NFL: naptárat elő! 10 meccs, amelyet vétek lenne kihagyni

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2020.05.12. 17:45
null
Patrick Mahomesék óriási fordítással verték meg a Texanst a playoffban (Fotó: Twitter/Kansas City Chiefs)
Mint beszámoltunk róla, a tengerentúli profi amerikaifutball-liga péntek hajnalban kisorsolta az NFL 2020-as menetrendjét, ezúttal ennek apropóján a top 10 párharcot mutatjuk be. Ezeket a meccseket a sportággal most ismerkedő és már régóta követő nézőnek majdhogynem kötelező meglesni! A meccsek kezdését minden esetben magyar idő szerint írjuk.

1. FORDULÓ
KANSAS CITY CHIEFS–HOUSTON TEXANS
Mikor? 2020. szeptember 11., 2.20
Miért? Újra NFL-meccs, bajnokavatás

Hét hónap szünet után lesz ismét NFL-mérkőzés, és visszatérve a régi jó szokásokhoz, ismét a bajnokavatással kezdünk. Már ezek a tények önmagukban kötelezővé teszik a meccs megtekintését, de természetesen igyekeztek ide jó ellenfelet válogatni, így nem tucatmeccsre készülhetünk.

A Főnökök finoman szólva sem sétagaloppozva nyerték meg a bajnokságot, rögvest az első rájátszásmeccsen 24–0-s hátrányba kerültek a parádésan rajtoló, és az ellenfél hibáit rendre megbüntető Houstonnal szemben.

Hogy a Patrick Mahomes nevével fémjelzett támadósor milyen elképesztően erős volt, azt jól jelzi, hogy ennek ellenére is rendkívül sima lett a vége, a Kansas City 51–31-re győzött. Azóta csak erősödött a támadósor, hiszen a 2020-as draft első körének egyetlen futója, a passzjátékoknál remek célpontot nyújtó Clyde Edwards-Helaire is csatlakozott a címvédő keretéhez.

1. ÉS 9. FORDULÓ
NEW ORLEANS SAINTS–TAMPA BAY BUCCANEERSx2
Mikor? 2020. szeptember 13., 22.25 és 2020. november 9., 2.20

Miért? A liga irányító-örökrangsorának első két helyezettje (Drew Brees és Tom Brady) csap össze

SZAVAZÁS

Hogyan szerepel Tom Brady korábbi és jelenlegi csapata?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Itt egy kicsit csalunk, mivel egy diviziórangadóról van szó, amelyekből ugyebár idényenként kettő is van. A Saints évek óta a Super Bowl egyik fő esélyese – ez most sincs másként –, de valahogy a rájátszásban mindig elhasalnak valami elképesztő végjátékban Drew Breesék (lásd későbbi bejegyzésünk). A Buccaneers az előző idényben ígéretes támadósort, és kis túlzással vállalhatatlan védelmet tudott felmutatni, bár ez utóbbihoz hozzájárult brutálisan sok labdavesztése (30 interceptionje és öt elveszített fumble-je is volt).

Tampa Baybe a helyére érkezett a liga történetének egyetlen hatszoros Super Bowl-győztes játékosa, Tom Brady, valamint a nyugdíjból visszatérő Rob Gronkowski is követte a Patriotstól. Az első fordulókban még alighanem lassan áll össze a Buccaneers, viszont a november eleji vasárnap éjjeli rangadó már parázs ütközetet hozhat. Brees és Brady a liga történetének két meghatározó irányítója, a passzolt yardokban (77416–74571) és passzolt TD-kben (547–541) is az első két helyen állnak, míg a győzelmek tekintetétben Bradynek nincs párja (219–64 a mérlege az alapszakaszban, 30–11 a rájátszásban, előbbiben 186 győzelem a második legtöbb, utóbbiban 16).

Egymás ellen Brees áll jobban, 2002-ben és 2005-ben a Chargers irányítójaként örülhetett, majd 2009-ben a Saintset vezetve, a legutóbbi két alkalommal viszont már Brady New Englandje győzött (3–2).

Brady és Brees idén kétszer is összecsaphat egymással (Fotó: Getty Images)
Brady és Brees idén kétszer is összecsaphat egymással (Fotó: Getty Images)



3. FORDULÓ
NEW ORLEANS SAINTS–GREEN BAY PACKERS
Mikor? 2020. szeptember 28., 2.20
Miért? Brees és Aaron Rodgers csapatának ütközete


Aaron Rodgers sem ma kezdte a szakmát, a 36 éves passzmester tartja az NFL-rekordot többek között az egy idény (122.5) és a karrierszinten (102.4) felállított irányítómutató tekintetében, 4.33-as TD-passz/interception aránya pedig ugyancsak történelmi szinten kiemelendő.

A felek első meccsét 2008-ban fölényesen Brees csapata nyerte meg (51–29), 2011-ben és 2012-ben Rodgers örülhetett, 2014-ben pedig Brees 2–2-re egyenlített (2017-ben Brett Hundley volt Rodgers hiányában a Packers irányítója).

BREES 2014-BEN EGYENLÍTETT RODGERS ELLEN



3. FORDULÓ
BALTIMORE RAVENS–KANSAS CITY CHIEFS
Mikor? 2020. szeptember 29., 2.15
Miért? A legutóbbi két idény MVP-je és az AFC 1. kiemeltje


MVP-k egymás közt: Mahomes és Lamar Jackson (Fotó: Getty Images)
MVP-k egymás közt: Mahomes és Lamar Jackson (Fotó: Getty Images)

A 2018-as alapszakasz a gyakorlatilag újonc (hiszen első idényében csak egy meccset játszó) Patrick Mahomesról szólt, aki 5097 yarddal és 50 TD-passzig jutott, utóbbi mennyiségig rajta kívül csak Peyton Manning és Tom Brady jutott el. A Chiefs az AFC első kiemeltjeként jutott a rájátszásba, a fiatal irányító pedig megkapta a legértékesebb játékosnak járó MVP-címet.

A 2019-es alapszakasz a másodéves Lamar Jacksonról szólt, aki 1206 futott yarddal új irányítórekordot állított fel, emellett volt 3127 passzolt yardja és 36 TD-átadása is, ez utóbbi pedig a liga legjobb mutatója volt (a talajon még hetet szerzett). A Ravens a történelem első 200/200-as csapata lett, átlagban 200 passzolt és 200 futott yard felett zárt. A 14–2-es mérleg az AFC legjobb mérlegét eredményezte, Jackson is MVP lett. A rájátszásban már nem ment ennyire, ott a Chiefs menetelt, és Mahomes lett a Super Bowl legértékesebb játékosa, vagyis ebben a párharcban az alapszakasz és a döntő legjobbja is pályára lép. Kell még mondani valamit?

SZENZÁCIÓS MECCSET JÁTSZOTTAK A FELEK A 2019-ES ALAPSZAKASZBAN



7. FORDULÓ
NEW ENGLAND PATRIOTS–SAN FRANCISCO 49ERS
Mikor? 2020. október 25., 22.25
Miért? Jimmy Garoppolo visszatér New Englandbe


A 2017-es idény közben a New England Patriots nehéz döntésre kényszerült, Tom Brady vagy Jimmy Garoppolo legyen a jövő. A Hazafiak végül előbbi mellett döntöttek, a csapat az idény végén és a következőben is döntőbe jutott (előbb az Eaglestől kikapott, aztán a Ramst megverte). Jimmy Garoppolo egy 2. körös választási jogért San Franciscóba került, öt meccsen kezdett a 49ersben, mindegyiket megnyerte a pocsékul kezdő gárda. A 2018-as kiírás elején hamar megsérült a fiatal irányító, de a 2019-est már vele kezdte az előző évben a második legrosszabbként záró gárda. A kaliforniai csapat pedig megindult felfelé, 13–3-mal megnyerte az NFC-t, és ezúttal Garoppolo csapata jutott be a Super Bowlba – hogy ott az utolsó negyedben 10 pontos előnyt leadva végül elbukjon a San Francisco. Jimmy G először tér vissza korábbi csapatának otthonába, a Patriots ezúttal viszont már minden bizonnyal Jarrett Stidhammel a kezdőjében áll fel. Az augusztusban a 24-et betöltő irányító a második évére készül – bár egyelőre még nagy ugrásnak tűnik Mahomes és Lamar Jackson példájának követése.

Jimmy Garoppolo visszatérhet New Englandbe (Fotó: AFP)
Jimmy Garoppolo visszatérhet New Englandbe (Fotó: AFP)



9. FORDULÓ
SAN FRANCISCO 49ERS–GREEN BAY PACKERS
Mikor? 2020. november 6., 2.20
Miért? Az NFC döntőjének visszavágója


Mindkét együttes 13–3-mal fejezte be az alapszakaszt, az első két kiemeltként várhatták a rájátszást. Mivel mindkét csapat megnyerte hazai ütközetét, így a felek a konferenciadöntőben egymásnak feszültek. Az alapszakaszban is összefutottak, akkor a 49ers bántóan simán, 37–8-ra elintézte Aaron Rodgerséket, akik az egész meccs során szenvedtek a remekül teljesítő San Franciscó-i védelemmel szemben.

Ezt követően viszont alaposan belelendültek a „sajtfejűek”, és úgy tűnt, hogy lényegesen izgalmasabb összecsapás jöhet. Ez végül újra elmaradt, mivel a Packers a szünetig kis túlzással pályán sem volt (27–0), a végén pedig hiába kapaszkodott, igazából egy másodpercig sem volt esélye a továbbjutásra. Persze ebben nem kis szerepe volt a 220 yardot és 4 TD-t futó Raheem Mostertnek, meg a teljesen összeomló Green Bay-védelemnek.

A 49ERS–PACKERS KONFERENCIADÖNTŐ



12. FORDULÓ
PITTSBURGH STEELERS–BALTIMORE RAVENS
Mikor? 2020. november 27., 2.20
Miért? Hálaadásnapi csoportrangadó az ősi ellenségek között

Mi is koronázhatna meg egy jó kis hálaadásnapi triplát, mint egy vérbeli csoportrangadó?! A Steelers és a Ravens ütközeteit a két csapat első egymás elleni meccsétől kezdve szó szerint lehet venni, a rendre kiemelkedő védelmek csatája szikrázó párharcokat és keménységet hozott. Az elmúlt években mindkét csapatnál volt, hogy a támadósor került előtérbe, a pittsburghiek viszont az előző idényben visszatértek az alapokhoz, és Ben Roethlisberger kiválása és a teljes mértékben inkompetens támadósor ellenére végig harcban voltak a playoffért. Most Big Ben visszatérésével remélik, a támadók is hozzá tudják tenni a magukét, és felvehetik a versenyt az előző idény legjobb mérlegével záró Hollókkal.

ÚJONCCSATA A 13. HÉTEN
Az előző idény elején úgy tűnt, a Miami feladja az évet, hogy a drafton korán kiválaszthassa új irányítóját, az 1/1 fő esélyesét, Tua Tagovailoát. Ehhez képest a csapat a végefelé elkezdett nyeregetni, így 1/5 lett csak, míg az Alabama remek irányítója eltörte csípőjét (így itt is meg tudta őt szerezni a floridai csapat), és minden bizonnyal sok időbe telik még, mire pályára léphet, az sem kizárt, hogy az első évet teljesen kiüli (hiszen a csapat vele és nélküle sem valószínű, hogy nagy célokért küzdhetne idén, a következő 10-15 év szempontjából pedig előnyösebb lehet, ha teljesen fel tud épülni, és nem sérül rá). Ha viszont jól halad a felépülése, akkor a 13. forduló még ideális is lehet neki a pályára lépéshez, december 6-ig még majdnem fél éve van regenerálódni. Az ellenfél az 1/1-es Cincinnati Bengals lesz, ahol az LSU-val minden rekordot megdöntő Joe Burrow-val nézhetne újra farkasszemet, ahogyan az egyetemen is. Ha mindkét játékos pályára tud lépni ezen a meccsen, akkor kifejezetten érdekes lesz figyelni, melyikük vesz jobb rajtot a profik között.

12. FORDULÓ
TAMPA BAY BUCCANEERS–KANSAS CITY CHIEFS
Mikor? 2020. november 29., 22.25
Miért? Brady csapata Mahomesék ellen


A már említett 2018-as Chiefs-menetelésnek az AFC döntője vetett véget, ahol a Patriots az első félidőben hiába leradírozta a Kansas City támadóit, a végére elképesztő adok-kapokba ment át a meccs. Gyakorlatilag az volt a kérdés, melyik gárdáé lesz a végső szó, hiszen a védelmek teljesen kezdték megadni magukat. A rendes játékidő végül döntetlennel zárult, a ráadásban elsőként Tom Bradyék kapták meg a labdát, és bár a Chiefs védelme háromszor is 3. és hosszúra kényszerítette a vendégeket, a Hazafiak mindegyik alkalommal megoldották, és bejutottak a döntőbe, amelyet meg is nyertek. Az alapszakaszban hasonlóan izgalmas meccset játszottak, akkor egy utolsó másodperces mezőnygóllal nyertek 43–40-re a New England-iek, tavaly viszont a Chiefs idegenben vissza tudott vágni (16–23). A mérkőzés után nagyon sokat foglalkoztak a játékvezetői karral, már csak a Patriotsnak meg nem adott szabályos TD miatt is fűtheti a revansvágy Bradyt – immár új csapata irányítójaként.

BRADY ÉS MAHOMES A RÁJÁTSZÁSBAN



15. FORDULÓ
NEW ORLEANS SAINTS–KANSAS CITY CHIEFS
Mikor? 2020. december 20., 22.25
Miért? Brees és Mahomes első meccse


Míg Brees az örökranglista éllovasa több kategóriában, addig Mahomes a legígéretesebben rajtoló irányító jó ideje – ha fejlődése töretlen marad, és a sérülések elkerülik, jó esélye lehet a nagy elődhöz hasonló karrierre, ráadásul neki az MVP-cím már első valós idényében összejött (hihetetlen, de a Saints irányítója még mindig vár erre!), a bajnoki cím pedig a következőben. Mahomes 5097 yardja minden idők kilencedik legmagasabbja, Brees pedig öt 5000-es idényt tud felmutatni, rajta kívül senkinek sem jött össze kettő sem! Ha ezek a játékosok pályára lépnek, akkor igazi yardháború jöhet, a támadójáték minden szépségét bevetve.

16. FORDULÓ
NEW ORLEANS SAINTS–MINNESOTA VIKINGS
Mikor? 2020. december 25., 22.30
Miért? Karácsonykor is jöhet az elképesztő befejezés


Ha ez a két csapat egymásnak feszül, ott csodás dolgok várhatók – a rájátszásban legalábbis biztosan. A két gárda legutóbbi három meccse ugyanis egyaránt a mérkőzés legutolsó játékával dőlt el! 2010 januárjában a Saints ráadásban nyert egy mezőnygóllal Brett Favre együttese ellen, ezt követően változtatták meg a hosszabbítások szabályát, innentől kezdve egy mezőnygól nem jelentette automatikusan a mérkőzés végeredményét, hanem ez esetben az ellenfél is kapott egy lehetőséget (touchdownnál vagy védelmi pontszerzésnél ugyanúgy véget ért a meccs). A Szentek ezt követően a döntőben megverték a Peyton Manning által irányított Indianapolist, ezzel megszerezték fennállásuk eddigi egyetlen bajnoki címét.

A többi viszont inkább fájó emlék Breesék számára, hiszen 2018 januárjában a Minneapolis Miracle néven elhíresült végjáték jött: a nagy előnyt leadó Vikings három perccel a vége előtt hátrányba került, hogy gyorsan fordítson egy mezőnygóllal. Jött még egy Saints-mezőnygól 25 másodperccel a vége előtt, de még itt sem volt vége! Amikor úgy tűnt, már nincs esélye mezőnygólkísérletre sem a Vikingsnak, jött az utolsó játékra Diggs elkapása, aki bent maradt a pályán, és az elmélázó védők között 61 yardos TD-t szerzett!

A MINNEAPOLISI CSODA


És aki azt hitte, ezzel vége, az tévedett. Idén ugyanis újra összefutottak a felek a playoffban, a Saints óriási favorit volt hazai pályán, de hiába vezetett 10–3-ra, a végén 10–20-nál már úgy tűnt, a Vikings örülhet. Ehhez képest „természetesen” a Saints támadhatott a rendes játékidő végén a győzelemért, hogy aztán „ennek megfelelően” a Minnesota nyerjen ráadásban (20–26).

Minden, ami az NFL 2020-as idényével kapcsolatos, egy helyen itt!

NFL 2020, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2020. szeptember 11., 2.20 Kansas City Chiefs–Houston Texans
2020. szeptember 13., 19.00 Atlanta Falcons–Seattle Seahawks
2020. szeptember 13., 19.00 Baltimore Ravens–Cleveland Browns
2020. szeptember 13., 19.00 Buffalo Bills–New York Jets
2020. szeptember 13., 19.00 Carolina Panthers–Las Vegas Raiders
2020. szeptember 13., 19.00 Detroit Lions–Chicago Bears
2020. szeptember 13., 19.00 Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts
2020. szeptember 13., 19.00 Minnesota Vikings–Green Bay Packers
2020. szeptember 13., 19.00 New England Patriots–Miami Dolphins
2020. szeptember 13., 19.00 Washington Redskins–Philadelphia Eagles
2020. szeptember 13., 22.05 Cincinnati Bengals–Los Angeles Chargers
2020. szeptember 13., 22.25 New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers
2020. szeptember 13., 22.25 San Francisco 49ers–Arizona Cardinals
2020. szeptember 14., 2.20 Los Angeles Rams–Dallas Cowboys
2020. szeptember 15., 1.15 New York Giants–Pittsburgh Steelers
2020. szeptember 15., 4.10 Denver Broncos–Tennessee Titans
A TELJES MENETREND ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik