Oda a csoportkör: hiába kezdett remekül a Mol Fehérvár, vereség lett a vége

Vágólapra másolva!
2020.10.01. 19:40
null
Pedig milyen jól kezdett a magyar csapat! (Kép:<a href="http://www.nemzetisport.hu/admin/%20molfehervarfc.hu"> molfehervarfc.hu</a>)
Az Európa-liga selejtezőjének utolsó fordulójában kulcsfontosságú mérkőzést játszott a Mol Fehérvár a belga Standard Liege otthonában. A magyar csapat hamar megszerezte a vezetést, ám a második félidőben három gólt kapott, így nem jutott el a csoportkörbe.

 

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, PLAYOFFKÖR (4. FORDULÓ)

NEM BAJNOKI ÁG
STANDARD LIEGE (belga)–MOL FEHÉRVÁR FC 3–1 (0–1)
Liege,
Maurice Dufrasne Stadion. Vezette: William Collum (skót)
STANDARD: Bodart – Fai, Laifisz (Dussenne, 60.), Vanheusden, Gavory – Raskin, Cimirot, Bokadi (M. Balikwisha, a szünetben), Amallah – M. Carcela-González (Samir, 82.), Muleka. Vezetőedző: Philippe Montanier
MOL FEHÉRVÁR: Kovácsik – Muszliu, Stopira, Fiola – Nikolov – Bolla, Nego, Houri (Hodzic, 89.), Petrjak (Bamgboye, 63.), Hangya – Nikolics (Zivzivadze, 65.). Vezetőedző: Márton Gábor
Gólszerző: Nikolics (0–1) a 10., Gavory (1–1) az 50., Amallah (11-esből, 2–1) a 77., Amallah (11-esből, 3–1) a 85. percben.

A továbbjutás egy mérkőzésen dőlt el.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

A Mol Fehérvár FC vezetőedzője, Márton Gábor bizakodva tekintett a liege-i Európa-liga-rájátszás elé, azt mondta: „Úgy érzem, felkészültünk a Standard erősségeiből és gyengéiből is, minél kevesebb hibával próbálunk játszani, és igyekszünk meglepni az ellenfelet.”     

S ami legalább ennyire fontos: a fehérvári csapat nyugodtan készülhetett a csoportkörbe jutásról döntő meccsre. Ellentétben a két héttel ezelőtt Máltán történtekkel, Belgiumban nem érte kellemetlen meglepetés a piros-kékeket, a szerda déli landolást követően minden a tervek szerint ment, bosszúságot legfeljebb a meteorológia okozott: csütörtökön reggeltől kora délutánig esett, aztán egy-két órára kisütött a nap, majd hat óra körül megint leszakadt az ég. Hogy az időjárás-jelentést jó hírrel zárjuk: mire a civilben hittantanárként dolgozó skót játékvezető, William Collum jelt adott a kezdésre, elállt az eső.

Az aligha volt kérdés, hogy a fehérvári szakmai stáb az előző körben, a Reims ellen bevált recepthez nyúl, és három belső védővel áll fel. A különbség annyi volt a múlt hetihez képest, hogy Lyes Houri valamelyest hátrébb futballozott, és előtte nem Budu Zivzivadze, hanem Nikolics Nemanja játszott. Hogy milyen jó döntés volt a grúz légiós helyett a csapatkapitányt csatasorba állítani, az már a 10. percben kiderült: Nikolics Nemanjavillámgyors magyar kontra végére tett pontot azzal, hogy a bal alsó sarokba gurította a labdát.

Amit Márton Gábor remélt, megvalósult: a Mol Fehérvár mindjárt a találkozó elején meglepte a párharc esélyeseként emlegetett riválisát. Ám csak hátrányba kerültek a belgák, nem sokkos állapotba. Mindent el is követtek annak érdekében, hogy mihamarabb egyenlítsenek, de Stopira vezérletével önfeláldozóan védekeztek a fehérváriak. Mi több, nem csupán védekeztek, támadtak is, a megszerzett labdákkal nyomban meglódultak a Standard kapuja felé. Egy újabb gyors ellentámadás végén a 35. percben Ivan Petrjak duplázhatta volna meg az előnyt, ha a lövését nem blokkolja Laifisz, majd egy perccel később Viszar Muszliu fejelt fölé nagy helyzetben.

A hazaiak, ahogyan azt várni lehetett, elsősorban akkor voltak veszélyesek, ha Szelim Amallahnál volt a labda, a kiválóan cselező marokkói-belga középpályást csakugyan nehéz volt megfékezni, de azon felül, hogy többször is túljárt a védők eszén, nagyobb kárt nem okozott az első félidőben. Negyvenöt percnyi játék után ezt ugyanúgy megállapíthattuk, mint azt, hogy a Mol Fehérvár okosan és higgadtan futballozott, és semmivel nem volt rosszabb, mint a Liege – sőt egy góllal jobb is volt.

Öt perc sem telt el a második játékrészből, amikor a belgák francia légiósa, Nicolas Gavory némileg megbosszulta a Reims kiesését: egy távoli, ám pontos lövéssel egyenlített. A piros-kékek 358 perc elteltével kaptak újra gólt az Európa-ligában – ha már idáig bírták, még negyvenegynéhányat kihúzhattak volna… Paprikássá vált a légkör, egyik fél sem fogta vissza magát, persze a tét ismeretében ez nem volt csoda.

Szorongatott a Standard, a Fehérvár továbbra is az ellencsapásokra apellált, de a szünet után már nem tudott annyiszor megindulni, mint az első félidőben. Sokáig még így sem volt baj, mígnem a 76. percben Collum játékvezető szabálytalannak ítélte meg, ahogy Muszliu megpróbálta megakadályozni a gólszerzésben Dussenne-t, és bár lehetett abban bízni, hogy a Reims elleni büntetőpárbajban hőssé váló Kovácsik Ádám ismét tizenegyest véd, Szelim Amallah nem hibázott. Negyedórája maradt a Fehérvárnak arra, hogy legalább hosszabbításra mentse a meccset, csakhogy a mérkőzés negyedik, egyben utolsó gólját is a belgák szerezték: egy újabb értékesített büntetővel Szelim Amallah eldöntötte a továbbjutást.

A Mol Fehérvár emelt fővel búcsúzhatott el a nemzetközi porondtól, hiszen három kört sikerrel véve a csoportkör kapujában állt. De ha valamit nagyon fájlalhat, az a kaput bezáró liege-i második félidő.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik