T. A. 2021.08.28 11:10 Frissítve: 2021.08.28 11:27

Atlétika: beleszólhat-e Budapest a rendezésbe?

Vajon végig tudja-e vinni akaratát Karácsony Gergely főpolgármester, s más helyszínt kell keresni a 2023-as budapesti világbajnokságnak, vagy elcsitulnak a sport felett zajló politikai viharok, a magyar atlétikában dolgozó szakemberek pedig megbízható versenyrendezőként, presztízsveszteség nélkül jöhetnek ki egy áldatlan helyzetből? Ez itt a kérdés!

 

Végig tudja-e vinni akaratát Karácsony Gergely főpolgármester? (Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság)
Végig tudja-e vinni akaratát Karácsony Gergely főpolgármester? (Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság)

 

Az Atlétikai Világszövetség hallgat. Tulajdonképpen nincs is oka megszólalni, hiszen nem a fővárossal kötött szerződést a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséről, hanem a Magyar Atlétikai Szövetséggel és a magyar kormánnyal, így tulajdonképpen rajta kívül esik az a politikai vita, amely a rendezvény körül folyik hazánkban.

VÉLEMÉNY – KOZÁK Luca
100 gátas

 

„Nagyon pozitív érzésekkel tekintek a jövőbe, s bízom benne, hogy megrendezik a világbajnokságot, hiszen kevesebb mint két év van a rajtig, ami nagyon rövid idő. Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, nagyon szeretnénk bizonyítani, főként egy rosszabbul sikerült olimpia után, amelyen a többségnek nem úgy jött ki a lépés, ahogyan remélte. A csapatunk fiatal, majdnem mindenki ott lehetne a budapesti világbajnokságon, amely nem csak a versenyzőknek jelentene nagy lehetőséget. Egy hazai rendezésű világverseny mindig feldobja a sportolókat, de a nézők, a közvélemény számára is jó alkalom lenne arra, hogy még jobban megismerjenek egy izgalmas, sokszínű sportágat. Az atlétika sokkal jobban élvezhető a helyszínen, mint a televízióban, s örülnék neki, ha sokan élőben láthatnák a világ legjobbjainak küzdelmét. Akik a Gyulai Memorialon már jártak, mind rácsodálkoztak, hogy milyen élvezetesek a versenyek – a világbajnokságra ez hatványozottan igaz, még jobban felértékelné ezt az érzést, az élményt mindenkiben.”

Amint arról lapunk is beszámolt, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere csütörtökön azt javasolta, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez adott hozzájárulását, mert a kormány – állítása szerint – megszegte a fővárossal kötött megállapodását. A miniszterelnökség komolytalannak nevezte a politikus nyilatkozatát, a Magyar Atlétikai Szövetség pedig közölte: azon dolgozik, hogy felejthetetlen világbajnokságot rendezzen.

A kérdés csak az, beleszólhat-e közvetlenül Budapest a szervezésbe? A válasz pedig az – legalábbis tudomásunk szerint –, hogy nem, mivel a kormány garanciát adott a rendezésre, így az ő feladata a rendezvény anyagi és humánerőforrásait biztosítani – épül is egyébként a stadion, amely a következő évtizedekben a hazai atlétika otthona lehetne.
Mi történhet?

Ha Karácsony Gergely levelet ír Sebastian Coe-nak, a világszövetség elnökének (akivel egyébként néhány hónapja már egyeztetett, és úgy tűnt, meg is állapodtak), akkor a nemzetközi szervezet meggondolhatja magát, és elkezdhet beugró helyszínt keresni. Legutóbb 2005-ben történt ilyen (de előtte sem túl gyakran) – akkor London nyerte el a rendezést, ám túl sokba került volna a Pickett Lock Stadion megépítése, ezért Sheffieldbe akarták vinni a rendezvényt, amit viszont a világszövetség nem fogadott el, így Helsinki lett a házigazda.

Vajon be tudna-e ugrani helyettünk is valaki? Nos, egyrészt mindenképp hatalmas presztízsveszteség lenne, hiszen az atlétikai világbajnokság a harmadik legnagyobb nemzetközi sportesemény a világon. Másrészt egy szabad szemmel is „jól látható” összegbe kerülne másik országba költöztetni a versenyt, hiszen ezekre az eseményekre nem lehet következmények nélkül pályázgatni. Egyvalami biztos: hazánkban nincs másik olyan létesítmény, amelyikben az eseményt meg lehetne rendezni, úgyhogy – patthelyzet.

2023.01.09 13:01:22

Atlétika nemzetisport.hu

Augusztus 19. és 27. között rendezik meg a 19. szabadtéri vb-t a magyar fővárosban.

2023.01.04 13:34:32

Atlétika nemzetisport.hu

A francia Mahiedine Mekhissi-Benabbad 37 évesen hagy fel az akadályfutással.

2022.12.30 15:24:35

Atlétika nemzetisport.hu

Münchenben Eb-ezüstöt nyert, fedett pályán és szabadtéren is megdöntötte az országos csúcsot.

2022.12.18 22:07:43

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Budapest következő nyara tele van nem csak sportrendezvény-ígéretekkel, ahogy az illik is egy világváros esetében. A bokrétának egyértelműen az atlétikai vb ígérkezik. 2023-ban a sportág első világbajnokságának negyvenedik évfordulója lesz, így az elmúlt évtizedek hőseinek felvonulását is valószínűsíti.

2022.12.14 17:26:36

Atlétika nemzetisport.hu

Pap Márk: Az elkövetkezendő tíz évben szeretnék történelmet írni, szeretném, hogy emlékezzenek rám!