A Ferencváros 200 helyet lépett előre Európában – a BL értéke

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.12.09. 14:49
null
Ebben az idényben Myrto Uzuni szerezte a Ferencváros utolsó gólját a nemzetközi porondon, még Torinóban – a klubnál bízhatnak benne, hogy nem kell 25 évet várni a következő BL-gólra (Fotó: Árvai Károly)
A Ferencváros búcsújával befejeződött erre az idényre a magyar csapatok nemzetközi kupaszereplése. Érdemes összegezni a magyar bajnok teljesítményét, összehasonlítani az eredményeket a korábbi, magyar csoportkörös szereplésekkel. Egyúttal azt is megvizsgáltuk, hogy az úgynevezett UEFA-együtthatókat, vagyis a nemzetközi kupaszereplésért kapott koefficienspontokat nézve mit ér a magyar csapatok teljesítménye, hogy egymás után harmadik évben volt képviselője az NB I-nek a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörében. Kiderült, hogy jelenleg két csapatunkat is – az FTC mellett a Mol Fehérvárt – Európa 120 legerősebb klubja között jegyzik, míg három éve a kétszázban sem volt magyar csapat. A Ferencváros pedig a 315. helyről lépett előre. 

 

A FERENCVÁROS TELJESÍTMÉNYE ÉS AZ EDDIGI CSOPORTKÖRÖS SZEREPLÉSEK

Azzal, hogy a Ferencváros kedden 1–0-s vereséget szenvedett Kijevben, a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, a magyar csapatok számára befejeződött a nemzetközi kupaszereplés a 2020–2021-es idényre. Az FTC egy győzelemmel tavasszal az Európa-ligában folytathatta volna – 1985-öt követően (amikor a Videoton döntőbe jutott az UEFA-kupában) ez lett volna a harmadik alkalom, hogy magyar csapat megéri a tavaszt (2003–2004-ben a DVSC-nek sikerült legutóbb, de akkor az UEFA-kupában még nem volt csoportkör). Ez is mutatja, az elmúlt 30–35 évben milyen távol került a magyar klubfutball az európai elittől. Ezzel együtt is bravúros őszt produkált az FTC, hiszen 25 év után sikerült ismét a BL-ben főtáblára jutnia a csapatnak, ráadásul egymás után harmadik alkalommal szerepelt magyar klub valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörében, amire korábban még nem volt példa.

A legrangosabb európai kupasorozatban az 1990-es évektől rendeznek csoportkört, az UEFA-kupában – melynek utódja az Európa-liga – a 2004–2005-ös évadtól. A két sorozatot együttvéve a mostani volt a nyolcadik magyar szereplés, a BL-ben a harmadik. A Ferencváros négyszer, a DVSC és a Videoton is kétszer jutott el idáig. Pontszámban kifejezve az FTC most megszerzett egy pontja a második legkevesebb (a megszerezhető 18 pontból a begyűjtött 1 pont 5.56 százalékos teljesítményt jelent – a szerk.), a legutóbbi, csoportkörös magyar BL-szereplés alkalmával, 2009-ben a DVSC pont nélkül zárt. Viszont most kapta a legnehezebb sorsolást az aktuális magyar résztvevő az UEFA-koeffinicensek alapján (az elmúlt öt év pontjai alapján a Juventus a 2., a Barcelona a 3. a listán), és korábban nem fordult elő, hogy a csoportkörben aranylabdás játékos és csapata ellen lépjenek pályára a magyar együttesek, az FTC-nek viszont Lionel Messivel és Cristiano Ronaldóval is meg kellett küzdenie az FC Barcelona, illetve a Juventus ellen.

A MAGYAR KLUBOK CSOPORTKÖRÖS SZEREPLÉSE AZ EURÓPAI KUPÁKBAN

Győzelem Döntetlen Vereség Pontszám
FTC, BL, 1995 1 2 3 5
FTC, UEFA-kupa, 2004 1 1 2 4
DVSC, 2009, BL 6 0
DVSC, El, 2010 1 5 3
Videoton, El, 2012 2 4 6
Vidi, El, 2018 2 1 3 7
FTC El, 2019 1 4
1 7
FTC BL, 2020

1
5
1

A Ferencváros teljes őszi mérlege a nemzetközi porondon: 11 mérkőzés, 3 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség. A selejtezőket veretlenül zárta az FTC, magyar csapat erre legutóbb 2012-ben volt képes, amikor Paulo Sousa irányításával a Videoton főtáblára jutott az El-ben, akkor a fehérváriak hat meccsen maradtak veretlenek, most a Ferencváros öt selejtezős találkozójából hármat megnyert, kettőn ikszelt (a koronavírus-járvány miatt az első három fordulóban egy meccsen dőlt el a továbbjutás). A teljes őszt nézve 14 szerzett és 22 kapott góllal zárt az FTC.

A BL csoportkörében jelen állás szerint a Ferencváros kapta a legtöbb gólt (17-et – ez mérkőzésenként 2.83-as kapott gól átlag), de a következő, 15 kapott góllal álló FC Salzburg (Szoboszlai Dominik együttese) szerdán az Atlétcio Madrid ellen lép pályára, így ez a helyzet még változhat. Ugyanakkor azt is érdemes kiemelni, hogy a hat csoportmeccséből csak kettőn nem szerzett gólt a Ferencváros, amely összesen ötször talált a kapuba, többször mint a G-csoportban 3. helyen végző Dinamo Kijev (négyszer) és többször, mint a már befejeződött csoportokban a legtöbb, 4. helyen végző csapat. Ez is mutatja, hogy az FTC a csoportkörben is próbálta a saját, gólra törő játékát nyújtani – már amennyire azt egy ilyen nehéz csoportban lehetett (viszont az is igaz, hogy Myrto Uzuni Juventus elleni találata óta több mint 200 perc telt el, hogy nem szerzett gólt az FTC a BL-ben, ami arra utal, hogy a sorozat végére az ellenfél kapuja előtti koncentráció igencsak visszaesett – a szerk.).

A FERENCVÁROS 2020-AS MÉRLEGE A NEMZETKÖZI PORONDON
Mérkőzés
Győzelem
Döntetlen
Vereség
Gólkülönbség
BL-selejtező 5 3 2 9– 5
BL-csoportkör 6 1 5 5–17
Összesen 11 3 3 5 14–22

 

10 ÉVES KOEFFICIENS-REKORD – TÖBB MINT 200 HELYES ELŐRELÉPÉS

Végezetül lássuk az idei nemzetközi szereplés egyik legfontosabb hozadékát, az UEFA-együtthatókat vagy koefficiens pontokat, amelyek alapján a következő idény sorsolását, kalapbeosztását elkészítik. A Ferencváros idén nyáron, elsősorban a tavaly az Európa-liga-csoportkör révén megszerzett hat pontjának köszönhetően kilenc ponttal várta a nyári sorsolást, ami annyit jelentett, hogy kiemelt volt az első sorsolásnál. Idén a sikeres selejtezők után az már biztos volt, hogy 12 pont fölött zár az FTC, amely ezen az őszön végül öt koefficienspontot szerzett és így 13.5 ponttal várhatja jövőre a sorsolást, ha ismét kijut a nemzetközi porondra.

JÖN A KONFERENCIALIGA!

A Bajnokok Ligája és az Európa-liga mellett a nyáron elindul az Európa-konferencialiga, a kontinens harmadik számú versenye – lebonyolítását a Magyar Labdarúgó-szövetség ismertette hivatalos honlapján. A tagországok indulásra jogosult csapatainak számát a bajnokságok UEFA-együtthatója határozza meg. Hazánkból a Magyar Kupa győztese mellett az NB I második és harmadik helyezettje indulhat – a magyar bajnok továbbra is a Bajnokok Ligája-selejtezőben kap esélyt.

Az első selejtezőkört július 8-án és 15-én, a másodikat 22-én és 29-én, a harmadikat augusztus 5-én és 12-én rendezik, a rájátszást augusztus 19-én és 26-án. A főtáblára jutó együttesek először nyolc négycsapatos csoportban mérkőznek meg egymással. A győztesek a kieséses szakaszba jutnak. A másodikok és nyolc Európa-liga-csoportharmadik a rájátszásban mérkőzik meg a fennmaradó nyolc helyért. A torna győztese a következő idényben az Európa-ligában szerepelhet, az első kiírás döntőjét 2022 májusában rendezik Tiranában.

Azért 13.5 és nem 14, mert a tavalyi kilenchez ugyan hozzá kell adni ötöt, de mivel egyszerre csak öt idény pontjai számítanak, a 2015–2016-os fél pontot le kell vonni – számokban kifejezve, az UEFA-nál tehát az idei, csoportkörös szereplés tízszer annyi pontot ért, mint a 2015-ös, amikor az Európa-liga selejtezőjének 2. körben, a Zeljeznicarral szemben búcsúzott az FTC. A BL-ben, 2021-ben 13.5 ponttal az első selejtezőkörben ismét kiemelt lehet a Ferencváros (ha ismét bajnok lesz), viszont a másodikban valószínűleg már nem, mert idén ahhoz 15 pont kellett, vagyis a 2. körös kiemeléshez még egy hasonlóan jó szereplésre szükség lenne. Viszont az Európa-ligában és az újonnan induló Európa-konferencialigában (a sorozatról részletesebben keretes írásunkban olvashat) ez a pontszám már több körös kiemelést is érhet.

Amit még fontos leszögezni, a Ferencváros 13.5 pontja új magyar csúcs az elmúlt tíz évben, illetve a jelenlegi pontszámítási rendszerben. Viszont a Mol Fehérvár is szerzett idén 2.5 pontot azzal, hogy az El-ben eljutott a selejtező utolsó fordulójáig és ezt az idényt 11.5 ponttal zárja. A jelenlegi idény pontjai ugyan még nem véglegesek, hiszen sok csapat versenyben van, de az FTC az összesített európai rangsorban jelenleg a 112. helyen áll, a Fehérvár a 119., és mivel a hátrébb lévő klubok többsége már befejezte erre az idényre a nemzetközi szereplését, ez már nem is nagyon fog változni. Tehát az UEFA ranglistája alapján két magyar csapat van jelenleg a 120 legjobb európai klub között, ez az országonkénti listán ez ebben az idényben jelenleg 17. helyet jelent (a tavalyi 21. után), összességében pedig a 33. helyről – az eddig előttünk lévő Szlovéniát, Liechtensteint, Szlovákiát, Lengyelországot és Fehéroroszországot is megelőzve – a 28.-ra lép előre Magyarország. Ezek a helyezések határozzák meg, hány csapatot indíthat egy ország a különböző kupákban (a 2020–2021-ben megszerzett pontszámok majd a 2021–2022-es évad besorolásánál számítanak).

Hogy lássuk, mekkorát léptek előre a magyar csapatok az elmúlt években, elég mindössze három idényt visszamennünk az időben (az országok között akkor a 36. helyen álltunk). A 2017–2018-as évadot követően a legjobb magyar csapat a Videoton volt, amely a 216. helyen állt (4.25 ponttal), majd a Debreceni VSC következett a 278. helyen (3.5 ponttal), tehát a legjobb kétszázban sem volt magyar csapat. A Ferencváros akkor 2.5 ponttal a 315. volt – tehát három év alatt valamivel több mint 200, 203 helyet lépett előre.

(Adatok forrása: kassiesa.net/uefa és uefa.com)


A FERENCVÁROS MÉRKŐZÉSEI A BL-BEN
SELEJTEZŐK

Ferencváros–Djurgarden (svéd) 2–0 (Nguen 33., 62.)
Celtic (skót)–Ferencváros1–2 (Christie 53., ill. Sigér D. 7., Nguen 75.)
Ferencváros–Dinamo Zagreb (horvát) 2–1 (Lovrencsics G. 2., Uzuni 65., ill. Uzuni 23. – öngól)
Molde FK (norvég)–Ferencváros 3–3 (L. James 55., Wolff Eikrem 65., Ellingsen 83., ill. F. Boli 7., Uzuni 52., Haratin 87. – 11-esből)
Ferencváros–Molde FK (norvég) 0–0
Továbbjutott:
a Ferencváros, 3–3-mal, idegenbeli gólokkal

CSOPORTKÖR
FC Barcelona (spanyol)–Ferencváros 5–1 (Messi 27. – 11-esből, Fati 42., Coutinho 52., Pedri 82., O. Dembélé 89., ill. Haratin 70. – 11-esből)
Ferencváros–Dinamo Kijev (ukrán) 2–2 (Nguen 59., F. Boli 90., ill. Cihankov 28. – 11-esből, De Pena 41.)
Ferencváros–Juventus (olasz) 1–4 (F. Boli 90., ill. Morata 7., 61., Dybala 73., Dvali 81. – öngól)
Juventus (olasz)–Ferencváros 2–1 (C. Ronaldo 35., Morata 90+2., ill. Uzuni 17.)
Ferencváros–FC Barcelona (spanyol) 0–3 (Griezmann 14., Braithwaite 20., O. Dembélé 28. – 11-esből)
Dinamo Kijev (ukrán)–Ferencváros 1–0 (D. Popov 60.)

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Juventus 6 5 1 14– 4 +10 15
2. FC Barcelona 6 5 1 16– 5 +11 15
3. Dinamo Kijev 6 1 1 4 4–13 –9 4
4. FERENCVÁROS 6 1 5 5–17 –12 1


A MAGYAR CSAPATOK 2020-AS SZEREPLÉSE AZ EURÓPA-LIGA SELEJTEZŐJÉBEN

1. FORDULÓ
Fehérvár FC–Bohemians (ír) 1–1, 11-esekkel 4–2
Budapest Honvéd–Inter Turku (finn) 1–1, 2–1 – hosszabbítás után
Hammarby (svéd)–Puskás Akadémia FC 3–0
2. FORDULÓ
Budapest Honvéd–Malmö (svéd) 0–2
Hibernians FC (máltai)–Fehérvár FC 0–1
3. FORDULÓ

Fehérvár FC
–Stade de Reims (francia) 0–0 – 11-esekkel 4–1

PLAYOFF-KÖR
Standard Liege (belga)–Fehérvár FC 3–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik