Történelmi búcsú Guardiola 100. európai kupameccsén; Simeone páratlan a BL-ben

Vágólapra másolva!
2017.03.16. 11:33
null
Guardiola először búcsúzott aktuális csapatával az elődöntő előtt (Fotó: AFP)
Szerdán folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírásának egyenes kieséses szakasza: a nyolcaddöntő visszavágóján a Monaco 3–1-re legyőzte a Manchester Cityt, és továbbjutott a negyeddöntőbe, míg az Atlético Madrid a Bayer Leverkusen elleni gól nélküli döntetlennel biztosította helyét a legjobb nyolc között. Statisztikai érdekességeknek ezúttal sem voltunk híján, Pep Guardiola például először búcsúzott aktuális csapatával a nyolcaddöntőben, míg a Bayer Leverkusen ezúttal sem tudott továbbjutni a sorozat ezen szakaszából.

MONACO–MANCHESTER CITY

Bár a Monaco elveszítette a párharc első mérkőzését, három szerzett gólja miatt mégis bizakodva várhatta a visszavágót. Amelyen aztán ismét háromszor mattolta Willy Caballerót, és mivel az angolok ezúttal csak egyszer találtak be, a hazai együttes kiharcolta a továbbjutást – ráadásul nem akármilyen bravúrt elérve!

Lássuk a statisztikát! A City egyetlen árva labdaérintést regisztrált a Monaco tizenhatosán belül az első félidőben, arról nem is beszélve, hogy ebben a játékrészben még kapura lövési kísérlete sem volt Agüeróéknak – ez korábban még sohasem fordult elő a Cityvel BL-meccsen! A túloldalon ellenben nagyszerűen működött a hazaiak támadógépezete, Kylian Mbappé 11. egymás utáni mérkőzésén tizenegyedszer talált be, s 18 évesen és 85 naposan a harmadik tinédzser lett, aki egynél több gólt szerzett a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Elődei: Bojan Krkic (2) és Patrick Kluivert (2).

Nem sokkal később az angol együttes elleni párharc során két gólpasszt jegyző Fabinho növelte az előnyt, és bár a manchesteriek Leroy Sané révén szépítettek – a német 11-szer találta el a kaput ebben a szezonban, hétszer gól lett belőle –, Tiemoué Bakayoko fejese eldöntötte a találkozó, egyúttal a továbbjutás sorsát.

A Manchester City története során először veszített francia ellenféllel szemben (korábban két győzelem és két döntetlen volt a mérlege), ez rögtön a továbbjutásába került. Nem túl hízelgő az angolokra nézve, hogy most először búcsúzott csapat a BL kieséses szakaszában úgy, hogy hat gólt szerzett a párharcban. Ezzel egyébként történelmi tetthez segítette a Monacót, amely első klubként ünnepelhetett továbbjutást azt követően, hogy az első meccsen öt gólt kapott.

Guardiola eddigi BL-szereplése edzőként
2008–2009: Barcelona – győztes
2009–2010: Barcelona – elődöntő
2010–2011: Barcelona – győztes
2011–2012: Barcelona – elődöntő
2013–2014: Bayern München – elődöntő
2014–2015: Bayern München – elődöntő
2015–2016: Bayern München – elődöntő
2016–2017: Man. City – nyolcaddöntő

Az edzőként 100. európai kupamérkőzésén szereplő Pep Guardiola először veszített párharcot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a korábbi szezonokban mindig legalább az elődöntőt elérte a Barcelonával és a Bayern Münchennel. A spanyol szakember kétszer nyerte meg a sorozatot a katalánokkal, és ugyanennyiszer jutott el az elődöntőig, míg a bajor együttesnél mindhárom szezonjában a legjobb négy jelentette a végállomást Guardiola számára, akinek 23 győzelem, 14 döntetlen és 9 vereség a mérlege a BL egyenes kieséses szakaszában.

A Man. City kiesése azt jelenti, hogy a Leicester City maradt az egyetlen angol csapat a sorozatban –a 2011 és 2017 közötti időszakot nézve mindössze ötödik angol együttesként, amely elérte a negyeddöntőt (erről bővebben itt olvashat), összehasonlításképpen 2006 és 2011 között ez a szám tizenhat volt…

ÍGY ÜNNEPELTÉK A TOVÁBBJUTÁST A MONACÓNÁL

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

MONACO (francia)–MANCHESTER CITY (angol) 3–1 (2–0)
Monaco
, II. Lajos Stadion, 15 700 néző. Vezette: Rocchi (olasz)
MONACO: Subasic – D. Sidibé, Raggi (A. Touré, 70.), Jemerson, Mendy – Bernardo Silva, Fabinho, Bakayoko, Lemar – Germain (Dirar, 91.), Mbappé (Joao Moutinho, 81.). Vezetőedző: Leonardo Jardim
MANCHESTER CITY:
Caballero – Sagna, Stones, Kolarov, Clichy (Iheanacho, 84.) – David Silva, Fernandinho, De Bruyne – Sterling, Agüero, Sané. Menedzser: Pep Guardiola
Gólszerző:
Mbappé (8.), Fabinho (29.), Bakayoko (77.), ill. Sané (71.)
Továbbjutó: a Monaco, 6–6-tal, idegenben szerzett több góllal

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

ATLÉTICO MADRID–BAYER LEVERKUSEN

A másik mérkőzésen megőrizte az első összecsapáson megszerzett kétgólos előnyét az Atlético Madrid. Diego Simeone az előző három idényhez hasonlóan most is BL-negyeddöntőbe vezette csapatát, ezt más edző nem mondhatja el magáról. Ezzel szemben ismét búcsúzott a Bayer Leverkusen, amely története során még sohasem tudta sikerrel teljesíteni a sorozat ezen szakaszát (2002-ben ugyan bejutott a döntőbe, akkor azonban más volt a lebonyolítási rendszer, így a második csoportkör után a negyeddöntőben folytatta).

Ami összességében a nyolcaddöntőket illeti: tegnap már megírtuk, hogy megdőlt a gólrekord, az új csúcs 62 találat a szerdai mérkőzések után.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

ATLÉTICO MADRID (spanyol)–BAYER LEVERKUSEN (német) 0–0
Madrid, Vicente Calderón Stadion, 49 133 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)
ATLÉTICO MADRID: Oblak – Vrsaljko, J. Giménez, Godín, Lucas Hernández – Koke, Saúl, Thomas Partey, Carrasco (Szavics, 71.) – Griezmann, Á. Correa (N. Gaitán, 65.). Vezetőedző: Diego Simeone
LEVERKUSEN: Leno – Hilbert, Dragovic, Jedvaj, Wendell – Bellarabi, Baumgartlinger, Kampl, Brandt (Bailey, 78.) – J. Hernández (Mehmedi, 81.), Volland (Aránguiz, 88.). Vezetőedző: Tayfun Korkut
Továbbjutott: az Atlético Madrid, 4–2-es összesítéssel

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A NYOLCADDÖNTŐ ÖSSZES MÉRKŐZÉSÉRŐL, AZ EREDMÉNYEKRŐL, VALAMINT A TOVÁBBI MENETRENDRŐL ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik