Atlétikai vb: életre kelt a kabalafigura, Youhuu, a racka – videó

Vágólapra másolva!
2023.08.04. 13:13
null
Életre kelt a kabalafigura, Youhuu, a racka (Fotó: Árvai Károly)
Kedves, egyedi és ízig-vérig magyar: a Nemzeti Atlétikai Központban életnagyságban is bemutatták a budapesti atlétikai világbajnokság kabalafiguráját és hangulatfelelősét, Youhuút, a racka juhot.

Tigrisbukfenccel és konfettiesővel érkezett meg a budapesti atlétikai világbajnokság kabalafigurája, Youhuu a Nemzeti Atlétikai Központba. A szervezők már májusban bejelentették, hogy a racka juhra esett a választásuk, amely magyar állatfajta, őseink egyik legfontosabb háziállata volt, a Csepel-szigetet pedig egykoron juhszigetnek nevezték, annyi racka élt a környéken. Két héttel a vb előtt életnagyságban is bemutatták Youhuút, aki hamar belopta magát a legkisebbek szívébe – az atlétapalánták pacsiztak, fotózkodtak, futottak és ugrottak is a kabalával a pénteki sajtóeseményen.

„Pályafutásom során megtapasztalhattam, hogy a kabalafiguráknak milyen fontos szerepük van a hangulatkeltésben – mondta vb-bronzérmes gátfutónk, Baji Balázs, a világbajnokság nagykövete. – Hat éve a londoni vébén sündisznó volt a kabala, aki kipróbálta a számokat, vicces mutatványokat csinált, biztatta a sportolókat, vagyis aktív részese volt a versenynek. Biztos vagyok benne, hogy Youhuu is maradandó élményt nyújt azoknak, akik kilátogatnak a budapesti világbajnokságra.”

A kedves, egyedi, ízig-vérig magyar Youhuút Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a világbajnokság kormánybiztosa Németh Balázzsal, a vb-t szervező cég vezérigazgatójával szólította be a stadionba.

„Az eddigi legnagyobb magyarországi sportesemény előtt állunk – hangsúlyozta Schmidt Ádám. – Szeretnénk minden idők legjobb atlétikai világbajnokságát megrendezni, a bizonyítványt a nemzetközi szövetség elnöke osztja ki az esemény után. Ahhoz, hogy sikeres legyen a vébé, kellenek a fantasztikus sportolók, a minden igényt kielégítő létesítmény, a lelkes közönség és a kabalafigura, Youhuu is, aki a fergeteges hangulatról gondoskodik.”

Németh Balázs szerint a szervezőknek is felüdülést jelent, ha Youhuu társaságában lehetnek, hiszen ahol a racka van, ott mindig történik valami. A mókamester kabalafigura mellett zenészek, mutatványosok, különleges látványelemek gondoskodnak majd a nézők szórakoztatásáról a világbajnokságon, amely augusztus 19-én nagyszabású megnyitóünnepséggel kezdődik. A középpontban természetesen a sportolók lesznek: a világsztárok és a magyar atléták is a finomhangolást végzik a budapesti vb-re, Szilágyi Réka gerelyhajító például péntek délelőtt már a Nemzeti Atlétikai Központban edzett – két dobás között azért ő is elmosolyodott Youhuu akrobatikus mutatványain.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik