A Barcának meg sem kottyant a hideg - és a Szpartak

Vágólapra másolva!
2012.11.20. 17:49
null
Dani Alves szerezte meg a Barca első gólját (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája G-csoportjának ötödik fordulójában a Barcelona a moszkvai hideg és a műfű ellenére is magabiztosan, könnyedén verte a Szpartak Moszkvát. A hazaiak már nem juthatnak tovább a csoportból (az El-ben még folytathatják), a katalánok azonban máris továbbléptek onnan, egy fordulóval a vége előtt.

Amikor a Barcelona világ- és Európa-bajnok középpályása, Cesc Fabregas Moszkvába érkezése után vízumproblémák miatt két órán keresztül ücsörgött egy helyben, tudni lehetett: nem várnak könnyű percek a Bajnokok Ligája nagy esélyesére Moszkvában. Nemcsak a metsző hideg és az ilyen hőmérsékleten különösen tréfás műfű, hanem a rájuk fogukat fenő Szpartak miatt sem.

A moszkvaiak spanyol mestere, Unai Emery égett a bizonyítási vágytól, noha győzelmi – és így továbbjutási – reményeiket némileg beárnyékolta, hogy szinte egy teljes kezdőre való sérültje és eltiltottja akadt az orosz gárdának, köztük Nicolas Pareja, Romulo, Gyinijar Biljaletgyinov és Aiden McGeady.

Jó néhány játékosa hiányzott a Barcelonának is, de a gyepen mindez nem volt észrevehető, mert sokkal aktívabban és veszélyesebben kezdtek a spanyolok: Pedro kimaradt ziccere után a 16. percben Daniel Alves egy szép lövéssel a vezetést is megszerezte a vendégeknek.

VEZET A BARCA!


Nem adták fel az oroszok, sőt, a kontrába ügyesen bekapcsolódó hátvéd, Marek Suchy révén helyzetig is jutottak, de egy újabb hatalmas moszkvai védelmi hibát a 27. percben Lionel Messi büntetett góllal.

MÁR KETTŐVEL!

Nem sokkal a szünet előtt eldőlt a mérkőzés, a Barcelona csoportból való továbbjutása, a Szpartak kiesése, no és Andrij Dikany kapus is: utóbbi a Pedro zseniális passzát mellette pazar egyszerűséggel elvivő Lionel Messi miatt hasalt el, az előbbiek maguktól értetődnek. Akár csak lassan a katalán varázslók mutatványai…

MÁR HÁROMMAL!

A fordulást követően a hazai ultrák fergeteges szurkolást „csaptak”, megmutatva, hogy nem az eredmény, hanem a klub, a csapat az első; de eredmény nélkül támadtak a piros-fehérek, a Barca pedig több kontra során is helyzetig jutott. A 60. perc után az egyre harapósabb mínuszok ellenére is leült a mérkőzés, annyi különbséggel, hogy az oroszok ekkor már legfőképpen azzal foglalkoztak, hogy elkerüljék a csúfos vereséget, és immáron ők kísérleteztek ellentámadásokkal.

A végén már csak annyi izgalmat tartogatott a mérkőzés, hogy a találkozón több BL-rekordot (lásd online közvetítésünket) beállító vagy megdöntő Messi még emlékezetesebbé teszi-e moszkvai fellépését, de már nem változott az eredmény.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Több nagy hadsereg foga is beletörött már Moszkva bevételébe, Tito Vilanova legénységének azonban meg sem kottyant ez a feladat. A Szpartak a várakozások és az idei negyvenmillió eurós erősítés ellenére is kiesett csoportjából, de reménykedhet még abban, hogy harmadik helyezettként az Európa-ligában folytatja.

BAJNOKOK LIGÁJA
G-CSOPORT, 5. FORDULÓ
SZPARTAK MOSZKVA (orosz)–FC BARCELONA (spanyol) 0–3
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 67 325 néző. Vezette: Bebek (horvát)
Szpartak Moszkva: Dikany – Makejev, Suchy, Insaurralde, K. Kombarov (Welliton, 63.) – Rafael Carioca (Brizgalov, 75.), Källström – Jurado, Ari, D. Kombarov – Emenike (Ananidze, 64.). Vezetőedző: Unai Emery
Kispad: Csernyisuk (kapus), Mahmudov, De Zeeuw, Jakovlev
Barcelona: Víctor Valdés – D. Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba (Montoya, 87.) – Xavi (A. Song, 81.), Busquets, Fabregas – Pedro (Deulofeu, 85.), Messi, Iniesta. Vezetőedző: Tito Vilanova
Kispad: Pinto (kapus), Puyol, J. dos Santos, David Villa
Gólszerző: D. Alves (16.), Messi (27., 39.)

G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Barcelona 5 4 1 11– 5 12
2. Benfica 5 2 1 2 5– 5 7
3. Celtic 5 2 1 2 7– 7 7
4. Szpartak Moszkva 5 1 4 6–12 3

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol, az UEFA hivatalos tabelláján ezért áll a Benfica a Celtic előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik