Dél-Afrika: Pistoriust gyilkosnak mondta ki a legfelsőbb bíróság

Vágólapra másolva!
2015.12.03. 09:57
null
Oscar Pistorius ismét ítélethirdetésre várhat – kérdés, mennyit kap az új döntés után (Fotó: Reuters)
A Dél-Afrikai Köztársaság legfelsőbb bírósága gyilkosságért elítélte az ország egyik leghíresebb sportolóját, az atléta Oscar Pistoriust.

A hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó 2014. október 21-én öt év börtönt kapott gondatlanságból elkövetett emberölésért, míg a nyilvános helyen való fegyverhasználatért három év felfüggesztettet szabott ki Thokozile Masipa bírónő.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a mosdóajtón keresztül agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek gondolt. Az ügyész korábban azt indítványozta, hogy szándékos emberölés vádjában marasztalják el a sportolót, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és szerinte Pistorius dührohamában lőtte le a mellékhelyiségbe menekülő nőt. Végül gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek az atlétát, valamint lőfegyver gondatlan kezelésének vádjában. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett a legfelsőbb bírósághoz.

A legfelsőbb bíróság egyhangú ítélet hozott – eszerint Oscar Pistorius gyilkosságot követett el, az eredeti eljárás bírója, Thokolize Masipa pedig „hibákat követett el." A sportoló jelenleg házi őrizetben van, de korábban ült már börtönben a tettéért. A BBC jelentése szerint Pistoriusra minimum 15 év börtönbüntetés vár, ha a bíró nem dönt úgy, hogy alapos indok van az időtartam rövidítésére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik