NBA: megnyerte a hetedik meccset, kelet bajnoka a Boston

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.05.30. 07:30
null
A Boston Celtics ünnepelhet (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) Keleti főcsoportdöntőjének hetedik meccsén végig vezetett a Celtics, majd a végén ugyan rohamozott a Heat, de Jimmy Butler kezében maradt a floridaiak fordítása – a Boston lesz a Golden State ellenfele a június 2-án Bostonban kezdődő nagydöntőben.


Miami Heat–Boston Celtics 96–100

Végig vezetett, de a hajrában megremegett a Celtics. Bő három perc telt el a meccsből, mire a Heat megszerezte az első mezőnykosarát és a Boston alaposan bekezdett: 24–9-re vezettek a vendégek és az első negyedet 32–17-re nyerték meg. A második játékrészben összekapta magát a Miami és több futást levezényelve visszajött, a harmadik negyed legelején már szinte egy labdányira zárkózott a gárda, de a Boston még időben válaszolt és 72-58-nál ismét úgy tűnt, hogy stabilan kézben tartja az estét Ime Udoka csapata. A Miami persze nem adta fel, Kyle Lowry és Jimmy Butler villanásaival visszajött 82-79-ig, amire a Celtics ismét reagált, három és fél perccel a meccs vége előtt pedig már-már készülhetett az ünneplésre - 98-85 állt az eredményjelzőn, Jayson Tatum nagy dobásokat süllyesztett el, fél lábbal már a nagydöntőben volt a gárda. A Heat azonban még ráhozta a szívbajt ellenfelére: a következő három percben Lowry és Max Strus vezetésével 98-96-ig jött fel egy 11-0-s futással, majd Marcus Smart hibázott dobást és 18 másodpercnél a vezetésért támadhatott a Miami. Jimmy Butler azonban ezt most elrontotta: a lepattanó után futtából állt bele egy triplába, de orrba dobta a gyűrűt - a labda lejött, a lecsorgó a Celticsé lett, Smartot faultolni kellett, aki bedobta a két büntetőt, megtörte a bostoni jeget és beállította a végeredményt. A Heatnek mínusz négyről még volt egy támadása, de ott is kimaradt a tripla, így gyakorlatilag Butler kezében maradt a floridaiak bravúrja, a Boston pedig a leolvadás ellenére megúszta és megnyerte a párharcot - harmadszor győztek Miamiban ebben a szériában Brownék, idegenbeli hetedik meccset behúzva jutottak be a nagydöntőbe, ahol a Golden State lesz majd az ellenfelük.

Méltó lezárása volt ez a párharcnak. Nagyjából az történt ezen a meccsen, ami az egész szériában is: valamivel jobb volt a Boston, de a Heat nagy szívvel, nagy küzdőszellemmel többször is megizzasztotta ellenfelét, majd a végén egy dobáson (bár persze onnan még a Celtics is támadhatott volna) múlt, hogy ki jut tovább és a győztes végül a jobbnak bizonyuló Celtics lett. Fontos faktor volt a triplázás, a Miami az előző meccs jó dobóformája után ismét vállalhatatlanul, 6/20-szal célzott távolról, ugyanannyi kísérletből hárommal több büntetőt hibázott, a Boston pedig az előző két találkozó után összekapta a lepattanózását és győzni tudott ebben a szegmensben, ráadásul 20 pontot dobott leindításból, ami egy ilyen kevéspontos, szoros meccsen abszolút kulcsfontosságúnak bizonyult. Ezen az összecsapáson egy másodpercig sem vezetett a Heat és 17 pont volt a Celtics legnagyobb előnye, egyénileg pedig Jayson Tatum (26 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk), Marcus Smart (24 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés) és Jaylen Brown (24 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) emelhető ki a győztes, valamint Jimmy Butler (35 pont, 9 lepattanó, 48 perc) és Bam Adebayo (25 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) a vesztes oldalon. A rotációk is nagyon leszűkültek most már, hét embert forgattak az edzők, de összesen hatan is negyven perc felett játszottak – igazi hetedik meccset láttunk annak minden jellemzőjével. A Heat szezonja véget ért, Butlerék számára következhet a nyár és a felkészülés, míg a Boston csütörtökön már a GSW vendégeként száll ringbe a döntőben.

 


 

A Heat legjobb dobói: Butler 35/3, Adebayo 25, Lowry 15/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 26/12, Smart 24/9, Brown 24/3

A KELETI DÖNTŐ PROGRAMJA
Május 17.: Miami Heat–Boston Celtics 118–107
Május 19.: Miami Heat–Boston Celtics 102–127
Május 21.: Boston Celtics–Miami Heat 103–109
Május 23.: Boston Celtics–Miami Heat 102–82
Május 25.: Miami Heat–Boston Celtics 80–93
Május 27.: Boston Celtics–Miami Heat 103–111
Május 29.: Miami Heat–Boston Celtics 96–100
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4:3 a Boston javára

A NYUGATI DÖNTŐ PROGRAMJA
Május 18.:
Golden State Warriors–Dallas Mavericks 112–87
Május 20.: Golden State Warriors–Dallas Mavericks 126–117
Május 22.: Dallas Mavericks–Golden State Warriors 100–109
Május 24.: Dallas MavericksGolden State Warriors 119–109
Május 26.: Golden State Warriors–Dallas Mavericks 120–110
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4:1 a Golden State javára

A nagydöntő június 2-án kezdődik Bostonban.

A NAGYDÖNTŐ PROGRAMJA
Június 2.: Golden State Warriors–Boston Celtics
Június 5.: Golden State Warriors–Boston Celtics
Június 8.: Boston Celtics–Golden State Warriors
Június 10.: Boston Celtics–Golden State Warriors
Június 13.: Golden State Warriors–Boston Celtics (ha szükséges)
Június 16.: Boston Celtics–Golden State Warriors (ha szükséges)
Június 19.: Golden State Warriors–Boston Celtics (ha szükséges)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik