Hiába a salzburgi helyzetek, az Atlético Madrid a nyolcaddöntős

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2020.12.09. 20:45
null
Mario Hermoso fejesével került hátrányba a Salzburg (Fotó: AFP)
A Salzburg a Bajnokok Ligájában már nem először nem élt az előtte adódó lehetőségekkel, míg az Atlético Madrid kíméletlennek bizonyult az osztrák kapu előtt, és 2–0-s sikerével biztosította részvételét a legjobb tizenhat között.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
A-CSOPORT

FC SALZBURG (osztrák)–ATLÉTICO MADRID (spanyol) 0–2 (0–1)
Salzburg, Salzburg Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Anthony Taylor (angol)
SALZBURG: Stankovic – Kristensen, Ramalho, Wöber (Onguéné, 90.), Ulmer – Junuzovic – Mwepu (Susic, 90.), Szoboszlai (Okugava, 89.) – M. Berisha – Daka (Okafor, 73.), Koita (Adeyemi, 79.). Vezetőedző: Jesse Marsch
ATLÉTICO: J. Oblak – Trippier, Szavics, Felipe, Hermoso – M. Llorente (Renan Lodi, 90+1.), Saúl (H. Herrera, 64.), Koke, Carrasco (Lemar, 89.) – Luis Suárez (Á. Correa, 64.), Joao Félix (Torreira, 89.). Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző: Hermoso (39.), Carrasco (86.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A képlet egyszerű volt: a Salzburg a győzelme esetén továbbjut, minden más végkimenetel az Atlético Madrid nyolcaddöntős részvételét jelentette. A Szoboszlai Dominikkal felálló osztrákok ennek megfelelő szellemben kezdték a mérkőzést, már a 2. percben eltalálták a kapufát Mergim Berisha révén, de Szoboszlai lövése és Daka megindulása is góllal kecsegtetett az első fél órában.

Az addig mindössze egyetlen próbálkozást jegyző Atlético kíméletlenül megbüntette az első félidő végén a kimaradó hazai lehetőségeket, Yannick Carrasco szabadrúgása után Mario Hermoso fejelt a kapu bal oldalába (0–1).

A szünet után ismét Szoboszlai került reflektorfénybe, a magyar középpályás nagyszerűen indult meg és kényszerítőzött Berishával, ám hiába került ziccerbe, a jobb sarok mellé lőtt…

Szoboszlai Dominik nagy helyzetben hibázott (Fotó: AFP)
Szoboszlai Dominik nagy helyzetben hibázott (Fotó: AFP)

A BL-ben már többször is látott salzburgi forgatókönyv ismét megvalósult, a kihagyott helyzetekre jött a csattanós válasz az ellenféltől: a hajrában az első találatnál gólpasszt adóCarrasco ezúttal a befejező szerepét vállalta magára, és Ángel Correa beadása után kapásból a hosszú alsóba belsőzött (0–2).

A Salzburg az előző idényhez hasonlóan ezúttal sem tudott élni a lehetőséggel az utolsó fordulóban, így vigaszként marad az Európa-liga kieséses szakasza.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Bayern München (német)–Lokomotiv Moszkva (orosz) 2–0 (Süle 63., Choupo-Moting 80.)

A már biztosan csoportelső Bayern München a harmadik helyre hajtó Lokomotiv Moszkvát fogadta. A bajorok esélyeshez méltóan uralták a mérkőzést, gólt azonban csak egy óra játék után szerezte: a 63. percben Douglas Costa bal oldali szöglete után a legmagasabbra emelkedő Niklas Süle védhetetlenül fejelte a jobb alsó sarokba a labdát (1–0).

A Marko Nikolics irányította orosz együttes ezt követően sem tudott igazán veszélyesen játszani, a három pont sorsa pedig a 80. percben dőlt el véglegesen: Serge Gnabry kiugratása után Maxim Choupo-Moting kissé jobbról a bal felső sarokba bombázta a labdát. A címvédő így 2–0-ra nyert, és veretlenül jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Bayern München65118– 5+1316
2. Atlético Madrid6231 7– 8 –1 9
3. Salzburg611410–17 –7 4
4. Lokomotiv Moszkva633 5–10 –5 3

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. PERC: És még egy-egy változtatás, Renan Lodi a spanyoloknál, Susic az osztrákoknál szállt be.

89. PERC: Két csere az Atléticónál, egy a Salzburgnál: Torreira, Lemar és Okugava állt be, Joao Félixnek, Carrascónak és Szoboszlainak ennyi volt.

86. PERC: GÓÓÓL, ELDŐLT! Correa a jobb szélről a hosszúra ívelt, az érkező Carrasco okosan a bal alsóba belsőzött kapásból (0–2).

83. PERC: Adeyemi majdnem ziccerbe került, szép csellel elfektette a védőjét, egy másik odaért.

81. PERC: Hosszú idő után spanyol lehetőség, Joao Félix lövését Stankovic ütötte ki nagyot repülve.

79. PERC: Megint cserél a Salzburg, Koita nem folytatja, Adeyemi a pályán.

79. PERC: Újabb helyzet, most Okafor bombázott a kapu fölé.

77. PERC: Körbeadták a labdát a Salzburg játékosai, a végén Mwepu jó kis lövést eresztett meg, a kapufa is kellett a hárításhoz, de Oblak nem ért bele.

73. PERC: Daka hagyta el a pályát, Okafor jött a helyére.

72. PERC: Ramalho is kapott egy sárga lapot.

71. PERC: Daka indulhatott meg a bal szélen, majd egy befelé csel után rosszul passzolt.

64. PERC: Kettős csere a vendégeknél, Saúlnak és Suáreznek ennyi volt, Herrera és Correa a pályán.

Közben a Bayern megszerezte a vezetést a Lokomotiv Moszkva ellen – így legalább a harmadik hely biztosnak tűnik a Salzburgnak.

63. PERC: Berisha erős lövése a védőkről pattant szögletre.

61. PERC: Szavics kíméletlenül állította meg Dakát, egy sárga lapért cserébe.

59. PERC: Egy kis VAR-ozás, de megint csak nincs tizenegyes, nem bántották sem Dakát, sem Szoboszlait.

58. PERC: Ismét egy szemre is tetszetős gyors salzburgi támadás, végül Berisha beadását Daka vágta fölé Szavics szorításában.

Szoboszlai Dominik nagy helyzetben hibázott (Fotó: AFP)
Szoboszlai Dominik nagy helyzetben hibázott (Fotó: AFP)

56. PERC: Daka szépen fordult be Ulmer passzával, de a lövés már nem volt jó.

52. PERC: Koita második rossz bedobása a meccsen…

49. PERC: EZ HOGY MARADT KI?! Szoboszlai remek csellel indult meg, Berishától ziccerben kapta vissza a labdát, de a jobb alsó sarok mellé lőtt.

47. PERC: A másik kapu előtt a Szoboszlai beadását követő lecsorgó labdát Kristensen tűzte kapura, nem sokkal tévesztette el a bal felsőt.

46. PERC: Tíz másodperc kellett az első lövéshez, Joao Félix próbálkozását fogta Stankovic.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. PERC: Hermoso rúgta fel a megiramodni készülő Dakát, sárga lap.

Egy perc a ráadás.

44. PERC: Szoboszlai szabadrúgása jól érkezett a kapu elé, üggyel-bajjal felszabadított az Atlético.

41. PERC: Daka és Hermoso csapott össze a tizenhatoson belül, előbbi elterült – elsőre és a rövid VAR-ozás után sincs tizenegyes.

39. PERC: GÓÓÓL, VEZET AZ ATLÉTICO! Carrasco bal szélről érkező szabadrúgását Hermoso csúsztatta a kapu ba oldalába (0–1).

33. PERC: Óriási hiba Wöbertől, az osztrákok védője a saját ötösénél veszített labdát, szerencséjére Llorente beadását szögletre mentették a társak.

32. PERC: Szoboszlai a szögletet kapáslövésre adta fel a tizenhatos vonalánál érkező Junuzovicnak, aki az égbe lőtt.

Nagy iram, nagy harc (Fotó: AFP)
Nagy iram, nagy harc (Fotó: AFP)

30. PERC: Nagy lehetőség! A félpályánál veszített labdát az Atlético, a villámgyors ellentámadást Daka fejezte be, de nem döntött jól, az egy szem védő odaért a lövésre.

28. PERC: Ulmer átadása után Koita próbálta izomból középre adni a labdát, érkezett a menetrendszerű blokk.

24. PERC: Szép összjáték és az első Atlético-lövés: Llorente és Suárez kényszerítőzött, előbbi egy csel után ballal vette célba a jobb alsót a tizenhatos vonaláról, nem tévesztett sokat.

20. PERC: Hermoso nagy lendülettel szerelt, a mozdulatsort az egyes partjelző bánta, aki bukfenccel enyhítette az esést.

17. PERC: Szoboszlai sarokrúgása után Mwepu fejelt kapu fölé.

16. PERC: Még nagyobb helyzet! A visszagurítás után Szoboszlai vette célba a rövid alsót, Oblak szögletre tolta a labdát.

15. PERC: Mwepu remek passzt adott Koitának, aki kissé kisodródott helyzetből nem találta el jól a labdát.

14. PERC: Carrasco szabadrúgása jól érkezett kapu elé, s bár a spanyolok azt reklamálják, hogy Wöber még hozzáért a labdához, Taylor kirúgást ítélt.

12. PERC: Szoboszlai beadását Suárez kifejelte, ráadásul Ramalho közben szabálytalan is volt.

11. PERC: Koita és Ulmer játszott össze, utóbbi beadását blokkolták, így jöhet a mérkőzés első szöglete.

10. PERC: Kisebb kavarodás a vendégkapu előtt, de Daka nem volt elég határozott.

8. PERC: A túloldalt egészen kiváló keresztlabda Carrascótól, a labdakezelésről már nem mondható ugyanez el...

6. PERC: Mewpu indította volna a jobb szélen Kristensent, de kicsit hosszú lett az átadás.

2. PERC: KAPUFA! Rögtön itt az első nagy helyzet, Koita csúsztatott tovább Berishához, aki egy lövőcsel után a hosszút vette célba, balszerencséjére a kapufáról kifelé pattant a labda.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A Salzburg indította útjára a labdát.

Szürke-neon szerelésben a Salzburg, sötétkékben az Atlético Madrid.

A mérkőzést az angol Anthony Taylor vezeti.



A Szoboszlai Dominikot is a soraiban tudó Salzburgnak még van esélye a második hely megszerzésére: ehhez hazai pályán le kell győznie az Atlético Madridot. Minden más kimenetel esetén a spanyolok lépnek tovább a legjobb 16 közé.

A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Salzburg–Atlético Madrid Bajnokok Ligája-mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Szerdán a csoportkör mellett a Bajnokok Ligája-szereplés is véget ér a Salzburgnak vagy az Atlético Madridnak. A két együttes egymással csap össze a Red Bull Arenában, ha az osztrákok nyernek, ők zárnak a biztos csoportelső Bayern München mögött, és történetük során először BL-nyolcaddöntőt játszhatnak. Minden más esetben a madridiak mennek tovább, a Salzburg pedig az Európa-ligában folytathatja – már ha a Lokomotiv Moszkva nem győzi le a címvédő Bayernt.

A két együttes októberi találkozóján a Salzburg nem játszott rosszul, Szoboszlai Dominik gólt szerzett, de a meccs az Atlético 3–2-s győzelmével zárult. Az osztrákok a gólszerzést tekintve egyébként jól teljesítenek, viszont (csakúgy, mint az előző idényben) mindegyik csoportmérkőzésükön kaptak gólt, összesen tizenötöt.

„Az Atlético éllovas a világ egyik legjobb bajnokságában – idézi az UEFA hivatalos oldala a Salzburgot irányító Jesse Marscht. – Alig kap gólt. Az előző tizenhat találkozóján csak kétszer kapott egynél többet, ez is mutatja, milyen kimagasló a védekezése. Mi szeretnénk agresszívan, de zártan futballozni. Az első gól döntő lehet, ha mi lőjük, talán kinyílik az Atlético, ami kedvezhet nekünk.”

Gólerős játékosokból nincs hiány. Patson Daka kiválóan kezdte az idényt, igaz, ő az Atlético elleni madridi mérkőzésen megsérült. A zambiai nemrégiben visszatért, de közben Mergim Berisha remek formába lendült, a német támadó az előző három BL-mérkőzésén négy gólt szerzett.

„Mindannyian motiváltak vagyunk, szeretnénk történelmet írni – mondta a 22 éves támadó az uefa.com-on. – Ilyen szellemben vágunk neki a szerdai mérkőzésnek. Nagyon sokat dolgoztam, és mindent megtettem azért, hogy ilyen nagy tétre menő összecsapásokon játszhassak.”

Ha eredményes futballistákról van szó, természetesen Szoboszlai Dominikot is illik megemlíteni, hiszen a selejtezőben kétszer is betalált, csakúgy, mint a főtáblán. Más kérdés, hogy a magyar válogatott futballista az idény második felében a Salzburg játékosa lesz-e, hiszen egyre több forrás ír téli klubváltásáról, maga Jesse Marsch vezetőedző is azt mondta korábban, meglepné, ha a középpályás maradna. Tegyük hozzá, a nyáron is akadtak kérői, s végül nem jött össze a váltás. Az egyik legtekintélyesebb angol nyelvű sportlapnak számító The Athletic a minap arról számolt be, Szoboszlai 2022-ben lejáró szerződése nemcsak 25 millió eurós kivásárlási árat foglal magába, hanem olyan kitételt is, hogy december 15-ig (tehát jövő hét keddig) kell jeleznie távozási szándékát, az érdeklődőknek meg a hónap utolsó napjáig ajánlatot kell tenniük. A cikkíró más forrásokra hivatkozva a Leipzig, a Real Madrid, a szerdai ellenfél Atlético Madrid, a Milan, az Arsenal és a Tottenham érdeklődéséről számol be, illetve arról is, hogy a vevőjelöltnek a szerződés szerint egy összegben kell kifizetnie a vételárat, ami szűkítheti a kört. Vagy ha a szerdai „döntő” jól alakul, kiélezettebbé is teheti a legkapósabb magyar játékosért zajló versenyfutást.

IDEGENBEN IS ILLENE GÓLT SZEREZNIE

Luis Suárez nem csupán első Bajnokok Ligája-gólját szerezheti meg az Atlético Madrid színeiben, hanem egyúttal pocsék sorozatnak vethet véget. Az uruguayi klasszisnak valamiért nem megy a gólszerzés az első számú európai kupa idegenbeli mérkőzésein, vendégcsapat tagjaként legutóbb 2015 szeptemberében, a Roma ellen volt eredményes, még a Barcelona futballistájaként. Azóta 13 gólt szerzett a BL-ben, de a 23 idegenbeli mérkőzésén egyet sem. A 33 éves csillag nemrégiben koronavírusos volt, de ismét játékra kész, szombaton már kezdőként lépett pályára a Valladolid elleni 2–0-s győzelem alkalmával. Mivel vasárnap a Real Sociedad csak döntetlent játszott az Alavés vendégeként, az Atlético az első helyen áll a bajnokságban, amelyben a Salz­burg elleni BL-csata után újabb fontos mérkőzés várja, szombaton a Real Madrid otthonában játszik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik