők jutnak be a legjobb négy közé, a legjobban pedig annak örülne, ha végre a magasba emelhetné a BL-serleget.

„Sok mindent nyertem már, de klubszinten a BL-győzelem a legértékesebb, és ez még hiányzik a gyűjteményemből  – idézte a Marca a 29 éves kapust. – Az egyik álmom, hogy ezt is elhódítsam, remélem, sikerül, mielőtt visszavonulok. Ezért is vagyok szerencsés, hogy a Real Madridban futballozhatok, mert így minden évben esélyesként futhatunk neki a sorozatnak. Nincs ez másképp idén sem. A Chelsea erős csapat, de ha nyerünk, bejutunk az elődöntőbe, onnantól pedig már tényleg bármi lehet. Különleges érzés lesz ismét ellenfélként játszani a Stamford Bridge-en. Nem várom, hogy megtapsoljanak, de remélem, azért nem fütyülnek majd ki. Mindenesetre felkészültem mindenre. A lényeg, hogy ismét szurkolók előtt futballozhatunk.”

Bár az idegenben szerzett gól szabályát eltörölték, a vendégeknek lélektanilag nagy előnyt jelenthetne, ha kapott gól nélkül zárnák az angliai mérkőzést. Ebből a szempontból kedvező előjel, hogy a spanyol együttes négy csoportmérkőzést is kapott gól nélkül hozott le, más kérdés, hogy a Chelsea tavaly április óta nem kapott gólt hazai pályán a BL-ben, sőt, azóta mind az öt otthon játszott mérkőzését megnyerte. Csakhogy a klub jövője továbbra is bizonytalan, nem tudni, ki lesz az új tulajdonos, a zűrzavarra jellemző, hogy a hétvégén a Brentford 4–1-re nyert a Stamford Bridge-en. Márpedig egy hasonló eredmény ezúttal szinte biztos továbbjutást érne az előző körben a PSG-t búcsúztató Real Madridnak.

A múlt viszont egyértelműen az angolok mellett szól. Bármilyen hihetetlen, a királyiak tétmérkőzésen még sohasem győzték le a Chelsea-t, és olyan csapatot sem, amelyet Thomas Tuchel irányított (Dortmund, PSG). Ugyanakkor az is igaz, hogy a BL 1993-as létrehozása óta egyszer sem fordult elő, hogy két egymást követő idényben ugyanaz a csapat búcsúztassa a Real Madridot, arról nem is szólva, hogy a legutóbbi négy alkalommal a madridiak mindig kiejtették az aktuális címvédőt (1998-ban a Dortmundot, 2000-ben a Manchester Unitedet, 2002-ben és 2014-ben a Bayern Münchent), ha összekerültek vele az egyenes kieséses szakaszban.

SMAHULYA ÁDÁM

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik