NFL: kinek szurkol Brad Pitt és Sylvester Stallone a Super Bowlon?

Vágólapra másolva!
2023.02.08. 16:46
Vasárnap Arizonában rendezik meg az NFL nagydöntőjét, az 57. Super Bowlt (LVII), amelyen a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles csap össze egymással. Különleges alkalom ez a pályára lépő játékosok és edzőik számára, összeállításunkban néhányukat kiragadtuk a tömegből: az egymás ellen készülő testvéreket, a Chiefst vezérlő philadelphiai legendát, a két irányítót, a Kansas Cityhez a bajnoki cím reményében áron alul aláíró, teljesen friss elkapósort vagy a két csapat leghíresebb szurkolóit.

 

MINDEN AZ 57. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

TESTVÉRPÁRHARC – JASON ÉS TRAVIS KELCE

Ez lesz az első Super Bowl, amelyen egymás ellen lép pályára egy testvérpár. A két Kelce persze csak valami trükkös játék során lehet egyszerre a pályán, hiszen Jason a Philadelphia centere, míg Travis a Kansas City tight endje. Mind a ketten nyertek már Super Bowlt csapatukkal, amelyhez a draftolásuk óta hűek maradtak: Jason 2011 óta az Eagles játékosa, míg Travisnak ez a tizedik idénye a Chiefsnél – bajnoki címet is két év különbséggel nyertek, 2018, illetve 2020 februárjában.

Donna Kelce, a fivérek édesanyja a szokásos felemás mezében készül a Super Bowlra is (Fotók: Getty Images)
Donna Kelce, a fivérek édesanyja a szokásos felemás mezében készül a Super Bowlra is (Fotók: Getty Images)

Persze a ragaszkodás a csapatuk részéről is érthető, hiszen Jason ötször, Travis négyszer került be az év álomcsapatába, azaz évek óta posztjuk legjobbjai közé tartoznak a ligában. Az ohiói testvérpár a középiskola után a Cincinnati egyetemi csapatában is együtt játszott, utóbbiban két idényt töltöttek egymás oldalán.

PHILADELPHIAI LEGENDA AZ EAGLES ELLEN – ANDY REID

Andy Reid 1999-ben negyvenévesen lett a Philadelphia vezetőedzője
Andy Reid 1999-ben negyvenévesen lett a Philadelphia vezetőedzője

Az 1990-es években a Brett Favre nevével fémjelzett Green Bay Packers támadóegységénél segédkező Andy Reid 1999-ben Philadelphiában kapta meg a lehetőséget arra, hogy főedző legyen. Az 1998-as idényt a liga legrosszabb mérlegével záró Eagles vezetői elsőként alkalmaztak olyan vezetőedzőt, aki addig nem volt támadó- vagy védőkoordinátor.

Bevált a választás, Reid 2001-től zsinórban négyszer juttatta a csapatot a főcsoportdöntőbe, és a negyedik próbálkozásra a Super Bowlba is eljutott (ezekben az években nemcsak vezetőedző, hanem általános igazgató is volt az Eaglesnél). A New Englandtól elszenvedett 24–21-es vereség után már nem jutott be a nagydöntőbe a Philadelphiával.

A 2012-es idényre elfáradt a kapcsolat, a 4–12-es mérleg után a Philadelphia történetének legtöbb győzelmét szerző edzőjeként távozott. A 2012-es idényt a liga legrosszabb mérlegével záró Chiefsszel ötéves szerződést kötött, s azóta csak 2014-ben nem jutott be a rájátszásba a csapatával, amellyel a legutóbbi négy idényében a harmadik Super Bowljára készül.

Reid és Mahomes a harmadik Super Bowljára készül közösen, az elsőn legyőzték a San Franciscót, a másodikat elbukták a Tampa Bay ellen
Reid és Mahomes a harmadik Super Bowljára készül közösen, az elsőn legyőzték a San Franciscót, a másodikat elbukták a Tampa Bay ellen


ÚJABB ÁTTÖRÉS AZ IRÁNYÍTÓK FRONTJÁN – PATRICK MAHOMES ÉS JALEN HURTS

Doug Williams 1988 januárjában az első fekete irányítóként szerepelt a Super Bowlban, és a Washington Redskinsszel meg is nyerte a döntőt. Nagy áttörés volt ez, hiszen a sportág legfontosabb posztján addig fehér dominancia volt, és Williams szereplése áttörte a gátat. Azóta Steve McNair, Donovan McNabb, Colin Kaepernick, Russell Wilson és Cam Newton is szerepelt a nagydöntőben afroamerikai irányítóként, közülük Wilson tudott nyerni.

Aztán 2020 februárjában Patrick Mahomes is győzött első Super Bowlján, és most Jalen Hurts ellen készül a fináléra – az elsőre, amelyen mindkét oldalon színes bőrű lesz a QB.

Az irányítók mellett a vezetőedzők frontján kap ez a szempont különös figyelmet, ott már 2007-ben megvolt az áttörés, akkor az Indianapolis–Chicago finálé két edzője, Tony Dungy és Lovie Smith közül előbbi nyert.

BEJÖTT NEKIK A VÁLTÁS – A KÉT CSAPAT ELKAPÓI JÓ ÜTEMBEN ÍRTAK ALÁ

A Super Bowlra készülő két együttes tíz elkapója közül nyolc játékos az első idényét tölti jelenlegi csapatánál, és közülük csak ketten újoncok, hatan másik klubból szerződtek az idény előtt vagy közben a Chiefshez vagy az Eagleshöz a bajnoki cím reményében.

DeVonta Smith, Jalen Hurts és A. J. Brown az Eagles támadósorának három nagy sztárja
DeVonta Smith, Jalen Hurts és A. J. Brown az Eagles támadósorának három nagy sztárja

A Philadelphiában Quez Watkins a harmadik, DeVonta Smith a második idényét tölti, az újonc Britain Coveyra csak visszahordóként számítanak. A. J. Brown a Tennessee-től került Philadelphiába egy első és egy harmadik körös draftjogért cserébe, míg Zach Pascal szabadon igazolhatóként követte Indianapolisból Nick Sirianni vezetőedzőt.

A Chiefsnél Mecole Hardman sérülése miatt egyetlen olyan elkapó sem szerepel a Super Bowlon, aki egy évnél hosszabb ideje a csapat tagja. Skyy Moore újonc, míg JuJu Smith-Schuster Pittsburghből, Marquez Valdes-Scantling Green Bayből, Justin Watson Tampa Bayből érkezett szabadügynökként – Mahomes személye vonzó volt számukra, mindannyian áron alul írtak alá, a legmagasabb bérű Valdes-Scantling a 34. legjobban fizetett elkapó a ligában (A. J. Brown az ötödik). Hozzájuk csatlakozott az idény közben Kadarius Toney a Giantsből egy harmadik és egy hatodik körös pickért cserébe. Nagyon jó ütemben váltottak, és már nem hiányzik a csapatból a Miamiba szerződő Tyreek Hill.

Marquez Valdes-Scantling (11) és JuJu Smith-Schuster (9) jó ütemben szerződött Kansas Citybe
Marquez Valdes-Scantling (11) és JuJu Smith-Schuster (9) jó ütemben szerződött Kansas Citybe

AZ ELNÖK ÉS A SZUPERHŐSÖK – HÍRES SZURKOLÓK MINDKÉT OLDALON

Az amerikai futball az Egyesült Államok legnépszerűbb sportága, a Super Bowl igazi társadalmi esemény is, biztosra vehetjük, hogy tele lesz a díszpáholy hírességekkel. Ám vannak a két csapatnak olyan híres rajongói, akik nem divatszurkolók.

Bradley Cooper állandó szereplő az Eagles meccsein, a főcsoportdöntőn is szurkolt
Bradley Cooper állandó szereplő az Eagles meccsein, a főcsoportdöntőn is szurkolt

Joe Biden amerikai elnök és a felesége is Pennsylvania keleti részén nőtt fel, mindketten megrögzött Philly-rajongók. A csapat első Super Bowl-győzelme alatt a díszpáholyban rengeteg műsoridőt kapott Bradley Cooper, és biztosak lehetünk benne, hogy a színész ezúttal is fel fog tűnni a képernyőn. Az Eagles nagy rajongója a philadelphiai Rockyt alakító Sylvester Stallone, a Philadelphiában született Will Smith, Pink és Taylor Swift, továbbá Kevin Hart és Miles Teller is.

A Modern család színészei közül Sofía Vergara a Philadelphiának, Eric Stonestreet a Kansas Citynek szurkol.

Brad Pitt büszke Chiefs-szurkoló
Brad Pitt büszke Chiefs-szurkoló

A Chiefs leghíresebb rajongója a Missouri államban felnövő Brad Pitt, de három éve a csapattal együtt ünnepelt a Jóbarátok Mike Hanniganje, az utóbbi években már a Marvel Hangyájaként ismert Paul Rudd is. Egy másik szuperhőst, Supermant alakító Henry Cavill is a Chiefsnek szurkol, akárcsak Jason Sudeikis, John Amos, illetve Melissa Etheridge énekesnő és Kevin Richardson, a Backstreet Boys tagja. S itt megemlíthetjük Sallói Dánielt, a Sporting Kansas City magyar labdarúgóját, aki a missouri város sportolójaként jó kapcsolatban van Mahomesszal.

NFL, SUPER BOWL
FEBRUÁR 13., HÉTFŐ
0.30:
Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n!

Sylvester Stallone Jeffrey Lurie tulajdonossal, még 2006-ban
Sylvester Stallone Jeffrey Lurie tulajdonossal, még 2006-ban

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik