Gyilkos müncheni hajrá, Bayern-hatos Salzburgban

Vágólapra másolva!
2020.11.03. 20:50
Sokáig meccsben volt a Salzburg a Bayern München ellen, azonban a címvédő az utolsó negyedórában megrázta magát, és végül kiütéses, 6–2-es sikert aratott a Bajnokok Ligája 3. fordulójában.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT

SALZBURG (osztrák)–BAYERN MÜNCHEN (német) 2–6 (1–2)
Salzburg, Salzburg Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette:Makkelie (holland)
SALZBURG: Stankovic – Kristensen, André Ramalho, Wöber, Ulmer – Mwepu, Junuzovic (Okafor, 65.), M. Camara, Szoboszlai – M. Berisha (Onguéné, 76.), Koita (Okugava, 65.). Vezetőedző: Jesse Marsch
BAYERN: Neuer – Pavard (B. Sarr, 74.), J. Boateng, Alaba, L. Hernández – Kimmich, Tolisso (Javi Martínez, 74.) – Gnabry (Douglas Costa, 90+1.), Th. Müller (Musiala, 90+1.), Coman (L. Sané, 74.) – Lewandowski. Vezetőedző: Hansi Flick
Gólszerző: M. Berisha (4.), Okugava (66.), ill. Lewandowski (21. – 11-esből, 88.), Kristensen (44. – öngól), J. Boateng (79.), L. Sané (83.), L. Hernández (90+2.)

ÖSSZEFOGLALÓ

„Sokat fejlődött csapatom az elmúlt hónapokban, itt az ideje, hogy bizonyítsunk a címvédő ellen. Tiszteljük ellenfelünket, de nem félünk senkitől. Nehéz teszt előtt állunk, azonban szeretjük a kihívásokat” – így vezette fel a Bayern München elleni összecsapást Jesse Marsch, a Salzburg szakvezetője.

Nos, az osztrák csapat alaposan bekezdett a bajorok ellen, és már a 4. percben megszerezte a vezetést: középen vezetett lendületes támadást a hazai együttes, Sékou Koita lövése még lepattant David Alabáról, de éppen így lett jó Mergim Berishának, aki okosan a rövid sarokba helyezett (1–0).

A kapott gól nem fogta meg a Bayernt, inkább feltüzelte, ezt már Serge Gnabry lövése is jelezte: a német szélső elfektette a védőjét, majd ballal lőtt, a hazaiak csak a gólvonalról tudtak menteni.

Egy perccel később Szoboszlai Dominik keresztezett, Lucas Hernández elesett, s bár elsőre tizenegyest ítélt Danny Makkelie, a visszajátszás után visszavonta a büntetőt a holland – jogos döntésnek tűnt, inkább a francia védő rúgta meg a magyar válogatott játékost.

A meg nem adott tizenegyest Gnabry lesgólja követte, néhány perccel később viszont ténylegesen tizenegyeshez jutottak a müncheniek, ezúttal Thomas Müller esett el a tizenhatoson belül. Robert Lewandowski nem hibázott, jobbra küldte a kapust, ő pedig a bal alsót választotta (1–1). A lengyel támadó a 10. Bajnokok Ligája-idényében volt eredményes.

A továbbra is nagy iramban zajló mérkőzés a félidő második felében kevesebb helyzetet hozott, a Bayernnek azonban egy villanás is elég volt a vezető gólhoz, ráadásul a Salzburg szempontjából a lehető legrosszabb pillanatban, közvetlenül a szünet előtt: a lesgyanús helyzetben lévő Lewandowski remek mozdulattal sarkalta tovább a labdát a jobb szélen kilépő Müllernek, akinek erős és éles beadása Rasmus Kristensenről vágódott a kapuba (1–2).

A fordulás után Manuel Neuer óriási védése kellett ahhoz, hogy ne egyenlítsen a Salzburg, a német kapus azonban csak elodázni tudta az elkerülhetetlent: az egy perccel korábban csereként beálló Okugava Maszaja remek kiugratást kapott, és nem is hibázta el a ziccert (2–2).

A hajrára formációt váltott az addig lendületes támadásokat vezető osztrák csapat, és végül ez lett a veszte: a gyilkos hajrát Jérome Boateng fejese indította el, majd következett Leroy Sané fantasztikus tekerése, Lewandowski okos gólja és Lucas Hernández védhetetlen, megpattanó lövése (2–6).

A végére teljesen elfáradó Salzburgot valósággal szétszedte a címvédő az utolsó negyedórában, és így a Mönchengladbach után Hansi Flick együttese is hat szerzett góllal zárta a 3. fordulót.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Lokomotiv Moszkva (orosz)–Atlético Madrid (spanyol) 1–1 (Anton Mirancsuk 25. – 11-esből, ill. J. Giménez 18.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München3312–3+99
2. Atlético Madrid31114–7–34
3. Lokomotiv Moszkva3214–5–12
4. Salzburg3126–11–51

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+2. PERC: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

90+2. PERC: GÓÓÓL, MEGVAN A FÉLTUCAT! Hernández lövése megpattant Ramalhón, így csapódott a labda védhetetlenül a felsőbe (2–6).

90. PERC: Két perc a ráadás.

88. PERC: GÓÓÓL, SAKK-MATT! Javi Martínez ívelte át a labdát keresztbe, Lewandowski pedig visszafejelte a hosszúba (2–5).

83. PERC:GÓÓÓL, ELDÖNTI A BAYERN! Sané villant egy nagyot, nagyszerűen tekert a jobb felsőbe! (2–4).

79. PERC:GÓÓÓL, ISMÉT VEZET A BAYERN! Kimmich szöglete után Boateng fejelt hat méterről a bal sarokba (2–3).

76. PERC: A hazaiaknál Onguéné a pályán, Berishának ennyi volt.

74. PERC: A Bayernnél rögtön hármas csere: Pavard, Tolisso, Coman le, Sarr, Javi Martínez, Sané be.

72. PERC: Okafort is meglepték egy kiváló labdával, de sokat várt, aztán a lövés sem lett az igazi.

70. PERC: Megint Okugavát tudtákl kiugratni, ez a lövés most gyengébben sikerült.

68. PERC: Gnabry dobta magát a tizenhatoson belül, Makkelie sárga lappal jutalmazta.

66. PERC: GÓÓÓL, EGYENLÍT A SALZBURG! Ramalho ugratta ki az egy perccel korábban beállt Okugavát, aki higgadtan a jobb sarokba lőtt (2–2).

65. PERC: Kettőt cserél a Salzburg, Junuzovic és Koita elhagyja a pályát, Okafor és Okugava érkezik.

64. PERC: Gnabry gyorsított fel, a passz is jó volt Comannak, a francia a lécre bombázott.

63. PERC: A túloldalt Szoboszlai vállalkozott lövésre 23 méterről, Neuer odaért a jobb alsóhoz, és biztosan fogta a labdát.

62. PERC: Parádés ellentámadás a bajoroktól, Gnabry a rövid sarkot vette célba, de Stankovic résen volt.

59. PERC: Elölragadt a Salzburg, a müncheni kontra Kimmich lövésével zárult, de nem talált kaput a középpályás.

57. PERC: Gnabry lövését öklözte ki Stankovic, nem merte fogni a kapus.

54. PERC: Lewandowski telibe találta a sorfalat.

53. PERC: Camara késett el, Tolisso már megtolta a labdát, sárga lap. Szabadrúgás, húsz méterre a labda a kaputól.

52. PERC: Lendületben a Salzburg, most Berisha elől mentettek az utolsó pillanatban.

46. PERC: MAJDNEM OTT AZ EGYENLÍTÉS! Mwepuig eljutott a bal szélről érkező tekerés, a zambiai a jobb alsót nézte ki magának, de Neuer óriási bravúrral szögletre tolta a labdát.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. PERC: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45+1. PERC: Gnabry lövése nem sokkal kerülte el a jobb alsót.

44. PERC: GÓÓL, MÁR A BAYERNNÉL AZ ELŐNY! Lewandowski sarkalta tovább szépen a labdát a jobb szélen kilépő Müllernek, akinek erős és éles beadása Kristensenről vágódott a kapuba (1–2).

41. PERC: Berisha ívelt át a hosszúra a jobb szélről, Mwepu középre fejelt labdáját Neuer szedte fel.

37. PERC: Gyors müncheni ellentámadás, Coman játszott középre Lewandowskihoz, aki befelé cselezett, majd ballal a kapu fölé bombázott. Müller és Gnabry is üresen volt, mindketten reklamálnak...

36. PERC: Koita robogott el a jobb szélen, kivárt egy kicsit, a beadást viszont szögletre vágták a vendégek.

35. PERC: Szoboszlai volt lesen, de egyébként is bőven a kapu fölé tüzelt.

29. PERC: Kimmich szabadrúgására Tolisso érkezett jól, a fejes jócskán elkerülte a kaput.

23. PERC: Szoboszlai lövése megpattant a blokkon, szöglet. A sarokrúgás után Tolisso kézzel ért bele a labdába, ezúttal nincs tizenegyes.

22. PERC: Szoboszlai harcolt ki szabadrúgást ígéretes helyről, Pavardé az első sárga lap.

21. PERC: GÓÓÓL, EGYENLÍT A BAYERN! Lewandowski jobbra küldte a kapust, a lengyel a bal alsót választotta (1–1).

21. PERC: EZ MÁR TÉNYLEG TIZENEGYES! Mwepu akasztotta Müllert, Makkelie nem habozott, befújta a büntetőt.

A Salzburg ötödször néz farkasszemet a regnáló BL-győztessel, az előző négy alkalommal mindannyiszor vesztesen hagyta el a pályát.

16. PERC: Szoboszlai szögletét követően Ramalho fejelt, az erős, de pontosan középre tartó próbálkozást kiütötte Neuer.

15. PERC: GÓL, DE LES! Megint Kimmich adott remek labdát, a jobb szélen kilépő Gnabry a jobb alsóba lőtt, de nem adták meg a találatot.

12. PERC: Szoboszlai keresztezett rosszul, Hernández elesett mellette, s bár a játékvezető elsőre tizenegyest ítélt, az eset visszanézése után visszavonta a büntetőt.

11. PERC: GNABRY! Müller ugratta ki jó ütemben a német szélsőt, aki elfektette a védőjét, de a lövést kivágták a gólvonalról.

8. PERC: Lewandowski kapott pazar indítást Kimmichtől, de ziccerben a kapu fölé bombázott – ráadásul a lest is beintették.

4. PERC: GÓÓÓL, VEZET A SALZBURG! Középen vezetett lendületes támadást a hazai együttes, Koita lövését még levágódott Alabáról, de éppen így lett jó Berishának, aki nem hibázta el a ziccert, okosan a rövid sarokba helyezett (1–0).

3. PERC: Az első lövés a Salzburgé, Boateng blokkolta szögletre Koita kísérletét. Szoboszlai szögletét megcsúsztatták középen, de a védők tisztáztak.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A Salzburg indította útjára a labdát.

A Salzburg piros, a Bayern fehér szerelésben játszik.

A már említett terrortámadás miatt egyperces gyászszünet előzi meg a kezdést.

A mérkőzést a holland Danny Makkelie vezeti.

A csoport másik mérkőzésén a Lokomotiv Moszkva és az Atlético Madrid 1–1-es döntetlent játszott.

Az osztrákoknál Bernede, Daka és Diarra, a vendégeknél Davies, Goretzka, Kouassi és Süle hiányzik.



Az osztrák klub hivatalos közleményben jelezte, hogy a hétfő esti bécsi terrortámadás miatt minimálisra csökkenti az aktivitását a meccset illetően: elmarad a szokásos adása a klubrádiónak, nem lesznek élő Facebook-bejelentkezések és zenebejátszás a góloknál, valamint a hangosbemondó is csupán a gólszerzőket és a cseréket jelenti be.

A statisztikák gólzuhatagot ígérnek: a Salzbuirg a legutóbbi 15 hazai európai kupamérkőzésén egyetlen alkalommal maradt gól nélkül, míg a Bayern legalább kétszer betalált az előző kilenc idegenbeli BL-csoportmeccsén.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Salzburg–Bayern München Bajnokok Ligája-mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A Bayern München kedden a Salzburggal találkozik a Bajnokok Ligájában, a mérkőzés kapcsán a német sport.de készített hosszabb összeállítást. A címvédő vendégjátéka előtt az internetes portál kigyűjtötte, mit köszönhet a labdarúgás az osztrák bajnok állhatatos munkájának. Elsősorban „tehetségműhelyként” hivatkoznak Dietrich Mateschitz tulajdonos együttesére, amelynek hála Sadio Mané, Naby Keita, Minamino Takumi (mindhárom Liverpool), Erling Haaland (Borussia Dortmund) vagy Dayot Upamecano (RB Leipzig) elindulhatott a sztárrá válás útján. A német élvonal előző fordulójában kilenc olyan futballista szerepelt, aki korábban megfordult a Red Bull által támogatott alakulatban. A felhalmozott tudásanyagból kiderül, a Salzburgnak a 17 és 23 év közötti játékosokra kell figyelnie az átigazolási piacon, akik pályafutásuk első vagy második szerződését írják alá. A modell egyik alappillére, hogy felfedezze a fiatal titánokat, fejlessze és felkészítse őket, majd jelentős haszonnal „csúcstermékként” továbbadja.

Adva van a kérdés: a gárda melyik tehetségére csapnak le az idén? Jelzés értékű, hogy a német sport.de Szoboszlai Dominik képével harangozta be a keddi összecsapást, akinek vezérletével hihetetlenül bátran játszott együttese az Atlético Madrid ellen (2–3). Honfi társunk két forduló alatt két gólt szerzett a csoportkörben.

„Sokat fejlődött csapatom az elmúlt hónapokban, itt az ideje, hogy bizonyítsunk a címvédő ellen – nyilatkozta Jesse Marsch, a Salzburg szakvezetője a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. – Tiszteljük ellenfelünket, de nem félünk senkitől. Nehéz teszt előtt állunk, azonban szeretjük a kihívásokat.”

Érdemes megjegyezni, hogy nemcsak a feltörekvő tehetségek, hanem a szakvezetőknek is kiváló ugródeszkát jelent a Salzburg. Többek között Marco Rose (Borussia Mönchengladbach), Adolf Hütter (Eintracht Frankfurt), Niko Kovac (Monaco) és Roger Schmidt (PSV Eindhoven) kötődik az egyesülethez. Sőt a Bayern München jelenlegi szakvezetője, Hans-Dieter Flick is dolgozott a klubnál másodedzőként, még Giovanni Trapattoni segítőjeként 2006-ban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik