NFL: ahol a szponzor volt a névadó – így alakult ki a csapatok arculata

Vágólapra másolva!
2022.09.07. 08:39
A Washington új néven, Commandersként vág neki a 2022–2023-as NFL-idénynek, ennek apropóján összeszedtük, melyik csapat honnan kapta a nevét. Az első részben a Nemzeti főcsoport klubjait vesszük sorra.

NFC NYUGATNFC NYUGAT

ARIZONA CARDINALS
A Cardinalst 1898-ban Chicagóban alapították meg, 1920-ban a liga alapítóinak egyike volt, 1960-tól 1987-ig St. Louisban játszott, utána került Arizonába. Az alapító Chris O'Brien chicagói építőipari festő volt, az előtte Morgan Athletic Clubként és Racine Normals néven működő egyesület 1901-ben a helyi egyetemtől kapott felszerelést, amelynek mély bordó színét O'Briennek a kardinálispintyéhez hasonlította, és Racine Street Cardinalsnak nevezte át a klubot. 1922-ben lett Racine-ből Chicago Cardinals a csapat neve.

Chicagóban 1947-ig két egymásba ágyazott C betű volt a klub emblémája, majd egy futball-labdán álló pintyre módosították. St. Louisban az első tíz évben egy futballistának öltözött pinty volt a logó, 1970-ben lett csak a madár feje az embléma. Amikor Arizonába költözött a csapat, a bordó madárfejből piros lett. 2005-ben alakult ki a máig használt verzió, fekete körvonallal és enyhén előredöntött formában.

 

LOS ANGELES RAMS
A Rams 1936-ban alakult meg Clevelandben, az alapítók a New York-i Fordham Egyetem 1800-as évek óta Rams néven futó sportprogramjáról (Damon Wetzel igazgató kedvenc csapata volt akkoriban) keresztelték Kosoknak a csapatot. Indoklásuk szerint a Cleveland Rams jól mutatott, és rövidsége miatt nagy betűkkel kifért az újságok címlapjára. Miután a Rams 1945-ben az NFL bajnoka lett, átköltözött Los Angelesbe, a liga első nyugati parti csapatává vált (majd 1995-től 2015-ig St. Louisban játszott).

A Rams piros-fekete színekben teljesítette első idényét, és utána lett kék-sárga. A kos feje először kék-fehér, majd sárga-fehér lett. 1948-ban az első NFL-csapatként a Rams sisakjára került fel a logó, azaz a két szarv rajza. 1983-tól 1994-ig a kék-sárga sisak, 2000-től 2019-ig támadó kos feje volt az embléma. 2020 óta kék LA a jelkép, az A betű teteje sárgán, kos szarvát mintázva kunkorodik.

SAN FRANCISCO 49ERS
A négy major csapatsport első olyan nyugati parti képviselője, amelyet ott is hoztak létre, és nem keletről költöztették át. Tony Morabito faipari mágnás klubja 1946-ban az All-America Football Conference szereplőjeként alakult meg, 1950-ben a Cleveland Brownsszal és a Baltimore Coltscal együtt csatlakozott az NFL-hez. A csapat a nevét az 1849-es San Franciscó-i aranyláz során Kaliforniába költöző kalandorokról kapta, az ötletgazda Allen Sorrell, Morabito üzleti partnere volt.

Az első logón egy piros ruhás aranyásó mindkét kezében pisztollyal, felugorva lövöldözött, ezt 1968-ban váltotta a ma is ismert ovális forma, benne az egymásba lógó S és F betűvel.

SEATTLE SEAHAWKS
Az NFL és az AFL 1970-es összeolvadásakor született döntés a liga terjeszkedéséről, 1972-ben megcélozták az Egyesült Államok északnyugati csücskét, 1974-ben megállapodtak Seattle városával, és 1976-ban lejátszotta az első NFL-meccset a Seahawks. A Halászsas nevet az 1975-ben megtartott nyilvános pályázat során kapta a csapat. Több mint húszezer levélben 1741 különböző névötlet érkezett, 150-en írták az 1950-es években a helyi hokicsapat nevét is adó madarat, amely így győzött.

A csapat emblémája 1976 óta a sas feje, a stílusa az amerikai őslakosok által használt klasszikus ábrázolást idézi. A csapat színei sem változtak sokat, az ezüst, a sötétkék, a fehér és a világoszöld változó arányban fennmaradt az évtizedek során.

NFC KELET

DALLAS COWBOYS
Az 1960 januárjában megalapított csapat első neve Dallas Steers volt, de Tex Schramm ügyvezető igazgató a kinevezése után azonnal lépett, szerinte egy futballcsapat nem azonosulhatott ökrökkel, a herélt bika hamar a nevetség tárgya lehetett volna. Az ötlete a Dallas Rangers volt egy megszűnő helyi baseballcsapat után, de az a Rangers vállalt még egy idényt, és hogy elkerüljék a félreértéseket, a tulajdonosok a Cowboys elnevezés mellett döntöttek.

Az első négy évben egyszerű sötétkék ötágú csillag volt a Cowboys emblémája, 1964-ben került egy ugyanolyan színű körvonal köré, közte egy fehér vonallal, és ez azóta sem változott.

NEW YORK GIANTS
Létrejött egy New York Giants 1919-ben, de az első meccs előtt feloszlott. Aztán a Brooklyn Giants 1921-ben két NFL-mérkőzés után „leégett, összedőlt, és aztán süllyedt el”. Az NFL azonban nem akarta annyiban hagyni, kellett a New York-i csapat. 1925-ben Tim Mara félmillió dollárból hozta létre a mai napig működő klubot, a helyi baseballcsapattal (amely annyira népszerű volt, hogy senkinek eszébe sem jutott más néven egyesületet alapítani) való megkülönböztetés céljából New York Football Giants néven. Ami a (z 1958 óta már San Franciscó-i) baseballcsapat névadását illeti, az alapítók New York hatalmas épületeire utaltak az Óriások elnevezéssel.

A klub 1960-ig egy, a New York épületei fölé emelkedő óriás futballjátékost ábrázoló emblémákat használt, 1961-ben jelent meg a mai NY-logó, amelyen az Y szára az N alá fut. 1976 és 1999 között a csapat áttért a teljes Giants feliratra, a klasszikus monogram 2000-ben tért vissza.

PHILADELPHIA EAGLES
Philadelphia külvárosában, Frankfordban 1899-ben alapítottak sportklubot, a futballcsapata az 1920-as évek elején Philadelphia városi bajnoka lett, és 1924-ben felvételt nyert az NFL-be. A csapat formaruhája miatt Frankford Yellow Jacketsnek nevezett klub 1931-ben csődbe ment, de Philadelphia nem hagyta magát, Bert Bell és Lod Wray megvásárolta a gárda jogait. Franklin D. Roosevelt elnök akkor indította el a gazdaság helyreállítását segítő Nemzeti Behajtási Igazgatóságot, amelyben a klub alapítói olyannyira bíztak, hogy az ügynökség jelképe, a kék sas az 1933-ban induló klub névadója és jelképe is lett.

Bár az első emblémán még kék volt a labdát a karmaiban fogó sas, 1936-tól 1972-ig, majd 1987-től 1995-ig zöld madár cipelte a disznóbőrt (1973 és 1986 között több klubhoz hasonlóan a csapat sisakja volt az emblémája). Az Eagles 1996-ban váltott teljes alakos madárról a sas fejére.

WASHINGTON COMMANDERS
Az új idényben már Washington Commanders néven induló klub története a legrégibb, még működő profi baseballcsapatig nyúlik vissza. A Boston Bravest 1871-ben alapították meg, 1952-ig játszott a városban, ma már Atlanta az otthona. Boston 1932-ben indíthatott először NFL-csapatot, amelyet a helyi baseballosokról neveztek el. George Preston Marshall tulajdonos az első idény után elérkezettnek látta az időt a saját névhez, s mivel az edzője és több játékosa is amerikai őslakos volt, a Braves logója pedig egy indián fejet ábrázolt, a legegyszerűbb megoldásnak egy másik, indiánokra utaló szó volt, így lett 1933-ban Boston Redskins a csapat neve. A klub 1937-ben Washingtonba költözött, az embléma némi módosítással 2019-ig megmaradt. Ám egyre hangosabbá váltak azok, akik szerint a logó és a Redskins név is sértő az őslakosokra nézve, így a szponzorok és a közhangulat nyomásának következtében az előző két idényben Washington Football Team lett a klub neve, majd az átmeneti időszakot követően jött a végleges megoldás: a Commanders. A Parancsnokok elnevezés Washington katonai szerepére, például a Pentagonra is utal.

A sokat támadott embléma után biztosra mennek Washingtonban: az új logó egy bordó-sárga (a klub színei megmaradtak) W betű.

NFC ÉSZAK

CHICAGO BEARS
A Bears 1919-ben az A. E. Staley keményítőgyártó céges csapataként jött létre Chicago szomszédságában Decatur Staleys néven, s egy éven belül George Halas irányítása alá került, miközben 1920-ban az NFL alapító tagja volt – a másik, még működő alapító az akkor szintén chicagói Cardinals volt. 1921-ben a gyár anyagi gondjai miatt Halas kivásárolta a csapatot a Staleytől, és Chicagóba költöztette. Bár a neki sokat segítő Cubs (kölykök) baseballcsapat nevének átvételén is gondolkozott, végül Bearsnek nevezte el a klubot 1922-ben. „Ha a baseballjátékosok kölykök, a futballisták legyenek medvék” – írta az önéletrajzi könyvében a sportolók testalkatára utalva.

A klub első logóját 1940-ben mutatták be, egy fekete medve volt labdával a mancsában. 1946-ban egy labdán fekvő sötétkék medve lett az embléma, majd 1962-ben egy fehér C betű, amelynek formája a Chicago Cardinals eredeti logójának külső C betűjére emlékeztetett. A logó 1974-ben kapta meg máig használt narancssárga színét. A második jelkép 1963 óta egy narancs-sötétkék medvefej.

DETROIT LIONS

A csapat 1930-tól négy éven át az ohiói Portsmouth egyesülete volt, Green Bay után a második legkisebb városként az NFL-ben, Spartans néven. A kisváros a gazdasági válságban nem tudta fenntartani a klubot, amely michigani befektetők kezébe került, és Detroitba költözött. A helyi baseballcsapatot Tigersnek hívják, a tulajdonosok a futballklubot is nagymacskáról akarták elnevezni, így Lions lett. „Az oroszlán az állatok királya, reméljük, mi leszünk a liga királyai” – írták indoklásukban, és 1957-ig négyszer meg is nyerték a bajnokságot.

A Detroit első logója 1952-ben jelent meg, egy oroszlán mögött egy rajtállásban pózoló futballjátékos volt látható. Az 1960-as években kék és ezüst függőleges csíkok előtt állt egy fehér oroszlán, majd 1970-től máig a hátsó lábain ágaskodó, támadásra kész kék állatot ábrázol a jelkép.

GREEN BAY PACKERS
Az Indian Packing Company húskonzervszállító-vállalat adminisztrátoraként dolgozó Curly Lambeau 1919-ben kitalálta, hogy amerikaifutball-csapatot indít Green Bayben. Munkaadóját kérte fel szponzornak, amely adott pénzt felszerelésre, s a céges pályát átengedte használatra, cserébe azt kérte, hogy legyen benne a neve a csapatéban. Az első hírek szerint Green Bay Indians néven alapították meg a klubot, de az első meccsre kiderült, hogy Packers a neve. A cég már rég megszűnt, de a neve a csapatéban tovább él.

Az NFL-hez annak második idényében csatlakozó Packers első logója a főszponzor emblémája volt, de csak 1921-ben használta a Green Bay. A következő jelképet 1951-ben mutatták be, a narancssárga futball-labdára írt zöld Packers-felirat öt éven át volt a gárda szimbóluma. A következő öt évben egy mustársárga labdán Wisconsin állam rajza és egy labdát dobó játékos volt látható a logón. Aztán 1961-ben Vince Lombardi edző-igazgató megkérte Gerald Braisher szertárost, találjon ki valami újat. Braisher átpasszolta a feladatot alkalmi segédjének, a művészeti suliba járó John Gordonnak, aki megrajzolta a futball-labda formájú G betűt, amely máig a klub és a város szimbóluma.

MINNESOTA VIKINGS
Minneapolis csapata 1960-ban az induló AFL tagja lett volna, de nem mondhatott nemet a 40 éves NFL csábításának. Az alapítók gyorsan megegyeztek, hogy a város helyett az egész állam nevét viselni fogja a klub, amelynek nem volt szüksége névadó felhívásra. Az amerikai skandináv közösség központjában adta magát a Vikingek elnevezés, amely tekintélyt is parancsolt.

Bár a Los Angeles Lakers is Minneapolisból indult, a kosárcsapat és a Vikings arany-lila színkombinációjának egyezése véletlen, a Lakers ugyanis a város kék-fehér színét viselte 1960-as Kaliforniába költözése utánig, míg a Vikings 1960-as alapításakor a logó és a mez megtervezésére felkért Karl Hubenthal saját washingtoni egyetemének lila színét vette alapul, a lila sisakra festette a fehér viking szarvat. Az aranysárga hajú, fehér szarvú viking fej 1961 óta a csapat logója, 1966 óta alig változott.

NFC DÉL

ATLANTA FALCONS
A georgiai NFL-csapat 1965-ben született meg, a névadásra pályázatot írtak ki, 41-en javasolták a Falcons nevet. A sólyom mellett Julia Elliott középiskolai tanárnő érvelt a legmeggyőzőbben: „A sólyom büszke és méltóságteljes, elszánt és harcra kész. Sohasem ejti el a zsákmányát. Pusztító, és tradicionális a sportban.”

Az első logón fehér alapon egy fekete sólyom körképe volt látható, amint repülés közben előre nyúl a lábával, éppen lecsapni készül zsákmányára. A 2000-es évek elejének nagy logóváltoztatási hulláma elérte a Falconst is, modernizálták a rajzot, piros és ezüst színnel dobták fel. A feje és az előrenyújtott lábai az F betű két vízszintes vonalát adják, a szárny pedig a betű szára.


CAROLINA PANTHERS
Charlotte 1987-ben kezdett el dolgozni azon, hogy NFL-csapata legyen, 1993-ra meglett az engedély, 1995-ben pedig elindult a csapat a bajnokságban. A nevet és a fekete-kék-ezüst klubszíneket Jerry Richardson alapító fia, Mark találta ki. „A családunk úgy gondolja, hogy a párducban megvan minden, ami egy futballcsapatnak kell: erő, ravaszság, ügyesség.”

Az alapítás óta ugyanaz a fenyegető fekete párduc fej az embléma, 2004-ben némi módosítással sötétebbé vált, és az ezüst bajusz is kék lett.

NEW ORLEANS SAINTS
Az NFL 1966. november 1-jén, mindenszentek napján döntött úgy, hogy New Orleans indíthat egy csapatot a ligában, és a keresztény város hat jelentkezője közül John W. Mecom olajmágnás kapott engedélyt a klub megalapítására. A tulajdonos 1967 januárjában úgy határozott, hogy az NFL-döntés bejelentésének napjára emlékezve, illetve a New Orleans-i Louis Armstrong zenész egyik leghíresebb műve, a „When the Saints Go Marching In”, egyúttal a városi dzsessz hagyományai előtt tisztelegve Szenteknek nevezi el a csapatát.

A Saints mindig is a fekete-fehér-arany (utóbbinak a fakóbb, olajárnyalata) színkombinációt viselte, pedig Mecom először kéket akart, de az NFL szerint túlságosan hasonlított a Chargers színéhez – a Steelers sárgája viszont sokkal élénkebb volt, így azzal nem volt gond. Az embléma a liliom, a francia bevándorlók által alapított New Orleans jelképe, amely a Bourbon-házat is szimbolizálta. 1967-től 1999-ig fekete, 2000 óta aranyszínű liliom a csapat jelképe.

TAMPA BAY BUCCANEERS
Miután Tampa Bay sikertelenül próbálta meg átcsábítani az elavult stadionban játszó Buffalo Billst és Boston Patriotsot a saját városából, az NFL 1970-es évekbeli bővítésének keretében a nulláról indíthatott klubot. Hugh Culverhouse volt az alapító, a ligában az első idényét 1976-ban játszó csapat nevét közösségi ötletbörze révén találták ki. Culverhouse helyi újságírókkal összeülve 400 verzióból választotta ki a Buccaneers nevet, amely a 17. és a 19. század között a Mexikói-öbölben garázdálkodó spanyol kalózokra utal, közülük is elsősorban José Gasparra, a mitikus Gasparillára, akinek emlékére minden májusban nagy fesztivált is rendeznek Tampában.

A Buccaneers színösszeállítása és emblémája két korszakra bontható, 1996 előttire és utánira. Az 1976-os első verzió narancs-fehér volt, a narancssárga Florida citrusligeteire utalt. Ekkor egy narancs-vörös kalóz feje, szájában egy tőrrel volt a klub emblémája. 1997-re vörös-fekete-barnásszürke lett a klub színe, a logó pedig a kalózhajók zászlóin megjelenő motívum, a koponya lett, alatta csontok helyett két kard állt keresztbe (a Karib-tengeren kalózkodó Calico Jack zászlójának mintájára), a találkozásuknál egy futball-labdával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik