Atlétika: A budapesti lehet minden idők legjobb vb-je az eredmények szempontjából – Coe

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.08.01. 10:50
null
Sebastian Coe optimista (Fotó: Török Attila)
A budapesti lehet minden idők legjobb világbajnoksága az eredmények szempontjából – véli Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, aki bízik benne, hogy nagy tömegek lesznek jelen a magyar fővárosban.

 

„A mostani a legjobb szezonkezdés az atlétikában, amire emlékszem – fogalmazott Sebastian Coe utalva arra, hogy az év eddigi részében számos rekord dőlt meg. – Nagyon szerencsés voltam, láttam Faith Kipyegon (három) világrekordja közül az elsőt, amikor Firenzében megnyerte az 1500 métert, majd Párizsban három világcsúcsunk volt.”

Hozzátette, a rekordok mellett is sok kiemelkedő teljesítményt és küzdelmet hoztak a nemzetközi versenyek, és ez lehet az alapja annak, hogy minden idők legjobb világbajnoki eredményei szülessenek Budapesten.

„Ezekhez minden hozzávaló megvan: 2000 atléta több mint 200 országból. Nincs túl sok sportág, amelyben akár Ecuador és a Dominikai Köztársaság is aranyérem-esélyes lehet. Ez a valódi világbajnokság” – fogalmazott.

A vb-t az eseményre épített Nemzeti Atlétikai Központban rendezik a magyar fővárosnak azon a részén, mely Coe reményei szerint hasonlóan profitál majd a vb-rendezésből, mint London keleti része profitált a 2012-es olimpiából. A jegyeladások mindenesetre a WA szerint jól haladnak.

„Az első napokban rögtön döntők vannak, ez nem lassú kezdés – mondta Coe. – A délelőtti program mindig nehéz (a jegyeladások szempontjából), de az embereknek rá kell ébredniük, hogy a délelőtt az, amikor például az iskolások, a gyerekek azokat a hősöket láthatják, akik majd a döntőben is ott lesznek. Ez mind része annak, ami felé szeretném, ha a vb elindulna: egy feszesebb, gyorsabb ritmusú esemény irányába.”

A budapesti vb-t, amely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik