MTI
R. D. P.
2023.02.08 18:05 Frissítve: 2023.02.08 18:15

Atlétika: gyanús eredmények miatt megfigyelés alatt a kazah szövetség

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) ellenőrzés alá vonta a kazah szövetséget, mert a sportág tisztaságát felügyelő szervezet (AIU) gyanús versenyeredményekre bukkant.

(Fotó: worldathletics.org)

 

A speciális kontroll azt is jelenti, hogy az érintett tagállam területén rendezett viadalok eredményeit a WA nem ismeri el, nem hitelesíti. Ezek alapján például nem lehet az augusztusi, budapesti világbajnokságra vagy a jövő évi, párizsi olimpiára kvótát érő eredményeket teljesíteni Kazahsztánban. Kazah sportolók külföldi viadalokon ugyanakkor érhetnek el világbajnoki vagy ötkarikás szereplésre jogosító szinteket.

A WA a szerdai közleményében jelezte: döntése azt tükrözi, hogy az eredmények manipulációjának magas a kockázata a tagszövetség területén, és a nemzetközi szövetség együtt fog működni a kazah féllel, hogy javítsák, illetve megreformálják a versenyeljárásokat. A jelenlegi minősítést az illetékesek mindaddig fenntartják, amíg a kazahok nem tudják bizonyítani, hogy megfelelnek az elvárásoknak.

Kazahsztán mellett még Albánia, Örményország, Grúzia, Kirgizisztán, Moldova, Törökország és Üzbegisztán szerepel megfigyelési listán tavaly szeptember óta.

2023.03.21 18:39:38

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Fosbury levelek özönét kapta, hogy ossza meg stílusának titkát a megszaporodott magasugró-palánták ezreivel, s megriadt szülők tiltakoztak legalább ugyanennyien. Tiltsák be az egészet, ezt követelték, hisz – az alkalmi, iskolai ugródombok homokjába – hanyatt vetődő ifjak a nyakukat is szeghetik. Ám az új módi viharos gyorsasággal terjedt el.

2023.03.08 21:07:04

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A rúdugrás ama bizonyos fizikai pont megtalálásának és a „röppálya” erővel, akrobatikával, lélektannal való uralásának egyedülálló tudománya is.

2023.03.04 23:31:50

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPOVONAL. Az atlétika ugyanis a sportok királynője, alattvalói kétszáznál is több országból hódolnak neki, és a tízmilliós Magyarországnak e tény önmagában kijelöli a helyét a nap alatt.

2023.03.01 23:29:38

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Femke Bol csúcsdöntése mindenképpen vastapsot érdemel, személy szerint azonban elsősorban azért örülök neki, mert hozzájárul Jarmila Kratochvílová „rehabilitálásához”. Azt üzeni, hogy minden emberi produkció túlszárnyalható.

2023.02.19 21:57:22

Atlétika nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Futni elkezdeni sohasem késő...