A Warriors 157 pontot dobott, a Clippers is rájátszásba jutott

Gobodics Tamás, Hegedűs Róbert, Agárdi László (kezdo5.hu)Gobodics Tamás, Hegedűs Róbert, Agárdi László (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.04.10. 09:45
null
Jordan Poole és a GSW a Portland ellen nyert (Fotó: Getty Images)
Az NBA alapszakaszának utolsó játéknapján eldőlt, hogy nyugatról a Warriors és a Clippers jut még be biztosan a rájátszásba. A Timberwolves paprikás hangulatú meccset nyert meg a Pelicans ellen, a Lakers hozta a kötelezőt, de így is a playinben folytathatja. Komolyabb téttel nem bíró meccsen nyert többek között a Celtics, a 76ers, a Heat, a Raptors, a Bulls és a Thunder is.

 

Boston Celtics–Atlanta Hawks 120114

Záporoztak a bostoni triplák. Erősen tartalékos összeállításban léptek pályára a hazaiak, Derrick White is csak azért játszott 5 percet, hogy meglegyen a 82 lejátszott meccse, és Grant Williams is csak egy kis átmozgatásra szállt be, de a Celtics triplái így is záporoztak, a hazaiak 25/54 hárompontost küldtek a helyére. Payton Pritchard NBA-s pályafutása legjobb meccsét játszotta, 30 ponttal, 14 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplázott, 9/16 triplát is bebombázott, és a 7 eladott labdája ellenére is vezér tudott lenni, ráadásul segítséget is kapott. Sam Hauser (26 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) szintén végig veszélyes volt kintről, neki 8/14 triplája ért célba, és Mike Muscala (27 pont, 8 lepattanó, 4/7 tripla) is felnőtt melléjük, ezzel a trióval nem tudott mit kezdeni az ugyancsak tartalékos Hawks. A vendégeknél főleg a cserék cseréi használták ki a játéklehetőséget, Bruno Fernando 19 ponttal és 10 lepattanóval dupla-duplázott, Garrison Mathews is beszórt 19 pontot, de nem tudták felvenni a versenyt a Celtics triplavetőivel, a Hawks csak 11/39-et hozott össze távolról. A Hawks vereséggel hangolt a playinre és a Heat elleni meccsre, de ha ott nyerni tudnak, akkor a rájátszás első körében szintén a Celtics lehet az ellenfelük, bár Miamiban biztosan nem lesz könnyű dolguk.

A Celtics legjobb dobói: Pritchard 30/27, Muscala 27/12, Hauser 16/24
A Hawks legjobb dobói: Mathews 19/12, Fernando 19, Johnson 15/6

Brooklyn NetsPhiladelphia 76ers 105134

Jók a Philly cseréi. Minden fontos játékosa nélkül állt ki a Sixers, de tükörsima győzelmet aratott, és a cseresor a legutóbbi szép siker után ismét azt bizonyította, hogy Doc Rivers egész nyugodtan számíthat a kiegészítőkre. Shake Milton (20 pont, 8 gólpassz) és Max McClung (20 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz) mellett Paul Reed (17 pont, 10 lepattanó, 2 labdaszerzés, 5 blokk) és Louis King (20 pont, 4/6 tripla) is kitett magáért, de Harrell, Dedmon és Korkmaz is jól játszott, remek csapatmunkát bemutatva 31 gólpasszt osztottak szét, és mindenki kivette a részét a győzelemből. A szintén tartalékos Brooklynnál viszont egyszemélyes show-t láthattunk: az ilyen esetekben mindig előkerülő Cam Thomas 46 pontot dobott, bár a negyedik negyedben Milton már személyes feladatának tekintette, hogy ne juthasson el 50-ig, itt érződött egy kis komolyság is az amúgy SL-meccsnek érződő találkozón. Thomas idén negyedszer érte el a 40-es határt, 42-t dobott három negyed alatt, majd a negyedik elején két gyors kosárral lett meg a 46, aztán jött Milton védekezése – utóbbi ezzel azért üzent ellenfelének a hétvégén kezdődő playoff előtt. A felek ugyanis egymással találkoznak az első körben, magyar idő szerint szombat este 19.00-kor, az idei rájátszás első mérkőzéseként kezdik meg a párharcukat Philadelphiában – ott már természetesen teljesen más keretekkel. Egy érdekesség még: Mikal Bridges szerepelt a kezdőben és játszott pár másodpercet, ezzel 83 (!) mérkőzésen játszott ebben a szezonban (a csapatváltása miatt jött ki így), összességében pedig már zsinórban 392 találkozón volt bevethető.

A Nets legjobb dobói: Thomas 46/18, Gray 16/6, Duke Jr. 15
A 76ers legjobb dobói: Milton 20/6, King 20/12, McClung 20/9

Cleveland CavaliersCharlotte Hornets 95106

Szépen búcsúzott a Hornets. Egyik csapat számára sem volt már tétje ennek a meccsnek, de azért a hazaiaknál átmozgató jelleggel Jarrett Allen és Evan Mobley is végigjátszotta az első negyedet, és amíg ők pályán voltak, addig a Cavaliers jobb is volt ellenfelénél. J. B. Bickerstaff érthetően nem akarta erőltetni kulcsembereit, de nélkülük is sokáig jól álltak, ugyanakkor a végét meg tudna nyomni a Hornets, 36–20-ra nyerték a negyedik negyedet, így győzelemmel köszönhetnek el a szezontól. Mark Williams szinte nem tudott hibázni, 9/10 dobását elsüllyesztve ért el 22 pontot és 10 lepattanót, Bryce McGowens szintén 22 pontig jutott, de Theo Maledon (18 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Svi Mykhailiuk (16 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) is megkapta arra a lehetőséget, hogy javítsa a statisztikáit, bár utóbbi csak 6/18-cal célzott mezőnyből. Ez is bőven belefért az ukrán hátvédtől, a Cavaliers csapatként is csak 39,3 százalékkal dobott, és egyedül a 17 pontos Sam Merrill tudott tőlük igazán kitűnni, innentől kezdve viszont nyugodtan koncentrálhatnak a Knicksre és a rájátszás első körére.

A Cavaliers legjobb dobói: Merrill 17/9, Green 13/9, Neto 13
A Hornets legjobb dobói: McGowens 22/3, Williams 22, Maledon 18

Miami HeatOrlando Magic 123110

Haslem búcsúja. A játéknaphoz illő módon itt is maximum csak pár percig láthattunk kezdőket bármelyik oldalon, a Magicnél 11-15 percet kaptak Fultzék, míg a hazaiaknál nagyjából 7-10-et Adebayóék, de egyik fél sem küldött pályára mindenkit. A találkozó sztoriját viszont Udonis Haslem adta: a legenda már évek óta mentorként, öltözői hangadóként segítette az edzői stáb munkáját, pályára nagyon ritkán, általában különleges alkalmakkor került, nemrég azonban bejelentette, hogy a szezon végével visszavonul, és mivel a playoff-rotációban aligha lesz szerepe, így ezzel a találkozóval zárta le húsz évre nyúló NBA-karrierjét. A magasember ennek örömére meg is kapta a maga perceit és labdáit, a kispadról beszállva 25 percet játszott, amely során 24 ponttal ő lett csapata legjobb dobója: 9/17-et hajított mezőnyből és 3/7 triplát is beszórt, míg hátul egy blokkal vétette észre magát. Az egész este róla szólt, a 39–25-ös negyedik negyeddel behúzott győzelem már csak ráadás volt a vendéglátó számára: Haslem 42 esztendősen dobott 24 pontot, amire még senki sem volt képes az NBA történetében, és érdekes, hogy ennél a 24-nél csak két alkalommal dobott többet 1026 meccsesre rúgó karrierje során...

A Heat legjobb dobói: Haslem 24/9, Robinson 20/9, Oladipo 19/15
A Magic legjobb dobói: K. Harris 22/12, Houstan 21/15, Okeke 14/12

New York KnicksIndiana Pacers 136141

Tom Thibodeau nem pihentetett. Julius Randle és Jalen Brunson sérülés miatt nem játszhatott, de a Knicks többi kulcsembere kivétel nélkül komoly terhelést kapott, Tom Thibodeau edző annak ellenére sem pihentetett, hogy semmi jelentősége nem volt ennek a meccsnek. Amíg az ideiglenes kezdő pályán volt, nem is okozott gondot számukra a Pacers, Obi Toppin 34 ponttal, 7 lepattanóval és 5 gólpasszal helyettesítette Randle-t, Immanuel Quickley 30 ponttal, 9 lepattanóval és 7 gólpasszal jelentkezett Brunson helyén, a Barrett-Grimes kettős is beszórt közös erővel 40 pontot, míg Mitchell Robinson (9 pont, 19 lepattanó, 7 blokk) a festékben volt korlátlan úr. A Pacers mégis meccsben tudott maradni, a vendégeknél heten is kétszámjegyű terméssel zártak, köztük a 26 pontos Bennedict Mathurin, valamint a dupla-dupláról épphogy lemaradó Andrew Nembhard (19 pont, 9 gólpassz) is, Buddy Hield és George Hill egyaránt 5/6 triplát dobott be, és végül a 41–29-re megnyert negyedik negyednek köszönhetően a mérkőzést is behúzták. A Pacers csapatként 19 bedobott triplával és 33 gólpasszal zárt, kiharcoltak 38 büntetőt, így azt is elbírták, hogy a lepattanózást a Knicks húzta be, sikerült győzelemmel búcsúztatniuk a szezont.

A Knicks legjobb dobói: Toppin 34/15, Quickley 30/9, Grimes 22/15
A Pacers legjobb dobói: Mathurin 26/6, Nwora 19/12, Nembhard 19/3

Toronto RaptorsMilwaukee Bucks 121105

A Raptors vette komolyabban. Egyik csapat számára sem bírt már valódi téttel ez az összecsapás, így mindkét oldalról sokan kiülték ezt a meccset, de a Raptors azért kicsit komolyabban vette a találkozót, náluk Jakob Pöltl, Scottie Barnes és Gary Trent Jr. is játékra jelentkezett – főleg utóbbi tett sokat csapata győzelméért, 23 pontot és 4/7 triplát ért el. Dicséretet érdemel még a dupla-duplázó Precious Achiuwa (14 pont, 13 lepattanó), Malachi Flynn (20 pont, 4 gólpassz) és a Raptors kispadja is, amely tartani tudta a lépést a Bucks kispadjával. A vendégeknél Bobby Portis játszott egy kicsit és beszórt 18 perc alatt 16 pontot, Jae Crowder (13 pont, 6 gólpassz) is kapott egy kis meccsterhelést, illetve Goran Dragic-ot is meg tudta nézni kicsit hosszabb ideig Mike Budenholzer, és a szlovén irányító sem vallott szégyent, jó hatékonysággal 14 pontot szerzett, ahogyan Thanaszisz Adetokunbo is eddig jutott. A Raptors pontosabb volt támadásban, 50 százalék felett céloztak mezőnyből, illetve a lepattanózást is behúzták, így jó hangulatban készülhetnek a Bulls elleni playin-meccsre, és ha úgy alakulnak a selejtezők, akkor akár ők is lehetnek a Bucks ellenfelei a rájátszás első körében.

A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 23/12, Flynn 20/6, Achiuwa 14/6
A Bucks legjobb dobói: Wigginton 17/6, Portis 16/6, T. Adetokunbo 14, Dragic 14

Washington WizardsHouston Rockets 109114

Erősen zárt a Rockets. Az összecsapásról és a szezonról is elmondható, hogy a Rockets szép hajrát mutatott be, a Wizards ellen egy negyedik negyedben bemutatott 12–0-s futás döntött a javukra, az idényt pedig úgy fejezték be, hogy az utolsó öt meccsükből négyet megnyertek. A Wizards számára sokkal csúnyábban sikerült a szezon vége, az utolsó hat meccsükből ötöt elbuktak, és a Rockets ellen is hiába vezettek 16 ponttal a második negyedben, ez sem volt elég, mivel a vendégeknél heten is kétszámjegyű termést értek el. A 20 pontos Jabari Smith Jr. győzelemre vezette csapatát, de Tari Eason (16 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Alperen Sengün (12 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) is kiemelendő a sokoldalú játéka miatt. A hazaiak leginkább Jordan Goodwin (22 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és Quenton Jackson (19 pont, 5 gólpassz) jó teljesítményeinek örülhettek, mellettük Corey Kispert beszórt 5/7 triplát, Xavier Cooks pedig leszedett 7 támadólepattanót, Johnny Davisnek (13 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) viszont nagyon nem ment a befejezés, mindössze 4/20 dobása ért célba.

A Wizards legjobb dobói: Goodwin 22/9, Jackson 19, Kispert 18/15
A Rockets legjobb dobói: Smith Jr. 20/3, Eason 16/3, Green 14/3

Chicago BullsDetroit Pistons 10381

Kicsit játszottak a Bulls kezdői. A hazaiak annak ellenére is az alapcsapatukkal álltak ki, hogy valódi tétje már nem volt ennek az összecsapásnak, de ezzel együtt sem tudtak sokáig a ligautolsó fölé kerekedni, csak a 36–17-re megnyert negyedik negyedben dőlt el a meccs. Zach LaVine 17, DeMar DeRozan 16 pontot dobott, de többre végül nem volt szükség a két sztártól, mert a kispadról sorra érkeztek a hasznos teljesítmények, a negyedik negyedben több olyan játékos is szerepet kapott, aki általában nem szokott pályára kerülni, most mégis bizonyítottak. A vendégeknél Killian Hayes remekelt, 26 ponttal, 8 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, mellette Jalen Duren a 18 lepattanójával tűnt ki, Jaden Ivey viszont csak szenvedett, 20 dobásból ért el 16 pontot, és a 3 gólpasszára is jutott 5 eladott labda – a Pistons csapatként 25 alkalommal veszítette el a játékszert a Bulls 4 labdavesztésével szemben, a hazaiak csak ezekből a lehetőségekből 30 pontot szereztek. A Bulls most elköszön a hazai pályájától, Torontóba utaznak, hogy megpróbáljanak továbbjutni a playin alsó ágáról, és ha ott sikerrel járnak, akkor elutazhatnak a Heat–Hawks meccs veszteséhez is egy meccsre.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 17/3, DeRozan 16/3, C. Jones 11/3
A Pistons legjobb dobói: Hayes 26/9, Ivey 16/6, Bagley III 12/6

Dallas MavericksSan Antonio Spurs 117138

Texas a mezőny végén. A mérkőzés nagyjából senkit sem érdekelt, teljes mértékben nyári ligás összecsapást láthattunk olyan nevekkel, rotációkkal, amikhez ott szoktunk hozzá, kiemelhetnénk ugyan közülük párat, de NBA-szinten ez a találkozó is teljességgel értéktelen volt – egyik felet sem zavarta, hogy mi lesz az eredmény, a Spurs 42–14-gyel kezdett, majd 45–29-cel válaszolt a Mavs, de a vendégek végig vezetni tudtak. A San Antonio ezzel a Houstonnal holtversenyben lett utolsó Nyugaton, és ott van a top háromban, már ami az 1/1-re legesélyesebb csapatokat illeti, míg a Mavs a 11. helyen zárt a konferenciában, és szintén kiesett – ezzel az NBA története során most először fordult elő, hogy Texas mindhárom csapata lemaradjon a playoffról. Reális esélye a Dallasnak lett volna ennél sokkal többre is, de az egész szezon egy nagy szenvedés volt Jason Kiddéknél, Kyrie Irving érkezése pedig nem hogy nem javított, hanem egyenesen rontott az eredményességen – nem véletlen, hogy a találkozó után is az ő jövőjéről szólt szinte minden kérdés, de ebben a témában egyelőre nem láthatunk tisztán, bár Kidd és Luka Doncic is azt fogalmazta meg, hogy szeretnék folytatni ezt a projektet. Az mindenesetre biztos, hogy Dallasban bő két hónappal korábban ért véget a szezon, mint tervezték, úgyhogy lesz idő átgondolni a helyzetet...

A Mavericks legjobb dobói: Hardy 25/3, Pinson 23/15, Bertans 19/15
A Spurs legjobb dobói: Mamukelashvili 23/12, Barlow 21, Branham 20/6

Minnesota TimberwolvesNew Orleans Pelicans 113108

Gobert ütött, Edwards felpörgött. Meglehetősen eseménydús meccset játszott a két csapat, Brandon Ingram vezetésével 30–18-ra nyerte az első negyedet a Pelicans, a következő 12 percben sem tudta jelentősen csökkenteni a hátrányát a Timberwolves, és egy időkérésnél felszínre kerültek az érzelmek a hazai kispadnál: Kyle Anderson és Rudy Gobert egymás kritizálásába kezdett, majd a szavakat tettlegesség követte, Gobert megütötte csapattársát, ezért a Timberwolves kivette őt a meccsből és hazaküldte. Gobert mellett Jaden McDanielst is elveszítették, aki frusztrációjában olyan erősen csapott oda egy falnak, hogy egyes hírek szerint eltörte a kezét. Amikor úgy tűnt, hogy egyre mélyebbre kerül a Timberwolves, előlépett Anthony Edwards, akinek a vezetésével összejött az egyenlítés is, majd a negyedik negyed elején Karl-Anthony Towns dobott több nagy kosarat is, és innentől kezdve már a hazaiak jártak előrébb. Edwards rengeteg hibával játszott, mindössze 8/21 dobása ért célba és eladott 8 labdát, de így is hatalmasat küzdött, aminek az eredménye a győzelem mellett 26 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés és 4 blokk lett, míg Towns 30 ponttal, 8 lepattanóval és 5/8 triplával fejezte be a meccset, mindketten fontos pillanatokban szállították a nagy játékokat. A Timberwolves ezzel a győzelemmel nyolcadik helyen zárt nyugaton, úgyhogy Los Angelesben kezdődik számukra a playin, a Lakers ellen vívhatják ki a rájátszásba jutást.

Ingram mellett triplák is kellettek volna. Brandon Ingram elképesztően agresszívan kezdte a mérkőzést, csak az első negyedben 14 dobásba állt bele, és egymaga túldobta 21–18-ra az ellenfelet. Ingram a folytatásban már nem termelte ilyen ütemben a pontokat, de így is 42 ponttal, 12 lepattanóval és 7 gólpasszal fejezte be a meccset, és abban a 42 percben, amikor pályán volt, 7 pontot vert a Pelicans a Timberwolvesra. A végén viszont sokszor az is gondot okozott a vendégeknek, hogy eljuttassák a kezébe a labdát, többször is a 24 dobásból 20 pontot összeszenvedő CJ McCollumnak kellett nehéz helyzetből vállalnia, de a negyedik negyedben Trey Murphy III (20 pont, 4 lepattanó) sem operálhatott sokkal jobb lehetőségekből, így végül kicsúszott a kezükből ez a meccs. A vendégek számára egyértelműen a triplázás okozta a legnagyobb problémát, 3/21 kinti dobással hozták le a meccset, senkinek sem sült a keze kintről, és azzal túlságosan is kiismerhetővé vált a játékuk, hogy rendre inkább befelé indultak el. A Pelicans ezzel a kilencedik helyen zárt nyugaton, a Thundert fogadják a playin alsó ágán, és ha azt az akadályt sikerrel veszik, akkor a Lakers–Timberwolves meccs vesztese ellen harcolhatják ki a rájátszásba jutást.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 30/15, Edwards 26/9, Prince 18/6
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 42/3, McCollum 23, Murphy III 20/3

Oklahoma City ThunderMemphis Grizzlies 115100

A Thunder egy fokkal komolyabban vette. Az OKC már biztosan 10., a Grizzlies 2. helyen zárta az alapszakaszt, így a kevesebbet játszók kaptak lehetőséget. A vendégeknél a G-Liga Év Újonca, az alulméretezett center Kenneth Lofton Jr. hatalmas, 42 pontos karriercsúcsot vágott, mellette Ziaire Williams és jól mozgott, de összességében sok energiát nem vittek bele a meccsbe, egyetlen cserével operáltak és Vince Williams Jr. úgy játszott 48 percet, hogy 1/14-gyel triplázott. A Thunderben is csak hét játékos forgott, de a játékuk jobban hasonlított szervezett kosárlabdára: Tre Mann tripla-duplázott (24 pont, 12-12 lepattanó és gólpassz), Oliver Sarr dupla-duplázott, Jared Butler 25, Ousmane Dieng 22 pontig jutott. A Thunder a Pelicans otthonában játszik majd a play-inben, a Grizzlies pedig a Lakers–Timberwolves párharc győztesével találkozik a playoff első körében.

A Thunder legjobb dobói: Butler 25/15, Mann 24/3, Dieng 22/6, Sarr 22
A Grizzlies legjobb dobói: Lofton Jr. 42, Z. Williams 24/9, V. Williams 15/3

Denver NuggetsSacramento Kings 10995

Egy negyed után a Kings sem erőltette. A hazaiak kiültették a húzóembereiket, a Kings viszont a normál kezdőötösével állt fel, bár tétje már nem volt az összecsapásnak. Leginkább az lehetett a cél, hogy minél kevesebbet legyenek éles játék nélkül a play-in időszakában, illetve hogy Harrison Barnes sorozata ne szakadjon meg és mind a 82 alapszakasz-meccsen pályára léphessen. Az első negyedet 17 ponttal be is húzta a Sacramento, utána viszont szépen lassan leültek a kezdők és végül mind a 15 benevezett játékos lehetőséget kapott az Év Edzője Díjra esélyes Mike Browntól. A Denver mestere, Michael Malone is tíz játékost forgatott, csak a kezdőötös hiányzott, végül heten jutottak el legalább 10 pontig, dominálták a lepattanózást és a második félidőben összesen 28 pontot engedtek a Sactónak, az Ish Smith-Bruce Brown duó 15 gólpasszára építve támadásban is feljavultak, így győzelemmel zártak. A playoff első körében a Denver a play-inben 8. helyre befutó gárdával találkozik, a Kings pedig felkészülhet a Warriors elleni észak-kaliforniai rangadóra.

A Nuggets legjobb dobói: Brown 21, Nnaji 18/6, Jackson 16/6
A Kings legjobb dobói: Barnes 17/15, Murray 14/6, Sabonis 14

Los Angeles LakersUtah Jazz 128117

LeBron James lerendezte a győzelmet. A Jazznek már nem számított a mérkőzés, de az utóbbi időszaknak megfelelően most is volt tartásuk, így a Lakers-nek végig figyelnie kellett, hogy behúzza a sikert. A Warriors sima meccse miatt az hamar eldőlt, hogy a Los Angeles már nem érhet oda a biztos rájátszást jelentő 6. helyre, de így is nyerniük kellett, mert ha kikapnak és a Pelicans nyer Minnesotában, akkor lecsúsztak volna a 8. pozícióba. Ez végül nem következett be, mert bár a lábsérülése miatt óvatos LeBron James a meccs nagy részében láthatóan nagyon vigyázott rá, hogy ne zavarja meg társai védekezését, azért a kulcshelyzetekben rendre betalált kintről, 8/14 triplája pedig kellő magabiztosságot adott a többieknek is. A kezdőötösben mindenki 50 százalék körül célzott, Anthony Davis elöl-hátul odatette magát, a padról pedig Rui Hachimura és Malik Beasley biztosította a kellő tűzerőt, így kisebb megingásoktól eltekintve azért az történt a pályán, amit a Lakers akart. A hazaiaknál Schröder Achilles-fájdalmak miatt hiányzott, Lonnie Walker és a két új szerzemény Tristan Thompson és Shaq Harrison még nem lépett pályára. A vendégeknél Kris Dunn (26 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) újfent igazolta, hogy van még jövője az NBA-ben, de Kelly Olynyk és az olasz újonc, Simone Fontecchio is kiválóan játszott, talán ha a másik újonc, Ochai Agbaji kicsit összeszedettebb, még nyerhettek is volna. A Jazz már készülhet a lotteryre, a draftra és a nyárra, míg a Lakers a Minnesota Timberwolves ellen szerezheti meg a 7. helyet – ha kikapnak, még akkor is marad egy lövésük a Pelicans–Thunder párharc győztese ellen a 8. helyért.

A Lakers legjobb dobói: James 36/24, Russell 17/9, Davis 16
A Jazz legjobb dobói: Dunn 26/6, Olynyk 23/9, Fontecchio 20/12

Phoenix SunsLos Angeles Clippers 114119

Valahogy kiszenvedte a LAC. A már biztosan nyugati 4. Suns négy húzóemberét és három kiegészítőjét pihentette, de a cseresor rengeteg borsot tört a győzelmi kényszerben játszó vendégek orra alá: az első negyedet kilenc ponttal nyerték és a későbbiekben sem óhajtottak leszakadni. Saben Lee 25 pontot és 10 gólpasszt jegyzett, Jock Landale komoly kihívás elé állította a Clippers centereit, csapatszinten beszórtak 14 hármast, a padról pedig Darius Bazley és Terrence Ross szállította a pontokat, így még az utolsó percben is akadt izgulnivalója a Los Angelesnek. A Clippers nem játszott jól, a harmadik és negyedik negyed közötti kisszünetben az egyébként jól teljesítő Mason Plumlee és Bones Hyland össze is szólalkozott a kispadon, végül azonban győzött a nagyobb tudás. Kawhi Leonard 25 pontját 11/21-es mezőnymutatóval szerezte, mellétett 15 lepattanót és 6 gólpasszt, a végén pedig bedobta a győzelmet biztossá tevő kosarat is, Russell Westbrook fontos támadópattanókat szedett le, 25 pontja mellett 7 pattanóval és 9 gólpasszal adott lendületet, a padról pedig Norm Powell pörkölt be 29 egységet. Összességében a Clippers nem játszott jól, de ahogy Tyronn Lue vezetőedző fogalmazott, a lényeg, hogy győztek és megszerezték az 5. helyet, most pedig nyugodtan koncentrálhatnak a rájátszásra. Jövő hétvégén ismét a Phoenix Suns otthonában lesz jelenésük a playoff első körében – az egy nagyon más mérkőzés lesz.

A Suns legjobb dobói: Lee 25/9, Bazley 16/3, Landale 15/3
A Clippers legjobb dobói: Powell 29, Westbrook 25/6, Leonard 25

Portland Trail BlazersGolden State Warriors 101157

Egy félidő alatt lerendezte a lényeges kérdéseket a GSW. A hazaiak számára már jó ideje tétnélküliek a meccsek, ez a mostani felállásukon is meglátszott, azonban nem tudták jó szájízzel befejezni a szezont, mert a Warriors számára kötelező volt a győzelem, hogy megőrizzék biztos playoff-helyüket, a vendégek pedig biztosra is mentek. A kezdőötösre építve 28 ponttal nyerték az első játékrészt és 55 pontot szórtak, utóbbi új NBA-rekord a nyitónegyedeket tekintve. A nagyszünetben 31 ponttal jártak előrébb, onnantól kezdve pedig a 46 pontot és 11/21 triplát vágó Curry-Thompson páros, illetve a 10 pontot, 8 lepattanót és 5 szerzett labdát jegyző Donte DiVincenzo vezette kezdőötös leült, a cseresor pedig Moses Moody, Jordan Poole, illetve a 15 pontot, 7 lepattanót, 6 gólpasszt és 2 blokkot jegyző Jonathan Kuminga vezetésével szintén megtisztelte ellenfelét és kiütéses győzelemmel zárta a reguláris szakaszt. Már csak Andrew Wiggins hiányzik, a többiek viszont szépen formába lendültek a Kings elleni elsőkörös párharcra – a Trail Blazers várhatja a május 16-ai draft lottery-t, ahol 10.5% esélyük van megszerezni az 1/1-et.

A Trail Blazers legjobb dobói: Mays 21/6, Sharpe 18/6, Williams 17/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 26/15, Moody 25/12, Poole 21/6

NBA, ALAPSZAKASZ, UTOLSÓ JÁTÉKNAP
Boston Celtics–
Atlanta Hawks 120–114
Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 105–134
Chicago Bulls–Detroit Pistons 103–81
Cleveland Cavaliers–Charlotte Hornets 95–106
Miami Heat–Orlando Magic 123–110
New York Knicks–Indiana Pacers 136–141
Toronto Raptors–Milwaukee Bucks 121–105
Washington Wizards–Houston Rockets 109–114
Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 117–138
Denver Nuggets–Sacramento Kings 109–95
Los Angeles Lakers–Utah Jazz 128–117
Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 113–108
Oklahoma City Thunder–Memphis Grizzlies 115–100
Phoenix Suns–Los Angeles Clippers 114–119
Portland Trail Blazers–Golden State Warriors 101–157

A KELETI FŐCSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Milwaukee Bucks 82 58 24 9589–9291 0.707
2. Boston Celtics 82 57 25 9671–9136 0.695
3. Philadelphia 76ers 82 54 28 9448–9094 0.659
4. Cleveland Cavaliers 82 51 31 9205–8764 0.622
5. New York Knicks 82 47 35 9514–9274 0.573
6. Brooklyn Nets 82 45 37 9295–9225 0.549
7. Miami Heat 82 44 38 8977–9003 0.537
8. Atlanta Hawks 82 41 41 9711–9687 0.500
9. Toronto Raptors 82 41 41 9254–9133 0.500
10. Chicago Bulls 82 40 42 9276–9170 0.488
11. Indiana Pacers 82 35 47 9535–9796 0.427
12. Washington Wizards 82 35 47 9279–9378 0.427
13. Orlando Magic 82 34 48 9136–9346 0.415
14. Charlotte Hornets 82 27 55 9098–9610 0.329
15. Detroit Pistons 82 17 65 9045–9719 0.207
A NYUGATI FŐCSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Denver Nuggets 82 53 29 9495–9222 0.646
2. Memphis Grizzlies 82 51 31 9587–9264 0.622
3. Sacramento Kings 82 48 34 9898–9681 0.585
4. Phoenix Suns 82 45 37 9319–9149 0.549
5. Los Angeles Clippers 82 44 38 9314–9273 0.537
6. Golden State Warriors 82 44 38 9753–9605 0.537
7. Los Angeles Lakers 82 43 39 9608–9561 0.524
8. Minnesota Timberwolves 82 42 40 9494–9497 0.512
9. New Orleans Pelicans 82 42 40 9378–9223 0.512
10. Oklahoma City Thunder 82 40 42 9633–9544 0.488
11. Dallas Mavericks 82 38 44 9366–9360 0.463
12. Utah Jazz 82 37 45 9600–9677 0.451
13. Portland Trail Blazers 82 33 49 9299–9628 0.402
14. Houston Rockets 82 22 60 9081–9725 0.268
15. San Antonio Spurs 82 22 60 9269–10092 0.268

A PLAYIN MENETRENDJE

KELETI FŐCSOPORT
1. mérkőzés: Miami–Atlanta – a győztes bejut a playoffba (7. kiemelt lesz keleten, a Boston ellen kezd), a vesztesnek marad még egy esélye
2. mérkőzés: Toronto–Chicago – a győztes továbbjut, a vesztes kiesik
3. mérkőzés: Miami/Atlanta vesztese–Toronto/Chicago győztese – a győztes bejut a playoffba (8. kiemelt lesz keleten, a Milwaukee ellen kezd), a vesztes kiesik

NYUGATI FŐCSOPORT
1. mérkőzés: LA Lakers–Minnesota – a győztes bejut a playoffba (7. kiemelt lesz nyugaton, a Memphis ellen kezd), a vesztesnek marad még egy esélye
2. mérkőzés: New Orleans–Oklahoma – a győztes továbbjut, a vesztes kiesik
3. mérkőzés: LA Lakers/Minnesota vesztese–New Orleans/Oklahoma győztese – a győztes bejut a playoffba (8. kiemelt lesz nyugaton, a Denver ellen kezd), a vesztes kiesik

A playin torna mérkőzéseit április 11. és 14. között játsszák le. Minden párharcban egy mérkőzés dönt, a meccs házigazdája az elöl álló csapat.

A PLAYOFF (RÁJÁTSZÁS) 1. FORDULÓJÁNAK PÁROSÍTÁSA

KELETI FŐCSOPORT
Milwaukee–a leendő 8. kiemelt
Cleveland–New York
Philadelphia–Brooklyn
Boston–a leendő 7. kiemelt

NYUGATI FŐCSOPORT
Denver–a leendő 8. kiemelt
Phoenix–LA Clippers
Sacramento–Golden State
Memphis–a leendő 7. kiemelt

A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.

A rájátszás április 15-én kezdődik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik