Az irányító, aki Brady nyomába eredt – portré az immár kétszeres bajnok Mahomesról

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.02.13. 18:40
null
Mahomes öt idény alatt másodszor érhetett fel a csúcsra (Fotó:AFP)
Mint arról beszámoltunk, a Kansas City Chiefs 38–35-re legyőzte a Philadelphia Eaglest az LVII. Super Bowlban magyar idő szerint hétfőre virradóra, így övé lett a bajnoki cím. A döntő legértékesebb játékosának a Chiefs irányítóklasszisát, Patrick Mahomest választották meg, aki még mindig csak 27 éves, de már most elképesztő karrier áll mögötte. Mit ért el eddig, s mi várható tőle a folytatásban?

 

MÉG AZ MVP-ÁTKOT IS MEGTÖRTE

Elégedettek lehetünk, elvégre szenzációs meccset vívott egymással a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles az 57. Super Bowlban: rekordok dőltek, láttunk 73 pontot és fantasztikus egyéni teljesítményeket. Nüansznyi különbség volt a két csapat között, végül azonban csak egy nyerhetett, az pedig a Chiefs lett, Patrick Mahomes vezérletével.

A 27 éves irányító a meccs első félidejében Travis Kelcen kívül nem igazán tudta jó passzokkal megtalálni célpontjait, a szünet előtt nem sokkal pedig rá is sérült a már eleve nem százszázalékos bokájára. Bicegve hagyta el a pályát, s egy ideig abban sem lehettünk biztosak, hogy visszatér a második félidőre. De visszatért, és szenzációsan játszott, a negyedik negyedben pedig valódi vezérként vezette győzelemre a Chiefst. Mahomes 182 passzolt és 44 futott yarddal, közel 78 százalékos passzpontossággal és 3 passzolt TD-vel zárt, eladott labda nélkül – kiérdemelve a döntő MVP-címét.

Itt fontos megjegyezni, a Chiefs győzelmével megtört az évezredet körülölelő MVP-átok: legutóbb Kurt Warner mondhatta el magáról, még 1999-ben a St. Louis Rams irányítójaként, hogy egy adott idényen belül megválasztották az alapszakasz legértékesebb játékosának, majd a Super Bowlt is megnyerte. Azóta huszonkét döntőt játszottak le, ezekbe kilenc alkalommal jutott el az aktuális MVP, de 0 (!) alkalommal sikerült megnyernie a Super Bowlt. Na, ez az, ami most Mahomesnak összejött, hiszen pár nappal a döntő előtt alapszakaszi MVP-nek választották meg, majd az SB-t is behúzta!

Még egy csúnya bokasérülés után is összejött az MVP-cím (Fotó:AFP)

SZUPERSZTÁR, MIÓTA MEGÉRKEZETT

Mahomes a Texas Tech irányítója volt egyetemistaként, s bár elég jól ment neki a játék, nem számított egyértelmű top prospectnek, nem gondolták, hogy korszakos irányító válhat belőle az NFL-ben. A 2017-es játékosbörzét megelőző hetekben aztán már egyre többet beszéltek róla, a liga újoncfelmérőjén, a combine-on is remekül teljesített. Végül az első körben, a 10. helyen választotta ki a Chiefs, amely sokat áldozott érte, ugyanis a 27. helyről kellett felcserélnie a Buffalo Bills pozíciójába. Mindezt úgy, hogy a csapat kezdőirányítója ekkor még a rendkívül megbízható, pontos és jó kvalitású Alex Smith volt.

Az ifjú Mahomes eleinte második számú QB volt Smith mögött, az újoncévében csak egy meccsen, az alapszakasz utolsó hetében kezdett, hogy aztán a következő idényre átvegye a stafétát. Ami azután következett, az a teljes ligát sokkolta... Mahomes valósággal berobbant, olyan dolgokat mutatott, amiket NFL-játékostól korábban nem láthattunk. Elképesztő mennyiségben és minőségben passzolt, hasznosította a baseballjátékosként szerzett tudását, s úgy olvasta az ellenfelek védelmét, akár egy veterán. Az első teljes idényét több mint 5000 (!) passzolt yarddal, 50 (!) touchdownpasszal és 12 interceptionnel zárta, rögtön alapszakaszi MVP lett, majd kis híján a Super Bowlba is bejutott, de a főcsoportdöntő hosszabbításában megállította a Tom Brady vezette New England Patriots.

Bár a következő idényben jóval kevésbé volt domináns az alapszakaszban látott Mahomes, a győzelmek nem maradtak el, sőt: a Chiefs ismét bemasírozott a konferenciadöntőbe, majd meg is nyerte, és jöhetett a San Francisco 49ers elleni Super Bowl. Mahomesék a fináléban tízpontos hátrányból (akárcsak az Eagles ellen) jöttek vissza a fiatal irányító vezérletével, és megnyerték az SB-t, Mahomes pedig elnyerte a döntő legértékesebb játékosának járó elismerést is. Egy évvel később aztán jóval meggyőzőbb alapszakasz és fantasztikus playoffmenetelés után jöhetett volna a címvédés, csakhogy a Super Bowlban a Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers alaposan kiütötte a széteső támadófalú Chiefst, így az újabb gyűrű elmaradt.

Ahogy az egymás utáni három döntő sem jött össze: Mahomes 2021-ben is lenyűgöző volt, közel 5000 yardot passzolt 37 TD mellett az alapszakaszban, majd legyőzte legnagyobb riválisát, a Buffalo Billst a rájátszásban, de a csodamenetelést bemutató Cincinnati Bengals megálljt parancsolt számára a főcsoportdöntőben. Így érkeztünk el a hajnalban lezáruló idényhez, amelyben Mahomes még egy fokozatot kapcsolt a játékán: az alapszakaszban 41 TD-passz és 12 INT mellett 5200 (!) yard felett passzolt, csapata pedig 14–3-as mérleggel megnyerte az AFC-t, majd a playoffban a Jacksonville Jaguarst, a Cincinnati Bengalst és a Philadelphia Eaglest is legyőzte – úgy, hogy az idény előtt távozott a csapattól a liga egyik legjobb elkapója, Tyreek Hill.

Legjobb elkapója távozása után is nyert a Chiefs (Fotó: AFP)
Legjobb elkapója távozása után is nyert a Chiefs (Fotó: AFP)

BRADY NYOMÁBA EREDHET

Hogy áll tehát Mahomes karrierje első öt idényét követően, mindössze 27 évesen? A Chiefs szupersztárja immár kétszeres bajnok, kétszeres döntő-MVP és kétszeres alapszakaszi MVP, ráadásul csapata az elmúlt öt évben háromszor játszott Super Bowlt és további kétszer főcsoportdöntőt. Emellett, ha ránézünk a Kansas keretére, azt látjuk, hogy van helyük mozogni a fizetési plafon alatt, nincs kiöregedés, nem kell távozniuk kulcsjátékosoknak, így könnyen lehet, hogy a New England Patriots-korszak lezárulta után már egy új dinasztiának lehetünk a szemtanúi. Ezt az alakuló dinasztiát pedig Patrick Mahomes vezeti, aki 27 évesen már Hall of Fame-karrierrel büszkélkedhet, de vélhetően itt még nem szeretne megállni...

És hogy miképp jön ide Tom Brady? A liga történetének egyik, de inkább a (!) legjobb, mindenképpen a legsikeresebb irányítója, a hétszeres Super Bowl-győztes, idén másodszorra is visszavonuló klasszis vezeti a G.O.A.T.- (greatest of all time/minden idők legjobbja) vitát az NFL-ben, ami eredményeire ránézve nem csoda, de napjaink fiatal irányítóit már az is motiválja, hogy a jövőben közel kerüljenek hozzá. A jelenlegi, egyébként irányítók terén is borzasztóan tehetséges ligát elnézve erre csak Mahomesnak lehet reális esélye, hiszen már most topszámai vannak karrierszinten, de benne lehet még további 10-15 év is...

EMLÉKEZTETŐ

AMERIKAI FUTBALL
NFL, RÁJÁTSZÁS
SUPER BOWL
Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs35–38 (7–7, 17–7, 3–7, 8–17)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik