Pistorius-ügy: öt év börtönt kapott barátnője lelövéséért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.21. 10:46
null
Pistorius rezignáltan hallgatja az ítéletet (Fotó: Twitter)
Hosszú tárgyalás után ítélet született Oscar Pistorius ügyében. A hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó öt év börtönt kapott gondatlanságból elkövetett emberölésért, míg a nyilvános helyen való fegyverhasználatért három év felfüggesztettet szabott ki Thokozile Masipa bírónő.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a mosdóajtón keresztül agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek gondolt. Az ügyész korábban azt indítványozta, hogy szándékos emberölés vádjában marasztalják el a sportolót, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és szerinte Pistorius dührohamában lőtte le a mellékhelyiségbe menekülő nőt. Végül gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek az atlétát, valamint lőfegyver gondatlan kezelésének vádjában.

A több hónapig tartó tárgyalássorozat végén a bírónő mintegy egy órán át összegezte a „nem könnyű” ügyet. Mint kiemelte, fontosnak tartotta, hogy az ítélet kiegyensúlyozott és arányos legyen. Rossz üzenetet küldött volna a társadalomnak, ha enyhébb büntetést kapna valaki azért, mert híres ember. Korábban arról szóltak a hírek, hogy akár 15 év szabadságvesztés is lehet a büntetés, Gerrie Nel ügyész tízéves börtönbüntetés kiszabását követelte, a sztársportoló védője, Barry Roux viszont három évi részleges lakhelyelhagyási tilalmat, valamint közmunka kiszabását kérte az ügyben.

Thokozile Masipa bírónő végül közepes mértékű ítéletet hozott, Pistorius öt évet kapott a gondatlanságból elkövetett emberölésért, és három év felfüggesztett a nyilvános helyen való fegyverhasználatért. Az ügyészség szerint Pistoriusnak feltehetően az öt év egyharmadát, legalább húsz hónapot kell majd mindenképpen börtönben tölteni. A Steenkamp család ügyvédje úgy vélekedett, hogy „igazságot szolgáltattak". Újságíróknak azt mondta, hogy a bíró "a megfelelő ítéletet hozta meg". A sportoló védője, Barry Roux úgy nyilatkozott: arra számít, hogy védence csupán tíz hónapot lesz börtönben, a többit pedig házi őrizetben tölti le.

Az ítélet még nem tekinthető véglegesnek, a vádnak és a védelemnek is joga van fellebbezni, bár az első hírek szerint Pistoriusék nem élnek a lehetőséggel. Pistoriust valószínűleg a hírhedt központi Pretoria Central Jailbe szállítják, ahol már készülnek a fogadására.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik