NFL: kályhából lett tigris, problémás jaguár – klubnevek és jelképek

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.09.08. 10:48
A Washington új néven, Commandersként vág neki a 2022–2023-as NFL-idénynek, s ennek apropóján összeszedtük, melyik csapat honnan kapta a nevét. A Nemzeti főcsoport klubjai után az Amerikai főcsoport szereplőit vesszük sorra.

AFC NYUGATAFC NYUGAT

DENVER BRONCOS
Az AFL első meccsét 1960-ban a Boston Patriots ellen megnyerő csapatot azért alapították meg, mert a helyi baseball-csapat (Denver Bears) megszűnése után üresen maradt a jelentős hitelből megépített városi stadion. Az alapítók pályázatot írtak ki a névadásra, ötszáz ötlet érkezett, a nyerő Broncos Ward Viningé lett (két szezonbérlet lett a jutalma), a vadló, avagy musztáng egybevág Denver vadnyugati hagyományaival.

Az első évtized rajzfilmfigurái után a D-betűs logót két és fél évtizedig használta a Broncos
Az első évtized rajzfilmfigurái után a D-betűs logót két és fél évtizedig használta a Broncos

Az 1960-as években egy vadlovat megülő futballjátékos két verziója volt a csapat emblémája, 1970-ben, amikor az AFL egybeolvadt az NFL-lel, egy narancssárga D-betűben ágaskodó, fújtató fehér ló lett a jelkép, és ez maradt 1996-ig. Az 1997-től máig használt logón a narancs sörényű és szemű, ellenszélben futó ló feje látható.

KANSAS CITY CHIEFS
Lamar Hunt 1959-ben vázolta fel az American Football League ötletét az NFL-ben hiába kopogtató milliomosoknak, és megalapította a sorozatot, amelynek központja Dallas lett, az ő klubja pedig Dallas Texans. Az 1960-ban megalapított Cowboys az NFL-ben szerepelt, és Hunt úgy érezte, két csapatot nem bír el a város, ezért az 1962-es bajnoki cím után átköltöztette Kansas Citybe, ahol meg akarta tartani a Texans nevet, de H. Roe Bartle polgármester jelezte, hogy Missouriban ez nem a legnépszerűbb ötlet.

Jöhetett a névadó pályázat, Hunt gyorsan meggyőződött róla, hogy a Chiefs a megfelelő név – az őslakosok hagyományőrző közössége fontos szerepet játszott a város életében, Bartle beceneve pedig az volt, hogy A Főnök.

A csapat első emblémáján Missouri állam térképe előtt futott egy indián, jobb kezében egy baltával, a bal hóna alatt egy labdával. 1972-ben módosult a maira, a San Francisco jelképe volt a minta, de az ovál forma helyett Hunt egy nyílvessző fejére íratta bele az egymásba lógó K és C betűt.

LAS VEGAS RAIDERS
Az AFL megalakulása előtt a Minnesota Vikingst felvették az NFL-be, így megüresedett egy hely az új ligában, az LA Chargers nyomására (kellett egy helyi rivális) Oakland kapta meg a lehetőséget. Helyi üzletemberek Chet Sodát nevezték ki a klub igazgatójának. Az Oakland Tribune szervezte névadó pályázat nyertese az Oakland Senors lett, de mivel Soda mindenkit Senornak hívott, az eredményt komolytalannak minősítették. Kilenc nappal később bejelentették, hogy a szavazáson harmadik Raiders nevet kapja a csapat, amely 1982-ben Los Angelesbe költözött, 1995-ben visszatért Oaklandbe, 2020 óta pedig Las Vegas-i.

A Fosztogatók emblémáján a kezdetek óta Randolph Scott színész arca látható, egy korabeli futballsisakot hord, a jobb szemén a kalózokra jellemző szemfedővel, mögötte két, egymásnak keresztbe tett karddal. Először egy sárga labda volt a háttér, majd az 1963-as átmeneti változat után 1964-ben alakult ki a máig használt jelkép.

Az Oakland Raiders emblémái a végleges kialakulása előtt
Az Oakland Raiders emblémái a végleges kialakulása előtt

LOS ANGELES CHARGERS
Az AFL 1960-as indulásakor Barron Hilton, a Hilton szállodalánc alapítójának fia szállt be Los Angeles-i csapattal. A névadásra pályázatot írtak ki, és amikor Hilton és Frank Leahy igazgató kinyitotta a Chargers nevet tartalmazó borítékot, a többit ki is dobták. A Chargers név a USC egyetemi csapatának egyik zenésze és futballjátékosa, Tommy Walker 1946-ban megírt, az LA Dodgers baseballcsapatának stadionjában is játszott (mára nagyon széles körben elterjedt), hat hangjegyből álló fanfárra és az azt követő Charge!, azaz Támadás! kiáltásra utal, a klubvezetők ezt a buzdítást akarták meghonosítani a futballstadionban is. Nemigen sikerült, a csapat egy év után San Diegóba költözött, és csak 2017-ben tért vissza Los Angelesbe.

Az első, Los Angeles-i embléma után San Diegóban a sisak is volt a jelkép, mielőtt 2002-ben megérkezett a csupasz villám első, fehér változata
Az első, Los Angeles-i embléma után San Diegóban a sisak is volt a jelkép, mielőtt 2002-ben megérkezett a csupasz villám első, fehér változata

A charger szónak több jelentése is van, paripa és töltőberendezés is, az első logóban ezek vissza is köszöntek, a kék-sárga pajzson egy ló feje alatt villám cikázott. 1974-től 2001-ig sötétkék sisakon sárga, majd fehér villám volt az embléma, mára viszont csak a villám maradt, félkörív alakban, sárga-kék színben.

AFC KELET

BUFFALO BILLS
A mostani csapat megalapítása előtt volt már a városban All-Stars, All-Americans, Indians, Tigers, Bisons és egy másik Bills is, utóbbi 1950-ben beolvadt a Cleveland Brownsba. Az 1947-es átnevezéskor James Breuil 500 dollárt ajánlott annak, aki a legjobb nevet kitalálja. James F. Dyson ötlete volt a nyerő, szerinte a csapat akkor tökéletes, ha mindenki olyan benne, mint a híres katona, bölényvadász és vadnyugati showman, Buffalo Bill. Az AFL 1959-es megalapításakor született meg a mostani klub, amelyet Ralph Wilson alapító egyszerűen a legutóbbi városi csapatról nevezett el Buffalo Billsnek.

A kezdeti Bills-logók
A kezdeti Bills-logók

Az első logón két futballjátékos két bölény előtt futott, 1962-re egy játékos és egy bölény maradt. 1970-ben egy vörös bölény lett a jelkép, majd az emblémát 1974-re megújították, Stevens Wright repülőgép-tervezőt kérték fel a megrajzolására. Az új, dinamikusabb bölény kék, a szarvától egy piros vonal nyúlik hátra, ehhez 1974 óta nem nyúltak.

MIAMI DOLPHINS
A klub alapítói eredetileg Philadelphiát szemelték ki, de ott már működött az Eagles, így az 1960-as években gyorsan növekvő Miami lett az AFL-csapat otthona. A névadó pályázatra közel húszezer levél érkezett, több mint ezer különböző névötlettel, a legtöbben, 622-en a Dolphinst javasolták, így ez nyert. Joe Robbie alapító elégedett volt az eredménnyel, mert „a delfin a leggyorsabb és legokosabb tengeri lény”.

A csapat megalapítása óta nem változtatott színösszeállításán. Az első, 1966-os logón egy tengerkék delfin ugrott ki a vízből futballsisakban, a háttérben korallsárga nap körképe rajzolódott ki. 2012-ig nem sokat változott az embléma, akkor modernebb, kevésbé rajzfilmbe illő lett a delfin rajza, és a nap sugarai is hegyesebbé váltak.

NEW ENGLAND PATRIOTS
Az AFL első nyolc csapatának egyike volt a bostoni 1960-ban. A csapattulajdonos Billy Sullivan a beérkező ötletek közül a Patriots nevet választotta ki, mert szerinte ez utalt leginkább a város hagyományaira, a bostoni teadélutánra, s annak szerepére a függetlenségi háborúban. A csapatot 1971-ben, az AFL és az NFL összeolvadása után Bostonról New Englandre keresztelték át, jelezve, hogy ez a teljes északkeleti térség csapata.

Az 1960-ban megrajzolt Pat Patriot arckifejezése 1972-ben megváltozott
Az 1960-ban megrajzolt Pat Patriot arckifejezése 1972-ben megváltozott

A Hazafiak képviselőjét, Pat Patriotot Phil Bissel rajzolta meg a Boston Globe lapban, 1960-tól 1992-ig – némi módosítással – a játékindításra kész katona is volt a csapat jelképe. Pat Patriotot 1993-ban a „repülő Elvis” váltotta, a kék-piros kalapos (a kalap végén a piros csíkok az amerikai zászlót idézik) katona fej sokak szerint a fiatal Elvis Presleyre hasonlít.

NEW YORK JETS
Az AFL 1960-as megalapítása előtt New York is akart egy csapatot, amely nagyobb lesz, mint az 1925 óta működő Giants. Az új liga első csapatai között volt a Titans of New York – mert Harry Wismer alapító szerint „a Titánok nagyobbak és erősebbek az Óriásoknál”. A Titans három év alatt csődbe ment, de nem szűnt meg, új, Gotham Football Club fantázianevet kapó tulajdonosi kör kezébe került. A Gothams rövidítése Goths lett volna, a Barbárok becenevet azonnal kizárták, és közel 500 névötletből a Jetset választották, mivel az új stadion a LaGuardia és a JFK reptér között volt, ráadásul az 1960-as években bontakozott ki az Egyesült Államok űrprogramja.

A New York Titans és Jets emblémái: 1960, 1963, 1964 és 1978–1997
A New York Titans és Jets emblémái: 1960, 1963, 1964 és 1978–1997

A Titans még arany-fekete volt, a Jets már zöld-fehér lett. Az első emblémán egy zöld repülőre írták fehér betűkkel, hogy Jets, 1964 óta viszont a labda alakú logón a NY háttéren szerepelt a felirat, alatta egy labdával. 1978 és 1997 között eltűnt a labda, a Jets szó felett egy modern repülő körképe jelent meg. 1998-ban visszatértek a korábbi logóra, 2019 óta a NY-t felváltotta a Jets fölé írt New York.

AFC ÉSZAK

BALTIMORE RAVENS
A Baltimore Colts 1984-ben Indianapolisba költözött, a város 12 év után jutott ismét NFL-csapathoz, miután átköltöztette a Cleveland Brownst. A ligával kötött megállapodás értelmében a Browns nevet nem tarthatta meg a Baltimore, amely hatalmas energiát fektetett a csapat megfelelő nevének megtalálására. Az első, több mint száz névből álló listát a csapat vezetősége 17-re szűkítette, megbízott egy véletlenül kiválasztott tagokból álló 200 fős csoportot, hogy 11-et selejtezzen ki, a maradék hatra telefonos szavazást tartottak, több mint ezer voks után maradt a Marauders, az Americans és a Ravens. A top 3-ra szurkolói szavazást írtak ki, több mint 33 ezer voks után nyert a Ravens. A hollóval Edgar Allen Poe előtt is tisztelegnek, a költő élt Baltimore-ban, és ott is temették el.

A Ravens első emblémája és egy ma is használt alternatív megoldás
A Ravens első emblémája és egy ma is használt alternatív megoldás

A Ravens első logója pajzs volt két szárnnyal a szélén, de egy helyi amatőr művész beperelte e klubot, hogy az ő ötlete alapján készült, és nem fizettek érte. A bíróság 1999-ben igazat adott neki, így új logó kellett, a szurkolók szavazása alapján lett a mostani hollófej a megoldás, amelyre Art Modell tulajdonos még egy B betűt is rajzoltatott.

CINCINNATI BENGALS
A Clevelandben alapított csapatától 1963-ban kirúgott Paul Brown négy éven át tartó munka után 1968-ban indította el új klubját a ligában. A Bengals nevet a városban 1937 és 1941 között működő csapatról adta, az elődök tiszteletére. A 30 évvel korábbi egyesületet megalapító Hal Pennington sportújságíró ismerőseit kérte meg, hogy találjanak ki valamit, de nem tetszett neki, hogy a legjobb, amivel előálltak, a Cincinnati Elephants volt. Egy édesanyjánál tett látogatás során a konyhában meglátta a Floyd-Wells gyárban készített kályhát, amelynek hőmérőjén egy üvöltő tigris képe volt, aláírva, hogy Bengal. Bár addig nem hallott a bengáli tigrisről, azonnal megtetszett neki a Cincinnati Bengals elnevezés.

A Bengals a mai B-betű előtt több irányba is elindult
A Bengals a mai B-betű előtt több irányba is elindult

Paul Brown Clevelandből távozva rengeteg felszerelést magával vitt, így a Bengals öltözete ugyanaz volt, mint a Brownsé, annyi különbséggel, hogy a narancsszínű sisakokra ráírta, Bengals, és ez lett a klub logója is. 1981-ben tigriscsíkok kerültek a sisakra, és a narancs-fekete barázdás fejvédő lett a logó is. 1997-ben váltott tigrisfejre a Bengals, majd 2004-ben a csíkos B-betűre, amely 2021-ben sötétebb árnyalatot kapott.

CLEVELAND BROWNS
A taxitársaságot üzemeltető Arthur B. McBride 1944-ben hozta létre az új AAFC-bajnokságban induló klubját, amelynek napi működtetését Paul Brownra bízta. Az elismert edző teljhatalmat kapott, McBride szerette volna, ha róla nevezik el a csapatot, de Brown ezt visszautasította. Szurkolói szavazást írtak ki, a Cleveland Panthers nyert, de Brown tudta, hogy korábban létezett már ilyen Clevelandben, és nem akarta a bukottak nevét átvenni (később Cincinnatiben mégis megtette...). Szorított az idő, közeledett a bajnokság rajtja, így McBride az asztalra csapott, és Brown ellenkezését ignorálva eldöntötte, hogy Cleveland Browns lesz a klub neve.

Brownie a kezdeteknél és a mára egyedüliként megmaradt sisakos logó
Brownie a kezdeteknél és a mára egyedüliként megmaradt sisakos logó

A klub emblémája 1948 és 1969 között egy Brownie nevű manó volt, az 1970-es és ’80-as években elterjedt sisakjelképet ma már csak a Browns viseli.

PITTSBURGH STEELERS
Pennsylvaniában 1933 előtt tilos volt vasárnap sporteseményeket szervezni, de miután feloldották a korlátozást, Art Rooney jelentkezett az NFL-nél egy pittsburghi csapattal. Mivel a klub a baseballcsapat stadionjában játszott és sokat köszönhetett a városi klubnak, a neve is ugyanaz, Pirates lett. 1940-re elégelte meg, hogy mindig hozzá kell tennie, ha a futballcsapatról beszélt, és a helyi lapban névadó pályázatot írt ki. Az ötleteket elbíráló bizottság a város fő iparága, az acélgyártás miatt a Steelerst választotta, Rooney a 21, Steelerst beküldő pályázónak szezonbérletet adott, a „nyertesek” közül Joe Santoni 63 éven át, 2003-as haláláig élt is a lehetőséggel.

Az ipari logó előtti jelképek
Az ipari logó előtti jelképek

A második világháború alatt átmenetileg a Philadelphiával és a Chicago Cardinalsszal is összevont Steelers is Pittsburgh arany-fekete színeit viseli alapítása óta, de a mai jelképét csak 1962-ben kapta meg. Az 1930-as években a város pajzsa, 1940-től 1961-ig egy futballabda formájába rajzolt gyárépület volt a logó, utána rövid ideig egy vasgerendáról egy labdát elrúgó gyári munkás. Aztán egy clevelandi acélgyár javasolta, hogy a Steelers vegye át a nemzeti acélipari vállalat emblémáját, szürke körben három asztroid síkgörbével – a színüknek is van jelentése, a „sárga fényesíti a munkát, a piros feldobja a szabadidőd, a kék kitárja előtted a világot”.

AFC DÉL

HOUSTON TEXANS
A Houston Oilers 1997-ben elhagyta a texasi várost, és Tennessee Titans lett belőle. Az NFL-nek szüksége volt egy 32. szereplőre, így öt évvel később – Los Angeles-i hajlandóság hiányában – újra meccset rendezhettek Houstonban. Az éveken át tartó folyamat része volt a névadás (az Oilers szóba sem jöhetett), a liga ötletelő csoportjai több hónapos munka után három nevet ajánlottak fel Bob McNair alapítónak: Stallions, Apollos és Texans. McNair elárulta, a Stallion (csődör) volt a személyes kedvence, de Denver és Indianapolis után nem akart újabb lovas csapatot, így a híresen bátor texasi emberek tiszteletére a Texanst választotta.

Félig sötétkék, félig piros bikafej, a bal oldali kék részen Texas csillagával – ez volt az eredeti Texans-logó, amelyen máig szemernyit sem változtattak.

INDIANAPOLIS COLTS
Hat éven belül kétszer alapították meg a Baltimore Colts amerikaifutball-csapatot. Előbbi az All-America Football Conference-ben mutatkozott be 1947-ben, a név kiválasztásához pályázatot írtak ki, Charles Evans javaslata nyert, a lósportjára büszke város telivérversenyeinek egyik leghíresebbje, a Colts után. Az AAFC megszűnésekor, 1950-ben a Colt csatlakozott az NFL-hez, de egy idényt követően anyagi okok miatt feloszlatták. Aztán Dallasban Texans néven szerepelt egy klub az 1952-es idényben, majd miután felszámolták, a jogait átadták Baltimore-nak, ahová visszatért a Colts név is. A korábbi ezüst-zöld színeket azonban a texasi kék-fehérre cserélték, és a nevéhez hasonlóan 1984-ben, Indianapolisba költözésekor is megtartották. Azaz a Colts a színét Texasból, a nevét és logóját pedig Baltimore-ból örökölte.

A Colts korai, baltimore-i emblémái
A Colts korai, baltimore-i emblémái

A Baltimore Colts első logója 1953-ban egy, a futballkapun átugró csikó volt, mellső lábai közt egy labdával, a feje fölött szíj tartotta a sisakját. 1961-ben eltűnt a kapu, a sisakra felkerült a patkó rajza. Az embléma 1979-ben változott át a patkóra, amely kisebb változtatásokkal a mai napig megmaradt.

JACKSONVILLE JAGUARS
Az 1990-es évek közepére meghirdetett ligabővítés során a Carolina Panthers mellett Jacksonville csatlakozhatott a bajnoksághoz. Bár az első idénye az 1995-ös volt, a Jaguars nevet már 1991-ben – két évvel a liga kedvező döntése előtt – megkapta a csapat. A névre pályázatot írtak ki, a Jaguars két ok miatt nyert: egyrészt, mert jó a hangzása, másfelől a pályázat idején a város állatkertjében élt az Egyesült Államok legidősebb jaguárja, amely nem élte meg a csapat első NFL-meccsét.

A névhez hasonlóan a csapat emblémája is készen állt az indulás előtt, egy ugró jaguárt ábrázolt oldalnézetben. Azonban ez igencsak hasonlított a Jaguar autómárka emblémájához, ezért megváltoztatták egy üvöltő jaguár fejére (a csapat kék színe az állat nyelvében köszön vissza), amelyet kisebb módosításokkal máig használnak.

Ezt a korai jaguárrajzot sosem használta a klub
Ezt a korai jaguárrajzot sosem használta a klub

TENNESSEE TITANS
A klub az AFL 1970-es indulásakor Houston Oilers néven jött létre, s 1996-ig a texasi városban játszott, de amikor Bud Adams képtelen volt megegyezni a várossal új stadion építéséről, Tennessee-be költöztette a csapatot. Az első idényében Nashville-ben működött, de a hazai meccseit Memphisben játszotta – a kettősség miatt az állam nevét kapta, Tennessee Oilers lett a klub neve, de egyik város sem érezte magáénak a csapatot, nagyon kevesen jártak ki a meccsekre, ők is inkább az ellenfélnek szurkoltak.

1999-re készült el az új nashville-i stadion, és Adams a teljes megújulás jegyében névalkotó bizottságot hívott össze. Annyit kért, hogy a névben tükröződjön az erő és a hősiesség. Mivel Nashville-t Dél-Athénnak is hívják, a görög hősökre utaló Titánok elnevezés találó volt – s miután a Tennessee előtag is megmaradt, még alliterál is.

A Tennessee Oilers megtartotta a houstoni olajfúrótorony-emblémát, de 1999-re megszületett az új logó: egy körben Tennessee állam három csillaga, a T-betű körül, a kör bal felső oldalán piros-kék lángokkal, mintha a gömb egy üstökös lenne. Ezen azóta sem változtattak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik