I. SZ., MTI 2021.09.01 17:27 Frissítve: 2021.09.01 17:39

Atlétika: a Fővárosi Közgyűlés döntött a vb-támogatás feltételeiről

Nem kíván az atlétikai vb házigazdája lenni Budapest, ha a kormány nem tartja be az ezzel összefüggésben kötött megállapodást – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Ekler Luca paralimpiai bajnok távolugró (középen), a futó Biacsi ikerpár, Bernadett és Ilona, a súlylökő Szöllősi István (jobbra), valamint Szalma László edző Tokióból üzeni: kiállnak a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése mellett

 

Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztőként közölte: a főváros a kormánnyal kötött megállapodásában hozzájárult a 2023-as világbajnokság megrendezéséhez, egyúttal döntöttek fejlesztésekről is, így az Egészséges Budapest Program (EBP) folytatásáról és a Diákváros megvalósításáról. Ezt a megállapodást az Országgyűlés felrúgta, amikor elfogadta a Fudan-törvényt – tette hozzá.

 
A Magyar Atlétikai Szövetség szerint Budapestnek nincs illetékessége a vb-rendezés ügyében
Karácsony Gergely megvétózná a 2023-as budapesti atlétikai vb-t
Baji Balázs és Márton Anita: A politikát nem kellene belekeverni a sportba!
A miniszterelnökség komolytalannak nevezte Karácsony szavait
A magyar szövetség közleményben reagált Karácsony Gergely vétójára
Beleszólhat-e Budapest a rendezésbe?

A főváros emiatt nem tud mást tenni, mint jelzi, hogy Budapest tartja magát a megállapodás szövegéhez és szelleméhez, és ha ellehetetlenül a Diákváros, az „visszafordíthatatlan folyamatot eredményez" – közölte Karácsony Gergely.

A jogi kötőerővel kapcsolatban kifejtette: a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel folytatott tárgyalásai alapján egyértelmű, hogy nem rendeznek ott világbajnokságot, ahol nem támogatja azt a helyszínül kiválasztott város.

A kormánypárti képviselők azt mondták, hogy a városvezetés kampánytémává tette a világbajnokságot, és egyébként sincs jogi relevanciája annak, ha a főváros visszavonja a hozzájárulását. A kormánypárti képviselők szerint az EBP-program folytatására van forrás, mindössze a kifizetés csúszik.

A közgyűlés 18 igen szavazattal, 13 nem ellenében megállapította, hogy a kormány megszegte ígéretét azzal, hogy a Budapesti Diákvárosnak szánt területeket a kínai egyetemet fenntartó alapítványnak kívánja ingyenesen átadni, továbbá nem biztosította a területen tervezett beruházások tervezésének átláthatóságát.

A közgyűlés ezért úgy határozott, hogy Budapest nem kíván a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni, ha az eredetileg a diákvárosnak szánt területet a kormányzat átadja a kínai egyetem fejlesztéséhez. A Momentum javaslatára az is bekerült a határozatba, hogy akkor sem kíván a főváros a vb házigazda városa lenni, ha a kormány nem gondoskodik az Egészséges Budapest Program folytatásáról, vagy nem tartja be a megállapodás más pontjait.

A közgyűlés ezért felkérte a főpolgármestert, hogy ha a területet a kormányzat mégis átadja az alapítványnak, akkor a főpolgármester tájékoztassa a közgyűlés döntéséről a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget.

Arra is felkérték a főpolgármestert, hogy folytasson tárgyalást a kormánnyal az eredeti megállapodásban foglaltak haladéktalan megvalósításáról, a kormányt pedig arra, hogy a Fudan-népszavazás eredményéig ne hozzon semmilyen, az egyetem megvalósítását célzó intézkedést, és gondoskodjon az EBP végrehajtásáról.

Hosszas vita volt arról, hogy a DK-s főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet határozati javaslata, amely szerint a közgyűlés „kifejezi szándékát" a hozzájárulás visszavonására, nem „üti-e" a párbeszédes főpolgármester – momentumos módosítókkal – elfogadott határozati javaslatát.

A Fidesz-KDNP frakció tagjai szerint jogi nonszensz lenne, ha elfogadnák a DK-s javaslatot, és a helyzetet senki nem tudná értelmezni, miközben annak egyébként sem lehet semmi relevanciája, hiszen a főváros nem volt az atlétikai vb-ről szóló megállapodás aláírói között.

A főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet szerint azonban nincs ellenmondás a két javaslat között, utóbbi szerint azért, mert az csak a szándék kifejezéséről szól

A közgyűlés végül – egy rövidebb frakciószünet után – 6 igen szavazattal, 17 nemmel és 8 tartózkodással – nem fogadta el a DK-s határozati javaslatot.

2022.11.04 14:33:48

Atlétika nemzetisport.hu

A súlylökőnek 2023 lehet eredményes pályafutásának utolsó éve.

2022.10.30 07:26:15

Atlétika nemzetisport.hu

A verhetetlen bajnok, a jégen elesve szenvedett halálos balesetet.

2022.10.29 22:08:08

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Mondanom sem kell, nagyon várom az atlétikai vb-t, egy kőhajításnyira az otthonomtól, de a pénteki bokrétaünnepen nem is elsősorban a szuper-, hanem a hétköznapi hősök körül jártak a gondolataim. Akik közé, némi önámítással, esetleg magamat is sorolhatom.

2022.10.24 10:55:55

Atlétika nemzetisport.hu

A 23 éves klasszissal évek óta a világ egyik legjobb edzője foglalkozik, a pályán nincs ellenfele.

2022.10.12 21:20:49

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ezek után vicces, hogy a londoni verseny csak a 11. helyet szerezte meg a már említett listán, de a többi nagy is igen kedvezőtlen helyen szerepel: a berlini a 22., a chicagói a 49., a New York-i pedig az 52. helyen kullog. Olyan társaságban, ahol többek között a krakkói, a vilniusi és a kolozsvári viadal is a top 5-be tartozik. Marketingügyben azért van még mit pótolniuk...