Lionel Luis Andrés Messi

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2005.04.08. 21:49
nemzetisége:
argentin-spanyol
31/9
születési hely:
Rosario
ideje:
1987.06.24.
pozíció:
irányító, csatár
magassága:
169 cm
súlya:
63 kg
korábbi klubjai:
Club Grandoli, Newell's Old Boys
sikerei:
spanyol bajnok (2005, 2006), spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2006), BL-győztes (2006), a Klubvilágbajnokság ezüstérmese (2006), U-21-es világbajnok, a torna legjobbja és gólkirálya (2005), vb-résztvevő (2006), Copa America-ezüstérmes (2007), olimpiai aranyérmes (2008), az év legjobb fiatal játékosa Európában (Bravo-díjas, 2007), az Év játékosa Argentínában (2005), az Év legjobb fiatal játékosa a World Soccer szerint (2006, 2007), az Év legjobb fiatal játékosa a FIFPro szerint (2006), az Év csapatának tagja a FIFPro szerint (2007), a spanyol bajnokság legjobb dél-amerikai légiósa (2007), a Copa America legjobb fiatal játékosa (2007), bronzlabdás (2007), második a FIFA és a World Soccer az Év játékosa-szavazásán (2007)

2005 nyarának legizgalmasabbnak ígérkező nemzetközi tornája a Konföderációs Kupa mellett a hollandiai FIFA U-20-as világbajnokság volt, amely végül one man show-vá szelídült egy argentin zseni miatt, akit sokan máris az új Maradonának tartanak. 'Messimania' abban is hajazhat DunDiegóra, hogy akárcsak zseniális elődje, ő is a magyar válogatott ellen mutatkozhatott be az albicelestében, illetve az európai áttörés színhelyéül ő is Barcelonát választotta. Reméljük, Messi tanult "keresztapja" szomorkás történetéből, csonkán maradt pályafutásából...

A Rosarióban született Messi édesapja kezei alatt kezdett el futballozni alig ötévesen, a lakhelyükhöz közeli Grandoli nevű kis klubban, ahonnan a Newell's Old Boys emelte ki őt bátyjával, Rodrigóval egyetemben. Első itteni edzője, Enrique Dominguez volt első rajongója: "Messi olyan dolgokat művelt a labdával, ami rácáfolt a fizikai törvényszerűségekre. Egyetlen ilyen embert láttam odáig, aki ilyet tett: Diego Maradonát!". A Rivernél is megfordult néhány edzés erejéig a csodagyerek, de ekkor egy súlyos hormonális rendellenességet mutattak ki nála, egyszerűen leállt csontnövekedése, ami kis híján kettétörte igazából még el sem kezdődött karrierjét. Nagy szerencséje volt a kissrácnak, ugyanis klubjai nem akarták, szülei nem bírták volna már anyagilag fedezni a havi 750 eurót kóstáló gyógykezelést (annak ellenére sem, hogy családja az argentin gazdasági válság elől Spanyolországba, Lleida városába menekült), de a Barcelona játékos-megfigyelői beajánlották őt a katalán egyesülethez, s az átigazolás után a klub fizette az orvosi kezelések hatalmasra duzzadó költségeit. Az utánpótlás helyi pápája, Carles Rexach fedezte fel Lio tehetségét, s mint ahogyan később gyakran felemlegette, egy szalvéta hátuljára alkotta meg a futbalista első szerződését, amit Messiék alá is írtak. A betegség egyik kórisméje egyébként az volt, hogy a megfelelőnél jóval lassabban növekedett a kis Messi: 14 évesen 1 méter 40 centiméteresre rúgott "magassága". Lio, a "Kis bolha" igyekezett meghálálni a befektetést: első spanyolországi mérkőzésén öt gólt lőtt, majd a szezont 35-tel fejezte be az aprócska támadó, amihez alig 30 találkozóra volt szüksége! 16 éves kora ellenére felvitték őt a Barcelona B csapatához, tehát a tartalékokhoz, akikkel a harmadik osztályban erősödhetett, de a combjába injekciózott növekedési hormonoknak hála, még azon a nyáron egy barátságos mérkőzésen a felnőttek között is pályára léphetett a Porto ellen, a sárkányok stadionavatóján! A ballábas játékos pályafutása itt kissé megbicsaklott, legalábbis a kezdeti hatalmas iramhoz képest, s bár Rijkaard alatt véglegesen felkerült a nagycsapat keretéhez, de eleinte azonos poszton játszott a Barca legjobbjával, Ronaldinhóval (és tulajdonképpen Decóval, valamint Iniestával is).

Több kisebb klub is kölcsönkérte akkoriban Messit a blaugránáktól, ám a klub vezetői inkább szem előtt és otthol tartották a fiatalt, aki hét bajnokin egy találattal járult hozzá a Barca bajnoki aranyához a 2004-2005-ös szezonban. Lio egyébként októberben, a helyi rangadón, az Espanol ellen esett át a tűzkeresztségen minden idők harmadik legifjabb Barca-debütánsként, s májusban a munka ünnepén az Albacete ellen megszerezte első találatát is, ami után jóbarátja, Ronaldinho egyszerűen a vállaira kapta a pehelysúlyú gólszerzőt! Nyáron aztán végképp beköszöntött az argentin aratásának ideje: az U-20-as válogatott alapembereként hat góljával és két gólpasszával a hátán cipelve övéit oroszlánrészt vállal az "argentinos juniors" újabb ifjúsági világbajnoki címéből. Egyébként eleve a kijutásban is nagy szerepe volt, hiszen a selejtezők alatt hatszor volt eredményes nyolc mérkőzésen. Hollandiában Messi a torna gólkirálya és legjobb játékosa lett hat góljának köszönhetően, az elődöntőben a brazilok ellen kiosztott egy asszisztot és maga is betalált, ráadásul a döntőt is az ő duplája töltötte el! Maradona az elődöntő után azonnal felhívta utódját telefonon, s személyesen gratulált teljesítményéhez. "Az az igazság, hogy ez egy csodálatot érzés, amikor a világ legnagyobb játékosával beszélhetsz. Serkentőleg hat rád hogy még többet tanulj és még keményebben dolgozz" - olvadozott a 18. születésnapját éppen csak betöltő Messi. Maradona meg is hívta a fiatal titánt "A 10-es éjszakája" nevű showműsorába, ahol Messi Tévezzel, Maradona a Herceggel, Enzo Francescolival alkotott párost egy kellemes fejteniszmérkőzésre. Egyébként a Barca vezetői is osztották Diego hízelgő véleményét, így még a torna alatt elutaztak Hollandiába s sürgősen meghosszabbították Leo kontraktusát egészen 2010-ig, szolid 150 millió euróban állapítva meg kivásárlási árát, akárcsak Eto' vagy Ronaldinho esetében. "Messi a Barca mellett döntött, mi pedig nagyon elégedettek vagyunk. Hatalmas jövő áll előtte, sőt, akár már ősztől fontosabb szerephez juthat. Rendkívül gyors, szupertechnikás és lát a pályán. Nagy játékos lesz." - örömködött Txiki Begiristain, a katalánok sportigazgatója. "Segítségével esélyünk lesz megváltoztatni a játék ritmusát és dinamikáját. Gyors, duzzad az önbizalomból és hihetetlenül technikás. Arra született, hogy diadalra vezesse a Barcát." - tette hozzá az egykori kiváló szélső.

Augusztusban Pekerman behívta Messit a felnőttválogatottba is, s a tinédzser éppen Budapesten debütált! "Pulga" csereként állt be és körülbelül egy percet töltött a pályán, amikor a Vanczák Vilmossal történt afférja után Markus Merk játékvezető piros lappal kiállította. "Nem csináltam semmit vele - nyilatkozta utóbb Messi. Fogta a mezemet, én pedig csak kiszabadítottam magam, mert megpróbáltam a labda után menni. Még több mint huszonöt percet játszhattam volna, és iszonyatos harci kedv munkált bennem. De végül semennyit sem játszhattam.". Ám ezzel is világcsúcsközelbe került, hiszen bár hivatalosan több mint egy percet töltött a pályán, ebből tiszta játékideje csupán 13 (!) másodperc volt, amibe viszont egy labdaátvétel, egy csel és három könyöklés is belefért. Az argentin csúcs továbbra is Bruno Marioni nevéhez fűződik, aki a Tenerife játékosaként 35 másodpercet töltött el a pályán, ebből 19 másodpercig játszott, 16 másodperc pedig azzal telt, hogy a bíró előkereste neki a piros lapot; a világrekord pedig az olasz Giuseppe Lorenzóé, aki 1990-ben 10 másodpercet játszott a Bolognában, mielőtt leparancsolták volna a pályáról! (Igaz, a zseniális Claudio Caniggiának ennyi sem kellett a 2002-es világbajnokságon, amikor a svédek elleni mérkőzésen a kispadról állította ki őt Bujsaim játékvezető.) Ősszel viszont alaposan kárpótolta magát Messimania a budapesti kellemetlenségekért, hiszen Rijkaard alatt jobbszélsőként (!) látott neki a világ meghódításához, s hogy mekkora sikerrel, azt jelzi a decemberben Rooney-t és Podolskit megelőzve megkapott, Európa legjobb 21 éven aluli futballistájának dukáló Bravo-díj is. 2005 végén három világbajnoki selejtezőn is pályára lépett, s alighanem azzal a hátsó szándékkal viszi őt magával Németországba Pekerman, hogy bekerüljön a futball történelmébe, mint az új Maradona mentora. "Messi a világbajnokságon tündökölni fog, és megmutatja, hogy nagyszerű formában van, és azt is, hogy milyen nagyszerű futballra képes. Nagyon jó úton halad ahhoz, hogy a világ egyik legjobb játékosa legyen." - bocsájtkozott jóslásokba válogatottbeli társa, Juan Roman Riquelme. Messi egyébként szeptember 25-én kapta meg a spanyol állampolgárságot, előtte nem is léphetett pályára mint létszámfeletti nem-EU-s játékos - s ezután olyannyira nekilátott behozni lemaradását, hogy a szezonban hét gólt is lőtt számtalan kiváló passza mellett, s éppen akkor ment neki legjobban (a Real és a Chelsea ellen), amikor legnagyobb szüksége volt erre a csapatnak.

Az idény végére bajnoknak és BL-győztesnek vallhatta magát - no meg jobb combjának meghúzódása miatt sérültnek, ráadásul nem sokkal a nyári vb előtt. Három selejtezőn vett rész mindössze - mindegyiket 2005 őszén vívták az argentinok - de José Pekerman természetesen nem hagyta otthol egyik nagy kedvencét. Az első csoportmérkőzést kihagyta, de a szerbek ellen csereként már beküldte őt mestere, s milyen jól tette: a magyarok ellen egy villámgyors kiállítással debütáló legényke ezúttal sem tétlenkedett, hiszen egy perc múltán gólpasszt adott Crespónak, majd a 88. minutumban ő maga is betalált, ezzel ő lett az Albiceleste történetének legfiatalabb vb-gólszerzője. Ezután pályára lépett a hollandok elleni mélységesen barátságos mérkőzésen, de Mexikó ellen csak fél órát kapott - a németek ellen viszont még annyit sem. A 2006-07-es idényt nagyon jól kezdte, a BL-ben első mérkőzésén betalált a Werdernek, az első két bajnokiján is eredményes tudott lenni, ám a folytatás már nem volt ilyen fényes, hiszen szokása szerint megsérült, így szeptember végétől március elejéig mindössze hét bajnokit kapott.

Mivel "Pulga" már 13 éves kora óta Spanyolországban él, korábban felajánlották neki, hogy szerepeljen a hispán korosztályos válogatottban, de Messi nem maradt hűtlen hazájához s az Albiceleste kék mezét választotta. Fiatal kora ellenére, sőt, inkább miatt egyébként máris több rekord büszke tulajdonosa a katalán óriásklubban, hiszen senki sem vette olyan gyorsan a klub lépcsőfokait (U 14 A, U 16 B, U 16 A, U 18 A, Barça és Barça B; 2001-2004), mint ő, ráadásul minden idők legfiatalabb barcelonai gólszerzője lett, amikor 17 éves, 10 hónapos és 7 napos korában megzörgette az Albacete hálóját!




03-04 
FC Barcelona B+C
13 
     
04-05 
FC Barcelona B
     
04-05 
FC Barcelona 
BL 
05-06 
FC Barcelona 
17 
BL 
06-07 
FC Barcelona 
26 
14 
BL 
07-08 
FC Barcelona 
28 
10 
BL 
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2006
világbajnokság
3
1
2007
Copa America
6
2
2008
olimpia
5
2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik