Ahol pisztollyal kötnek szerződést – itt a Sheriff, 22 légióssal!

Vágólapra másolva!
2021.09.15. 13:31
null
A moldovai bajnokikon sincs telt ház a Sheriff hazai meccsein (Fotó: AFP)
Egy olyan országot képvisel, amelytől gyakorlatilag már három évtizede elszakadt és amelyet el sem ismer: a Moldovát az európai futballtérképre felhelyező Sheriff Tiraspol szerda este az ukrán Sahtar Doneck ellen bemutatkozik a Bajnokok Ligájában.

 

A Sheriff Tiraspol egyedüli kelet-európai bajnokként élte túl a nyári Bajnokok Ligája selejtezőket. Négy párharcon keresztül, a délkelet-európai térség bajnokait végigverve, az albán Teuta (4–0 és 1–0) és az örmény Alaskert (3–1 és 1–0), majd a délszláv futball két sztárcsapatának, a szerb Crvena zvezdának (1–1 és 1–0) és a horvát Dinamo Zagrebnek (3–0 és 0–0) a legyőzésével jutott el a főtábláig. Úgy, hogy nyolc mérkőzésen mindössze két gólt kapott, miközben 14-et szerzett, tehát abszolút meggyőző teljesítménnyel érte el a csoportkört, a nyolcból egy mérkőzést sem veszített el, hatot pedig megnyert.

TÖRTÉNELMI ÉS GAZDASÁGI HÁTTÉR

Transznisztria – pirossal, Moldova és Ukrajna határán 
(Forrás: wikipedia)
Transznisztria – pirossal, Moldova és Ukrajna határán (Forrás: wikipedia)

Moldovai klubról beszélünk, azonban csak papíron képviseli a harminc éve független exszovjet tagköztársaságot, gyakorlatilag egy szakadár, senkitől el nem ismert ország európai szinten egyedüli sikeres terméke.

Amikor ugyanis a Szovjetunió szétesésekor Moldova is önálló állammá vált 1991-ben, az ország legkeletibb, a Dnyeszter folyó bal partján levő sávja a maga függetlenségét is kikiáltotta Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság néven. Az orosz többségű, az ország legiparosodottabb területének vezetői ugyanis attól tartottak, hogy Moldova és Románia egyesülésével utóbbi fennhatósága alá kerülnek, és ezért még háborút is vívtak 1992-ben, amelynek végén Moldova a terület függetlenségét ugyan nem ismerte el, de minden beleszólási jogról lemondott. Transznisztriát, vagy magyarul a Dnyesztermelléket ugyan még a jelentős katonai és gazdasági segítséget adóOroszország sem ismerte el önálló államnak, a 4163 négyzetkilométeres, közel félmillió lakosú területsáv mégis akként működik, saját parlamenttel, kormánnyal, pénzzel, gazdasággal – és a főváros, Tiraspol monumentális Lenin-szobrán is tükröződő, erős kommunista nosztalgiával.

Ennek a gazdaságnak a főszereplője a Sheriff-csoport, amely a transznisztriai állam adóbevételeinek negyedét adja. Az orosz mintára belügyi vonalról – erre utal a cégcsoport neve és jelképe, a csillag is – érkező tulajdonosok, Victor Gusan és Dmitrij Ogircsuk biztonsági cégként kezdték, de mára igazi mindenevőkké váltak: a Sheriff az energiaipartól a bankszektoron át a kereskedelemig a régió teljes életét behálózza, és persze a futballt is. Gusanék még 1996-ban vásárolták meg a második ligás FC Tiraspolt, amelyet 1997-ben cégük nevére kereszteltek.

A KLUB ALAPÍTÁSA, SIKEREI

Anyagi fölényének köszönhetően a Sheriff rekordidő alatt domináns klub lett az amúgy szegény moldovai futballban: első idényében feljutott az élvonalban, 2000-ben már ezüstérmes volt, 2001 óta pedig csak kétszer engedte át másnak a bajnoki címet. 2011-ben a Dacia Chisinau, 2015-ben pedig a Milsami Orhei tudta megelőzni. Jelenlegi fölényükre jellemző, hogy az előző szezonban 36 mérkőzésükből 32-et nyertek meg és egyet vesztettek el, 116–7-es gólkülönbséggel zárták a bajnokságot, 15 mérkőzésen legalább négy gólt szerezve. A 6–0 vagy 7–0 teljesen megszokott eredmény a Sheriff számára, de volt egy 10–0-juk is a Speranta Nisporeni otthonában.

A Sheriff elnöke, Victor Gusan
A Sheriff elnöke, Victor Gusan

Az európai kupákban ugyan 2009-ig legfeljebb a második selejtezőkörig jutott a Sheriff, de amint az UEFA bevezette az átjárást a Bajnokok Ligája-selejtezők és az Európa-liga között, rögtön bejutottak utóbbi csoportkörébe. Ezt 2010-ben, 2014-ben és 2017-ben is megismételte, és bár továbbjutnia egyszer sem sikerült, egy-egy győzelem mindig összejött, olyan csapatok ellen, mint a Twente (2–0), a Dinamo Kijev (2–0) vagy a Lokomotiv Moszkva (2–1).

A keret tipikus „zsoldoscsapat”, amelyben moldovai játékos alig akad. Az idei BL-ben eddig nevezett moldovai játékosaik többsége csak az UEFA saját és országon belüli nevelésre vonatkozó szabályai miatt került fel a listára. A selejtezőkben csupán egy hazai játékos lépett pályára, a jelenleg sérült balhátvéd, Aleksadr Belousov. Továbbá a moldovai válogatott, de brazil születésű Henrique Luvannor említhető még, aki hét év után idén júliusban tért vissza Dzsudzsák Balázs egykori csapatától, az al-Vahdától, a BL selejtezőjében hét meccsen szerzett négy gólt, majd tovább is állt: eladták a szaúdi Al-Taavunnak. A moldovai válogatott szeptemberi világbajnoki selejtezőin is csupán két Sheriff-játékos, a már említett Belousov mellett a cserekapus Dumitru Celeadnic szerepelt a keretben, pályára pedig csak az előbbi lépett.

LÉGIÓSOK A CSAPATBAN, PISZTOLY AZ ASZTALON, GRÁNÁT AZ ÖLTÖZŐBEN

21 ORSZÁGBAN MÉG ÁLOM A BL-SZEREPLÉS

A Sheriff első moldovai klubként ott van a Bajnokok Ligája 2021–2022-es csoportkörében. Meglepetés a klub főtáblára kerülése, ám ezen a szinten teljesen tapasztalatlannak sem tekinthetjük, hiszen az elmúlt tizenkét évben négyszer bejutott az Európa-liga csoportkörébe.
A Sheriff otthon egyeduralkodónak számít, az 1997-ben alapított klub a legutóbbi 21 bajnoki kiírásból 19-et megnyert, a Bajnokok Ligája-meneteléssel szerzett 17 millió eurós díjpénz értelemszerűen még nagyobbra nyitja az ollót közte és a többi moldovai klub között.
A Sheriff Bajnokok Ligája-főtáblára kerülésével egyébként 21 ország maradt, amely még nem képviseltette magát a legrangosabb európai kupasorozatban: Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Észak-Macedónia, Észtország, Feröer, Grúzia, Gibraltár, Izland, Koszovó, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Örményország, Írország, San Marino és Wales.
Összességében a Sheriff Tiraspol a 141. klub amely bejutott csoportkörbe, a legtöbb együttest Spanyolország és Németország adta, a két országot 13-13 különböző csapat képviselte főtáblán.

J. Á.

A mostani sikeres BL-menetelést elsősorban a 17 országból importált 22 légiósuknak köszönhetik (a BL csoportkörébe 17-et neveztek be), közülük mifelénk a Fehérváron is megfordult északmacedón válogatott középpályás, Boban Nikolov a legismertebb. És egyben ő az egyetlen, akinek a román focihoz is köze van, mivel a Hagi Akadémián nevelkedett – a transznisztriai függetlenség híveiként a tiraspoliak teljesen szakítottak a román vonallal.

Pedig a klub első évtizedében még kimondottan vadásztak a romániai tehetségekre, hogy aztán nyereséggel adják őket tovább Oroszországba. Előbb Marian Aliutát szerezték meg 1998-ban alig 20 évesen, hogy két év múlva már a Sahtar Donecknek adják el, az igazán nagy fogást azonban 2004-ben produkálták. Ekkor a kolozsvári Universitatea két román utánpótlás-válogatott középpályását, Razvan Cocist és George Florescut vették meg 700 ezer euróért – a sajtóban megjelent beszámolók szerint készpénzben fizettek és nejlonzacskóban vitték a pénzt Erdélybe, így aztán a klub könyvelésébe hivatalosan csak 150 ezer került be. Az ötven felnőtt válogatottságig jutó, 2008-ban Európa-bajnokságon szereplő Cocist 2006-ban már 2,7 millióért adták el a Lokomotiv Moszkvának, de az 51-szeres válogatott Florescuért is kaptak 300 ezret a Torpedo Moszkvától. De játszott egy évet a Sheriffben az NB I-ben (Ferencváros, ZTE, Honvéd) kilenc idényt lehúzó aradi védő, Sorin Botis is.

Az egyik első román játékos, Florin Motroc mesélt is a román sajtóban Gusan vezetési módszereiről: a klubelnök pisztollyal az asztalán írta alá a szerződését, amikor pedig a családját is szerette volna magával hozni, azonnal kirúgta a román védőt, és hosszú ideig a játékengedélyét sem adta ki.

„Egyszer félidőben vezetett az ellenfél Tiraspolban, ő pedig bejött az öltözőbe, és közénk dobott egy kézigránátot. Ledobta és kiment. Aliuta a tanúm rá. Kővé dermedtünk, azt hiszem, akkor őszültem meg. Két-három perc múlva vissza visszajött és azt mondta: ha nem nyertek, a meccs után igazi lesz a gránát” – mesélte Motroc a román GSP-nek.

Gusanék ugyan az elmúlt 24 évben mintegy 150 millió eurót költöttek a csapatra, de ennek jelentős része a fizetésekre és az infrastruktúrára ment el. 2002-re készült el a 12700 férőhelyes, modern Sheriff-stadion és edzőközpont is. Átigazolásokra keveset költenek, viszont a csapat korábbi grúz játékosa, Vazsa Tarknisvili vezette, 25 fős scoutingosztály igyekszik ingyen megszerezhető, de később eladható játékosokat szerezni. Cocishoz hasonló üzletük ugyan nem volt több, 2017-ben 1.65 millió eurót kaptak a francia Lenstól a Burkina Fasó-i Cyrille Bayaláért, 2018-ben pedig másfél milliót a Torinótól Vitalie Damascanért – a moldovai támadó jelenleg a Sepsi OSK játékosa. Rekordvételük már nyolc éve volt, akkor egymillió eurót adtak a görög Skoda Xanthinak a szerb csatár Marko Markovszkiért. A jelenlegi keretből egyedül a görög kapus Jorgosz Atanasziadisz kölcsönvételéért fizettek 250 ezer eurót az AEK-nek.

A sűrűn cserélődő kerethez hasonlóan a kispadon sem az állandóság jellemzi a Sheriffet: 24 év alatt 22 különböző edzője volt a csapatnak, néhányan két időszakban is ültek a kispadon. Többségük szintén a posztszovjet futballból érkezett (azeriek, ukránok, fehéroroszok), de ült már a kispadon a Steauával BEK-győztes román támadó, Gavrila Pele Balint vagy a 2016 októbere és 2018 áprilisa közötti ténykedésével rekordernek számító olasz Roberto Bordin. Január óta az ukrán Jurij Vernidub a szakvezető, aki tavaly még a Sahtyor Szoligorszkkal nyert fehérorosz bajnokságot.

Tipikus kelet-európai csapatként a sikeres BL-szereplés kedvéért sorra halasztják bajnoki mérkőzéseiket: a Divizia Nationala (Nemzeti Osztály) küzdelmeiből már kilenc forduló ment le, a Sheriff eddig csak öt mérkőzést játszott, és meglepő módon már egy veresége is van.

A Sahtar elleni, szerdai, történelmi BL-mérkőzést a járvány miatt félháznyi, mintegy 6000 néző láthatja majd, a jegyek ára 150 transznisztriai rubelbe kerülnek (mintegy 2800 forint). A Crvena zvezda (5500 néző) és a Dinamo Zagreb (5281) ellen nem kelt el minden jegy, ami mutatja, hatalmas szurkolói bázisról nem beszélhetünk, a „szomszédból” érkező ukrán csapat viszont jóval ismertebb és vonzóbb ellenfél a tiraspoli focirajongók számára, így talán összejön majd a hatezer néző a Sheriff-stadionban...

 

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
21.00:
FC Bruges (belga)–Paris Saint-Germain (francia)
21.00: Manchester City (angol)–RB Leipzig (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
B-CSOPORT
21.00:
Atlético Madrid (spanyol)–FC Porto (portugál)
21.00: Liverpool (angol)–Milan (olasz) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
C-CSOPORT
18.45:
Besiktas (török)–Borussia Dortmund (német) (Tv: Sport1)
21.00: Sporting CP (portugál)–Ajax (holland)
D-CSOPORT
18.45:
Sheriff Tiraspol (moldovai)–Sahtar Doneck (ukrán)
21.00: Internazionale (olasz)–Real Madrid (spanyol) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik