Remek játékkal maradt életben a Dallas

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.05.25. 08:21
null
Luka Doncic (fehér mezben), a dallasi vezér Moses Moody ellen védekezik a pérharc negyedik meccsén (Fotó: Getty Images)
Húsz triplát dobott be és huszonkilenc ponttal is vezetett a Mavericks a GSW elleni negyedik meccsen, így elkerülte a söprést az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) Nyugati főcsoportjának döntőjében.

 

Dallas Mavericks–Golden State Warriors 119–109

Most jobb volt a Mavericks. Az első másfél negyedben szorosan alakult a küzdelem, de ott is érződött, hogy a Dallas tudatosabban, koncentráltabban játszik, próbálja támadni a festéket, bár a saját erősségei és a Warriors védekezése miatt most is inkább a triplalehetőségek nyíltak meg előtte. Ezeket viszont ezúttal sikerült bedobálni, így a második játékrészben állva hagyta ellenfelét Jason Kidd csapata: 29–31-ről lett 54–37, ez a 25–6-os futás pedig igazából el is döntötte a mérkőzést. Itt a GSW teljesen lefagyott, tökéletesen zárt a dallasi védekezés, ebből pedig jöttek a jó dobóhelyzetek a túloldalon – „csak” négy triplát dobtak ebben az időszakban, egyébként folyamatosan elmentek a gyűrűig, és abból tudtak dolgozni. A fordulás után pedig tovább nyílt az olló, a harmadik negyedet egy újabb 10–3-mal kezdte a Mavs, és nem adott esélyt arra, hogy a Warriors a megszokott módon domináljon ebben a játékrészben, sőt itt végleg rongyosra lőtték a hálót: csak ebben a negyedben nyolc hármast bombáztak be, innentől nem volt miről beszélni, 29 pont volt a különbség. A GSW cseresora egyébként érdekes módon visszahozta a vendégeket a reménytelen helyzetből, és 110–102-nél, bő három perccel a vége előtt úgy tűnt, akár még a csodára is lehet esély, vissza is jött a már rég pihenőre küldött Curry, Thompson, Wiggins trió, de aztán egy Doncic-kettes és egy Bullock-tripla pontot tett a találkozó végére. Doncic összességében 30 ponttal, 14 lepattanóval, 9 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és 2 blokkal zárt, nem dobott jól (10/26), de így is uralta a pályát, a társak pedig az előző meccsel ellentétben hozták, amit kellett: Bullock 6/10, Finney-Smith pedig 4/7 triplát küldött a gyűrűbe, ketten együtt 41 pontot tettek hozzá, de Brunson, Dinwiddie és Kleber is elérte a tízes határt. Összességében remek játékkal, jó védekezéssel és jó dobóteljesítménnyel verték meg a Warriorst, így elkerülték a söprést, és ha ezt a játékot meg tudják ismételni, akkor idegenben sem feltartott kezekkel lépnek majd pályára.

Nem tudta tartani a lépést a Warriors. Ezúttal jóval laposabbnak tűnt a GSW: a festékben most is a vendégek nyertek, de a lepattanózást már elbukták, és pontosan feleannyi triplát tudtak bedobni, mint ellenfelük. Egyszerűen nem volt meg náluk az ehhez szükséges tűzerő, míg védekezésben igazából ugyanazt csinálták, mint eddig, ami ezúttal nem hozott eredményt. Steph Curry (20 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) most sem mozgott rosszul, voltak látványos megoldásai, és az első másfél negyedben még működtek a labda nélküli elmozgások, gyűrű alá belépések, de aztán szépen leépítette ezeket a Mavs, illetve volt például olyan időszak, amikor kilencből nyolc dobást kihagytak Draymond Greenék. A 49%-os mezőnymutató így sem rossz, összesen heten dobtak náluk két számjegyűt, főleg Jonathan Kumingát érdemes kiemelni (22 perc alatt 17 pont, 8 lepattanó), de ha a cserék (Kuminga mellett Bjelica, Moody, Lee és persze Poole) nem kozmetikáznak 15 perc alatt nagyjából 15 pontot, akkor kiütéses vereség lett volna a vége. Így azért vállalhatóra mentették a különbséget, de ahogy a Denver és a Memphis ellen, úgy most sem tudták „beütni az első meccslabdát”, vagyis elbukták az első olyan mérkőzést, amikor lezárhatták volna a szériát – két nap múlva otthon próbálkozhatnak újra.

NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Dallas Mavericks–Golden State Warriors 119–109 (28–24, 34–23, 37–23, 20–39)
A Mavericks legjobb dobói:
Doncic 30/9, Finney-Smith 23/12, Bullock 18/18
A Warriors legjobb dobói:
Curry 20/6, Kuminga 17/3, Poole 14/6

A NYUGATI DÖNTŐ PROGRAMJA
Május 18.:
Golden State Warriors–Dallas Mavericks 112–87
Május 20.: Golden State Warriors–Dallas Mavericks 126–117
Május 22.: Dallas Mavericks–Golden State Warriors 100–109
Május 24.: Dallas Mavericks–Golden State Warriors 119–109
Május 26.: Golden State Warriors–Dallas Mavericks
Május 28.: Dallas Mavericks–Golden State Warriors (ha szükséges)
Május 30.: Golden State Warriors–Dallas Mavericks (ha szükséges)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Golden State javára

A KELETI DÖNTŐ PROGRAMJA
Május 17.: Miami Heat–Boston Celtics 118–107
Május 19.: Miami Heat–Boston Celtics 102–127
Május 21.: Boston Celtics–Miami Heat 103–109
Május 23.: Boston Celtics–Miami Heat 102–82
Május 25.: Miami Heat–Boston Celtics
Május 27.: Boston Celtics–Miami Heat
Május 29.: Miami Heat–Boston Celtics (ha szükséges)

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik