A moszkvai Szpartakiádon megfázhat a Barcelona

Vágólapra másolva!
2012.11.20. 13:27
null
A Barcelona játékosai a hétfői edzésen sapkával, kesztyűvel és nyakmelegítővel védekeztek a hideg ellen (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája G-csoportjának ötödik fordulójában a Barcelonának nehéz dolga lehet az orosz télben mindenkire veszélyes Szpartak Moszkva ellen, míg a csoport harmadik helyén álló Benfica a Celtic várát helyezheti ostrom alá.

SZPARTAK MOSZKVA (orosz)–BARCELONA (spanyol)

Egyáltalán nem vár könnyű mérkőzés a spanyol bajnoki listavezető Barcelonára a Szpartak otthonában. A kulcsemberek ugyan felépültek, az eltiltását letöltő Sergio Busquets visszatérhet, ám a moszkvai hideg és a műfű aligha kedvez a katalánok ideálisabb körülményekhez szokott játékosainak. Nem mellesleg a két csapat szeptemberi összecsapásán a Barca igencsak megizzadt a Szpartak ellen: Messiék akkor 3–2-re múlták felül a remekül helytálló oroszokat, akik a csoport utolsó helyéről, de közel sem reménytelen helyzetből várhatják a mai összecsapást.

ÉRDEKESSÉGEK

A Szpartak Moszkvának még két gólra van szüksége ahhoz, hogy elérje kétszázadik találatát a nemzetközi kupaporondon.

A Barcelona eddig 349 gólt szerzett a Bajnokok Ligájában.

Legutóbb 2000-ben kapott ki kétszer egymás után a Barcelona a BL-ben. Akkor a Benficával szemben 3–0-ra, a Milannal szemben 2–0-ra maradt alul.

Unai Emery, a Szpartak Moszkva vezetőedzője a győzelmet tűzte ki célul együttese elé.

„A Barcelona ellen játszunk, ami azt jelenti, hogy nehéz mérkőzés lesz. Azonban optimisták lehetünk, hiszen a miénk is erős csapat, és a legutóbbi három mérkőzésünkből kettőt megnyertünk" – mondta a tréner, akinek alakulata legutóbb a Benficától szenvedett vereséget a Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában. – Igyekszünk kihasználni a lehetőségeinket, és a saját játékunkkal megnyerni a mérkőzést. A célunk a három pont megszerzése, mert tavasszal is szeretnénk érdekeltek maradni az európai porondon."

A Szpartak helyzetét nehezíti, hogy Unai Emery összesen tíz emberét kénytelen mellőzni a sorsdöntő mérkőzésen. A meghatározó játékosoknak számító Artyom Dzjuba, Romulo, Gyinijar Biljaletgyinov és Aiden McGeady mellett a legnagyobb érvágás a spanyol tréner számára, hogy mindhárom kapusa sérült. A hírek szerint a tartalékcsapatból érkező Szergej Csernyisuk lesz a beugró. A húszéves futballista tétmérkőzésen még nem védett a Szpartakban, így remek kiugrási lehetőség lehet számára a Barcelona elleni erőpróba.

A Barcelona mindent egybevetve kedvező előjelekkel várhatja a moszkvai kirándulást. A gránátvörös-kékek 11 győzelemmel és egy döntetlennel kezdték a spanyol bajnokságot, ami új klubrekordot jelent, Gerard Piqué és Carles Puyol pedig visszatért a sérüléséből, ezzel is enyhítve Tito Vilanova vezetőedző gondjait. Hiányzók azonban így is akadnak a keretben: Alexis Sánchez, Adriano Correia, Thiago Alcántara, Marc Bartra, Isaac Cuenca és a májátültetésen átesett Eric Abidal továbbra sem állhat a szakmai stáb rendelkezésére.

Vilanova szerint az orosz csapatok manapság a fénykorukat élik: jó és drága játékosokat vásárolnak, és rengeteg tesznek a fiatalok fejlődése érdekében.

„Tisztában vagyok Unai Emery Valenciában elvégzett munkájával. Az általa irányított csapatok remekül támadnak és védekeznek. Még nem találkoztunk egymással túl sokszor, így okozhatunk egymásnak meglepetéseket" – kezdte Vilanova.

„Az orosz együttesek mostanság jó és drága labdarúgókat vásárolnak a világ minden tájáról, és rengeteg energiát fordítanak az utánpótlás fejlesztésébe. Oroszországban nehéz futballozni, mert nagyon jó játékosok és edzők dolgoznak itt, valamint az éghajlat is más. A mostani időjárásra azonban nem lehet panaszunk, játszottunk már sokkal hidegebb időben is, amikor itt jártunk. Ha meg akarjuk nyerni a Bajnokok Ligáját, akkor bármelyik ellenfelünket le kell győznünk" – zárta mondandóját a szakember.

„A műfű vagy a hideg nem jelenthet problémát vagy éppen kifogást, győzni akarunk" – tette hozzá Cesc Fabregas, a vendégek világ- és Európa-bajnok középpályása, aki a Moszkvába érkezés után vízumproblémák miatt két órán át a repülőtéren vesztegelt.

A Barcelona győzelem esetén biztosan továbbjutna a legjobb 16 közé, ellenkező esetben a csoport másik mérkőzésének eredménye dönti el, hogy a katalánoknak marad-e izgulnivalójuk az utolsó forduló előtt.

Egy mondatot mindenképpen megérdemel a találkozó horvát játékvezetője, Ivan Bebek, aki korábban karatézott, hovatovább 2005-ben országos bajnoki címet szerzett a hazájában...

BENFICA (portugál)–CELTIC (skót)

A G-csoport késő esti mérkőzésén kiélezett küzdelemre lehet számítani. A kvartett harmadik helyén álló Benfica és a lisszaboniakat három ponttal megelőző Celtic összecsapásán Kassai Viktor fújja majd a sípot. A két csapat skóciai összecsapása gól nélküli döntetlenre végződött, de ennek megismétlődésére nem sok esély mutatkozik.

A Benfica hazája bajnokságában menetel: kilenc fordulót követően hét győzelmet és két döntetlent számlál, ám rosszabb gólkülönbsége miatt így is a második helyre szorul. Érdekesség, hogy csak a Portótól, a Chelsea-től és a Barcelonától szenvedett vereséget hazai pályán a 2012-es esztendőben, így a skótok nem néznek könnyű feladat elé.

Azonban ha van olyan csapat, amelyiknek nincs félnivalója a félelmetes hangulatú Fény Stadionban, akkor az a Celtic. A kelták előbb egy 94. percben esett góllal szenvedtek vereséget a Barcelonától, majd hazai pályán már legyőzték esélyesebb riválisukat. A Celtic egyébiránt kevésbé szerepel olyan jól hazája bajnokságában, mint portugál ellenfele. Neil Lennon legénysége ugyan egy pont előnnyel és egy mérkőzéssel kevesebbet játszva is vezeti a skót pontvadászatot, ám a legutóbbi négy bajnokijából mindössze egyet tudott megnyerni.

A várhatóan kontrajátékra berendezkedő Celtic biztosan továbbjut a csoportjából, ha gólt szerez,és nem kap ki Lisszabonban, míg a Szpartak nem tudja megverni a Barcelonát. A Benficának ugyanakkor létfontosságú a három pont megszerzése, hiszen Jorge Jesus csapata az utolsó körben a Camp Nouba látogat.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
G-CSOPORT, 5. FORDULÓ
SZPARTAK MOSZKVA (orosz)–BARCELONA (spanyol)
Moszkva. 18.00 (tv: Digi Sport 1). Vezeti: Bebek (horvát)
A várható kezdőcsapatok:
Szpartak Moszkva: Csernyisuk – Makejev, Brizgalov, Suchy, Kombarov – Rafael Carioca, Källström – Jurado, Ari, Gorbatyenko – Emenike. Vezetőedző: Unai Emery
Barcelona: Valdés – D. Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Busquets, Xavi, Fabregas – Pedro, Messi, Iniesta. Vezetőedző: Tito Vilanova
BENFICA (portugál)–CELTIC (skót)
Lisszabon. 20.45 Vezeti: Kassai
A várható kezdőcsapatok:
Benfica: Artur – Maxi Pereira, Jardel, Garay, André Almeida – Gaitan, Matics, E. Pérez – Lima, Cardozo, Rodrigo. Vezetőedző: Jorge Jesus
Celtic: Forster – Matthews, Ambrose, Wilson, Mulgrew – S. Brown, Wanyama – Commons, Ledley, Lasszad – Szamarasz. Vezetőedző: Neil Lennon

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona 4 3 0 1 8–5 +3 9
2. Celtic 4 2 1 1 6–5 +1 7
3. Benfica 4 1 1 2 3–4 –1 4
4. Szpartak Moszkva 4 1 0 3 6–9 –3 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik