Itt van Amerika
I. SZ.
2023.02.08 16:46 Frissítve: 2023.02.09 10:23

NFL: kinek szurkol Brad Pitt és Sylvester Stallone a Super Bowlon?

Vasárnap Arizonában rendezik meg az NFL nagydöntőjét, az 57. Super Bowlt (LVII), amelyen a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles csap össze egymással. Különleges alkalom ez a pályára lépő játékosok és edzőik számára, összeállításunkban néhányukat kiragadtuk a tömegből: az egymás ellen készülő testvéreket, a Chiefst vezérlő philadelphiai legendát, a két irányítót, a Kansas Cityhez a bajnoki cím reményében áron alul aláíró, teljesen friss elkapósort vagy a két csapat leghíresebb szurkolóit.

 

MINDEN AZ 57. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

TESTVÉRPÁRHARC – JASON ÉS TRAVIS KELCE

Ez lesz az első Super Bowl, amelyen egymás ellen lép pályára egy testvérpár. A két Kelce persze csak valami trükkös játék során lehet egyszerre a pályán, hiszen Jason a Philadelphia centere, míg Travis a Kansas City tight endje. Mind a ketten nyertek már Super Bowlt csapatukkal, amelyhez a draftolásuk óta hűek maradtak: Jason 2011 óta az Eagles játékosa, míg Travisnak ez a tizedik idénye a Chiefsnél – bajnoki címet is két év különbséggel nyertek, 2018, illetve 2020 februárjában.

Donna Kelce, a fivérek édesanyja a szokásos felemás mezében készül a Super Bowlra is (Fotók: Getty Images)

Persze a ragaszkodás a csapatuk részéről is érthető, hiszen Jason ötször, Travis négyszer került be az év álomcsapatába, azaz évek óta posztjuk legjobbjai közé tartoznak a ligában. Az ohiói testvérpár a középiskola után a Cincinnati egyetemi csapatában is együtt játszott, utóbbiban két idényt töltöttek egymás oldalán.

PHILADELPHIAI LEGENDA AZ EAGLES ELLEN – ANDY REID

Andy Reid 1999-ben negyvenévesen lett a Philadelphia vezetőedzője

Az 1990-es években a Brett Favre nevével fémjelzett Green Bay Packers támadóegységénél segédkező Andy Reid 1999-ben Philadelphiában kapta meg a lehetőséget arra, hogy főedző legyen. Az 1998-as idényt a liga legrosszabb mérlegével záró Eagles vezetői elsőként alkalmaztak olyan vezetőedzőt, aki addig nem volt támadó- vagy védőkoordinátor.

Bevált a választás, Reid 2001-től zsinórban négyszer juttatta a csapatot a főcsoportdöntőbe, és a negyedik próbálkozásra a Super Bowlba is eljutott (ezekben az években nemcsak vezetőedző, hanem általános igazgató is volt az Eaglesnél). A New Englandtól elszenvedett 24–21-es vereség után már nem jutott be a nagydöntőbe a Philadelphiával.

A 2012-es idényre elfáradt a kapcsolat, a 4–12-es mérleg után a Philadelphia történetének legtöbb győzelmét szerző edzőjeként távozott. A 2012-es idényt a liga legrosszabb mérlegével záró Chiefsszel ötéves szerződést kötött, s azóta csak 2014-ben nem jutott be a rájátszásba a csapatával, amellyel a legutóbbi négy idényében a harmadik Super Bowljára készül.

Reid és Mahomes a harmadik Super Bowljára készül közösen, az elsőn legyőzték a San Franciscót, a másodikat elbukták a Tampa Bay ellen


 
Az NFC nyerte meg a megújított Pro Bowlt – videók
Brady újra elköszönt; a Packers szakítana Rodgersszel? – topsztorik az idényből
 Nálunk Justin Jefferson az MVP; Nick Bosa az Év védője – szubjektív díjkiosztó

ÚJABB ÁTTÖRÉS AZ IRÁNYÍTÓK FRONTJÁN – PATRICK MAHOMES ÉS JALEN HURTS

Doug Williams 1988 januárjában az első fekete irányítóként szerepelt a Super Bowlban, és a Washington Redskinsszel meg is nyerte a döntőt. Nagy áttörés volt ez, hiszen a sportág legfontosabb posztján addig fehér dominancia volt, és Williams szereplése áttörte a gátat. Azóta Steve McNair, Donovan McNabb, Colin Kaepernick, Russell Wilson és Cam Newton is szerepelt a nagydöntőben afroamerikai irányítóként, közülük Wilson tudott nyerni.

Aztán 2020 februárjában Patrick Mahomes is győzött első Super Bowlján, és most Jalen Hurts ellen készül a fináléra – az elsőre, amelyen mindkét oldalon színes bőrű lesz a QB.

Az irányítók mellett a vezetőedzők frontján kap ez a szempont különös figyelmet, ott már 2007-ben megvolt az áttörés, akkor az Indianapolis–Chicago finálé két edzője, Tony Dungy és Lovie Smith közül előbbi nyert.

BEJÖTT NEKIK A VÁLTÁS – A KÉT CSAPAT ELKAPÓI JÓ ÜTEMBEN ÍRTAK ALÁ

A Super Bowlra készülő két együttes tíz elkapója közül nyolc játékos az első idényét tölti jelenlegi csapatánál, és közülük csak ketten újoncok, hatan másik klubból szerződtek az idény előtt vagy közben a Chiefshez vagy az Eagleshöz a bajnoki cím reményében.

DeVonta Smith, Jalen Hurts és A. J. Brown az Eagles támadósorának három nagy sztárja

A Philadelphiában Quez Watkins a harmadik, DeVonta Smith a második idényét tölti, az újonc Britain Coveyra csak visszahordóként számítanak. A. J. Brown a Tennessee-től került Philadelphiába egy első és egy harmadik körös draftjogért cserébe, míg Zach Pascal szabadon igazolhatóként követte Indianapolisból Nick Sirianni vezetőedzőt.

A Chiefsnél Mecole Hardman sérülése miatt egyetlen olyan elkapó sem szerepel a Super Bowlon, aki egy évnél hosszabb ideje a csapat tagja. Skyy Moore újonc, míg JuJu Smith-Schuster Pittsburghből, Marquez Valdes-Scantling Green Bayből, Justin Watson Tampa Bayből érkezett szabadügynökként – Mahomes személye vonzó volt számukra, mindannyian áron alul írtak alá, a legmagasabb bérű Valdes-Scantling a 34. legjobban fizetett elkapó a ligában (A. J. Brown az ötödik). Hozzájuk csatlakozott az idény közben Kadarius Toney a Giantsből egy harmadik és egy hatodik körös pickért cserébe. Nagyon jó ütemben váltottak, és már nem hiányzik a csapatból a Miamiba szerződő Tyreek Hill.

Marquez Valdes-Scantling (11) és JuJu Smith-Schuster (9) jó ütemben szerződött Kansas Citybe

AZ ELNÖK ÉS A SZUPERHŐSÖK – HÍRES SZURKOLÓK MINDKÉT OLDALON

Az amerikai futball az Egyesült Államok legnépszerűbb sportága, a Super Bowl igazi társadalmi esemény is, biztosra vehetjük, hogy tele lesz a díszpáholy hírességekkel. Ám vannak a két csapatnak olyan híres rajongói, akik nem divatszurkolók.

Bradley Cooper állandó szereplő az Eagles meccsein, a főcsoportdöntőn is szurkolt

Joe Biden amerikai elnök és a felesége is Pennsylvania keleti részén nőtt fel, mindketten megrögzött Philly-rajongók. A csapat első Super Bowl-győzelme alatt a díszpáholyban rengeteg műsoridőt kapott Bradley Cooper, és biztosak lehetünk benne, hogy a színész ezúttal is fel fog tűnni a képernyőn. Az Eagles nagy rajongója a philadelphiai Rockyt alakító Sylvester Stallone, a Philadelphiában született Will Smith, Pink és Taylor Swift, továbbá Kevin Hart és Miles Teller is.

A Modern család színészei közül Sofía Vergara a Philadelphiának, Eric Stonestreet a Kansas Citynek szurkol.

Brad Pitt büszke Chiefs-szurkoló

A Chiefs leghíresebb rajongója a Missouri államban felnövő Brad Pitt, de három éve a csapattal együtt ünnepelt a Jóbarátok Mike Hanniganje, az utóbbi években már a Marvel Hangyájaként ismert Paul Rudd is. Egy másik szuperhőst, Supermant alakító Henry Cavill is a Chiefsnek szurkol, akárcsak Jason Sudeikis, John Amos, illetve Melissa Etheridge énekesnő és Kevin Richardson, a Backstreet Boys tagja. S itt megemlíthetjük Sallói Dánielt, a Sporting Kansas City magyar labdarúgóját, aki a missouri város sportolójaként jó kapcsolatban van Mahomesszal.

NFL, SUPER BOWL
FEBRUÁR 13., HÉTFŐ
0.30:
Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n!

Sylvester Stallone Jeffrey Lurie tulajdonossal, még 2006-ban

 

2023.03.30 09:06:45

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Visszavágott a Bullsnak a Lakers, legyőzte a Dallast a Sixers, visszatért Kevin Durant.

2023.03.27 09:44:32

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Újra legyőzte a Dallast a Hornets, tovább robog a Memphis, nem hibázott a Boston és a Cleveland.

2023.03.24 09:48:52

Amerikai sportok nemzetisport.hu

A Los Angeles Clippers visszavágott az Oklahomának, nyert a Pelicans.

NBA
2023.03.23 08:58:51

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Nem hibázott a Bucks, a Sixers, a Nuggets és a Grizzlies sem.