LIPICZKY ÁGNES, TÓTH ANITA 2021.08.26 15:29 Frissítve: 2021.08.26 16:32

Atlétika: A politikát nem kellene belekeverni a sportba – Baji és Márton

Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó és Márton Anita világbajnok súlylökő szerint is szomorú, hogy a sportot belekeverik a politikába, és emiatt bizonytalanná vált a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság budapesti megrendezésére. A két atléta arra reagált, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere csütörtökön azt javasolta, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez adott hozzájárulását

Baji Balázs sajnálja, hogy ismét bizonytalanná vált a 2023-as atlétikai vb megrendezése (Fotó: Török Attila)

 

– Mit gondol a bejelentésről, amely szerint veszélyben a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése?
– Sajnálom, hogy ez a magas rangú esemény újfent politikai eszközzé vált, úgy gondolom, a politikát nem kellene belekeverni a sportba – felelte a Nemzeti Sport kérdésére Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó. – Annak idején, amikor bejelentették, hogy mi rendezzük a világbajnokságot, sportolóként és atlétikát szeretőként nyilván nagyon örültünk, és még most is bízunk benne, hogy elhárulnak az akadályok és megrendezik a versenyt.

 
Karácsony Gergely megvétózná a 2023-as budapesti atlétikai vb-t 
A magyar szövetség közleményben reagált Karácsony Gergely vétójára 
A miniszterelnökség komolytalannak nevezte Karácsony szavait 

– Milyen következményekkel járna, ha mégsem?
– Alapjaiban megrengetné a magyar és a nemzetközi atlétikát is, hiszen két évvel az esemény előtt új helyszínt keresni nagy presztízsveszteség és nagy kudarc lenne, nem beszélve a fiatalok érzéseiről, akik azért dolgoztak keményen, hogy itthon versenyezzenek. Ha hiszi, ha nem, már érződik a hazai atlétikában a világbajnokság által okozott felpezsdülés: többen jönnek a Gyulai Memorialra, sokan érdeklődnek a sportág iránt, a fiatal atléták pedig egyre szebb eredményeket hoznak. Szóval sokat veszítenénk, ha nem rendeznénk meg az eseményt.

– És mit nyernénk, ha igen?
– Nagyon sokat! Amellett, hogy a világ harmadik legnagyobb és legrangosabb sporteseménye hazánkra irányítaná a figyelmet, ez az esemény a hazai atlétikát több tíz évre meghatározhatja.

– Arra esetleg lenne lehetőség, hogy hazánkban, de más helyszínen megrendezzék a versenyt?
– Ezt én nem tudom megmondani, a szervezők jobban tudnák, de biztos, hogy nagyon nagy infrastrukturális háttér kell egy ilyen eseményhez. Csak a sportolók vannak kétezren-kétezer-ötszázan, a csapattagokkal együtt hatezer fő csak a résztvevő, ezen felül nyilván a külföldi nézőknek és érdeklődőknek is kell egyfajta befogadó képesség, és erre egyértelműen Budapest alkalmas. Szóval úgy gondolom, hogy itthon más helyszínen szinte lehetetlen megtartani a versenyt, de még egyszer mondom, nem vagyok illetékes ennek a kérdésnek a megválaszolására.

MÁRTON ANITA IS NAGYON SZOMORÚ

„Megmondom őszintén, nagyon szomorú vagyok, a sportot és a politikát nem lenne szabad összekeverni – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Márton Anita, világbajnok súlylökő. – A világbajnokság rendezése nagy lehetőség Magyarországnak, a magyar atlétikának, a sportot szerető embereknek, sajnálnám, ha ez nem valósulhatna meg.”

Márton Anita szerint nincs ahhoz fogható, ha egy sportoló hazai környezetben versenyezhet, főleg világversenyen.

„Sportolóként én többször is megtapasztalhattam, hogy milyen élmény magyar közönség előtt szerepelni, máshoz nem lehet hasonlítani ezt az érzést – folytatta Márton Anita. – Ráadásul amióta tudjuk, hogy Budapest rendezi a világbajnokságot, a magyar atlétikán belül is elkezdődött egy folyamat, sokkal profibb szemlélettel, jobb körülmények között készülhetnek a versenyzők, s ennek már idén látszott az eredménye, hiszen a korosztályos világversenyeken kimagaslóan szerepeltek fiataljaink, pontosan az a korosztály, amely a 2023-as világbajnokságra odaérhet a felnőtt mezőnybe. Örülnék neki, ha tisztázódnának a körülmények és az elkövetkező két esztendőben nyugodtan tudnánk készülni a budapesti világbajnokságra.”

Márton Anita szerint nem szabad lemondani erről a nagy lehetőségről (Fotó: Tumbász Hédi)

 

2021.11.22 15:49:19

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Tokióban olyat tett, mint még senki: 5000 és 10 000 méteren aranyat, 1500-on bronzot nyert.

2021.11.17 16:14:05

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A világcsúcsot döntő norvég menő legalább olyan sebesen fut, mint amilyen kitartóan legózik.

2021.10.21 21:43:46

Atlétika N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A 75 esztendős gerelyhajító olimpiai bajnok, Németh Miklós montreali döntőjének minden mozzanatára emlékezni vélek, holott a győztes dobást nem láttuk egyenesben, mi, a televízió előtt kuksoló itthoniak.

2021.10.18 23:14:20

Atlétika SZABÓ GÁBOR

Száznegyven éve született Mudin István, aki az orosz fronton kézigránát-hajításban volt kénytelen jeleskedni.

2021.10.14 16:49:41

Atlétika B. D. K.

Michelle Jenneke már a modellszakma felé is ki-kikacsingatott.