Ferencváros: egy a 96-ból; Magyarország: egy a 36-ból – európai kupaterepszemle

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2021.08.27. 08:41
null
A ferencvárosiak az idén a második legerősebb főtáblán próbálkozhatnak (Fotó: Szabó Miklós)
36 ország, 96 csapat, köztük egy magyar – mielőtt beleszédülünk az európai labdarúgókupák őszi mérkőzésdömpingjébe, tartsunk egy gyors névsorolvasást! Összefoglaló táblázatunkban megtalálják a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az újonnan létrehozott Európa-konferencialiga mezőnyének összes csapatát. A névsor böngészése közben megnéztük, az egyes országoknak mekkora szelet jut a kupatortából: melyek tudtak már elsőre élni az új sorozat nyújtotta lehetőséggel, melyek nem, melyek erősítették meg helyüket az európai futballtérképen, melyek tűntek el, és melyek nem tudtak felkerülni most sem.

 

HÁNY ORSZÁGGAL TÖBB MARADT VERSENYBEN, MINT EGY ÉVE?
Nyolccal. A legutóbbi idény 80 főtáblás csapatát 28 ország adta, a mostani 96 klub 36 országból érkezik. Egyébként a három sorozat 2021–22-es kiírására 55 ország 237 klubja nevezett be.

MELYEK AZ ÚJONNAN FŐTÁBLÁRA LÉPŐK?
A legnagyobb szenzációt a Lincoln Red Imps versenyben maradása jelenti; igaz, hogy Gibraltár bajnoka – egy sikeres kör után – a BL-ből, majd az El-ből is kipottyant, ám az Ekl-rájátszásban kiejtette lett ellenfelét, így az ország először felkerült valamelyik főtáblára. Hasonló utat járt be a Flora, amelynek révén Észtország is először kóstolhat bele a csoportkörös futballba. A tavaly hiányzók közül Svédország és Moldova BL-csapattal tér vissza (utóbbi a Sheriff révén először tűnik fel a legerősebb sorozat főtábláján), míg Finnország, Kazahsztán, Örményország, Szlovákia és Szlovénia bajnokának az Ekl dobott mentőövet.

VAN OLYAN ORSZÁG, AMELYIK TAVALY FŐTÁBLÁS VOLT, ÉS MOST NEM AZ?
Igen, akad egy ilyen is: Írország, amely tavaly a Dundalk révén ott volt az El csoportkörében, most azonban csak az Ekl küszöbéig jutott a Shamrockkal. A főtábláról lemaradó további 18 országnak tavaly sem volt versenyben csapata ősszel, közülük az egyik a BATE révén korábban többször is BL-érdekelt Fehéroroszország. Az írekhez hasonlóan Lettország, Litvánia és Luxemburg utolsó képviselője is a végső akadályban bukott el.

MI A HELYZET VELÜNK ÉS A TÉRSÉGÜNKKEL?
Akárcsak tavaly, az idén is lesz egy magyar csapat a főtáblán, igaz, a Ferencváros most nem a Bajnokok Ligájában, hanem „csak” az Európa-ligában – a csere minden vélt vagy valós előnyével, hátrányával együtt. Szomszédaink közül Ausztria – akárcsak tavaly – négy csapatot vitt fel a főtáblára, Ukrajna hármat, Szerbia kettőt, míg Horvátország, Románia, Szlovákia és Szlovénia hozzánk hasonlóan egyet. Kicsit messzebbre tekintve: a tavalyi kvótájukat megőrző csehek (3) és bolgárok (2) előttünk járnak, a lengyelek megint csupán egy csapattal folytatják.

VAN ORSZÁG, AMELYIK MINDHÁROM SOROZATBAN RÉSZES?
Bizony, van hét is! Nem meglepő, hogy a topligás országok többsége ilyen (Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország – a spanyolokról lejjebb), tartja magát mindhárom fronton Belgium és Hollandia, valamint a már említett Ausztria.

VANNAK-E OLYAN ORSZÁGOK, AMELYEK EGY CSAPATOT SEM VESZÍTETTEK A SELEJTEZŐBEN?
Hat ilyet találtunk, de ezek közül az egyik kakukktojás: a spanyoloknak nem akadt feladatuk a selejtezőben, a Villarreal El-diadalának köszönhetően mind a hét csapatuk alanyi jogon főtáblára került (ezért nem indíthattak csapatot az új sorozatban). A maximális csapatlétszámot (7) nevezhette be Anglia, Olaszország és Németország, s egyetlen selejtezősük túl is élte a próbatételt. Hatból hat csapattal állnak a franciák, ötből öttel a hollandok. Az addig hibátlan belgák egy, a portugálok és a törökök két-két csapatot vesztettek az utolsó selejtezőkörben.

MELYIK ORSZÁG A LEGNAGYOBB NYERTESE A BŐVÍTÉSNEK?
Ha az egy év alatti csapatszám-emelkedést nézzük, akkor Dánia: a tavalyi egyhez képest az idén négy dán klub feszít a főtáblán! Ha a már említett, nulláról az egyre jutó országokat is számításba vesszük, akkor összesen 18 országnak van több főtáblás csapata az idén, mint tavaly, és – az említett, a játékból idén kimaradó íreken túl – csupán háromnak (Görögország, Horvátország, Oroszország) van kevesebb.

S VÉGÜL: MENNYIRE LESZ ERŐS A KONFERENCIALIGA MEZŐNYE?
A magyar klubok (Fehérvár, Puskás Akadémia, Újpest) a saját bőrükön tapasztalták, hogy nem is olyan egyszerű eljutni a csoportkörbe, mint ahogyan a nemzetközi közvélemény előzetesen talán várta (a kiejtőik közül is csak a Basel ért célba, éppen hogy, tizenegyesekkel). A versenykiírás szellemében a sorozat egyik „feladata” a BL-selejtezőben elvérző bajnokcsapatok életben tartása, és tucatnyi ilyen klub ott is van a mezőnyben (ha már itt tartunk: az El is „megfogott” nyolc bajnokot, köztük a Fradit). S hát, akadnak a 32-ek között topligás klubok, korábbi többszörös BL-indulók – szóval ha a csapatok akarják és komolyan veszik, akkor lesznek ott jó meccsek már az ősszel is.

Forrás: UEFA
Forrás: UEFA

 

EURÓPAI KUPÁK 2021–2022 – A RÉSZT VEVŐ 96 CSAPAT
ORSZÁG IND. FŐT. BL EL EKL
Vastag betűvel az automatikusan főtáblás csapatokat jelöltük
Spanyolország 7 7 (7) Atlético Madrid
Real Madrid
Barcelona
Sevilla
Villarreal
R. Sociedad
Real Betis
Anglia 7 7 (7) Chelsea
Man. City
Man. United
Liverpool
Leicester
West Ham
Tottenham
Németország 7 7 (6) Bayern M.
Leipzig
Dortmund
Wolfsburg
E. Frankfurt
Leverkusen
Union Berlin
Olaszország 7 7 (7) Internazionale
Milan
Atalanta
Juventus
Napoli
Lazio
Roma
Franciaország 6 6 (5) Lille
Paris SG
Lyon
Marseille
Monaco
Rennes
Portugália 6 4 (3) Sporting CP
Porto
Benfica
Braga
Oroszország 5 3 (4) Zenit Lok. Moszk.
Szpartak M.
Belgium 5 4 (4) FC Bruges Antwerp
Genk
Gent
Ukrajna 5 3 (3) Dinamo Kijev
Sahtar
Zorja
Hollandia 5 5 (4) Ajax PSV AZ
Feyenoord
Vitesse
Törökország 5 3 (2) Besiktas Fenerbahce
Galatasaray
Ausztria 5 4 (4) Salzburg Rapid Wien
Sturm Graz
LASK
Dánia 5 4 (1) Bröndby
Midtjylland
FC Köbenh.
Randers
Skócia 5 2 (2) Celtic
Rangers
Csehország 5 3 (3) Sparta Praha
Jablonec
Slavia Praha
Ciprus 4 2 (1) Anorthoszisz
Omonia
Svájc 4 2 (1) Young Boys
Basel
Görögország 4 2 (3) Olympiakosz PAOK
Szerbia 4 2 (1) Crvena zvezda
Partizan
Horvátország 4 1 (2) Dinamo Zag.
Svédország 4 1 (0) Malmö
Norvégia 4 1 (1) Bodö/Glimt
Izrael 4 2 (2) M. Tel-Aviv
Maccabi Haifa
Kazahsztán 4 1 (0) Kairat
Fehéroroszország 4 0 (0)
Azerbajdzsán 4 1 (1) Qarabag
Bulgária 4 2 (2) Ludogorec CSZKA Szófia
Románia 4 1 (1) CFR
Lengyelország 4 1 (1) Legia W.
Szlovákia 4 1 (0) Slovan
Liechtenstein 1 0 (0)
Szlovénia 4 1 (0) Mura
MAGYARORSZÁG 4 1 (1) Ferencváros
Luxemburg 4 0 (0)
Litvánia 4 0 (0)
Örményország 4 1 (0) Alaskert
Lettország 4 0 (0)
Albánia 4 0 (0)
Észak-Macedónia 4 0 (0)
Bosznia-Hercegovina 4 0 (0)
Moldova 4 1 (0) Sheriff
Írország 4 0 (1)
Finnország 4 1 (0) HJK
Grúzia 4 0 (0)
Málta 4 0 (0)
Izland 4 0 (0)
Wales 4 0 (0)
Észak-Írország 4 0 (0)
Gibraltár 4 1 (0) Lincoln
Montenegró 4 0 (0)
Észtország 3 1 (0) Flora
Koszovó 3 0 (0)
Feröer 3 0 (0)
Andorra 3 0 (0)
San Marino 3 0 (0)
ÖSSZESEN
237
96 (80)
32
32
32
Jelmagyarázat
IND: a benevezett klubok száma; FŐT: a főtáblás csapatok száma (zárójelben az előző idényben főtáblás együtteseik száma)
BL: Bajnokok Ligája; EL: Európa-liga; EKL: Európa-konferencialiga
Az országokat a kvótakiosztáskor érvényes európai koefficiensrangsor alapján rendeztük sorba.
Hét klubnál többet egy ország sem indíthat, ez a magyarázata annak, hogy Spanyolországnak az öt BL- és a két El-kvóta miatt az új sorozatban, az Ekl-ben nem indulhat csapata (a Villarreal az Európa-liga legutóbbi győzteseként került fel a BL főtáblájára). Liechtensteinben nincs önálló bajnokság, az 55 UEFA-tagállam közül egyedüliként az országnak nincs kvótája a BL-selejtezőben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik