Hajsza a győzelemért, Tűzszekerek, Rocky-tripla – íme, a 100 legjobb sportfilm (4.)

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.06.01. 21:05
null
Stallone ikonikussá vált karaktere, Rocky háromszor is helyet kap a lista ezen szakaszában (Fotó: AFP)
Sok hete már, hogy a koronavírus-járvány miatt legfeljebb takaréklángon éghet a sportélet. A járvány egy időre otthonainkba kényszerített minket, sok bajnokságot befejezettnek nyilvánítottak, még többet elhalasztottak. A The Athleticnél gondoltak egyet, majd kikérték több mint 120 munkatárs véleményét a legjobbnak vélt sport tematikájú filmekről. Sok száz műre érkezett szavazat, ezek értékelése után összeállították minden idők 100 legjobb alkotását. 12 részes sorozatunkban ezeket mutatjuk be, majd természetesen szót ejtünk a legjobb magyar filmekről is, illetve azokat is górcső alá vesszük, amelyek lemaradtak a The Athletic listájáról. Lássuk a 70–61. helyezettet!

A listáról tudni kell, hogy az óriási szórás miatt néhány kitétel előre meg lett határozva: csak filmek kerülhettek fel, sorozatok nem, de kitétel volt az is, hogy az alkotás rendelkezzen legalább egy Oscar-díj-jelöléssel, VAGY szerepelnie kell a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmnyilvántartásában, VAGY legalább 1 millió dolláros bevételt kellett hoznia a pénztárakban, VAGY egész egyszerűen akkora kulturális értéke legyen, hogy nem maradhatott le.

Valljuk be, ezen kritériumok alapján nem szokványos listával szembesültünk –annak tudatában meg aztán végképp nem, hogyaz NSO márciusban megszavaztattaminden idők tíz legjobb sportfilmjét, aminek merőben más lett a végeredménye. Lássuk hát akkor a The Athletic listáját!

James Hunt és Niki Lauda, a párharcukat feldolgozó Hajsza a győzelemért remek film lett (Fotó: AFP)
James Hunt és Niki Lauda, a párharcukat feldolgozó Hajsza a győzelemért remek film lett (Fotó: AFP)

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (100–91.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (90–81.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (80–71.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 70–61. HELYEN ÁLLÓ ALKOTÁSOK

70. Vágta (Seabiscuit, 2003)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.35/100

Miről szól? A lóversenyzésről. Egy szerencsés véletlenről. Három, más és más problémával küzdő férfiról, egy zsokéról, egy mecénás milliomosról és egy öregedő cowboyról. És arról, ahogyan a sport képes összehozni az embereket és a már-már kilátástalan helyzetben is új célt adni a számukra. Gary Ross drámája megtörtént eseményeken alapul, a történet középpontjában az 1930-as évek második felében legendássá váló amerikai lóval, Seabiscuittal, akinek a termete miatt senki sem jósolt nagy jövőt a versenypályákon, sőt. Aztán 1938-ban az év lova lett az Egyesült Államokban, nem kis részt köszönhetően John Pollard, Charles Howard és Tom Smith (valós) triójának.

69. Creed II (2018)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.38/100

Miről szól? Az alkotók – meglovagolva a mozikban tapasztalható retrohullámot – 2015-ben mutatták be a Rocky-filmek univerzumát bővítő Creed: Apollo fia című filmet. Az első részről most felesleges lenne bővebben írni, hamarosan úgyis a listára kerül. Maradjunk annyiban, ahhoz elég jól sikerült, hogy 2018-ban folytatást kapjon, a folytatás pedig – ha nem is lett a legtöbb kritikus szerint olyan jó, mint az első – lett olyan, hogy szintén felkerüljön az Athletic listájára. Az epizódban viszontláthatjuk a Rocky IV az amerikai-szovjet hidegháborút megidéző legfőbb ellenfelét, Ivan Dragót, aki, mit ad Isten, szintén bokszedző lett, s mit ad Isten, épp van egy fia, aki szintén ökölvívó...

68. Dogtown és Z-boys (Dogtown and Z-Boys, 2001)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.62/100

Miről szól? A gördeszkás társadalom ikonikus, ám nem feltétlenül példamutató életet élő alakjáról, Jay Adamsről és a deszkás szubkultúra térhódításáról a 1970-es évek közepén. Adams már tizenévesen óriási sztár lett, a hirtelen jött sikerek azonban megkövetelték az árukat, súlyos drogproblémákkal küzdött, és többször ült börtönben is. Szóval a drámai hangvétel adva van a korabeli felvételekkel is operáló dokumentumfilm számára. Producere nem mellékesen a Budapesten született Agi Orsi, avagy Orsi Ági, kinek, hogy tetszik.

67. Big Fan (2009)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.67/100


Miről szól?
A fekete humorba hajló, drámai hangvételt sem nélkülöző vígjáték a Patton Oswalt alakította Paul Aufieróval a főszerepben. Az óriási New York Giants-drukkert. A férfi egyik nap kiszúrja kedvenc játékosát az utcán, akit követni kezd, ezzel pedig elindul a bonyodalom: Aufiero rajtakapja Quantrell Bishopot, amint drogot vásárol, persze lebukik, aminek brutális verés lesz az eredménye. A folytatásról beszéljen maga a film...


66. Tűzszekerek (Chariots of Fire, 1981)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.81/100

Miről szól? Eric Liddell és Harold Abrahams megfilmesített történetének köszönhetően jóval többet tudnak sokan az 1924-es párizsi olimpiáról, mint bármely másik háború előttiről. A két brit sprinter szereplése azóta is példaértékű. Az 1981-es film ugyan klasszikus játékfilm, olyan sporttörténeti elemeket és a két futóval kapcsolatban olyan edzéselméleti fogásokat is bemutat, amelyeket mai napig tanítanak a sporttudományi műhelyekben.

65. Rocky IV (1985)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.01/100

Miről szól? „A miért és a hogyan a lényeg, nem a nagy mérkőzés vagy a nagy csata – a Rocky IV-ben sem az volt a legfontosabb, hogy a főszereplő hogyan veri meg Ivan Dragót, hanem az, hogyan győzi le a testét és a fejét” – írta egy korábbi, a Nemzeti Sportban megjelent publicisztikájában Moncz Attila. Ezeket a sorokat kölcsönözve pedig össze is foglaltuk a mára már kultikussá váló Rocky-sorozat negyedik epizódjának lényegét. Az alaphelyzetet azért érdemes vázolni: a hidegháború vége felé közeledve az amerikai ökölvívóikon, Apollo összecsap a szovjetek pusztító erejű tehetségével, Ivan Dragóval egy gálameccsen. Rocky egykori riválisa, ám azóta jó barátja akkora verést kap, hogy életét veszti a ringben. Rocky sportbosszút fogad, s minden korábbinál keményebb felkészülésbe kezd.


64. Megőrülök érted (Vision Quest, 1985)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.13/100

Miről szól? Ahogyan azt a film címe is mutatja, a szerelmi szál legalább olyan hangsúlyos benne, mint a sport. A férfi főszereplő az egyetemi birkózócsapat tagja, Louden Swain, akinek életét nemcsak a szerelmi bonyodalmak nehezítik, hanem az állandó fogyasztástól és önsanyargatástól kialakult egészségügyi problémák is. Csúcsra lehet így jutni?

63. Harc a másodpercekért (Prefontaine, 1997)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.32/100

Miről szól? A híresen makacs, ám korának vitathatatlanul kimagasló egyéniségét, Steve Prefontaine-t mutatja be. Az amerikaiak hosszútávfutója a müncheni olimpia egyik legnagyobb favoritja volt 5000 méteren. A döntő épp a terrortámadás másnapjára került, és Prefontaine volt talán a leghangosabb támogatója a versenyszám megtartásának. A sors fintora, hogy végül nemhogy a győzelem, az érem sem jött össze számára. Az atléta 1976-ban már nem lehetett ott a játékokon, egy évvel korábban egy autóbalesetben életét vesztette. Karrierje olimpiai érem nélkül is sportága legendái közé emelte. A film bemutatja, miért.

62. Rocky III (1982)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.36/100

Miről szól? Az olasz csődör harmadszor kerül a listára, a 62. helyen a Rocky-széria harmadik felvonásával. Rocky a csúcson, tizedik sikeres címvédése után a visszavonulásra készül, aki a pökhendi stílusú James Clubber Lang (Mr. T) kihívására még egy utolsó meccset vállal. Az igencsak felpaprikázott Rocky Balboa idős mestere, Mickey figyelmeztetése ellenére félvállról veszi a felkészülést, és megalázó vereséget szenved. Eközben edzője szívrohamot kap, és meghal. Sylvester Stallone ikonikus karaktere nem várt helyről kap segítséget a talpra álláshoz és egy sikeres visszavágóhoz. A film ezúttal az ökölvíváson túl a sportbarátságra helyezi a hangsúlyt.

61. Hajsza a győzelemért (Rush, 2013)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.46/100

Miről szól? James Hunt és Niki Lauda rivalizálása meghatározta a hetvenes évek közepét a Formula–1-ben. A 2013-ban bemutatott film valós események alapján mutatja be a Hunt világbajnoki címét hozó 1976-os szezon eseményeit, annak minden fordulatával, köztük Lauda majdnem végzetes kimenetelű NSZK-beli balesetével és az azt követő, csodával határos gyors visszatérésével. A mindent eldöntő futamra Japánban, zuhogó esőben kerül sor...


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik