Jerry Maguire, Foxcatcher, Én, Tonya – íme, a 100 legjobb sportfilm (6.)

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2020.06.15. 21:31
null
Öt Oscar-díjra jelölték a sztárokat felvonultató Jerry Maguire-t (Forrás: AFP)
Sok hete már, hogy a koronavírus-járvány miatt legfeljebb takaréklángon éghet a sportélet. A járvány egy időre otthonainkba kényszerített minket, sok bajnokságot befejezettnek nyilvánítottak, még többet elhalasztottak. A The Athleticnél gondoltak egyet, majd kikérték több mint 120 munkatárs véleményét a legjobbnak vélt sport tematikájú filmekről. Sok száz műre érkezett szavazat, ezek értékelése után összeállították minden idők 100 legjobb alkotását. 12 részes sorozatunkban ezeket mutatjuk be, majd természetesen szót ejtünk a legjobb magyar filmekről is, illetve azokat is górcső alá vesszük, amelyek lemaradtak a The Athletic listájáról. Lássuk a 41–50. helyezettet!

A listáról tudni kell, hogy az óriási szórás miatt néhány kitétel előre meg lett határozva:csak filmek kerülhettek fel, sorozatok nem, dekitétel volt az is, hogyaz alkotás rendelkezzen legalább egy Oscar-díj-jelöléssel, vagyszerepelnie kell a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmnyilvántartásában, vagy legalább 1 millió dolláros bevételt kellett hoznia a pénztárakban, vagy egész egyszerűen akkora kulturális értéke legyen, hogy nem maradhat ki.

Valljuk be, ezen kritériumok alapján nem szokványos listával szembesültünk –annak tudatában meg aztán végképp nem, hogyaz NSO márciusban megszavaztattaminden idők tíz legjobb sportfilmjét, aminek merőben más lett a végeredménye. Lássuk hát akkor a The Athletic listáját!

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (100–91.)– IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (90–81.)– IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (80–71.)– IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (70–61.)– IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (60-51.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

Az 50–41. HELYEN ÁLLÓ ALKOTÁSOK

50. Csiszolatlan gyémánt (Uncut Gems, 2019)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 80.16/100

Miről szól? Ha Adam Sandler nem szerepelt volna olyan sok gagyi vígjátékban, akkor a Csiszolatlan gyémántban nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték volna a legjobb férfi főszereplő kategóriájában – ez sokak egybehangzó véleménye. Benny Safdie és Josh Safdie Netflixre készült filmjében Howard Ratnert, a zsidó ékszerkereskedőt játssza, aki finoman szólva is a piaci szürkezóna mezsgyéjén mozogva üti nyélbe üzleteit, ráadásul, egyszerre sok vasat tart a tűzben a minél nagyobb profit reményében. Néhány egészen rossz arcú alaknak is jókora összeggel lóg, a biztonságos kifizetés helyett azonban olyan kosárlabda-fogadásra adja a fejét, ami vagy élete legnagyobb sikersztorija lesz, vagy annak majdhogynem helyrehozhatatlan buktája. Egy különleges, Etiópiából exportált drágakő mellett a népszerű kosárlabdázóval, Kevin Garnett-tel kötött megállapodása is bonyolítja Howard életét, aki mindeközben családja biztonságát is szem előtt kell, hogy tartsa.

49. Foxcatcher (2014)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 80.21/100

Miről szól?A Pénzcsinálót is rendező Bennet Miller filmje igen nyomasztó, s ha nem ismerjük az alapjául szolgáló igaz történetet, akkor is tudjuk már az elején, hogy nem végződhet jól. Mark Schultz (Channing Tatum) olimpiai bajnok birkózóból nem lett sztársportoló. Egy lepukkant lakásban éli lepukkant életét, unott fejű általános iskolások előtt mesél a sportteljesítményeiről, és nem mindig örülnek neki, ha a bátyja, David (Mark Ruffalo), a sokkal népszerűbb, szintén olimpiai bajnok birkózó helyett ő jelenik meg valahol. Valamiért azonban John E. du Pont (Steve Carell), az excentrikus milliomos meglátja benne a lehetőséget, és meghívja őt pompás, ám némileg hideg birtokára, hogy felkészítse a küszöbön álló világversenyekre. A két férfi között bensőséges barátság alakul ki, és Du Pont rájön arra, hogy Mark igazából a bátyja támogatásával együtt tud felülkerekedni önmagán, ám David megjelenése egyikükből sem azt hozza ki, amit vártak volna.

48. A játék ördöge (He Got Game, 1998)

Átlagpontszám a szavazatok alapján:80.24/100

Miről szól?Spike Lee filmje a profi kosárlabdázók világába kalauzolja el a nézőket. Jesus Schuttlesworthnak (Ray Allen), Amerika első számú kosarasának, el kell döntenie, melyik főiskolát választja. Mivel több millió dollárt ér, mindenki nyerészkedni akar rajta, nehéz eldöntenie, kiben bízhat. Ekkor feltűnik életében a több éve nem látott édesapja, Jake (Denzel Washington), akinek még a börtönbüntetését is elengednék, ha sikerülne fiát rábeszélnie egy „bizonyos” főiskolára…

47. Tökéletes idők (Everybody Wants Some!!, 2016)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 80.33/100

Miről szól? Akinek tetszett Richard Linklater Sráckor című filmje, annak ezt a 80-as évek hangulatát idéző darabot is érdemes megnéznie. A történet szerint egy sikeres egyetemi baseballcsapat háza táján nézünk körül, szó szerint. A főszereplő elsőéves dobójátékos, és éppen beköltözik a számukra fenntartott lakóházba. Az ő szemén keresztül megismerjük a többieket, az újoncokat és a felsőbb éves, rutinos sportolókat, illetve bepillantást nyerhetünk a sajátos életvitelükbe. A szemeszter előtti első hétvégét követjük végig, mindenféle figurákkal találkozunk, bulikban és kocsmákban járunk, és belehallgatunk a beszélgetéseikbe.

46. The Bingo Long Traveling All-Stars & Motor Kings (1976)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 80.54/100

Miről szól? A William Brashlers novellája alapján készült film a 1930-as években játszódik. Bingo Longnak, a Negro Baseball-liga dobósztárjának elege lesz abból, hogy Sallison Potter klubtulajdonos rabszolgaként bánik vele, ezért saját csapatot alapít, amelybe olyan játékosokat toboroz, akik az akkoriban szegregált Major Ligába vágynak. Miután a Negro Ligában nem engedik őket játszani, felkerekednek, hogy a középnyugati városok helyi fehér csapataival mérkőzzenek meg, szórakoztatva a közönséget. Természetesen nagy sikert aratnak, népszerűségüknek köszönhetően pedig egyenlő feltételekkel játszhatnak a Negro Ligában.

45. Futball cirkusz (North Dallas Forty, 1979)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 80.57/100

Miről szól? Phil Elliott (Nick Nolte) már jó ideje játszik az amerikai futball profi ligájában, a North Dallas Bulls csapatában. Az évek azonban már eljártak fölötte, és a nála fiatalabb játékosok egyre inkább kezdik átvenni a helyét a csapatban. Phil egyre többször üli végig a meccseket a kispadon, és rá kell jönnie arra, hogy soha többé nem lesz a régi. Ekkor találkozik Charlotte-val (Dayle Haddon), aki egészen új világába és életmódba vezeti be…

44. Az elátkozott Leeds United (The Damned United, 2009)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 81.14/100

Miről szól? A hetvenes évek elején a Leeds United kimagaslott az angol labdarúgó-bajnokság mezőnyéből. Ám a sikerkovács, a látnoki képességekkel megáldott menedzser, Don Revie elhagyja a csapatot. Utóda a magabiztos, minden hájjal megkent Brian Clough, aki korábban mint a csapat egyik legfőbb bírálója hívta fel magára a figyelmet. Azt sem rejtette véka alá, hogy utálja Revie-t. Clough korábban a Derby Countynál, majd a Brightonnál dolgozott. Addigi segítője, Peter Taylor azonban maradt itt, és nem követte a Leedshez. Az edző új taktikája a játékosok ellenállásába ütközik. A film David Peace regényéből készült Michael Sheen főszereplésével.

43. A harcos (The Fighter, 2010)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 81.44/100

Miről szól?A harcos szókimondó, szeretettel teli humorral átszőtt, egyben megrázó története megtörtént eseményeken alapul. A film főhőse a hihetetlen visszatérést produkáló, és váratlanul bokszhőssé váló „Irish” Micky Ward (Mark Wahlberg) és féltestvére, Dicky Eklund (Christian Bale). Akiknek előbb ellenfelekké kellett válniuk ahhoz, hogy végül igazi testvérekként tudják megszerezni a győzelmet, és meg tudják erősíteni a családi kötelékeket.

42. Jerry Maguire – A nagy hátraarc (Jerry Maguire, 1996)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 81.45/100

Miről szól? Az 1997-ben öt Oscar-díj-jelölést kapott filmben Jerry Maguire (Tom Cruise) sikeres sportmenedzser rengeteg ügyféllel, rengeteg pénzzel és egy szintén sikeres menedzser-menyasszonnyal (Kelly Preston). Jerry azonban egyszer csak rádöbben arra, hogy a sok munka és a pénz utáni kíméletlen hajsza kiölte belőle az embert. Egyetlen éjszaka alatt kiáltványt fogalmaz, amelyet másnap mindenki kitörő lelkesedéssel fogad a munkahelyén. Hamarosan azonban rá kell ébrednie, hogy a szép elvek és a sikerorientált gyakorlat között áthidalhatatlan szakadék tátong – egyik percről a másikra kirúgják állásából. Cserbenhagyják ügyfelei, a neves sportolók és menyasszonya is szakít vele. Csak ketten állnak mellé: egy másodosztályú focista (Cuba Gooding Jr., aki alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában el is nyerte az Oscar-szobrocskát) és a kisfiát (Jonathan Lipnicki) egyedül nevelő bájos könyvelőnő (Renée Zellweger). Hármasban vágnak neki, hogy meghódítsák a világot.

41. Én, Tonya (I, Tonya, 2017)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 81.47/100

Miről szól? Tonya Harding bulvártörténete a kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legnagyobb port kavaró sztorija volt. A tehetséges fiatal – proli családból származó – műkorcsolyázó karrierje ragyogóan ívelt felfelé, ebben a sportoló elszántsága mellett elvitathatatlan része volt a nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazó szabad szájú anyjának. Aztán Tonya egy nap megismerkedett egy férfival, s az élete innentől meredeken más irányt vett. Például egy, a – gazdag családból jövő, előkelő neveltetést kapó – legnagyobb riválisa, Nancy Kerrigan elleni merényletig. Tonya egyszeriben a legnagyobb közellenséggé vált, pedig lehet, hogy ő is csak áldozat volt, neveltetése és expasija áldozata. Az Én, Tonya az események szatirikus feldolgozása, a főszerepet játszó Margot Robbie-t Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték, míg a Tonyja anyját megszemélyesítő Allison Janney meg is kapta mindkettőt a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik